Политолози и социолози за изявлението на Плевнелиев (обновена)

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен ПлевнелиевСоциолози и политолози коментираха изявлението на президента Росен Плевнелиев.


Първан Симеонов, политолог, "Галъп Интернешънъл", пред "Дневник": Дипломатично, но с недвусмислен намек за нови избори


Първо, заявката на президента отпреди седмица за посочване на изход предизвика у мен очакване за по-конкретни стъпки, които той да набележи. Затова формулировката му за избори беше по-скоро дипломатична. Тя не прозвуча толкова изчистено и ясно, а приличаше по-скоро на недвусмислен политически намек.
В същото време Плевнелиев направи заявка за дебат в президентството за изхода от ситуацията, изборния кодекс и въобще за политическата криза. Той обаче не доразви тезата си. Може би от нея ще произтекат някакви политически действия.


Второ, без съмнение президентът по този начин ще стимулира допълнително протестната вълна, особено на фона на събитията от последните дни, които приличаха на известно изтощаване на протестите. Управленското формирование си мислеше, че ще може да съжителства относително мирно с тези протести, които постепенно взеха вида на хепънинг и управляващите сякаш се надяваха именно на такъв развой. Сега президентът разгаря наново протестната вълна - изказването му повишава политическото напрежение.


Третият важен момент - намираме се в нова политическа ситуация. Исканията на протестите вече имат своята институционална добавка. Едно е това да са искания на протестиращите на улицата, друго е те да се споделят, макар и не съвсем конкретно, от страна на президентската институция.


Не ми се вярва "Атака" да сполучи в искането си за импийчмънт. Не намирам и особени основания. Но това можеше да се очаква от партията. Формации като "Атака" черпят своя ресурс от това да бъдат протестни, да изглеждат винаги на фронтовата линия и да възпроизвеждат отговор на врага, на противника, на заговора. Така че "Атака" няма друг избор, освен постоянно да разгаря този обществен сюжет. Най-големият мор за такива партии е да бъдат привидени като част от статуквото. Затова "Атака" непрекъснато трябва да доказва своята протестна същност - дори да не е срещу управляващите, а срещу всичко останало.


Антоний Гълъбов, социолог, "Прозрачност без граници", пред "Дневник": Президентът показва постоянство


Позицията на президента е напълно логична и разумна в тази ситуация - президентът няма възможност пряко да влияе върху политиката, но, разбира се, е прав - изборите са част от демокрацията. Тя е единствената политическа система, която се лекува сама. Така че всякакъв опит да се създават истерии около това, че изборите ще доведат до цунами, е част от политическата пропаганда, на която сме свидетели.


Важното е, че президентът отново зае позиция. Позициите му за назначението на Делян Пеевски, за Волен Сидеров и днес са част от основанията той да бъде единствената политическа фигура, която се ползва с доверие в момента. Така че ми се струва разумно и логично продължаването на тази позиция.


"Атака" очевидно не познават Конституцията. Предсрочното прекратяване на мандата на президента е изключително трудно. Аз самият имах много основания и аргументи да твърдя, че такава процедура е необходима по отношение на Георги Първанов и се убедих колко трудно е да се постигне подобно нещо дори тогава, когато са налице много сериозни аргументи, а в случая с Росен Плевнелиев такива няма.


Очаквам втвърдяване на тона - има изключително агресивно поведение от страна на БСП и ДПС към президента. Опит да се създаде представата за нещо като институционален сблъсък, включително днес от страна на Лютви Местан в пленарната зала на парламента. Очаквам поредния залп по президента, но заетата от него позиция в рамките на предишните му изяви го прави предвидим и постоянен, което е много важно в тази ситуация.


Цветозар Томов, социолог, пред "Дневник": Изборният кодекс може да бъде променен за един месец и изборите да са наесен


Тази констатация, че няма друг изход освен избори, не е прибързана. Преди всичко, защото вероятно президентът разполага с повече информация за възможността политическите сили за вземат някакво разумно решение. Така че няма друг изход, освен да я приемат. Обстановката в страната е такава, че нормални условия за работа на това правителство, което не се приема от доста широки слоеве на българското общество, няма.


За съжаление, най-вероятно ще стигне още по-голямо изостряне на политическата обстановка в България - до пряк конфликт между институциите. Това е, което ме притеснява. Допускам, че просто безизходицата е пълна. Не е възможно да се стигне до някакъв по-компромисен изход от тази политическа криза. Ако е така, отиваме на избори.


Според мен няма основания за импийчмънт. Не виждам основание. Обвиненията са доста неадекватни, а атаката на Сидеров и "Атака" са нещо, което е логично. Поведението на тази партия излиза извън рамките на цивилизованата политика. Категорично.


Промените в Изборния кодекс за мен са най-спорният момент, защото може да бъде прочетено като призив на президента да се отиде на избори без сериозна ревизия на сегашното законодателство. Според мен това не бива да става, защото настоящият Изборен кодекс облагодетелства политическото статукво, което хората не приемат. И ако не бъде радикално променен, е много възможно да не решим тази политическа криза с избори.


Не мисля, че радикална промяна на Изборния кодекс, е задължително да отнеме много време. Вероятно има хора, които биха искали да използват необходимостта от това като алиби за това да отложи провеждането на нови избори. Според мен един месец би бил достатъчен. Напълно възможно е да се проведат избори още наесен с ново законодателство. Въпрос на съгласие между политиците в парламента. Дали това може да бъде постигнато, ми е трудно да гадая.


Васил Тончев, социолог, "Софа харис", пред БГНЕС: Президентът постави някакви намерения без да е ясно до какво ще доведат


Имаше само едно позитивно послание в изявлението на президента Росен Плевнелиев - трябва да се седне на масата и да се преговаря, за да се излезе от сегашната ситуация. Подходът трябваше да бъде обратен. Първо трябваше да се проведат преговори, за да може да бъде постигнат някакъв резултат и едва след това да се излезе пред обществото с конкретни неща. Сега само бяха поставени някакви намерения и въобще не е ясно до какво ще доведат.


Трябва да има някакво споразумение между политическите сили, които са в парламента и имат някакво отношение към властта, за да може тази ситуация, която цари в държавата, да тръгне към някакъв изход. Президентът би могъл да има роля тук, но той отново се изказа като страна, а не като институцията, която може да доведе до решение.


Държавният глава направи някакви опити да бъде обединител, но засега те са неуспешни. Отстрани е видно, че му пречи неговата политическа принадлежност и неговото виждане. Както протестиращите говорят от името на хората и цялото общество, а не от името на определена група хора от обществото, колкото важна и съществена да е тя, по същия начин и г-н Плевнелиев застава в една позиция, която не му дава възможност да тръгне към разрешаване на ситуацията от гледна точка на цялостната визия на всички хора в страната.


Евгений Дайнов, политолог, пред "Фокус": Трябват промени, не може държавата да отиде на избори в насипно състояние


В момента парламентът няма легитимност, правителството шепне. Както беше през февруари, остава президентът като единствената държавна институция, която реално функционира и е виждана като легитимна. Затова от него се очаква да свърши много повече неща, отколкото върши. Инициативата неминуемо отива в него, няма как да бъде по друг начин.


В идеален вариант консултациите между президента и политическите партии трябва да доведат до съгласие при какви условия и кога се отива на предсрочни избори. Ако изборите са през ноември, при какви условия; какво трябва да бъде свършено, ако са през май, за да може да се отпуши тази ситуация. Кога ще са, зависи само от правителството.


Мисля, че Росен Плевнелиев не действа като функционер на ГЕРБ, така че това, което аз разчитам в неговото послание, е това, което трябва да каже единствената легитимна държавна институция – вижте хора, трябва да се отива на избори. Въпросът е кога, при какви условия. Преди изборите трябва да се свършат някои неща. Не може държавата сега да отива на избори в насипно състояние, защото следващото правителство може да не намери нищо.


Трудно би се стигнало до радикализация на антиправителствените протести, увеличава се броят на протестиращите и времетраенето на протестите. Оставка няма да последва в скоро време. Пламен Орешарски играе единствената възможна игра, която е пред него. Опитва се да произведе бързи резултати, за да кажат протестиращите, че той върши някаква полезна работа. Но това е надбягване с времето, събитията и историята и нямам представа първо - дали на Орешарски ще му стигне времето, за да произведе нещо позитивно, което да зарадва хората, и второ – дали има силата. Защото, след като се очаква всеки ден това правителство да падне, аз не виждам как може енергично да воюва с различните олигархии. Това е едно слабо правителство, то няма реалната власт на едно правителство.


Преди изборите трябва да се изработи изборен закон, кодекс, който да въплъти нещата, които трябва да станат - не само по време на избори, а и за функциониране на партии, за правото на НПО и граждански сдружения да се явяват на избори и други. Освен това очевидно трябва да бъдат спрени течовете и кражбата от държавата, за да остане нещо. И да бъде охлабена поне малко хватката на монополистите върху икономиката, защото работещите хора изнемогват. Ще видим дали управляващите ще могат да свършат това. Не са добри шансовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Теза, антитеза и идва синтеза
  Теза, антитеза и идва синтеза
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  Евгений Дайнов, политолог, пред "Фокус": Трябват промени, не може държавата да отиде на избори в насипно състояние

  представителите на червената аристокрация, които са се пребоядисали с тъмно-синя боя при първия удобен случай са неадекватни, както винаги

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на sirkastik
  sirkastik
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Софа харис" е опит за каламбур или?

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Май и тука подобно на Сърбия и Румъния мирише на нещо добро.Иначе как да си обясня издуването на този спукан балон-президента.

 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Весело

  Президентът предварително обясни на хората да гледат кой на коя страна ще застане, и те като малки рибенца веднага застанаха на грешната страна

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 988 Весело

  Благодаря за подкрепата господин Президент!

  #ДАНСwithme

 7. 7 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 986 Любопитно

  С времето се похабяват не само политиците, похабяват се и политическите коментатори, за благозвучие и мъничко престиж наричани социолози.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 8. 8 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хубаво ги е наредил.
  Единствено бих допълнил че психиатрите трябва също да си вършат работа. А то някакъв се крие под масите и крещи срещу хората - абе не е нормално.

  Попътен вятър в главите!
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2599 Весело

  Само на "синия"шаман Дайнов му лъсна червения гъз !!!

  Трябвали промени ,не можело да се ходи на избори в насипно с-е!?!
  Що бе Дайнов ? Промените от управляващите ли ги чакаш? Да си изкарат мандата докато ги осъществят ?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дори и червените политолози и социолози са съгласни с президента. Дори и те, макар и естествено с известни недомлъвки приемат, че парламентът и правителството са неработещи, нелегитимни и вредни.
  Което води само до един извод - предсрочните избори са неминуеми, надявам се поне БСП да спрат с назначенията на меко казано съмнителни личности. Силно се и надявам. но и съмнявам, че са способни на държавническо поведение. Показаха, че не са дошли да служат, а да грабят.

  ...And Justice for All
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 988 Весело

  "Първан Симеонов, политолог, "Галъп Интернешънъл""

  Крадците на търговски марки от "Галъп Интернешънъл" са смешни и нагли както винаги.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 988 Весело

  Това е истината:

  Цитирам статията:""Атака" очевидно не познават Конституцията. Предсрочното прекратяване на мандата на президента е изключително трудно. Аз самият имах много основания и аргументи да твърдя, че такава процедура е необходима по отношение на Георги Първанов и се убедих колко трудно е да се постигне подобно нещо дори тогава, когато са налице много сериозни аргументи, а в случая с Росен Плевнелиев такива няма.

  Очаквам втвърдяване на тона - има изключително агресивно поведение от страна на БСП и ДПС към президента. Опит да се създаде представата за нещо като институционален сблъсък, включително днес от страна на Лютви Местан в пленарната зала на парламента. Очаквам поредния залп по президента, но заетата от него позиция в рамките на предишните му изяви го прави предвидим и постоянен, което е много важно в тази ситуация."

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1778 Весело

  Прочетох патолози и се зарадвах,че най после медицината се е намесила в българската политика.Като прочетох верното политолози и социолози стана ми безинтересно.

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нищо смислено в коментарите на социолозите.

  Речта на Президент Плевнелиев ще остане в историята! За разлика от социологическите кухости.

  И не съм гербер, поне тукашните гербери знаят това много добре.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Дайнов, какво каза?
  Избори трябвали, обаче преди това комунистите да вземели малко така да спрат да са комунисти. Щото иначе нямало смисъл да ходим на избори.
  То бива бива , ама нещо съвсем взе да изпростяваш бе човек.

 17. 17 Профил на Ганка Касабова
  Ганка Касабова
  Рейтинг: 8 Неутрално
 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  "Синият шаман" съвсем объркано взе да пророкува. "Гълъби киснат в пясъка над прането, което пее фалшиво "Марсилеза"-та..." ни рече той. Вместо да изкрещи "Оставка, червени предатели на България!".

  Защо ли "сините" ни демократи се оказаха тооолкова червени?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хубаво и в интерес на прозрачността с или без граници е всеки един от тези юнаци да казва и колко субсидии и помощи е получил по времето на ГЕРБ.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 20. 20 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Стига мляхте алабализми.
  Плевнята е марионетка на бате Боко, тва и децата го разбраха на президентските избори. А кой кво казал, голям прас, дума дупка не прави.
  А за оставката, то тя е задължителна, колкото по-бърза толкова по малко простотии ще натвори компартията - ТИТАНик. Големия Титаник с двете си НЕспасителни лодки.

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#9:"SS"]Само на "синия"шаман Дайнов му лъсна червения гъз !!! [/quote]

  Да! А останалите нищо ново не са произвели !

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#1:"minimoni"]Оставка ![/quote]

  На президента ли?

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 963 Весело

  [quote#11:"Ab.Inferis"]назначенята на меко казано съмнителни личности. [/quote]
  ами какво да направят нямат време да пътуват по кръстопътищата, пък и спецовете без дипломи, понамаляха, или са в резервната скамейка на ГЕРБ!

 24. 24 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#15] от "Музар":

  Че как така вече не сте станал гербер? Британците имат една поговорка, която звучи така "Ако не си либерал на младини, значи нямаш сърце. Ако не си консерватор на старини, значи нямаш акъл." Не пораснахте ли?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 25. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Не ни трябват тълкуватели и гадатели. Достатъчно сме грамотни, сами чухме думите на държавния глава, сами виждаме какво се случва в държавата.

  Президентът - очевидно - реагира адекватно. Прояви и възпитание, и добър вкус, за разлика от опонентите си. Това е положението - то е по ясно дори от класическото 2 и 2 - 4.

  Свобода за Надежда Савченко!
 26. 26 Профил на zenvo
  zenvo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В момента изказванията на Волен са в състояние единствено да разпалят допълнително старстите на протеста. Че то, ако не беше той да подържа настроенията с неговите глупости, протестиращите можеше и да са се прибрали вече...

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 988 Весело

  Евгений Дайнов, политолог:
  "Преди изборите трябва да се изработи изборен закон, кодекс."

  Президента Плевнелиев:
  "Да, промени в изборния закон са необходими, трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли българското общество се намира в това стабилно състояние, което да позволи дълга изследователска дейност, научен подход и изработване на изцяло нов Изборен кодекс, което да отнеме години."

 28. 28 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "bgeorgieva":
  ------------------------------
  Пето което се забелязва е,че регистрацията Ви е партийна...скрита клетка,ама тия неща ги умеете...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 29. 29 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#14] от "chicago514":

  Абе то патолозите си казват думата, когато медицината вече е приключила съ случая, така че грешката ти е много интересна, многосмислена и крайно симпатична
  Струва ми се, че и нашенският политически живот е за дисекционната маса. Отдавна и то.

 30. 30 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#3] от "sirkastik":

  Сова-Катарзис

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 31. 31 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2599 Весело

  Защо коментирам само "синият" Дайнов ?

  Ами другите никога не са крили афинитета си към БСП !

  Всъщност винаги най много пакости творят троянските коне !!!

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Предсрочни избори!Това е единственото решение на ситуацията у нас!И най-вече политическата клика у нас да разбере,че повече не може така брутално да се държи спрямо хората и да се съобразява с НАРОДА!

 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "moriarti":

  Ти и герберите хич не се слагайте там , моля, моля!

  Добре, че Президент Плевнелиев малко се еманципира от герберското! И се показа като човек, мислещ човек.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 470 Гневно

  И при какви условия трябва да се ходи на избори, Дайнов? Такива, които да ги мъдрим 4 години, че Олигарски спокойно да "бори олигарсите", както го виждаш ти че прави?

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Към момента парламертарните партии не са се издължили за платения вот. И до септември ако го направят, пак няма да имат финансовия ресурс за нови купени гласове.

  За съжаление при предсрочни избори ще има и обратна тенденция - ще участват по-малко граждани. По този начин намаления купен вот ще има отново същата статистическа тежест.

  Освен предсрочни избори е необходимо и да успеем да мобилизираме обществото, цялото - и в дълбоката провинция (имам предвид TV-зрителите, интересуващи се само от сапунки, не географската провинция) за масово гласуване!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Шаманите ръсят само глупости! Президентът каза, каквото мисли и на мен ми харесва, че е на страната на народа. Единствено и само народът може да дава оценка на Президента си! Другото е дрън-дрън. Комунисти, атакисти да си траят, щото атакувайки Президента стават още по противни на хората!
  Вън боклуците от НС и МС!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 37. 37 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Всичките глупости които говорят, че нищо нямало да се промени с предсрочни избори са стандартната промивка на мозъка, която комунистите ни правят вече 23 години по телевизора.

  Нищо страшно няма в едни нови избори. Пример - Италия. При тях като имаше няколко поредни предстрочни избори какво толкова лошо се случи.. ммм?

 38. 38 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#33] от "Музар":


  [quote#33:"Музар"]И се показа като човек, мислещ човек[/quote]..., за разлика от вас. Кофти мат'риал. Мда!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  [quote#0:"Васил Тончев"] Президентът постави някакви намерения без да е ясно до какво ще доведат [/quote]
  Може ли Васил Тончев да отговори, до какво ще доведе инатът на БСП/ДПС/Атака?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Очевидно г-н Плевнелиев иска нови избори. Той предизвика протестите и продължава да ги насърчава. Но едва ли вярва, че ГЕРБ ще ги спечели. Или че сините отрепки ще се съвземат. Какво ли е намислил. Вероятно иска да посмачка парламентарната република за сметка на президентска. Ако обаче тази игра доведе страната до катастрофа, което е най-вероятно-кой ще отговаря? Кой ще плати щетите от протестите? Кой носи отговорност за живота на полицайчето? И какво ли още ни чака?

 41. 41 Профил на Теза, антитеза и идва синтеза
  Теза, антитеза и идва синтеза
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "moriarti":

  Тук пък какво още има с герберастията.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#41] от "minimoni":

  Опитайте пак. Поради дефект на телеграфа, който ползвате, текста е непълен и евентуален отговор би звучал така "Много тук още, щото комуноид плачИ".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 45. 45 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#18] от "moriarti":
  Защо ли "сините" ни демократи се оказаха тооолкова червени"--------------------Едно малко мутре гризало една слива и попитало баща си -големият Мутър-тате , тате ,тая синя слива защо е червена, ами защото е зелена, отговорил мъдро големият Мутър.

 46. 46 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#10] от "bgeorgieva":

  колко ти плащат на постинг ?

 47. 47 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#40] от "judjuk":

  вас ви чака голяяяма промяна с отрицателен знак - а пък ние я правим да се случи !

 48. 48 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Само аз ли виждам път към излизане от политическата криза в избори на два пъти - първите през септември, вторите през май?

  Всички тези приказки за договорености между политическите сили са преливане от пусто в празно - трябва да се напряват промени, така че депутатите да представят народа пряко (нали са народни представители?) а не да представят партиите си, и чрез тях различни групи олигарси.

  Единствените договорености от които има нужда, са две.

  Първо, незабавна оставка, и избори през септември, при минимални промени в сегашния изборен закон. На тези избори основната тема трябва да бъде как да се направи такава промяна на избрния кодекс, че избирателите да са много по-директно свързани със своите представители.

  Втората договореност е, че след приемането на нов изборан кодекс, парламента се саморазпуска и нови избори по новите правила се провеждат през май (2-в-1 с изборите за Европарламент).

  Дори и да няма формални договорености, незабавната оставка, и явяването на избори от значителен брой партии, които представят свои проекти за постигане на изборна реформа, и се задължават да отидат на избори по нови правила през май, ще е достатъчно да се направят първите стъпки на разделянето на държавата от мафията.

  Ето например няколко предложения, които да спомогнат за това гражданите да са по-директно свързани със своите избранници:

  1. Необходимо е кандидатите да са живели на територията на избирателния район поне една година преди да се кандидатират за народен представител.

  2. Ако бъдат избрани, те са длъжни да поддържат кабинет (поне един) на територията на избирателния район, и да бъдат в него поне два от дните в седмицата (с часове за прием), когато не са в Народното Събрание. През останалото време кабинетът трябва да работи със служители от екипа на народния представител.

  3. Трябва да има сравнително достъпна граница за издигане на кандидатура - 1000 подписа например.

  4. Трябва да има процедура за отзоваване на народен представител от избирателния му район.

  5. Изборите за народни представители да използват мажоритарна система с преференции, или IRV (Instant Run-off Voting - използвана например в Австралия). По тази система избирателите имат възможност да подередят кандидатите по предпочитание. При първо преброяване се броят гласовете по първо предпочитание - ако няма кандидат с повече от 50%, този с най-малък процент отпада и бюлетините се разпределят между останалите според второто предпочитание в тях. Това продължава докато някой от кандидатите успее да събере повече от половината бюлетини. Нагледен пример как би работила тази система може да видите тук:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/02/2095333_eksperti_i_grajdani_obsujdaha_kak_da_se_vuvede/?p=0&ref=id#comment-42

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#43:"minimoni"]Оставка за Чехъла ![/quote]

  С връзки ли прекара това?Моите коментари се губят.

 50. 50 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#15:"Музар"]Речта на Президент Плевнелиев ще остане в историята![/quote]
  Нещо като речта на бай Тошо пред априлския пленум 1956г. ли?

 51. 51 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#36:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Вън боклуците от НС и МС![/quote]

  Имате ли идея как мафията е напълнила с боклуци НС и МС,а е пропуснала да направи това с ПР.?Ако не ми отфелфебелят въпроса,моля за отговор?

 52. 52 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#49:"vjacho"]С връзки ли прекара това?Моите коментари се губят.[/quote]

  не параноясвай, единственото загубено при теб е връзката с главния мозък. коментарите ти са тук, но просто са жалки.

  ...And Justice for All
 53. 53 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#2:"spas27"]Евгений Дайнов, политолог, пред "Фокус": Трябват промени, не може държавата да отиде на избори в насипно състояние

  представителите на червената аристокрация, които са се пребоядисали с тъмно-синя боя при първия удобен случай са неадекватни, както винаги[/quote]

  Абе прав си, но че и държавата е в насипно състояние не е лъжа ..

 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "Компютърджия":

  И аз подкрепям два последователни избора през ~6 месеца дистанция.

  Определено този мафийотски състав на НС трябва да бъде разкаран в най-кратки срокове. Защото непрекъснато твори безумия и малоумия.

  Следващото НС и съответното правителство трябва (отново под граждански натиск и контрол) да създадат нормален изборен кодекс, както и да конституират ЦИК и другата администрация по приемлив за МИСЛЕЩОТО общество начин.

  Писах го и на друго място - честите избори изтощават мафията. Колкото до изпразването на хазната - тя непрекъснато се източва от мафиотската ни администрация, тъй че това е "но санжман" .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "Компютърджия":

  Прочетох коментара ти на два пъти . Подкрепям всички точки от него.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 56. 56 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#55] от "Музар":

  На който му харесват тези идеи, разпространявайте ги както намерите за добре. Не бива да оставяме пишман агит-пропчици като цитираните в статията, да мрънкат, че то добре било да се променят нещата, ама просто нямало как да стане...

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#1:"minimoni"]Оставка ![/quote]На кого ??? Напишете го конкретно бе хора .... аз драскам по форума, а Кокетка поиска и моята оставка...хи-хи-хи ... Да знаем за кого иде реч? Статията е за президента ... и по подразбиране ... може да Беговата. Президента поиска избори -оставка на правителството ... Призиви за оставки колкото искаш ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на analizatora
  analizatora
  Рейтинг: 8 Неутрално  Днес президента ни убеди, че е президент на ГЕРБ не на народа!
  Опитва се да отклони вниманието от належащите въпроси, а именно къде са офшорките, кога ще спре мутренското влияние и докога ще слуша Бойко да му поръчва какво да говори?
  В същото време Лидера на ДПС се прави на сърдит на „ своите коалиционни дружки ГЕРБ“! Пак замесиха Атака и Волен! Май се притесниха да не излязат на светло далаверите им!
  Голям трън в очите им се оказа Волен, защото ги смъмри, защото им търси сметката, защото иска да спрат кражбите – все неща които ги искаме всички, по тази логика ние всички сме луди и болни и трябва и на нас да ни свалят гражданският имунитет!


 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#2:"spas27"]Евгений Дайнов, политолог, пред "Фокус": Трябват промени, не може държавата да отиде на избори в насипно състояние [/quote]Повярвайте на Дайнов ...
  Местан е готов за избори
  Сергей е готов за избори
  Волен е готов за избори , след днес и речта...

  ... ВИЕ ... НЕ сте готови !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Държавата е в институционална война!!!Това трябваше да се каже обаче още в началото, когато се видя, че на консултативния съвет никой от подлогите, не се опита да скочи на Долен Болен, който имаше за цел единствено конфликт.
  Пенсионерите си мислят, че им увеличават пенсиите, а всъщност така вредят на децата си, защото ние ще плащаме и издържаме повече хора след време, особено ако се спре покачване на възрастовата граница за пенсиониране.
  Време е всеки да заеме страна!!!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 61. 61 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#52:"Ab.Inferis"]коментарте ти са тук, но просто са жалки.[/quote]

  Вас ли оторизираха да отговаряте?Първо трябваше да си избършете пяната по устата.

 62. 62 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Очакваме и мнението на Червен Кольо и Червен Кънчо

  Fortuna favet fortibus.
 63. 63 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#52:"Ab.Inferis"] коментарите ти са тук, но просто са жалки.[/quote]

  Така,щом Вие имате привилегията само да ги четете,пак да попитам:За гъби ли беше мафията когато се номинираше и избираше президент,та стана така,че всичко в тази държава се оказа под неин контрол,само този юнак някак си стои встрани?

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  След днешните изцепки ... ми е интересно какви консултации ще прави г-н Пресидента с АТАКА и лично с г-н Сидеров ...хи-хи-хи-ха-хо-хе
  Президента слезе МНОООооо...го ниско !
  Разруши последната легитимна институция.
  Консенсус се постига с ВСИЧКИ, а той изгори мостът към Атака = саноубийствено решение за Президента и за ГЕРБ ... След всякакви избори , ако не спечели 51% с кого ще се коалира ???? Пълно безумие ... или нарочно!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  пътя към ада осеян с добри намерения. отворихте кутията г-н президент

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#58:"analizatora"]а именно къде са офшорките, кога ще спре мутренското влияние и докога ще слуша Бойко да му поръчва какво да говори? [/quote]

  Е, вече сте смешни с тези офшорки и някакъв милион левчета там.

  А никоя от боковите калинки не е в състояние да напише дори подобие на днешната реч на Президент Плевнелиев. Отпадат от заподозрените поради некадърност.

  Но пък комунистическите слагачи бият герберските калинки по неадекватност отвсякъде!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#9:"SS"]Само на "синия"шаман Дайнов му лъсна червения гъз !!! [/quote]Малоумници .... малоумници! Плиткоумници храбри ... как ви мина през ум да се усъмните в причастността на Дайнов към демократичното и дясното .... Кой би повярвал, че точно аз ще защитавам Костов преди няколко месеца и сега Дайнов от вас ??? Кофа мастило трябва да прочетете от Дайнов, за да ви просветне мъничко за что иде реч в дясно ! Четете !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#10:"bgeorgieva"]Задача 3 – Нови избори ! Заедно под масата с Лютви да продължим да си крадем ! [/quote]
  А сега кой е ибрикчия на лютвито? Психично Волния!!!

 69. 69 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":ами ако цветанов държи срс .има ли логика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 70 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  В каква ли тъма и невежество трябва да тъне умът на човек, за да се занимава той професионално с политология? А за ония, които са се увлякли по ума на такъв човек сигурно няма измъкване от мрака.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 71. 71 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кой иска избори? Първо беше - Цв. подслушва незаконно. После - "фалшивите бюлетини. Сега - Цв.отказал да подслушва. Гафът с авиоотряд 28 -оказа се по-ползван от тройната...Сега е на власт идиотщината - Бойко откраднал 8 милярда лв. Вероятно тях е изкарал някъде в света със транспортните самолети....Какво стана с КАСИРАНЕТО- за какво се услушва Конституционния съд?....Е, кой ще иска нови избори....

 72. 72 Профил на adito0
  adito0
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Естествено, че президентът на ГЕРБ ще иска да свали Атака, които извадиха компромати срещу него. Много се изплашиха нещо от ГЕРБ след като Волен Сидеров оглави комисията по антикорупция. Сигурно ги е страх да не излязе още компрометираща информация.

 73. 73 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Президентът не е монарх и може да се изказва политически. В случая Плевнелиев е прав - избори трябва да има и то скоро.
  И за Болния добре е казал, затова и оня така рипа, като обидена госпожица.

  E PLVRIBVS VNVM
 74. 74 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 431 Любопитно

  До коментар [#10] от "bgeorgieva":

  Георгиева, тоя коментар за парче пица ли го написа или имаше и 30 лв. надник?

  Порусначен народ- слаба държава
 75. 75 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 431 Разстроено

  [quote#40:"judjuk"]Кой носи отговорност за живота на полицайчето? И какво ли още ни чака? [/quote]

  Отговорността за живота на полицайчето (лека му пръст) е на Станишеф, Орешарски и Местан и мишките около тях. А какво ни чака? Има два варианта:
  1) Тия боклуци се махат от парламента и след това никой не знае какво ни чака
  2) Не се махат и тогава жална ни майка...

  Аз предпочитам вариант 1), все пак има някакъв минимален шанс за нещо по-добро

  Порусначен народ- слаба държава
 76. 76 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Без съмнение президентът по този начин ще стимулира допълнително протестната вълна, особено на фона на събитията от последните дни, които приличаха на известно изтощаване на протестите."

  Изтощаване?! Тоя не разбра ли, че сряда центъра беше блокиран близо 8 часа в истинска обсада и игра на котка и мишка между протестиращи и депутатите? Не видя ли как от понеделник до сряда-четвъртък всяка вечер протеста беше по-голям от предната вечер?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 77. 77 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#40:"judjuk"]Но едва ли вярва, че ГЕРБ ще ги спечели. [/quote]
  Може и да вярва. А,което е по-вероятно, играе по свирката на олигарсите,които виждат, че се отива твърде близо да мажоритарните избори,които ще сринат политическата им основа.

 78. 78 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Президента постъпва съвсем адекватно. И на протеста тази вечер си проличаха клакьорите веднага.

 79. 79 Профил на was.inc
  was.inc
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До Васил Тончев, социолог, "Софа харис": как г-не си представяте президента да направи нещо смислено с Волен, Серго, ББ и Местан?! Нали ги сложи на една маса с идеята да се стигне до нещо смислено. Не видяхте ли кккво се случи?! Телевизор нямате ли? Или поне радио? Случи се така, че всеки правеше това, което лично му е угодно, а не това, което би било в интерес на хората. ББ играе щипната госпожица, червея фашист си играе ролята, а русначето и пиар-а на олигарха Доган траят като п**ки. Защото така им е угодно. Та как г-не си представяте с този "матриал" президента да направи нещо? Със сигурност не си го представяте, а сте или платен или глупав

 80. 80 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#58:"analizatora"]Днес президента ни убеди, че е президент на ГЕРБ не на народа! [/quote]
  Всички новоназначени от Позитано колхозници ли сте толкова неграмотни, или вие правите изключение?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Никога този президент няма да излезе от ореола на Божествения. Той е там за да му топли стола. И от време на време да го почуква по челото.

 83. 83 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Пухльо доказа ,че е обикновена марионетка на Гроб. Едни скорошни избори ще потвърдят това,което пиша от доста време. След теди избори "реформаторският блок" или отломъците от онова СДС,създадено от ДС, ще е там където е сега - на пейките да гледа мача на олигарстие,а тукашните им измекяри и тези, които сега са шоумените на олигарсите против правителството, ще духат супата. Едните поне са платени,а другите,които са аматьори в спектакъла,ще са страшно разочаровани. Щото са прости и изгарят срещу интересите си. Така е с всички,които не си разбират интереса.

 84. 84 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Преди изборите трябва да се свършат някои неща. Не може държавата сега да отива на избори в насипно състояние, защото следващото правителство може да не намери нищо."

  За какво трябва време бе Дайнов, за да доограбят и съсипят съвсем държавата ни тези олигархични подметки. Ако държавата ни е в момента в насипно състояние нима точно това правителство и този ялов парламент ще я събере. Защо си мислих че си десен, ама то май сте всички еднакви.

 85. 85 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#66] от "Музар":


  [quote#66:"Музар"]А никоя от боковите калинки не е в състояние да напише дори подобие на днешната реч на Президент Плевнелиев[/quote]
  Госпожо,нима си мислите, че някой друг пише речите на Президента а това не е неговата гледна точка?

 86. 86 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#67] от "EVOLYUCIONER":

  Чукча не читател. Чукча писател

 87. 87 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#3] от "sirkastik":

  Този политически неграмотен човек и случайно заел мястото на президент-чучело имаше своите пет минути слава ,ако беше направил опит да Приложи Германския модел и практика за смяна на политическата система ,така както преди нас т.н.Отличници от империята на злото прокараха чрез своите тогавашни президенти-десиденти Декомунизацията ,Лустрацията,Експроприираха богатствата на комунистите,агентите ,и др.политически разбоиници и всичко при тях утихна ,забравиха думата комунист и комунистическа действителност.Нашият комсомолец изпусна шанса да влезе в историята на страната със смелост и решителност ,които проявиха водачите -комунисти на дъържавите отличнички.Още повече ,че щяхме да имаме пълната подкрепа на ЕС.Жалко ,хиляди пъти жалко.Този нещастник се държа като Жабата в далечната 1990 г.Страх ,животински страх,както писа Ралин "Зайчето Валери пише и трепери.Та така с нашата "ирландска пастирка"Предаде народа си.Изпуснахме втора златна възможностда се отървеме от комунягите.Трета възможност не вярвам скоро да имаме ,освен чрез натиск и действия от ЕС.Надеждата умира последна.

 88. 88 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Президент ?! Не !
  ГЕРБедент......

 89. 89 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#80] от "Кокетна - за касиране на вота!":Всички новоназначени от Позитано колхозници ли сте толкова неграмотни, или вие правите изключение? ...........

  Минетна, любов моя, позволете да призная! Всички ние, колхозниците, сме неграмотни и не правим изключения! А вие грамотниците какво точно правите с предоставените ви от Майката-природа дадености ? (за да не загубим детската аудитория няма да конкретизирам въпросът си)

 90. 90 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#56:"Компютърджия"]Н бива да оставяме пишман агит-пропчици като цитираните в статията, да мрънкат, че то добре било да се променят нещата, ама просто нямало как да стане... [/quote]
  И аз съм съгласен.Изводите ти изглеждат най-логичният изход.А за врякащите за многото разходи: така или инъче ще имаме избори и на есен и на пролет.

 91. 91 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Нови избори? Добре. Някои партийки няма да успеят да се реанимират за това време. Нищо и не предлагат за да ги разбере озверелият българин. София не е страната. Други партии си имат твърди електорати, за тях избори през ден дават един и същ процент. Трети, могат да докарат чума - кафява пъпка в страната. Четвърти, независимо какви са изборните правила, ще си напазаруват чудесно и то в гигантски мащаби - нашата полиция ги пази. Уличните кафета и кафенета няма да излъчат нищо. Те искат спокойствие за развитие и морал в обществения живот. Илюзорни желания - горките си мислят, че се борят за морал в политиката, а то борбата била за няколко десетки милиарда кинти.
  Кинти. Мъни. Денги. Гущери от вси цветове, с опашки и без опашки, с по множество опашки, напред към софрата.
  Не моралът е належащ в България, моралът на една нация се гради с векове, няма да се постигне за 20 дни. България се нуждае от възстановяване на законността - незабавно.

 92. 92 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  .... настоящият Изборен кодекс облагодетелства политическото статукво, което хората не приемат. И ако не бъде радикално променен, е много възможно да не решим тази политическа криза с избори -- така казва социологът Томов в своя коментар пред Дневник. И може би по принцип е прав. Но не и в конкретния случай.

  Защото да дадеш изборен закон, изготвен от ГЕРБ, да се поправя от тройната коалициа БСП, ДПС и Атака, е все едно да попаднеш от трън та на глог. Нима Томов сериозно предполага, че поправката на сегашния парламент ще е по-издържана от демократична гредна точка от това, което е направил ГЕРБ?

 93. 93 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Правителството още в началото си е в състояние на "свободно падане " . Няма смисъл от агония. Само нови избори – оздравителни за партиите и гражданите , и българската демокрация !

 94. 94 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ще посоча още една причина правителството да подаде оставка, и да се проведат нови избори, но и с нов изборен закон.
  Вече се разбра, че Орешарски и министрите му са марионетки, а конците ги дърпат от ВС на БСП, и Местан и Доган. Правителството на Орешарски е правителството на националната безотговорност, ние все още не научихме кой е предложил Пеевски за шеф на ДАНС.
  Както все още не знаем, кой е поръчал 2 реактора при липса на договор, и защо са похарчени повече от 2 млрд лв, така и няма да разберем кой ще извика Росатом да довърши Белене, и Газпром да полага тръбите на Ю.П.
  В момента висим в безтегловност, и абсолютна липса на носител на отговорността на управлението на страната.

 95. 95 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#22] от "vjacho":

  Не, на тези, които идват на власт само чрез противоконституционен, етнически вот, и манипулиране на отвращение към изборите, дори и в деня за размисъл.

 96. 96 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Какво има да го мъдрим?! Президентът застана до народа си! Дори и до тази част от него, която се надява на нещо от тази власт! В прав текст каза: Избори! Който спечели! Но, не избори, като тези, чрез които взеха властта тези! Това не бяха избори, а пародия на избори!

  goblenka
 97. 97 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 431 Весело

  "Софа харис" "... трябва да се седне на масата и да се преговаря ..."
  много къса памет май, на една маса със Болен трудно се говори по какъвто и да е въпрос когато насреща имаш клоун които на висок глас повтаря някакви агитпроп лозунги

 98. 98 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#93] от "anastas_kar":

  За тях оздравяването е болест, която им пречи да са софрата.

 99. 99 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#95:"evkalipt"]Не, на тези, които идват на власт само чрез противоконституционен, етнически вот, и манипулиране на отвращение към изборите, дори и в деня за размисъл.[/quote]

  Ами какво чакаме?Дайте да режем от дъно тогава!Или не сме пораснали още?Затова си играем на шикалки.

 100. 100 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#97] от "leo1971":


  [quote#97:"leo1971"]на една маса със Болен трудно се говори по какъвто и да е въпрос [/quote]

  как да е лесно като Болен обикновено е под масата?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK