Първанов: Протестът се политизира, дай боже кабинетът да изкара мандата си

Първанов видя в антируските скандирания на протеста "дългата ръка на стари русофоби като Костов"

© Дневник

Първанов видя в антируските скандирания на протеста "дългата ръка на стари русофоби като Костов"Протестът тръгна спонтанно, граждански, но се политизира. Чуват се лозунги от 90-те години. Нещата вървят по същи сценарий. Явно някой иска да измести протестът към едни нов десен проект, каза днес в предаването на Карбовски по ТВ7 президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.


Той изрази мнение, че говорителите на новия десен проект хвърлят сянка върху протеста. Първанов смята, че за разлика от протестите срещу Виденов, сега няма достатъчно силни мотиви, за да се иска оставката на един кабинет, работил няколко месеца.


Президентът в периода 2002-2012 година посочи, че за него кабинетът Орешарски е свършил не малко работа за краткото време на власт и политическия натиск, на който е бил подложен. "Правителството си върши работата. Това е едно относително работещо правителство, но не се създава функциониращата обстановка", каза Първанов.
Той поясни, че проблем е липсата на диалог, като вината е както на подкрепящите правителството партии, така и на протестиращите. "Протестиращите не търсят диалога, но там е изхода. Да представят своя пакет от предложения", коментира Първанов. Той добави, че не е от хората, които подценяват протеста, но и не смята, че той има перспектива по начина, който се развива. Първанов се съгласи и с позицията на водещия, че улицата не е народът.


Президентът не скри, че е трудно едно правителство с 16% подкрепа в началото на мандата да изкара мандатът си. "Дано изкара", дай боже, добави той. Първанов уточни, че въпросът не е само правителството да "устиска", но и да получи такова доверие, че да може да предприеме непопулярни мерки.


Той не скри, че има опасност кабинетът да бъде пробит и отвътре, в парламента, откъм тила. В отговор на въпрос Първанов посочи, че няма такъв прецедент като изявлението на посланиците на Франция и Германия. "Менторско и назидателно поведение не е съюзническо, като подход", добави той.


Запитан за прогнозата си при сегашната ситуация, Първанов каза, че всичко е възможно, като основните фактори са характера, волята и устойчивостта на мнозинството и разума на улицата. "Ако тя избухне, ще се предизвикат нови избори, но никой не печели. Има ли избори на септември, ще има и през май, прогнозира Първанов.


Той посочи, че ситуацията е патова, но точно в такава ситуация си личат лидерите. "Трябва да се направи необходимото да се върнат ГЕРБ в парламента. Управляващият трябва да има инициативата", каза още Първанов.


Бившият лидер на БСП не подмина и темата за сегашното управление на левицата. Той посочи, че снишаването на Позитано, за да мине бурята, е грешка, защото това просто няма да се случи. В отговор на въпрос, Първанов посочи, че кадруването в БСП се осъществява от един тесен приятелски кръг, около председателя. "Всички скочиха за две-три номинации във властта, но на конгреса на БСП бяха подбрани хора, верни на председателя. Кадърни, млади хора, бяха извадени. За това беше измислена тезата за експертното правителство, за да може някой със шушу-мушу да го реши", посочи президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK