Вигенин видя в позицията на посланиците на Германия и Франция сигнал за подкрепа за кабинета

Кристиан Вигенин

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Кристиан ВигенинМинистърът на външните работи Кристиан Вигенин е провел срещи по своя инициатива с посланиците на Франция Филип Отие и Германия Матиас Хьопфнер, след като двамата излязоха с обща позиция за ситуацията в страната, в която настояха България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властите да се вслушат в гражданското общество.


Според Вигенин взаимодействието с партньорите в Европейския съюз трябва да се осъществява чрез утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Той подчертава, че критичните оценки не могат да се отнасят за настоящото правителство, което управлява само от месец и половина, защото става въпрос за проблеми, трупани с години.


По думите на външния министър в позицията на дипломатите, която определя като "необичаен и безпрецедентен акт", управляващите виждат сигнал за подкрепа "на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото".
Публикуваме пълното изявление на Кристиан Вигенин, разпространено от Министерството на външните работи:


"Във връзка с огласената съвместна позиция на посланиците на Франция и Германия, в която се поставят важни за България въпроси, проведох по своя инициатива последователно срещи с г-н Филип Отие и г-н Матиас Хьопфнер.


България, като член на Европейския съюз, очаква взаимодействието с партньорите да се осъществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Бих искал да отбележа, че поставените от посланиците въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години. Те са обект на загриженост от страна на българското правителство, което със своите действия се опитва стъпка по стъпка да ги решава. Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина. Ние разбираме, че очакванията за промени са високи, и разчитаме на съдействието, доверието и експертизата на нашите партньори. В този смисъл виждаме в този необичаен и безпрецедентен акт сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото.


Правителството, както и Народното събрание, от първия си ден провеждат невиждан досега диалог с всички НПО и граждански структури, които откликват на протегнатата ни ръка. Добре разбираме нетърпимостта на гражданите към решения, които не са основани на прозрачност и биха могли да ни отдалечат от добрите европейски практики. Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите структурни проблеми.


България преминава през труден процес на преодоляване на деформации, тежко задълбочени през последните четири години. През това време станахме свидетели на поредица действия на предишните управляващи, които доведоха до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, потискане на гражданската активност и т.н. Влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти, целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация.


Основата на европейската демокрация са честните и демократични избори и централната роля на парламентите. След като международните наблюдатели признаха изборите и техния резултат, след като Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани народни представители трябва да изпълняват отговорно своите задължения, защото всеки парламент има нужда от активна опозиция, а парламентарната демокрация е обща отговорност и на мнозинството, и на малцинството.


Тези въпроси ще бъдат обект на разговорите ми, в най-скоро време, както с външните министри на Франция и Германия, така и на другите страни-членки на Европейския съюз."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK