Протестите - ден тридесети, как свободата поведе народа (хронология)

 

© Георги Марчев

 Преди месец едно назначение изкара хората по улиците. Шефът на ДАНС беше сменен, но хората искат повече - оставка на кабинета "Орешарски", разпускане на парламента и нови избори. И тази вечер в 18.30 часа хиляди се събраха на площад "Независимост" в София.
И днес шествието мина по нов маршрут - от Орлов мост, по бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Оборище", покрай посолствата на Франция и Холандия, за да финишира пред парламента. В
 навечерието на годишнината от френската революция, протестиращи пресъздадоха прочутата картина "Свободата води народа". Младежи с военни униформи от XVII и девойка с една гола гърда, поведоха шествието. Следва хронология на протеста днес.


21.50 часа
С проектор на фасадата на парламента се прожектират надписи "оставка" и "мафия". Част от хората започнаха да си тръгват. Повечето протестиращи се насочиха към Орлов мост. Други се разотиват. Група остана и пред парламента.


 

© Дневник


21.20
Кордон и две коли на жандармерията са блокирали "Врабча" и "Московска", където е централата на "Атака". Хората се насочиха отново към парламента. Там хората изпяха "Когато падне БСП". На мегафон водещите шествието викат Цвети - майка на изгубило се дете на име Иван.
 

© Дневник


21.10
Хората спряха пред посолствата на Франция и Холандия. Последваха аплодисменти. Шествието мина покрай докторската градина. Челните редици вече са на Ал. Невски. Полицейски кордон не им позволи да завият към парламента. Шествието обиколи храма и се насочи към паметника на незнайния войн. Завиха по ул. "Раковски" към бул "Дондуков".
20.55
По новия маршрут на шествието не се виждат полицаи, явно изненадани от неочакваната посока на движение. Възрастна жена, показала с жестове несъласието си с исканията на хората, беше бурно освиркана. Шествието зави по Оборище. Две патрулки са отцепили движението на кръстовището.


20.45 
Шествието зави по "Евлоги Георгиев", но не към НДК, а към военната академия. Възрастни жени веят знамена от сградите. Множеството набъбна сериозно. Маршрутът е нов, но не е ясно каква е крайната цел.


20.35 
Протестиращите са вече на "Орлов мост". Хората изпяха българския химн.

На загражденията пред парламента хората, които се пренесоха на палатки, са направили макет на паметника на БСП на Бузлуджа. Използвали са 619 чашки от сутрешното кафе на 12 юли. Поставен е надпис: "С помощта на 619 върнати чашки, поправихме вашата летяща чиния. Излитайте незабавно. Помогнете да направим и планета, на която да се заселят. В понеделник - на 15 юли от 7.30 ч. до 10 ч. изпийте своето кафе и върнете чашката си"

© Дневник

На загражденията пред парламента хората, които се пренесоха на палатки, са направили макет на паметника на БСП на Бузлуджа. Използвали са 619 чашки от сутрешното кафе на 12 юли. Поставен е надпис: "С помощта на 619 върнати чашки, поправихме вашата летяща чиния. Излитайте незабавно. Помогнете да направим и планета, на която да се заселят. В понеделник - на 15 юли от 7.30 ч. до 10 ч. изпийте своето кафе и върнете чашката си"


20.25
След по-дълъг престой от обикновено пред парламента, хората тръгнаха към "Орлов мост".


20
Шествието стигна до парламента. Водещите го младежи застанаха на паметника на "Цар Освободител" и скандират: Революция. Според МВР към този час в шествието участват около 2500 души.


19.45 
Няколко протестиращи направиха възстановка на шедьовъра на художника Дьолакроа "Свободата води народа", увековечила Френската революция. Момиче с една гола гърда поведе шествието към парламента. Шествието е озвучено от химна на ЕС "Ода на радостта".


19.20 
Хората на самия площад "Независимост" изглеждат малко, но на сянка до Президентството и на стълбите на институциите наоколо има още доста хора. Пристигат и още от всички страни. Колоездачи със завързани на въже празни консервени кутии преминават през протеста.


19.00
Сред протестиращите е Вихрен Михайлов, който е донесъл умален вариант на "Св. Неделя", изработен от малки керамични плочки. Той сподели, че е дошъл да защити ценностите, а не само да иска оставката на това, предишното или на което и да е правителство.

 

© Георги Марчев


18.55
Полицията спря трафика през площад "Независимост". Хората постепенно изпълват булеварда.


18.45
Движението по бул. "Дондуков" и "Цар Освободител" все още е нормално. Броят на хората се увеличава непрекъснато. През площада преминаха и младоженци, които изразиха подкрепата си за протестиращите.


18.30
Започва събирането на хората на площад "Независимост". Очакванията са днес да бъде достигнат своеобразен рекорд по посещаемост. Факторите за това са няколко - приятното време, топло, но не горещо, "юбилейният номер" на протеста и все по-честите декларации на управляващите, че няма да се подадат на натиска на улицата. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK