Заради непрозрачната продажба, ръководството на "Доверие" подаде оставка

Даниела Петкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниела ПетковаЦялото ръководство на пенсионно осигурителна компания "Доверие" е подало оставка, съобщи Даниела Петкова - досегашен изпълнителен директор на дружество, предаде dariknews.bg. По този начин мениджърският екип е изразил несъгласие с непрозрачната процедура, при която се подготвя продажбата на дружеството.


"Такава официално все още не е стартирала, но очевидно са водени преговори", посочи Петкова, която е начело на дружеството от 20 години. По думите няма започнала процедура, но мажоритарният собственик на "Доверие" Виена иншурънс груп е дал публичност на намерението си да продаде пенсионната компания. "Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена КФН", каза още тя.


До приемане на оставките на мениджърския екип дружеството ще продължи да се управлява както досега и клиентите му могат да бъдат спокойни за средствата в партидите си.
Преди дни в Комисията за финсов надзор представител на австрийския собственик "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group - ВИГ) е проучил процедурата за смяна на собствеността и е представил кандидат-купувача - United Capital - дружество, регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявана от български граждани и с българо-австрийско управление. 


През май агенция APA цитира изпълнителният директор на Vienna Insurance Group Петер Хаген, че компанията е готова веднага да се раздели с дела си(93%) в българското дружество, стига да намери купувач.


Според източници на пазара през последните месеци само един инвеститор е продължил да води преговори за покупката и това е Цветан Василев. Според информация на "Капитал" подадената оферта от "Бромак" на Василев е била малко над 150 млн. евро, а купувачът е бил посъветван да смени дружеството с друго.


Сега новопредставеният кандидат United Capital няма преки връзки към Василев.


По-рано през седмицата синдиката КНСБ също се обяви за по-голяма прозрачност на продажбата на "Доверие".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK