Качилият се на комина на ТЕЦ "Земляне" в знак на протест срещу кабинета певец беше свален (обновена)

Качилият се на комина на ТЕЦ "Земляне" в знак на протест срещу кабинета певец беше свален (обновена)

© БТВВ 18.30 часа, повече от дванадесет часа, след като се качи на най-високия комин на ТЕЦ "Земляне" в столицата, певецът Игор Шабов беше свален от спасителен екип от трима алпинисти. Акцията, на участника в първия сезон на телевизионния риалити формат "Гласът на България", излъчван по Би Ти Ви, е в знак на протест срещу кабинета.


Първоначалните намерения на Шабов бяха да остане на високия 145-метра комин докато правителството подаде оставка.Вече на земята пред Игор Маричков, в чиито отбор беше в "Гласът на България", Шабов казал, "Защо се притеснявахте за мен, не съм казал, че ще се самоубивам. Според Маричков 35-годишният мъж изглеждал добре, но бил прегледан от лекар, защото му е паднала кръвната захар.


Сигналът за мъжа на комина е подаден в 13 часа на тел. 112. Слизането му продължи час и половина.
Чувствам се отлично, въпреки че не съм спал от вчера сутринта. Това каза пред журналисти Игор Шабов, след като слезе от най-високия комин на ТЕЦ "Земляне" в столицата, предаде агенция "Фокус". Той изказа благодарност на хората, които са му помогнали да слезе.


"Гледайки отгоре, не разбирам как съм успял да се кача", каза Шабов. Той изрази готовност да понесе санкции за действието си. Шабов е носел в раницата си лаптоп и желязна стълба, по която да се покатери до аварийната стълба на комина.


"Подкрепям абсолютно всички протестни действия, които се случват от 30 дни насам. Реших, че има нужда хората извън София също да се включат в протеста, независимо дали са за или против правителството, защото тяхното мълчание ме обърква и ме кара да се чувствам, че живея в някакъв объркан свят", каза още Шабов. Той посочи, че е бил приятел на Пламен Горанов – мъжа, който се самозапали пред общината във Варна на 20 февруари - и са пили бира заедно в студентските си години.


Музикантът Кирил Маричков пристигна в ТЕЦ-а следобед и каза, че е говорил с Шабов два пъти от сутринта, помолил го да слезе, но той посочил, че това ще стане, когато исканията му бъдат чути.


"Попитах го: Игоре, какво става и той каза: аз съм тук на един комин в "Земляне", което ме шокира. Той ми каза, че това бил личен протест", каза музикантът, цитиран от БГНЕС. Игор Шабов попитал дали го подкрепя, а Маричков му отвърнал, че нищо, което застрашава живота му, няма да получи подкрепа. Помолил го да слезе, но той отказал.


Маричков посочи, че Шабов има дете и жена. Ходил по протестите с детето на рамо. "Казах му: "В името на тези да си рискуваш живота, не го подкрепям – нито гладни стачки, нито самозапалвания. Не мисля, че си заслужава един човешки живот заради това", добави музикантът от "Щурците". Маричков изрази надежда всичко да приключи без инцидент. Шабов казал, че е спокоен, видял един прекрасен изгрев тази сутрин и щял да стои там върху комина, взел си и вода.


"Той е свястно същество. Освен, че е талантлив певец, той е талантлив фотограф също". Маричков припомни, че е един от хората, които не е подписал през 1990 г. Конституцията като депутат от Великото народно събрание. "В нея има дефекти, които и сега се виждат", добави Маричков.


Комините в ТЕЦ-а имат стълби, като съоръженията са много високи. От "Топлофикация-София", коментираха, че са налице пропуски в действията на охранителната фирма "Егида", с която има сключен договор за охрана на всички нейни обекти, включително и ТЕЦ Земляне. Още в понеделник ще започне детайлна вътрешна проверка по случая и охранителната фирма ще понесе съответните санкции.


Отоплителна централа "Земляне" не е обект от национално значение за сигурността на столицата. Към настоящия момент отоплителната централа не работи, така че няма никаква реална опасност за създаване на проблеми в производствената дейност на компанията, вследствие на неправомерното навлизане в обекта на "Топлофикация", се казва в съобщението.


С цел повишаване сигурността на обектите на "Топлофикация София" вече се работи по заданието за започване на процедура за осъществяване на денонощно видео наблюдение и системи за охрана в ТЕЦ София и ТЕЦ София Изток, които са обекти от национално значение. Първата процедура ще започне до дни. Ще бъдат предприети необходимите мерки за повишаване сигурността на останалите обекти на "Топлофикация", каквито са и отоплителните централи "Земляне" и "Люлин".
Игор Шабов е бил вокалист на група "Сафо". През 2011 г. участва в "Гласът на България", излъчван по Би Ти Ви, и достига до финала.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK