Експерти: Парламентът да не излиза във ваканция, а да приеме промени в Изборния кодекс

Експерти: Парламентът да не излиза във ваканция, а да приеме промени в Изборния кодекс

© Георги КожухаровДепутатите да не излизат във ваканция през август, да приемат спешни промени в Изборния кодекс от Народното събрание и да се насрочат нови избори наесен. Затова настояват групата "Експерти за граждански натиск" в призив, изпратен до институциите и медиите.


Гражданските, неправителствените и други организации настояват за възстановяване на преференцията в пропорционалните листи, създаване на актуален регистър на избирателите, изработване на дефиниция за политическа реклама и контрол при отпечатването и траспортирането на бюлетините.


Искат да бъде намалена субсидията на парламентарно представените партии, а на останалите формации, събрали от 1 до 4%, да запази размера си.
Те настояват да бъде отменена предвидената лятна ваканция на народните представители, за да приемат тези промени, да се разпуснат и да се проведат наесен предсрочни парламентарни избори.


"Дневник" публикува целия призив без съкращения на групата "Експерти за граждански натиск" за неотложни действия на правителството и парламента.


За преодоляване на тежките обществени последици от острата политическа криза, ние, експерти от неправителствени организации с дългогодишен опит в политическата, правната и медийната област, призоваваме българските държавни институции да предприемат следните действия:


 1. Оставка на правителството, разпускане на 42-то Народно събрание и произвеждане на предсрочни избори през есента на тази година.
   
Задълбочаващата се политическа криза не може да се реши по друг начин, освен с бързи предсрочни избори. Управляващите са дали курс към поляризация и противопоставяне на различни обществени групи в опит да овладеят ситуацията. Но подобно "овладяване" ще доведе до пирова победа – още през зимните месеци може да се очакват по-силни и радикални протести. Икономиката няма потенциал да финансира конюнктурните преразпределителни действия, с които управляващите се опитват да тушират общественото недоволство. Такива преразпределения могат да станат само с натрупване на нови дългове.


Бързите предсрочни избори не са панацея. Но те са първо действие от онези промени, които могат да доведат до по-високо доверие на българските граждани в националните институции. Няма по-добро средство за укрепване на обществения ред и за продуктивна работоспособност на представителната демокрация от общественото доверие.


 1. Спешни промени в Изборния кодекс.
   
Наивни са твърденията, че приемането на изцяло нов изборен кодекс едва ли не автоматично ще разруши олигархичния модел, което е една от целите на гражданите. А ако не са наивни, такива твърдения са манипулативни – производни от желанието на управляващите на всяка цена да запазят статуквото. Протестите през последните шест месеца показват, че гражданското общество вече не е пасивен наблюдател. Едва ли ще се съхранят същите участници и партийни пропорции след едни предсрочни избори през есента на тази година.


По начало ние не сме против свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. Но докато това се случи, кризата ще стане необратима, а обществената енергия или ще се изчерпи, или ще се радикализира. Свикване на Велико народно събрание може да стане от следващото 43-то Народно събрание, след като конституционните промени бъдат подготвени и подложени на сериозно обществено обсъждане.


Утопия е да се очаква, че някога ще бъде изработен съвършен изборен кодекс. Също толкова утопично е да се очаква, че един изборен кодекс сам по себе си може да реши основните проблеми на политическата представителност у нас. Затова в случая гледаме на искането за приемане на цялостно нов изборен кодекс като на алиби за задържане на властта. Вместо това, настояваме за няколко спешни промени в действащия Изборен кодекс, които вече сме внесли в Народното събрание и по които сме готови да дискутираме:


 • Възстановяване на преференцията в пропорционалните листи - с праг за отчитане на преференциите, който ще даде реална възможност за разместване на водачеството на листата;
   
 • Създаване на актуален регистър на избирателите.
   
 • Изработване на дефиниция за политическа реклама и задължение за ясно обозначаване на всяко платено съдържание в медиите. Да се гарантира безплатно време за отразяване на кампанията в обществените медии. В административнонаказателните разпоредби на Изборния кодекс да се предвиди и санкция за непубликуване от медиите на договорите им с политическите партии и кандидатите за отразяване на кампанията.
   
 • Методиката за определяне на изборния резултат да бъде част от Изборния кодекс.
   
 • Да се гарантира сигурността при отпечатване, съхранение и разпространяване на изборните книжа и бюлетини – да се създаде възможност наблюдателите да имат достъп до етапите на отпечатване, съхранение и разпространение на изборните книжа и бюлетините. Изборният кодекс да включи разпоредби, детайлизиращи реда и начина за съхранение и разпространение на изборните книжа, бюлетини и печати. Бюлетините и/или кочаните да имат серийни номера. В Изборния кодекс да се регламентира, че   броят на получените от СИК бюлетини е с 10% над броя на избирателите в съответната секция. Да се регламентира начинът за определяне броя на бюлетините, които се отпечатват за чужбина.
   
 • Промяна в изискването за брой подписи за издигане на независим кандидат за народен представител от Инициативен комитет. В Кодекса на добрите изборни практики на Венецианската комисия се препоръчва, да не се изисква подкрепата на повече от 1 % от избирателите в съответния район.
   
 • Предоставяне на възможност всеки избирател да провери в кои подписки на партии, коалиции и кандидати фигурира, чрез електронна проверка през сайта на ГД "ГРАО"( каквато има за проверка в избирателните списъци). Всеки лист от подписките да има поле, което да съдържа името и подписа на лицето, пред което гражданите са попълнили личните си данни и са положили подпис в списъка.
   
 • Изборният кодекс да включи и процедурни правила за разглеждане на жалби и сигнали, свързани с неправилно прилагане на изборните правила, начина на протичане на предизборната кампания, отразяването на предизборната кампания в медиите. Да се въведат гаранции за задължително произнасяне от ЦИК по жалби и сигнали на граждани, наблюдатели, застъпници, както и  ясен регламент за водене на публичния регистър на жалбите и сигналите от изборната администрация.
   
 • Всички решения на изборната администрация, които са определящи за произвеждането на изборите да подлежат на съдебен контрол.
   
 1. Намаляване на публичните субсидии за всички партии при запазване на субсидиите за извънпарламентарните партии.
   
Категорично настояваме партиите, които са постигнали поне един процент от гласовете на последните парламентарни избори да получават публични субсидии, така че да се гарантира политическият плурализъм в страната, да се избегнат зависимостите от олигархично ориентирани икономически субекти и унищожаването на политически конкуренти с неполитически средства.


 1. Отмяна на тазгодишната лятна ваканция на Народното събрание.
   
Ако народните представители са действително загрижени за страната и търсят ефективно решаване на неотложните проблеми на обществото, Народното събрание не бива да излиза в лятна ваканция. То трябва да приеме не по-късно от края на месец септември т.г. промените в Изборния кодекс и необходимите законови изменения, гарантиращи предвидените в програмата на правителството неотложни социални и икономически мерки. Еднакво спешни са както исканията на протестиращите за бързи предсрочни избори, така и очакванията на обществото за предприемане на социални мерки, които да облекчат положението на гражданите, изпаднали в най-тежко положение. Противоречи на здравия разум излизането в лятна ваканция три месеца след започване на работа при наличието на такива национални проблеми, изискващи спешни законови решения.


***


За да съдействаме за бързото осъществяване на посочените предложения, ние, долуподписаните експерти-граждани, предвиждаме:


Първо. Да подготвим с нашия експертен потенциал и да предоставим в Народното събрание конкретни текстове за необходимите спешни промени в Изборния кодекс.


Второ. Да организираме поредица публични дискусии, на които да изложим и обсъдим подробно нашите позиции.


Трето. Да съдействаме за приемане на промените в Изборния кодекс до края на месец август. Смятаме за наложително разпускане на 42-то Народно събрание до края на месец септември и насрочване на избори в предвидения от Конституцията срок най-късно два месеца след прекратяване правомощията на предишното Народно събрание.


ПОДПИСАЛИ ПРИЗИВА:


Център за независим живот - Капка Панайотова, Директор


Асоциация на европейските журналисти – България -  Кристина Христова – член на УС


НПО Линкс -  Теодора Гандова, Председател на УС и Милена Недева, член на УС 


Сдружение "Болкан Асист"  -  Славея Христова, Изпълнителен директор


Алфа Рисърч - Боряна Димитрова , Управител


Сдружение "Корективи" - Геновева Петрова 


Институт за пряка демокрация – Атанас Славов, Председател на УС


Център за либерални стратегии - Даниел Смилов и Деян Кюранов, Програмни директори 


Фондация "Европейски институт" - Любов Панайотова , Директор


Български институт за правни инициативи - Биляна Гяурова–Вегертседер, Директор


Институт за развитие на публичната среда - Антоанета Цонева, Председател на УС


Форум Гражданско Участие – Ива Таралежкова, Председател на УС


Сдружение "Център на НПО – Разград" – Георги Милков, Председател на УС


Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия – Антонина Желязкова, Директор


Център за приобщаващо образование - Ива Бонева, Изпълнителен директор


Фондация СЕГА – Румян Сечков, Директор


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Разумно предложение. Освен това не са заслужили отпуск - от май месец са на работа, и без това залата редовно е празна, не са се преработили. Промени в кодекса, оставка и нови избори наесен!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 704 Неутрално

  И от какъв зор да се бърза с изборен кодекс, когато изборите няма да се скоро?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ!!!!!!!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  [quote#2:"dogwoman"]Промени в кодекса, оставка и нови избори наесен! [/quote]

  Не бъди толкова припрян! Др. Мая каза, че трябват година-две за консултации, после година-две да се напише и чак тогава!Пък тя е парламАнтарист с опит!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  [quote#3:"др. Иванов"]И от какъв зор да се бърза с изборен кодекс, когато изборите няма да се скоро? [/quote]

  Щото ще са много скоро!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Ква отпуска ??? Тези нямат стаж за отпуска.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  ....Искат да бъде намалена субсидията на парламентарно представените партии, а на останалите формации, събрали от 1 до 4%, да запази размера си....
  ------
  Това пък защо?!


  Да бъде намалена на всички до размерите в Европа!

 9. 9 Профил на icemax
  icemax
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много смислени предложения, подкрепям напълно!

  Оставка незабавно и избори възможно най-скоро!!

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#7:"442"]Ква отпуска ??[/quote]

  Каква отпуска наистина?!
  Трябва да си адски нагъл в това безвремие,несвършил никаква работа,да излезеш да почиваш!

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1473 Гневно

  "Експерти: Парламентът да не излиза във ваканция, а да приеме промени в Изборния кодекс"

  Никаква ваканция за тези тунеядци!

 12. 12 Профил на michigan
  michigan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Боже, колко асоциации, сдружения, НПО-та, институти! С какво се занимават тези хора, кой ги храни, потни вода пили ли са поне веднъж в живота си? Кой ги определи за специалисти? Кой им каза, че могат да дават акъл на законно избраното правителство? Баси мижитурките!

 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Както всяко лято и сега пред резиденция Евксиноград има допълнително полицейско присъствие...в очакване на богоизбраните!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на michigan
  michigan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#13:"Tod"]пред резиденция Евксиноград има допълнително полицейско присъствие...в очакване на богоизбраните![/quote]
  Буда от един месец не е стъпвал в Парламента. Няма да се учудя, ако е там и си препича задника. Неговият собствен, а не Цвък Цвък.

 15. 15 Профил на michigan
  michigan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#13:"Tod"]пред резиденция Евксиноград има допълнително полицейско присъствие...в очакване на богоизбраните![/quote]
  Буда от един месец не е стъпвал в Парламента. Няма да се учудя, ако е там и си препича задника. Неговият собствен, а не Цвък Цвък.

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  И без заплати.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 530 Гневно

  Не вканция, а ОСТАВКА !!!

 18. 18 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На неизлизащия орган желая успех...

  От идиоти отговор не чакам
 19. 19 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1008 Весело

  Те пък нали много работиха и сега пък трябва да излязат в почивка.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  То само това и оставаше, да ходят да се плацикат на Евксиноград в морето...
  Нали уж имаше да вършат мнооого работа, адски важно държавни дела...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на sergey_for_ever
  sergey_for_ever
  Рейтинг: 470 Неутрално
 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  То само това и оставаше, да ходят да се плацикат на Евксиноград в морето...
  Нали уж имаше да вършат мнооого работа, адски важни държавни дела...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Абе тия кого искат да забаламосат. Промените трябва да са генерални, а не козметични. За това обаче е необходимо свикване на Велико народно събрание.. мижи да те лажи е работата

 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Разумни предложения, но вкопан комунист от разум не разбира. Сега им се е паднало и вероятно все още ги е яд, че 97-ма не дадоха нужният отпор.

 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  Що така другарю ви е страх от избори?

 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  СОЛИДАРНИ С ПАРЛАМЕНТА!

 27. 27 Профил на sirkastik
  sirkastik
  Рейтинг: 413 Неутрално

  "Ако народните представители са действително загрижени за страната"

  Харесва ми сарказмът в това изречение.

 28. 28 Профил на grozd
  grozd
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#12] от "michigan":

  Всички са на хранилка на "Отворено общество" на Сорос и на разни американски правителствени организации, които финансират НПО-та у нас и в другите източни страни и Русия и по този начин се месят във вътрешните работи на съответните страни. В сайта http://lubamanolova.info/ има няколко материала, които осветляват въпроса за финансирането, който те интересува. А нали знаеш, който плаща, той поръчва музиката. Ето още един интересен линк http://dokumentalni.blog.bg/politika/2012/12/21/koi-sa-govoritelite-na-grajdanskoto-obshtestvo.1033869

 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1463 Гневно

  Ако излязат в отпуск това ще означава, че въобще не ги е еня за Държавата и нас а само шиканират за додрапат до изборите за Евродепутати за да могат по - здраво да ошашавят избирателя.
  През това време и тихомълком ще си вървят всички далавери но тогава с чиста съвест ще трябва да им бием шута моментално.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на Караниев_Добруджа
  Караниев_Добруджа
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Трябва направо да се промени конституцията!Кой ще го направи?!

 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 704 Неутрално

  В БСП никой не го е страх от избори. Ще се направят когато трябва. БСП само ще увеличи преднината си и то с много ако отиде на избори веднага, но така се руши държавата. Няма как разумна партия да блъсне страната в пропастта, за да вземе 15-20 депутати повече.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  [quote#30:"karani_dobrudja"]Трябва направо да се промени конституцията!Кой ще го направи?![/quote]

  Прав/а сте щом Лютфи Местан / ДС агент Павел / вчера толкова я хвали значи не защитава обикновения гражданин а защитава Държавата и така се явява Етатична Конституция за което на времето Радой Ралин казваше само, че кой да го чуе.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Taz grupichka sto za experti sa?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на tedimar35
  tedimar35
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Подкрепям напълно този текст!

 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":


  Ква отпуска ??? Тези нямат стаж за отпуска."

  -Сезона е отпускарски,пък и Боко си почива и им се надсмива.

 38. 38 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#30:"karani_dobrudja"]Трябва направо да се промени конституцията!Кой ще го направи?![/quote]
  ? В посока? В каква посока трябва да се променя конституцията:
  - Структура на съдебна власт? Има много мнения, кое е вярното?
  - Президент? Трябва ли ни? Пряк ли да е избора? Или да сме президентска република?
  - Брой на депутати? Евтино упражнение...
  - Статуса на депутата като представител на целия народ а не на пряко гасувалите за него, неговия имунитет...

  Конституцията е тънка книжка, кои теми следва да дискутираме? Повечето от лозунгите на площада, не са отправени директно към теми от конситуцията....

 39. 39 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 538 Неутрално

  НЯМАТ ТАКИВА НАМЕРЕНИЯ .

  ДА ГО БЕХА ПРИЕЛИ И ВЕЧЕ ДА СА ДЪЛГОСРОЧНО СВОБОДНИ , АМА СА ГЛАДНИ .

  ХЕЙ , НАРОДЕ , НИКОГА НЯМА ДА ИМАТЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ОТ ТИЯ .

  РАЗБЕРЕТЕ ; МАФИЯТА ПРАВИ ''ИЗБОРИ'' , ПРАВИ И ЗАКОНИТЕ .

  НЯМА СПАСЕНИЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 40. 40 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .

  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .

  И ВЕДНАГА НА ИЗБОРИ.

  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.
  СВОБОДЕН
 41. 41 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ЗАКОН ЗА НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . КОМИСИЯТА ВПИСВА САМО НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ БЮЛЕТИНИ ПО НОМЕРА . ИСТИНСКОТО БРОЕНЕ , ЕЛЕКТРОННО , СТАВА КАКТО В ТОТОТО ЦЕНТРОЛНО . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА E .!!!!!!!

  А ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ , САМО АКО СЕ ПРЕМАХНЕ СУБСИДИЯТА .

  ГЛАСУВАТ САМО БЪЛГАРИТЕ = БЪЛ. ПОДАНИЦИ = БЪЛ. ГРАЖДАНИ .

  Т. Е. ,С ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ .!!!!!!!!!!!!!
  ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС ,БЕЗ ВСЯКАКВИ ДОПИСВАНИЯ И РАЗНИ БЕЛЕЖКИ.!!!!!!!!!!!!

  ТОВА Е ЗАКОНЪТ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ДАЛ СЪМ ГО БЕЗПЛАТНО ПРЕДИ 10 г.

  ГЛАСУВАНЕ ЗА 5 минути И РАЗПУСКАНЕ НА СБИРОТЪКА .!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 42. 42 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 538 Неутрално

  СЪБРАНИЕТО Е ФАЛШИВО , НЕИЗБРАНО.!!!!!!!!!!!!

  А ГНУСНАТА КОАЛИЦИЯ Е ВЪРХЪТ НА ПАДЕНИЕТО.

  ПО ГНУСНО НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМА .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  САМО ДА КРАДАТ. ДРУГО НЯМА . СРАМ И СМРАД .

  НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ВСЕ ОЩЕ . ПОТРЕСЕН СЪМ .

  НАМРАЗИХ СЕБЕ СИ ,ЗАРАДИ ГЛУПАВИТЕ НАДЕЖДИ.!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 43. 43 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Тези нагли престъпници надали ще почиват в Евксиноград и изобщо в България, отдавна са си направили резервации в известни курорти извън страната! И ние сме длъжни, чрез данъците, които внасяме в хазната, да подсигурим техния комфорт. Нали те "работят" за народа.

 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 413 Весело

  Нещо пак не разбирам!
  Уж "истински, автентични десни" пък искат помощи от държавата!? Не пасва!
  Справедливо - 0 лева за всички партии. Да си ги финансират с членски внос и лични средства - нали са от малкото в тази страна с добре платени работи.

  Като гледам, то ГЕРБ (без това от самото начало във ваканция), БСП, ДПС и АТАКА са се юрнали да си развалят кефа лятото и да се чудят какво, и как да променят, за да вкарат отломките на старото СДС и на НДСВ пак в парламента?
  Те, специално ГЕРБ, току що се отърваха от тях на последните избори.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#19] от "AModoMio":

  Особено ГЕРБ. Много се преработиха. Затова някои си почиват по Чужденеция.

 47. 47 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 412 Гневно

  Тези дебелите още не са започнали да работят и отпуска им се прищяла.
  Смятайте, колко им дреме за протестиращите и хората изобщо.

 48. 48 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не ми се вярва да вземат отпуска..Това ще е черешката на тортата.

 49. 49 Профил на ЧеГоБарат
  ЧеГоБарат
  Рейтинг: 427 Неутрално

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО участие в изборния процес! Стига са се крили 23 години зад твърдението, че право на всеки е да избере дали да гласува. ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки е, който се възползва от демократичните принципи да участва в избори, а негово ПРАВО е да избере дали да даде гласа си или да се въздържи! Който иска да се въздържи гласува с празна бюлетина! Както държавата се базира върху данъците така и демокрацията се гради върху гласа на гражданите! ВСЯКАКВИ опити за оборване на твърдението, че участието в изборния процес трябва да е ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ на гражданите целят да запазят статуквото и обслужват досегашните политически "елити"! И още нещо, вотът на въздържалите да се разпределя в полза на първата политическа партия от изборите, така всеки ще бъде провокиран да помисли преди да "подари" гласа си и никога вече няма да се допусне такава меко казано абсурдна коалиция и да се подменя вота на гражданите! Коалициите задължително да се обявяват преди избори!

 50. 50 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Задьлжителното гласуване не е демократично, никой не може да задьлжава друг да гласува ако самия той не желае да го направи, партиите да се издьржат от членски внос, субсидиите от дьржавата да се редуцират

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Как ли пък не. Те от парламента само се чудят какви причини да измислят да протакат и отлагат едни избори а тук им предлагат да работят извънредно и без отпуска. Няма да стане. И без това една от големите им надежди е с отпуските протестът сам да заглъхне. И след това пък че 2014 ЕС отваря трудовият си пазар и всичко младо и читаво от жълтите павета ще се изнесе а тук ще останат само червените баби.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#39] от "СВОБОДЕН":

  Май че не си чел мустакият чичко Сталин. А според него не е важно кой и как провежда изборите, важното е кой брои. КРАЙНО наивни /спестявам по-острите епитети/ сте всички, които си въобразявате, че с изборни правила, кодекси и системи можете да спрете един комунист по пътя към властта и да го направите демократ.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#28] от "grozd":
  [quote#28:"grozd"]сички са на хранилка на "Отворено общество" на Сорос и на разни американски правителствени организации, които финансират НПО-та у нас и в другите източни страни и Русия и по този начин се месят във вътрешните работи на съответните страни.[/quote]
  Не си съвсем прав. Вярно е, че изглежда като Сорос да ги финансира но всъщност това са тайни общества на рептилиите от Сириус 6. Целта им е да затрият човешката раса и да подготвят планетата за заселване с рептилии. Решили са да почнат от България и протестите са само за маскировка. ЕЖМК

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#45] от "dzmey":

  о колко страшно. не видях никой да удря шутове тая вечер или която и да е вечер от протеста. може би тренираш у вас на възглавницата но така или иначе няма ефект.

 58. 58 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Искат да бъде намалена субсидията на парламентарно представените партии, а на останалите формации, събрали от 1 до 4%, да запази размера си."

  Не съм съгласен докрай. Процентът на извънпарламентарните партии трябва да бъде повишен от1 на 3,5. Да си близо, много близо до влизане в парламента, за да заслужиш тези много пари. Обществената дейност е повече безвъзмездна, ако наистина имаш (подкрепяш) идея и искаш да я осъществиш докрай. Донякъде имам собствен опит в организирането на един от новите професионални съюзи след 1989 г. и знам как се събирахме в малки кръчми, въртяхме телефони и организирахме срещи за хора от цялата страна на собствени разноски. След създаването на организацията и придобиване ползването на държавни имоти, всички учредители (първоначално двама, а после 10-12 човека), се оттеглихме от този съюз, без да вземем и 1 държавен лев.
  Добра партия може да се направи от много хора и не само в София - изисква се изключителна работоспособност и устрем, за да направиш голяма партийна структура, която БЕЗ субсидия да набере повече от 25% от гласовете (браво на Цветанов, че успя да го направи!). Данъкоплатците в момента насърчават "разхвърлянето" на електората и спокойно влизане в НС на три-четири партии, които не желаят да се коалират. Само за БСП и ДПС няма и няма да има такива проблеми. Те са специалисти по всичко и искат непрекъснато властта! Прегърнали са се заради опиата си!
  Затова, уважаеми ръководители на NGO, трябва да се сложи край на болните амбиции на няколко локални дружества, нарекли себе си гордо "партии", чиито лидери просто много искат да станат депутати (по принципа на Синята коалиция и Атака - да придобият "златното ключе" към властта и държавния казан). Факт е, че само една от партиите в т.н. "реформаторски блок" иска да управлява заедно с ГЕРБ в следващия парламент. Прав е Борисов, какво ще се случи в 43-тото НС, дори да вземат не 5, не 10, а 15%. Кой ще управлява тогава заедно с ГЕРБ? Ще ги търпим ли да правят "опозиционна коалиция" с БСП и ДПС?! Кому е нужно и кого ще "реформират" тези? Парите трябва да се дават на предизборни коалиции, които се стремят към управление, а не на интелектуални сборища с разнопосочни послания и съмнителни намерения!

  Knocking on heaven's door
 59. 59 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Да де, ама казаха ,че имат четири години за това.

 60. 60 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#58] от "peterman":

  Не -никакви субсидии.Няма да ги издържаме вечно. Да оцеляват от дарения и членски внос. Еднократна субсидия по време на избори и то по определни критерии, а ако не влязат в парламента, връщат субсидията.

 61. 61 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#60] от "waterfall":

  Съгласен съм. Размера на субсидията не съм обсъждал, но казаното от Вас е в духа на моя пост. Правилно, щом като не съберат достатъчно подкрепа, значи нито имат структура, нито са работили достатъчно по програмата си. Защо, например, Св. Витков да получи награда от близо милион, затова че събира протестен вот от рода на "всички са маскари" и е харесван като изпълнител? Разсипването на вота трябва да се наказва, за да се замислят всички (като Раева), че управлението е сериозно нещо, а не участие в лотария с голям джакпот.

  Knocking on heaven's door
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  [quote#39:"СВОБОДЕН"]ХЕЙ , НАРОДЕ , НИКОГА НЯМА ДА ИМАТЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ОТ ТИЯ .

  РАЗБЕРЕТЕ ; МАФИЯТА ПРАВИ ''ИЗБОРИ'' , ПРАВИ И ЗАКОНИТЕ .

  НЯМА СПАСЕНИЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/quote]
  Народа ако не е ням, сляп и глух има много начини да въздейства на мафията и да не и дава пари !
  Но ораганизаторите на протести никога не посочват мафията и не се борят с нея !
  Зимата спонтанно протестиращите тръгнаха към централата на ЧЕЗ на ул.Раковска и хапнаха здрав бой !
  Така ,че комунягите и либерастите са издънки от едно и също котило !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само ние и в банановите републики броим бюлетини на ръка и се подписваме с кръстче и отпечатък... как се преброихме електронно, така може и да гласуваме, електронно! И тогава системният администратор да му мисли!

 64. 64 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  ВИЕ ВСИЧКИ СЕ РАЗХОЖДАТЕ.
  ХОДИТЕ НА МОРЕ.
  ПИЕТЕ КАФЕ.
  ШЛЯЕТЕ СЕ.
  ПЪЛЕН РАЗГУЛЕН ЖИВОТ ДО БЕЗКРАЙ.
  КОЙ ВИ ХРАНИ ?
  КОЙ ВИ ПОИ ?
  КОГА ХОДИТЕ НА РАБОТА ?
  ТОЛКОВА МНОГО ЛИ СЕ ПЕЧЕЛИ-КАТО ЦЪКАШ КОМПА НА ПЛОЩАДА?
  НИЕ ДА НЕ СМЕ ИЗВЪНЗЕМНИ ?

  ИМАТ ПРАВО НА ПОЧИВКА.
  ИМАТ ДАЖЕ ПРАВО НА ВРЕДНИ.
  ВИЕ ГИ ПОСТАВИХТЕ В УЖАСНИ УСЛОДИЯ НА РАБОТА.
  АКО БАТЕ ВИ БОЙКО СИ БЕШЕ В ПАРЛАМЕНТА С НЕГОВАТА АГИТКА , МАЙ НЯМАШЕ ИЗОБЩО ДА ИЗЛЕЗЕТЕ НА ПРОТЕСТИ!

  ЕТО И ИЗВОДА!
  ТОЗИ КОЙТО ВИ ПЛАЩА ЗАПЛАТАТА - Е ТОЗИ КОЙТО ДРАСНА КЛЕЧКАТА КИБРИТ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK