Здравната комисия одобри двамата кандидати за управител на НЗОК

Здравната комисия одобри двамата кандидати за управител на НЗОК

© Антон ПоповС кворум от осем души и пълно мнозинство здравната комисия в парламента прие двете кандидатури за управител на Националната здравноосигурителна каса, като зачете всички документи за редовни. Кандидатите - Румяна Тодорова, излъчена от БСП и Динчо Генев, номиниран от ДПС - ще бъдат изслушани утре пак там, след което комисията ще гласува кой да поеме поста, а окончателното решение ще се вземе в пленарната зала. 


Двамата кандидати отговарят на изискванията по Закона за здравното осигуряване, реши комисията. Двата критерия за назначение на поста са висше образование в степен "магистър" и минимум от три години управленски опит в областта на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.


Пред "Капитал" и двамата кандидати определиха като спешен приоритет възстановяването на диалога с ведомствата и със съсловните организации.
Според д-р Тодорова първата стъпка на новия управител трябва да е да започне работа по проекта на Националния рамков договор 2014 г. с Българския лекарски съюз, с Българския зъболекарски съюз, срещи с пациентските организации и Министерството на финансите, "за да сме спокойни за изпълнението на приходната част на бюджета на НЗОК". Преди това обаче се налага спешна ревизия, за да да се провери с какви средства разполага здравната каса и дали може да приключи годината, без да се налага актуализация, коментира тя. 


Д-р Генев също смята, че трябва да има прозрачност в работата на НЗОК и да се установи нормален диалог със здравното, социалното, финансовото министерство и съсловните организации. "Трябва да се възстанови договорното начало, което вече не съществува, да се спре с фаворизирането на определени болници и да се осигури равен достъп на българските граждани до здравеопазване", казва той пред "Капитал". 


Здравната комисия одобри двамата кандидати за управител на НЗОК

© Дневник

Предложението за д-р Румяна Тодорова е внесено от лидера на БСП Сергей Станишев, а за Генев от Тунчер Кърджалиев от ДПС. 


Според Кърджалиев предложението на Динчо Генев за управител на касата е в отговор на трудностите в отношенията й с болниците в момента. Генев е правилният човек, защото има 25 години опит в общинското здравеопазване и е директор на болница, коментира Кърджалиев, цитиран от Агенция "Фокус". "Абсолютно сме убедени, че лекарското съсловие би застанало зад него, имайки предвид, че е част от това съсловие. Освен това е запознат с проблемите на здравеопазването по региони, най-общо казано", казва депутатът от ДПС. "Предстои дебат. Утре на заседание на Комисията по здравеопазване ще има сериозно изслушване", допълни той, след като уточни, че впечатленията от Тодорова при нейното управление също са позитивни. 


"Д-р Тодорова е доказан експерт и мисля, че има резон това предложение", защити партийната кандидатура и депутатът на БСП Емил Райнов, който е и заместник-председател на Комисията по здравеопазване. По думите му предимството й е в това, че е преминала различни нива в касата и добре познава структурата, а в края на управлението си я е оставила в стабилно и "блестящо състояние". Най-важното, според него е, че по времето на Тодорова се натрупал "солиден резерв" в НЗОК. Райнов не коментира другата кандидатура, макар че призна, че познава Генев.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Весело
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Две предложения....избира се единия.
  Няма ли конкурс,изисквания за мениджър....
  Единият от БСП,другият от ДПС.Партийни назначения.После - Европа ни кастри.Еми....

 3. 3 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това хапче за страх не на Здравната каса, а на Комисията по ужас да я сложат. Пак едни и същи гроздофилски физиономии се връщат.

 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Сестрата на Илиана Йотова се спряга от доста време....

 5. 5 Профил на it
  it
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Интересно, ако това й е най-хубавата снимка, как ли изглежда на живо? Бр-р-р-р...

 6. 6 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]

  Две предложения....избира се единия.
  Няма ли конкурс,изисквания за мениджър.... [/quote]

  Много па искаш...
  А може ли аз като интернет лумпен да питам що няма изискване за здравен мениджмънт?
  За всеки управител дори и на Общинска болница при конкурс е задължително!
  Малоумници...
  Сменяйте управителите на успешните болници/Хасково, Онкологията.../
  Малко ви остана....ОСТАВКА!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Първата кандидатура ми се вижда малко по-подходаща.Поради факта че е малко по-чужда на лекарското съсловие.

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Не. Така е по закон. Парламентът избира шефа на здравната каса (и съответно го сваля, както видяхме миналата седмица).

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  Избора на управител на НЗОК е точно като избора на делян пеевски.

  1. Недоказани обвинения срещу досегашния управител.
  2. Спешни промени на закона и извънредни броеве на държавен вестник.
  3. ДВА ДНИ срок за подаване на кандидатурите.
  4. Никакъв ПУБЛИЧЕН конкурс.
  5. Никакво ПУБЛИЧНО представяне на концепции за управление на НЗОК.
  6. Румяна Тодорова подаде оставка през 2009г. след потвържадавне на присъдата срещу НЗОК и 100 000 лв глоба за неправомерни действия спрямо аптеките!

  До кога ще ги търпим да правят все едно и също НЕПРОЗРАЧНО управление!

  ОСТАВКА НЕЗАБАВНО!

 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#8] от "socialen":едното не изключва другото според мен,какво им пречи пак да ги попрепитат поне устно по най-важните проблеми какви решения предлагат или какво мислят да променят и т. н.Защото там наистина е една бездънна яма и условията за злоупотреби от всякакъв характер са налице.
  Ще отворя една скоба за сравнение:за да назначат мед.сестра в Спешно отделение беше проведен писмен конкурс между три колежки в рамките на ЧЕТИРИ часа,по теми,които са по скоро на лекарско ниво.Правете си изводите сами.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  [quote#10:"vivian62"]Ще отворя една скоба за сравнение:за да назначат мед.сестра в Спешно отделение беше проведен писмен конкурс между три колежки в рамките на ЧЕТИРИ часа,по теми,които са по скоро на лекарско ниво.Правете си изводите сами. [/quote]Аз отдавна съм си ги направил и за това продължавам да искам ОСТАВКА на това Олигахично правителство и разпускане на парламента.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "vivian62":

  Разбира се, че са ги питали, но в парламентарните си групи, на закрити врати. Това, което Вие имате напредвид, може да се осъществи ако има опозиция. Но ГЕРБ не ходят в НС така, че БСП и ДПС си гласуват каквото и когото си искат.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Като сте в София и протестирате, защо не изисквате да слагат доказани професионалисти на най невралгичните места в държавната администрация.
  Сега се избират не само шеф на касата, но и шефове на НАП и митниците.
  Това са структорите в държавата, които управляват най много пари и затова трябва да се наблюдават много внимателно

  nikoia
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#11] от "BlueWater":Просто нямам вече думи...такава важна служба и да не е придружен избора с обществен дебат,някаква подкрепа или възражения към избора от страна на лекарското съсловие.Само парашутистиии...вървете си..не ви искаме стига!!!Оставка!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  [quote#12:"socialen"]Разбира се, че са ги питали, но в парламентарните си групи, на закрити врати. [/quote]Някакви доказателства за това предположение имате ли или трябва да ви вЕрваме безрезервно?
  [quote#12:"socialen"]Това, което Вие имате напредвид, може да се осъществи ако има опозиция.[/quote]Тоест ако няма опозиция управлението трябва да се прави скрито и задкулисно, в стил БСП и ДПС?!

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#12] от "socialen":отговорете ми по същество ако обичате/защото е възможно да не разбирам/.Как биха могли ГЕРБ с присъствието си да попречат на БСП и ДПС да си гласуват каквото са решили?Само не ми казвайте че биха могли да повлияят на решенията им.Дори да са там и да гласуват против,какво ще промени това.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#12:"socialen"]Но ГЕРБ не ходят в НС така, че БСП и ДПС си гласуват каквото и когото си искат[/quote]

  Някой да ги спира ? Да отидат и да опонират както трябва....за какво вземат депутатска заплата? За какво ги избраха ?

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 978 Весело

  [quote#17:"sapka6"]за какво вземат депутатска заплата?[/quote]Ами НЕ взимат защото.

  ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  (Обн. ДВ, бр. 53 от 18.06.2013 г.)

  Чл. 14. (1) При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител не се начислява сума, равна на дневното му възнаграждение.
  (2) При неоправдано отсъствие от заседание на парламентарна комисия, подкомисия и работна група на народния представител не се начислява сума, равна на съответната добавка за участие в заседанието.
  (3) При неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се удържат две трети от месечното му възнаграждение.
  (4) Данните се вземат от разпечатките за регистрация и гласуване, справки от председателите на парламентарни комисии, подкомисии и работни групи и от стенографските протоколи.

 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "vivian62":

  Точно за това става дума! Това е причината защо 50% не гласуваха на последните избори и едва 26% вчера във Варна. Трябва да има дебат, за да слушаме за какво става въпрос. Нека ГЕРБ да ги разнищят от въпроси пък БСП да си ги избира пак. Аз смятам, че една партия трябва да се докаже в опозиция, за да може да управлява.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление обаче става все обратното - започват да управляват първо без да имат доказан политически профил и падат след 4 години на толкова ниски проценти, че не могат да управляват (сами). Имам предвид НДСВ и ГЕРБ. Това ли е бъдещето?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Зашитата на утопичния комунизъм винаги е свързана с откровен личен и семеен интерес.Кака плюе в ЕС,но сестричката ще гълта тук.

 22. 22 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Гневно

  Аз не знам защо се подминава от коментиращите тук тази кандидатура на сестрата на червената разплетена дамаджана.
  Това назначение/което със сигурност ще се случи/ е досто по-нагло даже от назначението на Прасчу у Данс ,което изкара десетки хиляди на простести.
  Защото бруталността и неглижирането на общественото мнение е същото,а от друга гледна точка ако се оправдаваха за прасчо ,че били сгрешили това ново нагло назначение издава стила и начина им на работа и управление.
  Нагли,арогантни,делооки и дебелокожи червени чукундури.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK