Посланиците на Германия и Франция: България трябва да се откаже от олигархичния модел на управление

Филип Отие

© Надежда Чипева, Капитал

Филип ОтиеПосланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Франция Филип Отие настояха България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властите да се вслушат в гражданското общество. В обща позиция, публикувана от "24 часа" те отбелязват, че доброто управление е в интерес на всички българи, а и на всички европейци.


Според двамата посланици всички европейски партньори наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България. "Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера", пишат те.


По думите им е очевиден факт нуждата на публични длъжности да се назначават безспорни личности, което предполага прозрачни и обмислени процедури. "Това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост."
Хьопфнер и Отие отново обръщат особено внимание на медийния плурализъм, като отбелязват притесненията на все повече български граждани за нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Според тях, за да се гарантира плурализмът на медиите, е нужна ефективна нормативна база за борба срещу концентрациите.


"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", продължава позицията.


Според посланиците настоящата криза не трябва да води до песимистични виждания, защото тя "отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес". По думите им е чудесна новина, че гражданското общество е загрижено към демокрацията и бъдещето и отказва да се поддаде на провокациите.


"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", смятат посланиците на Германия и Франция.


Те приветстват решителността на президента Росен Плевнелиев "да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика". По думите им основните институции и политически сили са тези, които трябва да намерят пътищата за напредък, отчитайки общественото мнение.


Матиас Хьопфнер

© Георги Кожухаров

Матиас Хьопфнер

"Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него", заявиха още посланиците.


Дипломатите правят видима препратка към поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, като отбелязват, че "проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими... и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона".


"Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани", заключва общата позиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK