Кандидатите за управител на здравната каса са единодушни - трябва й конкуренция

Кандидатите за управител на здравната каса са единодушни - трябва й конкуренция

© Надежда Чипева, КапиталНационалната здравноосигурителна каса е пълен монополист. Трябва й конкуренция. В това бяха единодушни двамата кандидати за поста на управител на структурата - д-р Румяна Тодорова и д-р Динчо Генев. 


Те бяха номинирани за поста в понеделник съответно от БСП и от ДПС, а днес парламентарната комисия по здравеопазването изслуша представянето им, зададе им въпроси и накрая прие единодушно с 11 гласа "за" становището, с което изборът ще бъде внесен в пленарна зала за окончателно гласуване още тази седмица.


Според Динчо Генев системата ще бъде по-ефективна, ако има конкуренция между две, три или четири каси, които са добре регулирани. На сега действащата структура пък й трябва контрол в реално време. "Осъществяваният контрол в момента е смешен, хващат се за запетайки. Трябва да се направи точен разчет на всичко, за което се харчат средства от НЗОК", заяви д-р Генев пред депутатите. Освен това се обяви за "оптимизиране на броя на работещите в касата" и "да се премахнат дублиращите длъжности". 
Генев заяви, че е твърдо против прехвърлянето на дейности от държавата към касата, както стана в началото на тази година. "Държавата трябва да поема отговорност", заяви той. 


В своето представяне Румяна Тодорова заяви, че ще работи за това касата да има конкуренция. Тя изтъкна опита си в сферата на частното здравно осигуряване и припомни, че то се регулира по застрахователния закон, а не по този за здравното осигуряване, което видимо прави НЗОК монополист. В същото време е задължително да не се нарушава модела на солидарност, който се прилага в нашата страна, защото опитът от САЩ например показва, че индивидуалните сметки не достигат, обясни още Тодорова.   


Тя предложи два вида мерки - спешни и дългосрочни, като изброи част от тях. Тя заяви, че в момента най-важно е да се направи задълбочен финансов анализ, за да се види реалното състояние на бюджета на касата и да знае следващият управител върху какво стъпва. По думите й такъв анализ може да стане само за няколко дни и той ще бъде публично достъпен. Сега според Тодорова информацията, която излиза от касата е противоречива и неточна.


Тодорова заяви още, че контрол и отчетност вътре в структурата изобщо липсват. Засилването на контрола би било част от дългосрочното й управление, ако оглави касата. Друга точка, на която би обърнала внимание е софтуерната система на институцията и необходимостта от голяма сигурност на личните данни в нея, тъй като съдържа много чувствителна и персонална информация.


Намерението й е да работи тясно с Министерството на здравеопазването и да поддържа високо ниво на прозрачност като на сайта на касата  редовно се публикуват отчети за дейността й. Тодорова също е категорична, че ин витро процедурите и ваксините трьбва да се върнат като задължения на здравното ведомство. 


Представителите на съсловните органзации и на пациентите, които бяха поканени за изслушването, поздравиха двамата кандидати и им пожелаха успех. "Една от трудностите ви на поста ще е работата с Българския лекарски съюз. Ние сме труден, но справедлив партньор", заяви председателя на БЛС Цветан Райчинов. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Гневно

  Абе вие на болните ли помагате или въртите бизнес?!
  Каква конкуренция, какви пет лева?!
  Безумие страшно!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#1:"Rhetor"]Абе вие на болните ли помагате или въртите бизнес?! [/quote]
  Явно бизнес ще е.
  Иначе не би трябвало да има ДДС на лекарствата.

 3. 3 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Подкрепям. Конкуренция и постепенно преминаване към частни здравни фондове. Не желая моите пари да потъват в бездънна каса, а като ми се наложи да ходя при специалист да си плащам поради изчерпани клинични пътеки.

 4. 4 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ъпсулютну съм съгласен! На здравната каса и требе конкуренция, за целта да създадем една псевдоздравна като филиал на който и да е кръг наши родни голями бизнесмени - все са на отчет към ВС н БСП. та мислатат мие, дай да напрайм една каса, да я кръстим ЗДРАВА КАСА , да отклоним половината бюджет за здравеопазване натам, а там охааа...ще облажим. Нали дрогари!
  Абе вие...как успявате да измисляте толкова дивотии? Кой ви помага да го наградим с всички ордени за заслуги към страната? Не е шега! Такива дивотии и недомислия който ви предлага и вие приемате с охота, явно ви е истински враг. НО колко ви е пипето да се усетите... Невероятен нов автогол за БСП!!!!!!!!!

  ...And Justice for All
 5. 5 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#3:"4e"]Конкуренция и постепенно преминаване към частни здравни фондове.[/quote]

  за такива фондове не правителството му е работа да приема и предлага, а частния бизнес. Тея къде се бъркат! А ако правите;лството предлага частно здравно осигуряване...не, мерси, такова частно с такива техни честни бизнесмени...не, пак мерси , ама пак НЕ!

  ...And Justice for All
 6. 6 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ндааа, и на енергото му липсваше конкуренция и се родиха ерп-тата.

 7. 7 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  във всяка една страна по света, държавното осигуряване е ЕДНА КАСА. за пример САЩ - Social Security. И на никой с всичкия си не му е дошло наум да създава втора държавна каса, конкурент на първата. Няма такова животно по света. Само комунистически гений може да го измисли.

  ...And Justice for All
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ab.Inferis":

  Много важно е конкурентната каса да е такава, че НАП да и събира вноските, а вноските да са задължителни и за неплащане да се почва с отнемане на паспорт на границата и т.н., но иначе ще е частна....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  Поръчка имат хората.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Трябва да се закрие НЗОК, и да се следва челния пример на САЩ.Здравни застраховки в частни застрахователи срещу определени рискове.Така няма да има кражби за милиарди както е в момента от партийни структури в здравеопазването.

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Както законово вземат здравни вноски от безработни ... (ВЪРХОВЕН САДИЗЪМ) ... при първия катаклизъм може силно да намалее бройката им да се люшкат в такт с вятъра. Рекетьорите и изнудвачите се самозабравиха.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И нито един от двамата няма да въведе такава конкуренция, ако бъде избран. Колкото и да приказват.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Навремето идеята беше тези,които изгребат националната здравна каса да направят с изгребаното още две такива и работата да приключи без особени изненади.Докато се разпърди като ЕРП-тата.

 14. 14 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rhetor":

  Помощта на болните не си противоречи с конкуренцията. Конкуренцията води до борба за по-ефективна и качествена помощ за болните. В момента дейността на НЗОК да не би да е в помощ на болните? Напротив!

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Стига да НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ...
  ... да правят каквито си искат каси.
  Който иска да се осигурява където си ще.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Само завършени дебили могат да искат да управляват НЗОК и да искат конкуренция че да се оправят нещата. Всъщност това е косвено признание че двамата просто не знаят какво да правят и само ще източат касата в посока на частния конкурент. Типична комунистическа работа.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 17. 17 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ясно, здравната каса много скоро ще е на хала на НЕК.

  Какво по-красноречиво доказателство, че БСП е дясна партия и работи в интерес на едрия капитал?!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 18. 18 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]Много важно е конкурентната каса да е такава, че НАП да и събира вноските, а вноските да са задължителни и за неплащане да се почва с отнемане на паспорт на границата и т.н., но иначе ще е частна.... [/quote]

  добра идея. Само да уточнят кой техен бизнесмен се е наел с тежест на сърцето да създаде тази частна здравна каса. Аз залагам на Пеевски. Така де. Да наградят човечеца задето остана и без ДАНС и без парламент. Да му направят здравна каса. Той със сигурност ще заяви че е иманл през катарзис и ще направи всичко възможно и дои невъзможно, за да направи тази негова здравна каса ЗДРАВА КАСА , ама негова.

  ...And Justice for All
 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поантата на Йордан Цонев влезе в играта, ще се дели с още по един...
  Това Правителство на България се състои от откровени смъртници в политиката !!!
  Точно сега ли внушавате Хдемократичните си идеи, Наглеци ниедни ???
  Когато няма кой да ви разкаже мераците ? Престъпници !!!...

 20. 20 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#17:"bibian"]Какво по-красноречиво доказателство, че БСП е дясна партия и работи в интерес на едрия капитал?! [/quote]

  ти сериозно ли или просто се бъзикаш? БСП дясна? Партия??? БСП за пореден път показва , че е мафия, банда. Няма нищо общо с политиката, за да е партия. За нея политиката е средство за забогатяване, тоест мафия, олигархия.
  БСП дясна партия...смееееххх...имам чувството, че си вярваш дори - като кажете тази партенка си мислите, че по този начин омърсявате самата дума "дясно" ...да, ама не. Само глупак би се хванал на такава партенка.

  ...And Justice for All
 21. 21 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#14:"nixana"]Помощта на болните не си противоречи с конкуренцията. Конкуренцията води до борба за по-ефективна и качествена помощ за болните. В момента дейността на НЗОК да не би да е в помощ на болните? Напротив! [/quote]

  не си разбрала. Проблемът не е в това да има държавна И частна здравна каса. Проблемът е държавата да създава втора държавна здравна каса, конкурент на първата. такова нещо по целия свят няма. Никъде. А ако правителството е намислило да прави частна здравна каса, тогава не просто намирисва на нова схема за ограбване, а направо си вони!!!!

  ...And Justice for All
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ab.Inferis":
  Версията е сериал от Частни каси по цицата на Държавата !
  Нито повече, нито по-малко и при този Хполитически формат на Управление на държавата.
  Това не е Клоунада, Дами и Господа, а Безогледно остър Апетит !

 23. 23 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#1:"Rhetor"]Абе вие на болните ли помагате или въртите бизнес?! [/quote]

  Ами лекарите тогава без заплати да работят?
  Или си мислиш, че хората в здравеопазването не са хора и следователно конкуренцията няма да роди качество? Я погледни по света как е, където имаш монополист - батак, където имаш конкуренция - болниците са като от Стар Трек. Неслучайно нашите болни деца отиват в Израел, там са три здравни фонда в убийствена конкуренция. А израелците не идват в България да си трошат главите с бюрократите от чудесния ни държавен монополист.
  Комунизмът е диагноза.

  Governments never learn. Only people learn.
 24. 24 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#10] от "Само Левски":

  Това шега ли е?

 25. 25 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rhetor":

  В Гемания ние повече от 40 различни здравни каси, добре регулирани от държавата, в резултат на тази конкуренция в момента в Германия касите с около 20 милиарда евро на плюс. Не крия, че идеите в тази посока ми допадат силно, както и не крия, че не ми се иска да идват от музавири от редиците на статуквото, защото тези типажи каквото и да кажат ми звучи нелепо и страшно за БГ.

 26. 26 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#25:"klq54309297"]В Гемания ние[/quote] да се чете в Германия има,

 27. 27 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#23] от "vladimirkarolev":

  господин Каролев, както и друг път съм забелязвал , не сте в час. явно не осъзнавате за какво иде реч и къде е противоречието в предложението. Апропо, навремето. когато бяхте толквоа активен в НДСВ си бях направил майтап с колеги икономисти и брокери: Ще правя ТОЧНО обратното на това, което препоръчва господин Каролев. Удоволствието от резултата беще изцяло мое. Сещате ли се? неудоволствието беше за тези, които следваха съветите Ви - всички изгоряха. Така че...такива съветници...мерси...

  ...And Justice for All
 28. 28 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "klq54309297":

  и ти не разбираш проблема. Прочети пак. КОЙ КАКВО ПРЕДЛАГА/ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ПРАВО ДА СЪЗДАВА ЧАСТНА ЗДРАВНА КАСА. АКо го направи, значи касата е ...сещаш се. А ако правителството направи втора държавна каса...това би било челен световен опит. По света няма такова чудо.
  Виж коментари 5, 18 и 21 относно това какъв е проблема и какво е подозрението.

  ...And Justice for All
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ab.Inferis":

  Сигурно и в Германия по твоята логика са комунисти , където има над 200 каси голяма част дори специализирани и администрирани в услуга на отделните гилдии най-различни професии. Само при комунизма има една партия и една здравна каса , навсякъде другаде има конкуренция. А за САЩ ти е най-нелепия пример -там няма солидарна здравна система и задължително здравно осигуряване както в ЕС. Ако работодателя не ти е осигурил добра осигуровка и не се осигуряваш, плащаш даже и в Спешна Помощ -сметка за 5000 долара за такова посещение ,както ми каза мой пациент живеещ там и лекуван в спешно отделение за банален изострен гастрит...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  САЩ ? Там всеки е съгласен че системата не работи, и реформите на Обама не са още приложени.
  Къде сте журналисти, защо не я помолите да дефинира понятието конкуренция, в контекста на здравната каса?
  Когато продаваш домати е лесно, по-добре изглеждащите домати на по-ниска цена, но със здраве това не е толкова тривиално, ти първо даваш парите и после получаваш услуга, с не много ясна идея колко е качественна, освен това касата е в бизнес да раздава средаства, това означава ли че ще се конкурира да плаща по-малко на лекарите. Тази не знае какво говори

 31. 31 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  прочети ми коментарите и не се заяждай заради спорта само.
  Рабира се, че трябва да има частни здравни фондове като конкуренти на държавното здравно осигуряване.....всъшност не београничено количество, разбира се. Но за размерите на България ако има 10-ина частни здравни фонда, достатъчно е . Проблемът е друг. виж ми коментарите относно това какъв е проблема.

  [quote#29:"Dr_Doolittle"]А за САЩ ти е най-нелепия пример -там няма солидарна здравна система и задължително здравно осигуряване както в ЕС. [/quote]

  В САЩ има задължително Social Security. не лъжи, все пак съм в САЩ и си плащам данъците.

  ...And Justice for All
 32. 32 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Братя християни ,аз знам кой ще направи частна здравна каса.Това ще бъде някоя голяма частна болница. Досещайте се.КОйто предлага това е голям мошеник

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ab.Inferis":

  Правителството не прави частна здравна каса, нито има пари и възможности, нито това е целта. Правителството освобождава терена и за други здравни каси, както нямаш държавна телевизия и държавни вестници или държавни водопроводчици. А пациентът да си решава къде да ходи и къде да си дава парите - за партийна здравна пирамида (НЗОК) с лимити и соцздравеопазване или за европейски здравен осигурител като Алианц например (без реклама) на базата на здравния пакет който е договорил.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#30:"accidental"]САЩ ? Там всеки е съгласен че системата не работи, и реформите на Обама не са още приложени. [/quote]

  тук системата не работи по други причини,нямащи нищо общо със съществуването на частнии държавни фондове. проблемът са безбожно скъпите оригинални лекарства, невероятните лекарски заплати, комисионните и сума ти неща нямащи нищо обшо със самото здравеопазване.

  ...And Justice for All
 35. 35 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ab.Inferis":

  Ти изобщо не си наясно какво са данъци и какво е здравна осигуровка. Живееш или в Дойно Уйно или в Мексико. Я веднага ми напиши номерът обозначен на формуляра на американската данъчна декларация да те видим

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 36. 36 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dr_Doolittle":

  прочети тогава отново статията. в нея черно на бяло пише че се предлага втора здравна каса. без никакви подробности, а точно в подробностите е зарито смърдящото куче и затова всичко е подозрително. Освен това и двамата кандидати искат едно и също. сякаш някой им го е сложил в устите. Тоест...слагат се на този пост, за да направят точно това. а здравната каса, която предлагат ще е просто капан за наивници. пирамида за обогатяване на някого. Да видим просто кой ще е този някой. Аз залагам на Пеевски - трябва да му се угоди заради това че си няма нито ДАНС, нито депутатско местенце с имунитетче.

  ...And Justice for All
 37. 37 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dr_Doolittle":

  кой номер точно, на самата декларация или social security номера ми? ))) хехехе. а номера на банковите ми сметки искаш ли? а на кредитните ми карти? айде със здраве, драги )))))))

  ...And Justice for All
 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ab.Inferis":

  Не чичовото, не се прави на улав. Всеки формуляр в САЩ си има номер на типа документ. Попълвал си само фишове на тотото явно (в България) ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 39 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#38] от "Dr_Doolittle"

  акоми говориш за това какво е името на формата, която в моят случай ми изпраща работодателят ми, а аз с нея отивам при...в моя случай една и съща фирма за оформяне на данъците...всъщност тук наричано Tax Return, защото обикновено от чека ми се взимат повече от нужното данъци, после се връщат, формата е W-2 (Wage and Tax Statement), фирмата занимаваща се с оформянето на данъците към града, щата и федералните попълва формата 1040 (US Individual Income Tax Return)
  И какво общо има това със спора за новата държавна частна здравна каса?

  ...And Justice for All
 40. 40 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#38] от "Dr_Doolittle":

  и не съм ти чичовото, дрогарю. с тоя тон - на село при колегите от кръжока. айде живот и здраве . може пък и да ви дойде ума.

  ...And Justice for All
 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1454 Весело

  Много ше ми е кеф тъпото матрял да го изплющят с "разбиване монопола на здравната каса" Щото е чело либерални книжки и много знае. Да му направят кат' в Германия - вместо 8, да му прибират 15% от заплатицата да се разпределя между няколко дузини "люто конкуриращи се" здравни каси.
  Матряла ше остане със 7% по- малка заплата, ама с "голям избор" , пък група шефчета на каси ше се трудят усърдно срещу пеесе бона на месец + бонуси. Антуража и той няма да остане гладен - ше създадеме едно още 10.000 работни места.

 42. 42 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ab.Inferis":

  Дори не смятам да ви коментирам драги и с тия главни букви направо ми е скучно от хора като вас, крещете си в къщи.

 43. 43 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#32:"chuggun"]Братя християни ,аз знам кой ще направи частна здравна каса.Това ще бъде някоя голяма частна болница. Досещайте се.КОйто предлага това е голям мошеник [/quote]

  с'съ сетиш я

  ...And Justice for All
 44. 44 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#42:"klq54309297"]Дори не смятам да ви коментирам драги и с тия главни букви направо ми е скучно от хора като вас, крещете си в къщи. [/quote]

  разбира се, след като няма как да обориш казаното, се захващаш с правописа и няколкото думи с главни букви)) следващият вариант ви е с лични обиди )))) но имате правото и най-вече задължението да си защитавате правителството и неговите калинки. затова ви се плаща все пак.

  ...And Justice for All
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  [quote#22:"dimko"]Версията е сериал от Частни каси по цицата на Държавата !
  Нито повече, нито по-малко и при този Хполитически формат на Управление на държавата. [/quote]

  Точно това и аз казах по-горе, но явно не всички схванаха иронията. Някой се е размечтал държавата да му събира здравните вноски и да му ги трупва наготово в частната му каса...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 46. 46 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ab.Inferis":

  Първо, не съм жена. Второ, дали ще е схема зависи от тези, които ще я правят. Трето, говоря принципно, защото първият коментар противопоставяше конкуренцията като форма на бизнес срещу грижите за болните. А двете изобщо не са в противоположни посоки. Факт е, че у нас каквото и да се прави ще мирише на схема. Но принципът при конкуренцията, глобално погледнато, е далеч по-ефикасен при търсенето на ефективност и при постигане на добра грижа - защото в конкурентна борба оцеляват най-качествените и добрите. И тук имам предвид истинска конкуренция, а не картел или конкуренция между държавни учреждения, дондуркани от готови бюджети.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 47. 47 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 701 Неутрално

  1. ако съм в грешла, неволна е. някой от коментарите към теб ме е подлъгал за пола ти.
  2. точно в това е проблема - кой ще я прави тази здравна каса. Ако е правителството - абсурдно е. няма нужда от втора дтржавна здравна каса. А ако правителството лансира частна такава, значи нещо смърди. Не е работа на правителството да лансира частна каса. А и не правителството има правата да го прави чрез закони, а парламента.
  така че щом правителството тръгва натам, очевидно има нещо гнило, ще се разбере.
  И не ме убеждавай за предимствата на конкурентното начало, ясно е. Проблема е в чистотата и в това КОЙ го прави. В случая всичко намирисва на поредния олигарх с правителствена протекция.

  ...And Justice for All
 48. 48 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#47:"Ab.Inferis"]А ако правителството лансира частна такава, значи нещо смърди.[/quote]
  Не и ако частният осигурител е чуждестранна компания със силно международно реноме и дълъг опит в осигуряването на качествени здравни услуги и ефективно управление на средствата на осигурените. А такива компании има много - в Германия, Холандия, Великобритания. Но сте прав(а) - чисто българска фирма не може да има доверие. Обаче конкуренция без свободен пазар, т.е. частни конкуриращи се инвеститори, не може да има. Така че да търсим германци или холандци, ще ни научат на много в тази сфера. Холандската здравна система е най-добрата и най-добре финансираната в Европа, въпреки че не е безплатна. Качеството на здравните услуги е изключително високи, а осигуряването е почти изцяло на частен пазарен принцип.
  [quote#47:"Ab.Inferis"]А и не правителството има правата да го прави чрез закони, а парламента.[/quote]
  Е, това не е съвсем вярно в България - законопроектите по презумпция се внасят от народни представители, но де факто много от тях се изготвят от изпълнителната власт.
  [quote#47:"Ab.Inferis"]И не ме убеждавай за предимствата на конкурентното начало, ясно е.[/quote]
  Не убеждавах теб - аргументирах се за мнението си към коментар 1.
  [quote#47:"Ab.Inferis"]В случая всичко намирисва на поредния олигарх с правителствена протекция.[/quote]
  Да - и за да го няма това - чужда компания. Но Волен вероятно ще скочи и ще каже "Нов колонизатор". И ще стане - орел, рак и щука.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 49. 49 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#47:"Ab.Inferis"]Ако е правителството - абсурдно е. няма нужда от втора дтржавна здравна каса. А ако правителството лансира частна такава, значи нещо смърди.[/quote]
  Не и ако е частна чужда компания, която е с дълъг успешен опит в доставянето на ефективни и висококачествени здравни услуги, с успешно управление на финансовите средства и потоци и с високо международно реноме. Мога да посоча поне няколко немски, холандски и британски компании с такава дейност от десетилетия, които са водещи и високоуважавани. Специално Холандия е с най-прогресивната и успешно развиваща се здравноосигурителна система в Европа, като въпреки че е частна и работи на пазарен принцип изцяло и съответно няма почти нищо безплатно, услугите са много високо качество и холандците се радват на изключително ефективно здравеопазване и висока степен на здраве в населението.
  [quote#47:"Ab.Inferis"]И не ме убеждавай за предимствата на конкурентното начало, ясно е.[/quote]
  Не те убеждавах, а се аргументирах за мнението си към коментар 1.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 50. 50 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ссъжалявам за повтореното мнение, но първото ми не излезе първият път. Ако модераторът реши да го изтрие.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Конкуренцията ще се нарича "Доброволно задължително здравно осигуряване"

 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#49] от "nixana":

  Може и холандско. Даже още по- добре, щото е по- скъпо и от Германия. По 5.000 $ годишно на калпак - http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/post/how-to-save-705-billion-in-health-costs-be-like-the-netherlands/2012/05/03/gIQAn1DNzT_blog.html
  Важното е да има гонка и сбръч за тъпото матрял.

 53. 53 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Рaзумно, много рaзумно. Остaвете товa прaвителство дa свърши нaй- неотложното и тогaвa избори. Не се поддaвaйте нa емоции и спекулaции

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#53] от "kr":

  Най-неотложното е вече свършено. Черепа си взе монопола,сестрата взе касата , Овчаров - НЕК. Само с Пеевския шопар не сколасаха. Та викаш да ги оставим да свършат най-неотложното ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 55. 55 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Не трябва да се открива топлата вода. Просто трябва да се приложи някоя от функциониращите системи в развитите държави. Идеална система при която и пациентите и лекарите са напълно доволни още не е измислена. Причината за провала на т.нар. солидарни социални системи е в човешкия фактор. Човек като получава пълен обем медицинска помощ лесно и без да е допринесъл достатъчно за финансирането, започва бързо да злоупотребява настоявайки за излишни изследвания,консултации със специалисти и прочие.. Другата система ,която може спокойно да бъде наречена социален Дарвинизъм е тази при която има минимум солидарност и който има добра осигуровка или пари в брой получава адекватна помощ. Пример за първата (солидарната ) система е Испания. Една задължителна осигуровка и универсално покритие на населението -работещи,пенсионери,деца,инвалиди,безработни. И какво се получава ? За преглед при гинеколог например една жена може да чака 9 месеца, за операция 1 година. Фамилните лекаримат за деня листа с 30 пациенти, които "преглеждат" средно за 6 минути на конвейр. Който иска по-голямо внимание и индивидуализиран подход ,а не по протоколи зо пестене на средства,трябва да отиде на частно. За това си прави частна осигуровка към някой от многото фондове и ще получи час за лекар в частен център или болница в рамките на една седмица. Наскоро даже имаше майтап тука когато социалистите критикуваха съкращенията в държавния сектор , а после журналистите извадиха регистри ,как същите червени барони сямо на частно са се лекували ,а не в любимото им държавно. Много от лекарите работят и на двата фронта ,понеже държавното и частното са взаимно допълващи се. Аз работя в изцяло частна поликлиника, а съпругата ми педиатър в държавното (37,5часа седмично) и в останалото време в частен кабинет и частно спешно отделение на плаващ график. Трябва да има баланс в системата ,ако се мисли само за социалнослабите и се експлоатира персонала , то специалистите ще напуснат. В Европа е миш-маш в момента , всеки ходи ,където му плащат по-добре и има по-малко стрес в работата. Работил съм 3 години с НЗОК. Това е най-идиотската каса в света. Бюрокрация ,извиване на ръце, постоянно надлъгване с лекарите. Отказвам категорично да работя с НЗОК , бих се върнал в България при работеща конкуренция от частни фондове за да работя с тях. С НЗОК никога !!!

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 56. 56 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "bibian":

  Каква партия бе, БСП са шайка разбойници. Хората ненапразно скандират "И преди, и сега БСП е мафия".

 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "4e":

  Да. За тези като Вас, които могат да си го позволят, е добър вариант. За останалите - държавната.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Freedom of Speech":

  Конкуренция в смисъл на прозрачност, гъвкавост и ефективност на предлаганите услуги, както и намаляване на разходите, и на бюрокрацията. Хората няма да са концентрирани в една. Всяка каса може да сключва индивидуални договори с болници и частни кабинети. Конкуренция е добре, когато е по точни правила. За тях е отговорна държавата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Всяка каса може да сключва индивидуални договори с болници и частни кабинети. Конкуренция е добре, когато е по точни правила. " - не е много ясно какво имат предвид кандидатите, но цитатът на "socialen" го казва много добре - дано това имат предвид.Иначе доста развихрени фантазии по-горе има и мечти за висококачествени услуги. Това последното пък кой ще го контролира? И лекари (качествени) ли ще си внесат тези нови "каси"? Тези предложения са решение единствено за ограниченото финансиране на здр.центрове и услуги. След това ще има бум на болници, кабинети и тнт, и наи-накрая някой може да се присети и за качеството. Стойте та гледайте!

  Който първи прекрачи границата, губи.
 60. 60 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#59] от "sambadrom":

  абе какви договори и частни каси откривате и какви качествени изследвания и безплатни лекарства говорите моите пациенти които са с най скъпи лекарства всеки месец с най добрите консулти които получават като ритнат вратата веднага и се развикат и винаги искат пълни изследвания са най недоволни и знаете ли защо ами защото им е безплатно а когато ги попитам извинявайте колко ви е осигуровката щом сте толкова недоволни от системата и докторите които ви работят веднага и безплатно -те не могат да ми отговорят или ми казват не знам ами не знам защото не плащат нищо а държавата ги осигурява на някакви8-10 лв месечно особено пенсионерите Огромното недоволство на населението рефлектиращо против докторите е именно защото е свикнало всичко да му е безплатно и веднага и общо взето здравните работници да са на най ниското социално ниво няма да забравя никога как до 2000 година аз лекар с две специалности бъхтех всеки ден до село и давах 30% повече от дохода си като лекар за да си платя билетите да отида на село и от 117 души бяхме само 3 ма лекари като заплатата ми във ведомостта беше на 110 място само преди тази на чистачките без образование защото всички кадри бяха стаари социалисти с големи бонуси Сега са пак те пак ще ни управляват пак ще правят нови каси пак те ще ни проверяват и пак те ще ни тормозят а за нас ще остане опцията пак да работим безропотно и пак без пари за радост на пациентите е да ама не тоззи път не са познали аз съм последен лекар в община от 14000 души други няма няма и да има защото като си платят всички разходи и глоби пак духат супата е този път ще предпочетем да духаме супата ама навън комуниситте колкото си искат каси да направят и да си сложат колкото искат доктори да работят с техния еректорат нас на няма --------

 61. 61 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#23:"vladimirkarolev"]Или си мислиш, че хората в здравеопазването не са хора и следователно конкуренцията няма да роди качество?[/quote]

  Каролев, факт е, че след 23 години пазарна икономика в България хората стачкуват срещу ... монополите?! Т.е. пазарът в БГ е в окаяно състояние и факт е, че тази работа с конкуренцията на практика не работи хич добре. Т.е. всичко е прекрасно на теория, но ние строим капитализЪма както строихме социализЪма - с някакви абстрактни идеи за светло бъдеще.

  Много съжалявам, но от един професионалист очаквам повече от това да ми обясни, че кръглото колело върви по-добре от квадратното. Щото в кал до колене и двете вървят еднакво зле.

  БСП и ДПС са решили да създават частна каса и който от двамата да изберат, точно това ще стане, решено е.

  Второ, БСП уж е социалистическа, а пък се е загрижила частния капитал да си има каса.

  Трето, ние парите на една келява държавна каса не можем да контролираме като хората, смятаме да създадем още 3-4 ЕРП-та ли?!

  Четвърто, как точно държавната каса смята да създаде частна? Да налее пари, да купи акции или просто да работи безобразно зле, та да трябва друга каса?

  Много са въпросите, които повдига тази информация, действително много.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 62. 62 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#52:"dosetliv"]Може и холандско. Даже още по- добре, щото е по- скъпо и от Германия. По 5.000 $ годишно на калпак[/quote]
  Тази сума не е вярна, осигурителната тежест варира, защато е диференцирана според доходите, възрастта и т.н. Освен това - никой не е казал, че сумата и начините, по които ще функционира частен осигурител ще бъде напълно идентичен като този в Холандия или Германия - напротив, местните характерни особености и платежоспособност на населението ще бъдат взети под внимание. Точно затова казах международен опит - защото в международен план никоя такава компания не работи по един и същи начин и с един и същи разход или вноска в отделните държави.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 63. 63 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Конкуренция,между кои? Не виждате ли че болниците останаха без персонал и се чудят как да си вържат графиците. Е има там разни големи шефове,на големи болници с по 30-40 бона заплата,ама да ви светна че грижите за болния нямат нищо обощо с тези персони. С грижите се занимават обикновенните лекари и сестри. Точно те напускат системата,защото трудът им не е оценен. Сполучливата операция и на най-големия корифей отива на кино,като ги няма последващите грижи. Но българинът е това,човек с ниска,да не кажа с никаква култура.

 64. 64 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#63] от "neznaiko_2011":

  да напълно си права колежке както винаги свидетел съм на десетки издъдени опрации от прехвалени величия в софия операциите успешни след това реанимацията липсва щото никой не я плаща и ако пациента има неблагоразумие да обясни на порфесора как няма пари и е здравно осигурен общо взето изхода му е летален просто никой не го поглежда същото е ив провинциалните болници не си ли платиш на ръка всичко си умрял от най малката операция която иначе по документи е проведена перфектно и здравната каса си я плаща

 65. 65 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Днес всичко е ясно - сестрата на Илияна Йотова ще бъде шеф на здравната каса. Кражби, политически мазнотии и други.

 66. 66 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На първо време трябва да има конкуренция за ръководството на сегашната каса , а не като сега - на тоз сестрата, на онзи ибрикчията......

 67. 67 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#14:"nixana"]В момента дейността на НЗОК да не би да е в помощ на болните?[/quote]
  Работи в интерес на акулите от фармацевтичната мафия.
  Но това не означава,че НЗОК трябва да се приватизира, а да се отвари пазарът и за други каси. Който каквото иска. Да не говорим,че осигуряваните от държавата трябва да са в НЗОК, а ако искат допълнително осигуряване- където искат. Защото сегашните частни песионни фондове показват,че нещата не са обмислени, от гледна точка на интересите на осигурените и те губят.

 68. 68 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#1] от "Freedom of Speech":

  Странно ,но поста ти е оценен ниско.Азбучно правило е:Конкуренция има там където участниците в пазара не могат да се договорят помежду си /това е възможно най-опростен модел,но има и куп други фактори/.С други думи при5-10 или 100 здравни каси конкуренция няма да има,но издръжката ще скочи 5-10 или 100 пъти. Неолибералната идеология е промила много мозъци/съдейки по "-" на поста ти/.Странно е и доктори да говорят за пазари!?

 69. 69 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Хора, в днешния избор няма да има нищо по същество. Да ви е ясно. Просто Илияна Йотова е крещяла на Станишев и ще видите днес какъв ще е резултатът от избора за шеф на касата.

 70. 70 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#60] от "tur671": Първо трябва да се реализират личните здравноосигурителни сметки и тогава ако искат да правят - каси. Ако е общият кюп-както при пенсионното осигурява- резултатът ще е ясен- източване на парите и накрая нищо.

 71. 71 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всички, които пишете тук ,а и по другите страници сигурно имате и от двата типа познати :

  1) Хора, които правят всичко възможно да не плащат дължимото по закон към НАП и Здравната каса

  2) хора, които по една или друга причина е било необходимо да бъдат в болница. Приети са за три дни, а се подписват , че са лежали пет дни. Аз познавам родилки и майки с малки деца ,използвани по този начин.

  И какво става - от една страна не плащаме, а от друга помагаме за източване на фондовете !! Какво тогава искате !?!

  Чипа ! Чипа ! Чипа трябва да се смени !!!!

 72. 72 Профил на orfo
  orfo
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#63] от "neznaiko_2011":

  въобще не съм съгласен махат се само тия които не са удобни щото искат да помогнат ако нямаш кешовица ще си умираш тва е сега като ги подсигуриха със НК да неможем да ги пипнем поне и да създадът строг контрол като убиеш пациент не работиш докато не мине разследването ако си виновен никога повече лекър и тва е единственият шанс да се отнасят с пациентите както трябва а и ако не въртяха схеми и пари ще има за болниците. всеки държавен служител с подкоп или престъпление да неможе дая работи пожече в този сектор тва е единственият начин а за лекари адвокати и нотариуси да им се отнемат лицензите и правата за работа да стават чистачи и продавачи и тва е !!!!! като спрат всички да крадат здравеопазването ще ни е много добро

 73. 73 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#16] от "rex":

  Ей ай сега да не се обиждат комунистите:те са измрели и убити по балканите преди 9.09.1944г.

  До #1-68:
  Вашите коментари са направили излишен моя пост#68, но чукча първо пише после чете!Извинявайте.

 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#62] от "nixana":

  Ми пиши до Уошингтън поуст да пуснат опровержение. Това е сума на общите годишни разходи за здравеопазване , делено на брой калпаци.
  За финансирането, според както го пишат за Холандия е 100 евро на месец + 6,5% от заплатата + държавни дотации. Значи както имаме сега при монопола 8% х 700 = 56 лева на месец здравна вноска, а след като дойдат холандците да ни оправят ще имаме 6,5% х 700 + 200 = 245 лева здравна вноска. Нали треба да останат пари и за техния труд да си носят в Холандия.
  Иначе и те сами си го пишат : "Въвеждането на напълно частни здравни застраховки беше съпроводено от големи очаквания силите на пазаря да намалят разходите при същото качество. 5 години след това никой не смее да твърди, че това наистина се е случило. Досега няма индикации, че разходите на системата включват здравеопазване, а повечето политически решания бяха насочени към коригиране на пазарните ефекти чрез налагане на лимити на разходите, или ограничаване на обхвата на предлагани услуги"
  http://www.jabfm.org/content/25/Suppl_1/S12.full

 75. 75 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#64] от "tur671": Сестра в реанимация съм вече 32 години. Старах се колега през всичките тези години да изпълнявам перфектно задълженията си и....... какво от това? Нетна заплата след облагане 420 лева. Каква мотивация от тук насетне да продължа да бъда това което бях? Пациента или близките му тичат из кабинетите да се "отблагодарят" на оператора с едно пликче,а за мен остава само тупането по рамото от този същия оператор,евентуално едно благодаря от пациента и размътената глава с отекли от безсъние очи.

 76. 76 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#57] от "socialen":

  Нямам нищо против. Единственият начин батака да се оправи е конкуренцията. Държава, регулаци....всичко това може да бъде купено и източено. За справка държавните предприятия-дори и едно от най богатите и работещи бе източено по Костово време - РВД. Касата се източва с нереално високи цени на лекарства и консумативи

 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#76] от "4e":

  Точно така. "Касата" винаги е била "черна дупка". Дискусията сега пак го потвърждава. Този огромен брой пациенти и пари на едно място не е добре. Трябва да се рапредели по точни, законни правила на играта. Регулация дотолкова, държавата да следи, че те се спазват, дават се публични финансови отчети на тримесичие и най-вече - хората се обслужват, както трябва.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#63] от "neznaiko_2011":

  Това е най-големият скандал! Не може в най-бедната страна в ЕС, лекарите да взимат с пъти повече (не говорим за 1-2 пъти) заплати, на европейско ниво. Това означава, че има "дупки" в системата, че нещо много здраво "куца" в нашето общество като цяло!
  Абсолютно нищо против труда и уменията на нашите лекари!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Единственият начин да бъде по някакъв начин защитен труда на медицински сестри и акушерки е да се фиксира една средна работна заплата и нито един директор на болница или борда на директорите даняма право да определя по -малко възнаграждение от средното за определеният период,иначе оправия няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK