Местан призова депутатите от ГЕРБ да се върнат в парламента, ако не искат кворумът да зависи от "Атака"

Лидерът на ДПС Лютви Местан при избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Снимката е архивна

© Анелия Николова

Лидерът на ДПС Лютви Местан при избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Снимката е архивнаАко някой се притеснява от факта, че кворумът на този парламент зависи от "Атака", то нека се върне в Народното събрание, за да не зависи той от нито една от партиите в парламента.


Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан преди началото на парламентарния контрол. По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "оревал Европа за това, че "Атака" е антиевропейската, антидемократична партия на България", но именно той бил първият политик, легитимирал формацията на Волен Сидеров, като приел подкрепата на "Атака" при гласуването на кабинета на ГЕРБ през 2009 г.


"Ние от ДПС не сме доволни от това, че дясната половина на българския парламент е със свободни банки. Проява на цинизъм ще бъде, ако се окаже, че част от отсъстващите политици от ГЕРБ са някъде по съседни държави на екзотични места, каквито сигнали вече се получават", каза Местан. Той повтори тезата си, че ГЕРБ е погълнала "автентичното дясно" и на негово място в парламента е представено "квазидясното", и настоя това "квазидясно" да заеме мястото си и да поеме политическата си отговорност.
Местан припомни, че президентът Росен Плевнелиев е бил министър в правителството на Борисов, и призова двамата да не прилагат двойни стандарти спрямо "Атака".


"Вие днес можехте да бъдете моралните съдници на факта, че БСП и ДПС зависят от единия глас на "Атака" - не за управлението на страната, а за кворума - и можехте да бъдете призовани да проявите мъжество, да се разграничите, както Ви призова група български интелектуалци, ако бяхте проявили това мъжество през 2009 г., когато получихте подкрепата на "Атака", продължи Местан. На 1 юли 29 интелектуалци се обърнаха към президента Плевнелиев с искане да изрази недвусмислено отношението си към протестите.


Според лидера на ДПС това, което могат да направят бившите управляващи по отношение ролята на "Атака", е да "наведат глави и да мълчат, защото те са първите, които легитимираха партията". Ако те са искрени в своето покаяние, единственото, което могат да направят, е да се върнат в Народното събрание. В противен случай е без полза закъснялото им ридание, заключи Местан.


В отговор зам.-председателят на "Атака" Станислав Станилов посочи, че легитимността на партията не идва от мнението на останалите партии от него, а от мнението на избирателите, и че "Атака" не е нито расистка, нито ксенофобска, антидемократична или антиевропейска, а българска патриотична партия, и това било видно от програмата ѝ.


Станилов заяви, че Борисов е "излъгал" депутатите от "Атака" и така е получил тяхната подкрепа, тъй като нямало как те да знаят, че правителството му ще направи такива "зулуми". Той подчерта, че партията на Сидеров ще осигурява подкрепа за парламента, за да няма анархия. "Когато вие покажете, подобно на Борисов, че не сте заслужили нашето доверие, ние ще развалим този парламент", завърши Станилов.


Депутатите от ГЕРБ не участват в работата на парламента от 19 юни. Лидерът Бойко Борисов обяви, че партията ще участва само в дебати по промени в изборния кодекс.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK