ДАНС оповести част от разработката "Галерия" (обновена)

И.д шефът на ДАНС Владимир Писанчев, който е един от главните действащи лица в разработката.

© Анелия Николова

И.д шефът на ДАНС Владимир Писанчев, който е един от главните действащи лица в разработката.Държавната агенция "Национална сигурност" публикува разсекретена част от разработката "Галерия", станала известна преди четири години с това, че по нея са подслушвани масово политици и журналисти.


Документът може да бъде видян тук.


В началото на мандата на ГЕРБ, бившият премиер Бойко Борисов обяви, че делото ще бъде разсекретено, но това така и не се случи.
След съставяне на новото правителство журналисти и активисти  се обърнаха с отворено писмо към премиера Пламен Орешарски за да изразят недоумение от избора му да сложи Владимир Писанчев за и.д. председател на ДАНС.  В писмото те поискаха и разсекретяване на разработката "Галeрия". Писанчев е един от главните действащи лица по провеждането й. 


Владимир Писанчев: Най-отговорно ви уверявам, че злоупотреби по "Галерия" няма


Преди две седмици Владимир Писанчев, запитан от репортер на "Дневник" за разработката  "Галерия", каза, че тя е  вече разсекретена с изключение на разговорите между лицата, записани със специални разузнавателни средства. По думите му разговорите по правило не се разсекретяват. "Мога да ви уверя най-отговорно, че никакво закононарушение и никаква злоупотреба с информацията не е допусната по  делото "Галерия", добави Писанчев.


От предоставените сега документи се вижда, че разработката е декласифицирана още на 28 август 2009 г., но не е ясно защо не е бил осигурен достъп до нея.


От разсекретените около 50 страници документи се потвърждава  известната от четири години насам причина за образуването на разработката "Галерия" - че от ДАНС е изтичала класифицирана информация чрез посредници и в агенцията решават да установят как и чрез кого е ставало това. Така


на 12 август 2008 г. се ражда "Галерия"


чието официално име е "информационно дело "Галерия", заведено по линия на КРО (контраразузнавателно обезпечаване на ДАНС) и във връзка с член 357 от НК (изнасяне на информация, обявена за държавна тайна). Видно е, че предложението за завеждането на разработката е утвърдено от Владимир Писанчев, но става ясно, че председателят на ДАНС Петко Сертов е в течение на образуването й и на него му се докладва за хода й.


Разсекретените  документи представляват искания  за използване на СРС, разрешения от Софийския градски съд - подписани от тогавашния председател Светлин Михайлов, справки за установеното до момента, искания за установяване на кого принадлежат различни телефонни номера, докладни записки, включително и последната - за прекратяване на делото поради "пълното му компрометиране".


Двама журналисти под пълен контрол


Разсекретена  е изцяло информацията, че са били подслушвани издателите на седмичника "Уикенд" Недялко Недялков (с псевдоним Галерия-3) и Мартин Златков (с два псевдонима - Галерия-1 и Галерия-2), както и журналистът Димитър Златков. Недялков и Мартин Златков са били поставени "под пълен контрол" - освен подслушване, също и проследяване, наблюдение, фотографиране, звукозаписване. Двамата издатели са били основните мишени - в  ДАНС очеивидно са смятали, че най-вече към тях е изтичала секретна информация от агенцията.


От документите е видно, че са наблюдавани още и сайтовете  opasnite.net,  frognews.bg, аfera.bg и вестник "Шоу", но за техните издатели и журналисти са изискани само телефонните разпечатки на разговорите им за периода май - август 2008. Тази втора група хора е далеч по-внушителна и включва не само журналисти, но и бизнесмени и политици: журналистът и главен редактор на "Фрогнюс" Огнян Стефанов, бизнесменът Младен Мутафчийски, свързван с финансирането на "Фрогнюс" и "Опасните", депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева, издателят на в. "Шоу" Пламен Каменов, главната редакторка на "Афера" Веселина Томова. Втората група хора не са поставяни под контрол, не са и подслушвани.


От разпечатките на телефона на Татяна Дончева се вижда, че за три месеца е имала 126 "свързвания" с бившия директор на служба "Сигурност" Иван Чобанов. Чести са разговорите й и с журналисти. Но нищо повече, при тях подслушване няма.


Любопитно е, че са


били проверени и телефоните на ръководни лица в ДАНС,


но не става ясно каква точно е проверката. В обширна справка, подписана от "главен агент І степен С. Стаматов", четем:


"С цел проверка на евентуална съпричастност на ръководни служители на ДАНС за изтичане на вътрешна информация, бяха извършени проверки за осъществените свързвания по мобилните телефони на (изредени са  главните директори на дирекции в ДАНС - бел. ред.) Веселин Марков, Цветлин Йовчев, Николай Методиев  и Румен Добрев."
Не била установена съпричастност на шефовете с изтичането на информация  поради факта, че:
"...установените епизодични или регулярни свързвания (значи все пак свързвания - не се казва с кого, че дори и регулярни?! - бел. ред.)  нямат хронологична зависимост с публикациите", това логическо заключение е направил главният агент І степен.


Скандалът тръгна от политиците


Скандалът избухна през септември 2008, когато депутати от вътрешната комисия на парламента намериха (те твърдяха че станало случайно, но никой не им повярва), своите телефонни номера сред списъците с подслушвани лица  по разработката "Галерия". Тогава Татяна Дончева - депутат от Коалиция за България и член на вътрешната комисия, съобщи че разработката е започнала по сведение на оперативен работник, а Владимир Писанчев, тогава директор на дирекция "Сигурност" в ДАНС,  дал зелена светлина на разработката. Писанчев естествено отрече да е действал самоволно, което е и невъзможно в служба като ДАНС. Месеци наред медиите вдигаха спорадично шум около въпроса кой стои в основата на "Галерия" Впоследствие се изясни, че да, Писанчев е утвърдил предложението, но председателят Сертов е издал заповедта за започването на делото.


Сред документите има  една много дълга справка от 26.09.2008, написана от Писанчев, която представлява анализ на свършената работа до момента. Прави впечатление внимателният изказ на Писанчев, липсата на категоричност в обобщенията му,  твърде внимателните и някак резервирани заключения.


Октомври 2008: "Галерия" приключва безславно


На 3 октомври 2008, в апогея на скандала, използван най-вече от политиците за техни цели, главен агент І степен С. Стаматов пише кратка справка до началниците, в която заявява, че делото "Галерия" е вече компрометирано от заливащата медиите информация за самата разработка и предлага използването на СРС да бъде спряно, а делото "Галерия" да бъде прекратено. Предложението е утвърдено. "Галерия" приключва безславно -  без резултат, но увенчана със скандал. ДАНС не открива кои са пробитите й служители.


Прокуратурата: "Галерия" е образувана и водена законно


През септември 2009, вече при управлението на  ГЕРБ,  парламентарната комисия за контрол на ДАНС започва нова проверка(през септември 2008 г. вътрешната комисия на предишния парламент вече беше се занимавала със случая). С новата проверка се обяснява и разсекретяването на разработката през август 2009 г. Материалите от проверката са предадени на прокуратурата. Отново делото "Галерия" се използва за политически нападки между власт и опозиция. Стават публични и грозните конфликти между председателя Сертов и заместника Иван Драшков, медиите шумно обсъждат кой какви устни доклади е получавал и какви устни указания е давал, ДАНС изважда бельото си на показ и заприличва на всичко друго, не и на служба за сигурност. Междувременно прокуратурата заключава, че няма нарушения при образуването и воденето на делото "Галерия".


Хем законно подслушване, хем нарушени права на журналисти, хем непостигната цел на ДАНС


Сега, вторачени в разсекретените документи и от дистанцията на времето, можем да направим два невесели извода.


Първият е, че нашите специални служби  са много зле както с морала, така и с професионализма, ако съдим по делото "Галерия"  -  лошите рушат службата като изнасят секретна информация, добрите не могат да открият рушителите. информациятака и не успяват да установят кой е "пробил" елитната ДАНС, изнасяйки секретна информация.


Вторият извод поставя болния въпрос за противоречието между законността в действията на една специална служба, от една страна,  и нарушаването на права на журналисти, медии, граждани, от друга.


По този повод депутатът от ГЕРБ Иван Петров коментира през септември 2009: "Притеснява това, че щом всичко е законно, значи няма виновни.Докога в България ще се търпи по законен път да се нарушават права на гражданите!"


А днес  бивш служител на МВР коментира по повод разсекретената "Галерия":


"От всяка специална служба, и от най-перфектната, и в най-уредените държави, включително в САЩ,  може да изтече информация. Но там службите имат железни вътрешни отдели за сигурност с подготвени служители с рефлекси на ловни кучета, които неминуемо заковават нелоялните, и то с доказателства.  Грехът на нашата "Галерия" е, че се захвана с най-лесното - да сложи под контрол журналистите, вместо да се захване тайно със своите хора. А и като си е знаела ДАНС, че е пробита, не е ли било твърде наивно да си повярва, че ще докара до успешен финал разработка като "Галерия"!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Защо част? И кога ще осъдите суека за загубените секретни документи? ПЕС, а?

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  искам да направят реалити от затвор, в който са затворени политиците ни и семействата им, ей тва ще има безбожно висок рейтинг

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Дайте текста!
  И защо се разсекретява сега и то само част?
  И коя част, само онази, удобната за управляващата коалиция?
  Пак манипулации на общественото мнение. Държавна сигурност се докопа до властта и иска да се настани за дълго в нея.

  Истинската лустрация в България още не е започнала...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "писмо към премиера Пламен Орешарски за да изразят недоумение от избора му да сложи Владимир Писанчев за и.д. председател на ДАНС. "
  Е, айде сега! Недоумението могат да си изразят-знаят къде-на площада!

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  На прослухтените - честито.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Червения мушмурок ще я коментира като политически необходима ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 7. 7 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Дневник, пак ни хвърляте неща без доказателства! Защо не направите така, че когато имате готови нещата тогава да ги слагате? Толкова ли е трудно?

 8. 8 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Като гледам, делото е разсекретено още през 2009 г. Оттогава досега е можело да се поиска от всекиго по реда на ЗДОИ!

 9. 9 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1326 Любопитно
 10. 10 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniel Defoe -АЗ НЕ БЯХ НА ПРОТЕСТ,ЗАЩО ЛИ :когато го осъдят дянков за разгласяването на конфиденциалната банкова информация от парламентарната трибуна,тогава,

 11. 11 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Любопитно защо ГЕРБ не разсекретиха разработката, а това става чак сега?

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 12. 12 Профил на necivrn
  necivrn
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#5] от "ПАВЛА - సటోరి":


  [quote#5:"ПАВЛА - సటోరి"]На прослухтените - честито.[/quote]
  Ха-ха-ха ... Аз пък доброволно си открих досието .... Без някой да ми иска .... Но се ориентирах кои са слухтели

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Подслушвал е журналисти и му се размина.Значи ще го прави пак.

 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Това е защото има двойнственост.Много от нашего брата бг журналиста едно пише, друго говори с приятели, трето с жена си

 15. 15 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "necivrn":
  Как да ти кажа, обикновено извършителя/подслушвача се знае. Остава загадка, в повечето случаи, времетраенето на процеса.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Галерия = на Съсел в пандиза! Ама с тая Цаца, няма да стане!Ще чакаме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#11:"pen4o"]Любопитно защо ГЕРБ не разсекретиха разработката, а това става чак сега?[/quote]
  Вероятно в разработката има нещо, което не са искали да придобие публичност. Те често практикуваха тактиката на протакане и бавене, докато неудобния за тях въпрос се позабрави.

 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  И какво се казва за премиер, организирал подслушване на политици, журналисти и т.н.?
  За Цветанов има дело, а за Станишев? Защото той е слухтелият и се прекратява "Галерията" малко преди края на мандата...
  Цацаров, давността не е изтекла. Искай имунитети.
  Ало, Цацаров!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241 Occupy Parliament":

  Ползвай лявото бутонче на мишката!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#1] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  По първата част от въпроса - обърнете се към Борисов. И поискайте законово декласифициране на информацията
  По втората част от въпроса - обърнете се към съдебната система. Тя е независима, според Борисов и Цветанов, а този въпрос е в тяхната кмпетенция.

  ПП След като мантрата "КС-Костинброд" се спихна безславно, тази ли е следващата мантра?

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#15] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Разрешенията са за 60 дни

 22. 22 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#11:"pen4o"]Любопитно защо ГЕРБ не разсекретиха разработката, а това става чак сега? [/quote]
  Все си мисля че ДАНС , съд, трябва да са над всичко. Над Станишев, над Боко, ....
  Ама , ха дер питаме се като дойде някой на власт как тия институции им правят чадъри. А , за тия няма ли някакви контролиращи органи , ...в държавата или само Европските съдилища.

 23. 23 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#8:"Sir Humphrey"]Като гледам, делото е разсекретено още през 2009 г. Оттогава досега е можело да се поиска от всекиго по реда на ЗДОИ![/quote]

  Страница последна от документа: "Предлагам: Да бъде прекратено ИД "Галерия", [...] като материалите по него, [...], бъдат предадени в ДАНС с "ограничен достъп" за срок от 5 /пет/ години."

  Ако някой има информация за режим "ограничен достъп" да си признае

  Винаги има "но"
 24. 24 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 594 Гневно

  От файла с документите разбрах следното – журналисти, бизнесмени, бивши служители в службите и политици контактуват директно на най-високо ниво с ръководството на ДАНС.
  Съответно оттам следва да са изтекли секретните документи, които са повод за образуването на Галерия, както впоследствие и информацията за нейното съществуване.
  Неизбежен резултат е компрометирането на разследването и факта, че “къртиците” остават неразкрити и неназовани.

  Извод – ДАНС е пробита кошница именно от нейното ръководство и не може да защитава националната сигурност.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А на кого му пука от това?Голям праз, че била разсекретена поредната колективна мастурбация на българските ченгета.Симулират некаква дейност за да се държат по-далеч от известните бандюги...

 26. 26 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Писанчев откакто издаде за 4 дни допуск на Пеевски за достъп до тайните на държавата и партньорите ни има да отговаря на много по-сериозни обвинения срещу сигурността на Европа в полза на Турция.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Прочете ли материалите?
  Не си. На първата страница няма картинка с велик индиански вожд и заради това ти е доскучало.
  Някой, някого е подслушвал, само че не като се е крил в цецомобил, а след като е искал разрешение от всички, от които то трябва да бъде поискано.
  Освен това няма данни за изтриване на хард дискове с отверка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Ще разсекретите...още малко протести и майчиното си мляко ще разсекретите...

 29. 29 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#23:"l.d"]Ако някой има информация за режим "ограничен достъп" да си признае [/quote]


  Имам основателно подозрение, че става дума за помещение, в което не може да влиза всеки. "ДИА-ДАНС" означава дирекция "Информация и архив" в ДАНС, а помещенията на архивите в службите за сигуност са с ограничен достъп (вратата е с код и т.н.).
  Де факто предложението на последната страница е материалите да отидат "Към дело", което да е със срок за съхранение от 5 години, а не да седят в касата на отговорника по разработката.

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Защо само част от разработката?

  За да не се види ролята на Сергея, затова!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Хм .. прочетох го това което е сканирано. Имам въпрос - какво е СРС "Камчия"? Какво са разбрали за тоя тюфлек Гамизов и какво за другарката Дончева Кой е снасял на Кулезич Спират делото защото предполженията им не са се потвърдили или защото както е видно от докладите делото се е компроментирало - някой се е разприказвал и е казал на другите да внимават и да се ослушват? Кой изнася информация от данс и на кого и какво?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 34 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Като чета файла доста неща са разсекретили, интересно е да го прочете човек. - особено в началото и края където има анализи и обобщения на информацията.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#18:"Депутат 241 Occupy Parliament"]За Цветанов има дело, а за Станишев? Защото той е слухтелият и се прекратява "Галерията" малко преди края на мандата...
  Цацаров, давността не е изтекла. Искай имунитети.
  Ало, Цацаров! [/quote]
  Ама не го притеснявайте човека На него това му е спасителният пояс, като се провали Станишев мигновенно ще обърне палачинката и с голяма страст ще започне да се занимава с това дело. Знаем стилът му, трябва само да се намери някоя като Мая Пчеличката да му спретне едно "сведение от анонимни доброжелатели".

  Нещо омърлушена ми изглежда напоследък Дебелата Цаца, май усеща че не седна в правилната лодка. Пък и тези които много знаят бързо изчезват когато се замитат следите - Луканов, Илия Павлов, Кюлев...

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  От целия материал най-много ме впечатли подписа на малдшия агент III степен на последната страница от материала.
  Аз ако се подпиша така 2 пъти ще хвана тендовагенит.
  Другото, което става ясно, е че приятеля на Боко - Петко Сертов е абсолютен пидал, защото той накисна Писанчев навремето и лъжеше по телевизията, че тази история е станала без негово знание, а сега се виждат документи с неговите подписи.
  Последното, което става ясно е, че Писанчев не е или поне не се вижда да е направил нещо укоримо и най-вероятно той ще е новия шеф на ДАНС.
  Това, че Татяна Тотева не го обича едва ли ще разреве някого.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  О-о-о! Гербероните проявяват мафиотската си същност. Вече в прав текст заплашват с убийство!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2146 Разстроено

  [quote#18:"Депутат 241 Occupy Parliament"]За Цветанов има дело, а за Станишев?[/quote]

  Тук много пъти споменавах, че подслушванията не са само от времето на Борисов. Споменавах, че през 2000 цял блок бе зареден с микрофони за подслушване.
  Но Цацаров, сега ще си прави оглушки за това, нали започна Цветанов, другите не са важни.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#18] от "Депутат 241 Occupy Parliament":

  На коя страница видя данни за незаконно подслушване?

  Още не можеш да изкараш и за половин свещ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  [quote#32:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Герберуго, защо Боко и Цветанов не разсекретиха документите по тази разработка[/quote]

  Що..
  Щото така е било по-удобно. Иначе щеше да се разбере още тогава, че една служба търси къртица из редовете си, защото е установила теч на информация из коридорите си към медии и разни други структури. Като към шестака Цвятко Цветков примерно.
  Обвита в тайнственост "Галерия" носи повече дивиденти от това да я изкараш на светло. Затова не са я отворили.

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Курт Деликуртев 479 Фото-Галерии":
  [quote#30:"Курт Деликуртев 479 Фото-Галерии"]Защо само част от разработката? [/quote]
  Щото си от Филибето и си прозд.
  "Засега, според в. "Сега" остава секретна частта от него, която съдържа направените специални разузнавателни средства.."

  И.д. шефът на ДАНС да не е малоумен да пусне и СРС-тата в ефир?
  Таз я може само онзи с яйцевидната глава. Да чете диалози от трибуната на НС, та да стане обвиняем по още едно дело.

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Някой да ми каже откъде е тази фамилия Писанчев. Винаги ме кара да се усмихвам, като я чуя.

 45. 45 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прочетох материалите по разработката - нищо и половина, с изключенията на напъните на Недялко Недялков да се прави на жертва.

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#43] от "Graf":

  А я си представи, че има и данни за интимните срещи на Татяна Дончева!

  Ами ние ще се загубим като нация бе! Това ще бъде най-страсто убийствения материал публикуван някога.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#45:"comtec"]Прочетох материалите по разработката [/quote]

  Браво! Значи не си гербер!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#18] от "Депутат 241 Occupy Parliament":
  Дали не си мислите, че Вие сте най-големия умник, а всички останали са наивници.
  "Галерия" е започната напълно законно и по повод подозрения за наличие на къртица в ДАНС. Ползването н СРС и разрешенията за тях са били съгласно правилата. В какво да бъде обвинен някой за това?
  Цветанов не е изпълнил задълженията си и по този начин е създал условия за извършване на НЕЗАКОННИ и нерегламенирани ползвания на СРС. Все още няма обвинение за това, че лично е нареждал такива, затова такова обвинение към него няма


 49. 49 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Дайте текста!
  И защо се разсекретява сега и то само част? [/quote]

  Ето:www.dans.bg/images/stories/Information/GALERIA120713/GALERIA.pdf

  От него става ясно, че са слухтели дружките на Първанов- Дончева и Цветков.
  Няма как да публикуват разговорите им, тази лоша практика на Цветанов не е законна

 50. 50 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#11] от "pen4o":

  Вярно бе, защо мълчаха като ГРОБ?

 51. 51 Профил на user0506
  user0506
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е лошо. За разлика от Боко, новото оравителство прави поне половинчати добри неща. И това е проблема, че са половинчати.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 487 Неутрално

  По соц. време /разбирай всеки над 40 г / за да станеш адвокат , съдия ,прокурор ,полицай , ЖУРНАЛИСТ , трябваше да имаш чисто пролетарско минало . АКО си имал в рода такива професии , но преди 1944г. , ако дядо ти е имал работилница или над 200 дк земя , ако на баба ти вуйчото е избягал на Запад - ЗАБРАВИ за кариера /не те пускат даже в университета /.
  Точно такива подбрани другари сега са мастити журналисти , съдии , прокурори - какво да очакваш от тях ?

 53. 53 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"AModoMio"]Но Цацаров, сега ще си прави оглушки за това, нали започна Цветанов, другите не са важни.[/quote]

  Какви оглушки, като всичко е според правилата?
  Подслушва се по цял свят, но е според правилата, не е безконтролно.
  Прощалното писмо на Веско Маринов(чийто светъл пример в живота е Цветан Цветанов) е било толкова дълго защото е било разпечатка на разговорите на бившата му с любовника и.
  Как мислиш, това по- законно ли е от тази разработка, която търси къртица в редовете на службата?

 54. 54 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#52:"magnas"]По соц. време /разбирай всеки над 40 г / за да станеш адвокат , съдия ,прокурор ,полицай , ЖУРНАЛИСТ , трябваше да имаш чисто пролетарско минало .[/quote]
  ... Босия бе пуснАл преди време у блога си десетина такива имена...поинтересувай сА, мно'о интересни особи са.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 55. 55 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "xalikarans":


  [quote#14:"xalikarans"]Много от нашего брата бг журналиста едно пише, друго говори с приятели, трето с жена си[/quote]
  На такова нещо му викаме ЖУРНАЛИСТ, само защото все още българският език е беден на думи-ПСУВНИ.

 56. 56 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Това съобщи сайтът на в. "Сега", а документът може да бъде видян тук.
  ===================

  The page cannot be found
  The page you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.

 57. 57 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#32] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  Абе това милиционерите срама нямате! "

  -Срама нямат,ама компенсират с наглост в изобилие.

 58. 58 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#1:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]И кога ще осъдите суека за загубените секретни документи? ПЕС, а?[/quote]

  Когато мутрата плати разходите за разходките с Авиоотряда и хеликоптерите на МО.

  Имахте почти 4 години да го осъдите, а ДАНС не е българския съд, че да съди някой.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 59. 59 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Точно го свалях и се сецна нещо и сега ми дава това:
  ==========
  Страницата не може да бъде намерена

  Страницата, която търсите може да са били отстранени, бе сменено името, или е временно недостъпен.
  Моля, опитайте следното:

  Уверете се, че уеб адрес сайт показва в адресната лента на браузъра е написан и форматиран правилно.
  Ако сте стигнали до тази страница, като щракнете върху връзката, свържете се с администратора на сайта Web да ги предупредим, че връзката е неправилно форматиран.
  Щракнете върху Back бутона, за да сменят своя линк.
  HTTP Error 404 - файл или директория не е намерена.
  на Internet Information Services (IIS)

  Техническа информация (за помощен персонал)

  Отиди на услугите за поддръжка на Microsoft продукти и извършване на заглавието търсене на думи HTTP и 404 .
  Open IIS Помощ , която е достъпна в IIS Manager (inetmgr), и търсене на теми, озаглавен Web Site Setup , Общи административни задачи , както и за персонализираните съобщения за грешки .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 60. 60 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1239 Неутрално
 61. 61 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Защо само една част? Има нещо, което трябва удобно да се скрие ли? Как да сме сигурни колко е голяма цялата разработка? А ако нещо изчезне, кой ще понесе отговорността?

  Fortuna favet fortibus.
 62. 62 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 885 Неутрално

  А защо се е счупил линка към документа?

 63. 63 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  От цялата работа се вижда, че службите са разграден двор. Някакви си получават секретна информация, публикуват си я в нета и си свиркат. А хубавците от ДАНС не знаят откъде им е дошло.

 64. 64 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По това което изчетох стигнах до следния извод:

  ДАНС е една структура, от която изтича информация към политици, съмнителни бизнесмени, журналисти и бивши ченгета чрез вътрешни хора, но не се прави разследвани кои са те. Потресен съм.
  Абсолютно недопустимо за "най-секретната" служба в страната.

  Fortuna favet fortibus.
 65. 65 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Весело

  Еее, Икономедио - защо сложи линк към пдф-а директно от сайта, на който е качен? Те хубаво преброяват дивите зайци, ама защо им помагате?

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 66. 66 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1839 Весело

  До коментар [#41] от "tribiri":

  На неразсекретената

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 67. 67 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 641 Неутрално

  мушмороци говорят за мушморорлук...
  класика!

 68. 68 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#59] от "Танас": Точно така. Има причина да го свалят. Описана е тук: https://www.bivol.bg/galleria-unleashed.html

 69. 69 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Тези 60 дни могат да бъдат продължени - общо до 180 дена.

 70. 70 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#68] от "bivolbivol":
  Тенкс за линка.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 71. 71 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 418 Неутрално  " така и не успяват да установят кой е "пробил" елитната ДАНС, изнасяйки секретна информация. "

  ДАНС е точно толкова елитна , колкото са елитни нещастните политици , които я създадоха .

 72. 72 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Аз не разбирам кой крив кой прав. Явно това е повече политически скандал отколкото правен. Нямам мнение дали е злоупотребявано или не. Това което искам да кажа е да не се изпада в крайности. По принцип всяка държави има право да има разузнавателни и контраразузнавателни служби. Тези служби трябва да бъдат правилно контролирани но и трябва да могат да имат секретност. Иначе дейността им е безпредметна. Те също трябва да могат да защитават тази секретност. Ако ДАНС или която и да е друга организация по света мисли че има незаконно изтичане на информация те трябва да могат да разследват и продотвратят изтичането. Има си законни начини за това и тези начини също са секретни. В случая мисля че политиците не правят услуга на Българските служби като създават политически скандал от това. България може да си сътрудничи с САЩ, Русия, ЕС но трябва да си има свой шпионаж и контрашпионаж. Непособността да се открие изтичането на информация е само в наша вреда. А политиците които използват ситуацията са демагози. Естествено е ДАНС да могат да подслушват който е необходимо от наши до чужди граждани от политици до журналисти. Ако това подслушване се използва за политически цели да се направи разследване и да се уволнят и осъдят виновните. Но ако политици от опозицията използват разследването за изтичане на информация и комнпроментират секретността за политически цели и отслабване на Българското разузнаване това също трябва да бъде подсъдимо. Лошото е че в БЪлгария никой на нокого не вярва и всички се обвиняват в корупция и са наистина корумпирани. ДАНС явно не са надпартийна организация изолирана от политиката, нито са добри професионалисти. Самия опит да се назначи този примитив Пеевски на тази позиция показва ясно че те са маша в ръцете на политиците и нищо повече. Ако това не се оправи България няма да има функциониращи шпионски служби а това неминуемо ще навреди на суверенитета ни. Интересно кой има полза от това. Дали не е "големия северен брат" който иска да си ни държи както ни държа последните 60 години?

  California Über Alles
 73. 73 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rhapsody of Fire":

  Нещо повече, шефа на ДАНС по това време дава разрешение за образуване на тази разработка.
  Странното е, че и той е проверен за нерагламентирани контакти.

  Не знам какво са чакали агентите - да се напие, да забрави и да почне да приказва по телефона или да получи прозрение свише сам да си признае?

 74. 74 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#8:"Sir Humphrey"]Оттогава досега е можело да се поиска от всекиго по реда на ЗДОИ![/quote]
  Ти май единственото което си искал по реда на ЗДОИ е работното време на общинската служба за поливане.
  Що не питаш тия тука дневничарите да ти кажат колко искания по реда на ЗДОИ са искали?
  И какво се правиш на улав!
  Получена информация по ЗДОИ не може да бъде разгласявана камо ли через средства за масова инфорамция.
  Мошеник смотан.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Какво виждаме в 45-те страници? Освен смехотворните примери на милиционерска антилогика, виждаме, че на някои места суперченгетата все още плякат на пишещи машини.

  Иначе подборката е направена така, че настоящият вицепремиер Цветлин да излезе ангелски чист и всички да забравят, че той е един от главните мръсници в "Галерия". И заедно с Писанчев просто трябва да бъдат изритани на гюбрето при Цоко и Боко.

 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Цацаров, ще повдигнеш ли обвинения и срещу Станишев за прекалено, нерегламентирано слушане? Ще обявиш ли имената на слушаните неправомерно? Ще обявиш ли кой поръча и кой преби Огнян Стефанов!

  goblenka
 77. 77 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Що не са го пуснали ( делото де) по рано?! Ми щото президент беше Пъванов, а делото беше заради публикации за еда певица( дето щеше да се жени за него).

  chavo64
 78. 78 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#74] от "Десен":

  Баба ти е червена.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK