Румен Ненков: Отзоваване на депутати би ни върнало в Средновековието

Румен Ненков

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен НенковПредложенията за свикване на Велико народно събрание (ВНС) като решение на политическата криза не е добра идея. Това заяви в интервю за Би Ти Ви конституционният съдия Румен Ненков.


Според него, преди да се стигне до свикването на ВНС, трябва да има ясна концепция за промените в Конституцията. "Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в Средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения", смята съдията.


Според него очакванията за пореден слаб доклад от Европа с критики към съдебната система не са неоснователни. "Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи. Не е само тук ситуацията, в която със смяната на властта да тръгнат дела срещу управляващите. Сякаш съдебната власт иска да се хареса на новите", коментира Ненков. По думите му съдебната система трябва да бъде критикувана за неефективност - бавене на дела, протакане на разглеждания и в изготвянето на мотиви.
Ненков коментира и решението на КС по жалбата на депутати от ГЕРБ за касиране на изборите. За особеното си мнение по казуса съдията коментира: "Моите съображения бяха, че има нарушение и че е сериозно, но не е доказано влиянието му върху резултата."


"Няма друга европейска държава, която да е отменила изборите, ако ги бяхме отменили, как щяхме да оправдаем членството си в ЕС", заяви още Ненков. Той си пожела 11 май никога да не се повтаря. Според него няма как да бъде подменен вотът, а случката в деня за размисъл е била целенасочена акция и наподобява призив към емоцията на хората.


"Ако се докаже, че една партия е фалшифицирала изборите тя не бива да съществува в политическия живот", смята още конституционният съдия.

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ние и така сме в каменната ера, така че ще мръднем на пред? А този как се извиваше, когато го попитаха за сина му ГЕРБ-ераст Каква низост!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Елица Саксанова
  Елица Саксанова
  Рейтинг: 676 Гневно

  Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество.

  Я пак?!

  Не си позволявам да пиша коментари, само чета, но това ме изкарва извън нерви.

 4. 4 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 513 Гневно

  Ами като дупетата няма чест какво представлява бре? Само собствената си лоена мисъл!

 5. 5 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ами няма да сгрешим... И без това Средновековието на нас ни липсва, заради турското робство... Пропуснали сме доста ценни уроци от тези векове... Да вземем да се върнем, да си научим уроците, като например, как се свалят лакоми управляващи с тояги!

 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 948 Гневно

  Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в Средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество

  Те повечето ЧЕСТА НЯМАТ, а да не бъдат отзоваване означава да ги оставим да правят кчвото си искат!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Той си пожела 11 май никога да не се повтаря."

  дрън-дрън... с пожелания не става... няма ли наказание за истерията и черния пи ар в бъдеще ще имаме пак от същото...по много.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Поздравления за перфектната логика, демонстрирана от г-н Ненков! Радващо е, че има и такива хора у нас

  Не съм магаре;-)
 9. 9 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 670 Неутрално

  ам'че ние и без това сме си в Средновековието

 10. 10 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Не се полага и на държава в ЕС съда да е токова политически зависим и корумпиран, ама...

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Макар и силно неприятна личност, в случая е напълно прав. Просто не си обясни достатъчно добре аргумента, но като цяло отзоваването на депутати ще ни прати наистина в средновековието, и то за около 2 години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Естествено, че не могат да се отзовават депутати, само кръгъл идиот може да иска подобно нещо и доказателство за това е, че никой не предлага смислен начин за да се осъществи това.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Не само отзоваване на депутат, и дисциплинарно уволнение със загуба на бройката трябва да има. А за такива като Доган дето най-демонстративно пренебрегваха народното събрание, трябва да има и забрана да се кандидатира за депутат.

 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#1] от "bta":

  да е умен, да е умен, колко да е умен?
  по толкова труден казус като касирането се произнесоха за 2 седмици, а по толкова елементарен казус като дали една гнусна свиня може да е едновременно депутат и директор на ДАНС, все още не са се произнесли...

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#1] от "bta":


  [quote#1:"bta"]Умен човек.[/quote]

  Дори да е така, споменаването на думите "средновеквие" и "депутат" в едно изречение, лично за мен, буди сериозно съмнение в това!

 16. 16 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Последният път, когато проверих депутатите се избираха от народа. СЪщо така, ако не ме лъже чувството за нормалност, ако някой ти е дал власт, то той е единствения, който може да ти я отнеме. В тази връзка деуптатите са напълно зависими от народната любов/омраза и поради това следва да може да бъдат отзовавани ако обществото смята, че не работят в негов интерес.

 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ненков къде и кога е учил за парламентаризъм през средновековието?
  Или може би има предвид комунистическото средновековие (средата на 20-ти век и др.Сталин), където отзоваването ставаше в Сибир, в Скравена и т.н.
  Червени изроди!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Един куп швейцарски кантони, Канада, Щатите, според корифей Ненков, се намират в средновековието. Единствена България е в бъдещето, там където конституционните съдии правят публични политически коментари. Те, така е в кочината.

 19. 19 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество."

  Питам, декларациите за партийна лоялност, обезпечени със запис на заповед, конституционни ли са? Може ли Конституционният съд да се самосезира?

  Що ли питам, ГНИЛА СИСТЕМА!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 20. 20 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз пък съм по принцип за отзоваване на депутати, например при напускане на парламентарната група на партията, от която са избрани. Поради неспазване на нещо като договор с избирателите. Нарушаваш договора - търпиш наказание.Иначе се подменя вота.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 21. 21 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Подкрепям мнението на Ненков: опцията да се отзовават депутати не само ще е заплаха срещу гласуването на непопулярни мерки, но и противникови партии ще могат да променят състава на парламента без избори.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Мислете преди да ги изберете ,а не след това.

 23. 23 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какво общо има Средновековието с отзоваването на депутати?

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Доста спорно е, че депутатът не представлява гласоподавателите си, а цялото общество, но да до допуснем. Какво става, когато този депутат престане да представлява обществото? В този случай си е съвсем на място отзоваването. Какви решения няма да е свободен да вземе въпросният депутат? Какви решения е свободен да вземе сега? Нали все едно политическото му бъдеще зависи от неговата партия? Да сме забелязали депутатите на БСП и ДПС да гласуват против "партийната линия"? Да не говорим за ГЕРБ, които и на работа не могат да идат, защото "партията" им забранява. То май сега сме в средновековието, депутатите са като барони, дето имат задължения само към партийния крал.

 25. 25 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#19:"xzk39309305"]Питам, декларациите за партийна лоялност, обезпечени със запис на заповед, конституционни ли са? Може ли Конституционният съд да се самосезира? [/quote]
  +++
  сигурно за тази чест говори, паричната чест

 26. 26 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Незнам дали е умен, ама то не е задължително ако е умен да е И безпристрастен, нали?

  "Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения"

  А когато тези решения са в ущърб на общественото благо, но в полза само на неговото лично и на неговото обкръжение благо?

  "Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в Средновековието. "
  Така е, само че всъщност нашите депутати не отговарят съвсем точно на съвременните разбирания за депутат, а по-скоро на тези за средновековен боляр - живеейки в охол те колят, и те бесят.

  Fail with honour then succeed by fraud
 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":

  Ми на същата логика работодателят би следвало да няма право да уволнява работник, който не си върши добре работата - да е мислил, когато го е назначавал.

 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#13] от "442":
  Вие пък!
  Цели партии демонстративно пренебрегват и игнорират не само НС, но и избирателите си. Пък Вие - за един депутат

 29. 29 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"др. Иванов"]само кръгъл идиот може да иска подобно нещо[/quote]
  А какво правим с квадратните идиоти?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1060 Весело

  "Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи"

  Верно?
  Малко ми стана смешно.

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "...Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си..."

  ...и това го казва конституционен съдия...ми, то все едно казва...:
  - Преди изборите всеки кандидат-депутат може да плещи всякакви лъжи и измами, а след това, тия които са му повярвали, да си гледат работата, той ще си прави каквото си иска, поне един мандат...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 32. 32 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Що за комунистически безумия пак? Имало нарушения, ама не били повлияли на резултата?!? И как го сметна това другарят конституционен съдия? В никоя европейска държава не било имало касиране?!? Що за тъпи доводи? В никоя друга държава не е имало такива груби нарушения на Конституцията и изборния закон. очевидно! И от кога родните съдии взеха да се съобразяват с международните съдебни практики при произнасяне на присъди? Защо по делото "САПАРД" в Германия вече излежават присъди, а нашите се разхождат невинни и непорочни? Червените мафиоти в роби определено дразнят обществото и заедно с колегите си от МС тласкат страната към ескалация на напрежението и граждански конфликти!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 33. 33 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пропорционални избори + отзоваване = средновековие: Съгласен
  Пропорционални избори + независими депутати: Надай се булке...
  Мажоритарни избори, подчиненост на народния представител на избирателите му и правото им да го отзовават: А дано, ама надали.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#16] от "Софиянец":


  [quote#16:"Софиянец"]Посленият път, когато проверих депутатите се избираха от народа. СЪщо така, ако не ме лъже чувството за нормалност, ако някой ти е дал власт, то той е единствения, който може да ти я отнеме. [/quote]Сега осатва да предложите и модел,по който да бъдат отзовавани.Как хората,гласували за един депутат да го отзоват.Вотът е таен.Няма списък с гласувалите за един депутат,че да могат да гласуват точно те пак,за да го отзоват.А трябва да гласуват точно избралите го,защото иначе могат да го отзоват избиратели на друга партия или цигани,например.Едно е да искаш да накажеш някой,друго е да си даваш сметка какви последици ще има от една или друга промяна.И аз не харесвам Доган например,ама как си представяте да бъде отзован,след като го избират от район,където ДПС има стабилно мнозинство,където биха гласували за Доган каквото и да стане.А неговеите избиратели биха счели отстраняването му за политическа репресия,и това би предизвикало и етническо напрежение.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanalex2":

  Депутатът трябва да има свободната воля да гласува и предлага по убеждения и съвест.Не го сравнявай с метач.Ако избирате милиционери и метачи за депутати е друг въпрос.

 36. 36 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  "Предложенията за свикване на Велико народно събрание (ВНС) като решение на политическата криза не е добра идея..."

  Да бе, с тази Конституция произведена от вербувани от ДС, техните началници и перестроечни демократи направо сме за никъде. С нея сме направо страната на неограничените възможности. Не е проблем да си безработен съветски гражданин и в трудовата книжка първата ти работа да е премиер. Мутра, ръководител на младежки дом, бивш монарх или доносник на ДС, всеки има своя шанс. Само България няма.

 37. 37 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Аууу,очаквали били критики, милите ми те,слепи,безкрупулни шантонерки.
  Не зная дали проститутките на Темида осъзнават, че конструкцията се клати, и факта че са скачени с нея, означава само едно - движенията отиват и към тях. Да, вибрациите не са толкова силни, но са методични и постоянни.
  Пропука ли се едната конструкция, нищо не може да удържи целостта на другата. Темидо, мисли.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 38. 38 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 506 Весело

  Най големият парадокс на "Отзоваването на дупетати" е, че никой няма никаква идея, как може да стане това. Ако гласували срещу обществените интереси и прочее алабализми... Кой ще определя кои точно са обществените интереси?! Ето на, дори и за едното кирливо Белене има достатъчно хора, които поддържат и двете противоположни тези. Ако утре гласуват възобновяването на проекта, една част от хората ще гракнат "Депутатите вън, щото гласуваха за", другите ще реват обратно, и ще искат да гонят тези, които са били "против". Абсолютно за всяко решение на парламента ще се намерят хора, които да са за и такива които да са против. Е, кой при това положение ще се наеме, да отзове депутат, щото не се е съобразил с мнението на избирателите?! Пълно безумие е това! Да не говорим, че докато съществува правото на таен вот, никой не може да претендира, че точно той е избрал депутата Иванов или депутата Петров!

 39. 39 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Тия дебелогъзци наречени депутати, трябва не в средновековието, в предисторически времена трябва да бъдат върнати, първо да станат хора и тогава да ни размахват пръст от всякакви медии.

 40. 40 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Конституционен съдия е против суверенното право на народа да иска промяна на конституцията.
  Звучи страшно.

  Попътен вятър в главите!
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#32] от "avatar":

  Кой го избра тоя Конституционен съд бе? Да не би да са същите, които избраха и главния прокурор?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#9:"kr"]ам'че ние и без това сме си в Средновековието[/quote]
  на тези, които са сложили минуси задавам прост въпрос: Какво в България зависи от "избирателите"?
  И какво от "богоизбраната" "аристокрация"?
  нищо и всичко по реда на въпроса.

 43. 43 Профил на grozd
  grozd
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пълно политическо падение на бащата на герберския депутат. Мислех си, че за конституционните съдии най-важното е върховенството на закона, а не конюктурните публични политически изявления.

 44. 44 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#32:"avatar"]Що за комунистически безумия пак? Имало нарушения, ама не били повлияли на резултата?!? И как го сметна това другарят конституционен съдия? [/quote]
  Що за комунистически безумия пак!?
  Как пък точно ти го сметна, че "нарушенията" въобще са повлияли на резултата от изборите, а не конституционният съдия, чиято работа е точно това, и точно затова е избран (между другото, с активното участие на герб)?!

 45. 45 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#41:"Тони!"]Кой го избра тоя Конституционен съд бе? Да не би да са същите[/quote]
  Аааа, храни куче, па после да та лай! На, точно тъй постъпиха нес лъшкотарници - прет мени викаха - Бойко, ти си наш и ний сми твои! Ама после са измятат кат чамова дъска..мискини, с мискинити им..ноо сам вазмутен

 46. 46 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#41:"Тони!"]Кой го избра тоя Конституционен съд бе[/quote]
  Каква връзка видя бе, Тончо чуденката, между избора и решенията? То и тиквочи като тебе избраха Орешарски, а сега си чукате простите тикви как да се отървете от комунистическата хунта...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  По принцип всички длъжностни лица в държавата на изборна длъжност трябва да подлежат на отзоваване от суверена. Подписка от 25% от регистрираните избиратели би трябвало да предизвика задължителни избори за отзоваване. Президент, депутат, кмет, общински съветник - без значение. Лошото е, че това е приложимо само при мажоритарни избраници и следователно всички депутати трябва да бъдат равнопоставени в отговорността си пред избирателя.

 49. 49 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#30] от "issun-bōshi":
  [quote#30:"issun-bōshi"]"Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи" [/quote]
  Към бившите е донякъде разбираемо, но когато станат безжалостни и към настоящите /както наскоро се случи в Чехия/, тогава ще признаем Съдебната власт за независима и обективна.

 50. 50 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в Средновековието. "

  Ти ще кажеш че, не може! Искате да си крадете и нищо да не правите. Не стаа така чичка. Не стаа! За такива като вас (крадци) Крумови закони ще ви оправят само. За това толкова обичате тази "Плуто демокрация"

 51. 51 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тони!":

  Румен Ненков е избран от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС на 14 юли 2009 - нема да ви мине тоя път номера с омаскаряването. Ти кажи най-накрая кво му беше лошото на Петър Стоянов та не ставаше за КС според "Синята коалиция".

  http://new.legalworld.bg/show.php?storyid=14482&orderby=2

  Veritas odium parit obsequim amicos
 52. 52 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всъщност вече знам от къде трябва да се започне с реформите. От съдебната система първо. Задължително отзоваване на всички членове на ВСС, ВАС, КС, ВКС, прокуратурите, гл. пр. и т.н. Трябва да се реже до кокал. Иначе корумпетата ще заразят всички останали. За честните съжалявам, кофти момент, ако има честни изобщо.

  Fortuna favet fortibus.
 53. 53 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Гневно

  Глупости !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 54. 54 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#40] от "Читателят":

  Румен Ненков каза съвсем друго - промени в конституцията само след като бъде направен проект за нова, в противен случай червеногушките пак ще си гласуват конституция, която им е по мярка и после ще се чудим абе защо ги ручахме жабетата.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 55. 55 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 450 Неутрално

  с прости думи ни казва статуквото е ценно и трябва да си го браним и като 11 май не бива да се повтаря защо никоя институция в държавата не взе мерки . Затова нова КОНСТИТУЦИЯ ОСТАВКА ОСТАВКА

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 56. 56 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Как става отзоваването?

  С петиция, при условията по долу, в избирателния район, от който депутатът е бил избран.

  Условия за допускане на петицията за разглеждане?
  При подкрепа от поне 25% от гласувалите по време на последните изборите, петицията може да бъде предвижена чрез ЦИК и ГРАО към организиране на гласуване.
  Единствено професионалните качества на депутата трябва да бъдат основание за петицията и за пропагандната кампания, за да не бъде тя неоснователна.

  Всеки български гражданин с активно избирателно право може да регистрира инициатива за петиция.
  Той разполага с 2 месеца за да събере нужните подписи (25%). Той може да заяви до трима поддръжници, гласоподаватели за всяко населено място в рамките на изборния район на депутата.
  Той трябва да декларира банкова сметка и ковчежник. Със закон се определя таван за кампания за популяризиране на подписката. Средствата се набират чрез членски внос, също определен със закон. Сметката подлежи на контрол и преминаването на прага води до анулиране на инициативата.
  Събраните подписи в петицията са публични. Всеки гражданин трябва да има лесна възможност да сравни подписите в инициативата с избирателните списъци на последните избори.

  Какво е необходимо за да се стигне до отзоваване на депутат?
  Въпросът за отзоваване на депутат трябва да събере подкрепа от 75% от избирателите в изборния район, от който депутатът е бил избран.

  Кой има право да гласува?
  Право да гласуват има всеки гласоподавател, който е подал гласа си на изборите когато депутатът е бил избран. Гласоподавателят има право на глас дори и да е сменил мястото си на живеене в друг изборен район.

  Гласуване за отзоваване може да се представи веднъж след 18 месеца служба и до 6 месеца преди нови избори.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 57. 57 Профил на milan22
  milan22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Отзоваване на депутат? ОК! Само че КОЙ или по-точно КОИ ще имат това право?
  Тези, които са гласували за него или по принцип? Ако тези, които са гласували за депутат решат да го отзоват, то как ще стане това? С подписка? Да, но гласуването е тайно - никой не може да докаже, че е гласувал за него! Тогава?
  Ако гласувалите по принцип решат да отзоват депутат, то тогава се подменя вотът на избирателите. Тъй че идеята за отзованане е нереалистична, неизпълнима.

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#51] от "anihilator_jack":

  Петър Стоянов не е бил кандидат за конституционен съдия. А Руменчо си е жив гербер, пропуснал си нещо...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 863 Весело

  [quote#11:"Тони!"]Макар и силно неприятна личност, в случая е напълно прав. [/quote]

  [quote#12:"др. Иванов"]Естествено, че не могат да се отзовават депутати, [/quote]

  другари, забележете !!!
  др. иванов (БКП) и др. Тони (ДСб) на едно мнение...
  изводите всеки сам да си ги прави.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 60. 60 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Отзоваването на депутати би ГИ върнало в средновековието, каквото и да значи това

  Birds of a feather flock together.
 61. 61 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "hodounski":

  Ами като гледам как гласуваха за избора на Делян Пеевски и за бойкота на Парламента от ГЕРБ - не ми изглежда това да се прави по собствени убеждения и съвест.

 62. 62 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#47:"Тони!"]А Орешарски си е чисто ваша заслуга. Казах го още 2009та[/quote]
  Тц, тц, тц... щото си казал нещо си още 2009-та, ние трябва да ти вярваме? И как тъй Орешарски се оказа наша заслуга, след като баш костомолците плювахте като камили срещу ГЕРБ, с надеждата да върнете драгалевското влечуго на власт? Е, не само, че не го върнахте, ами го пратихте в небитието. А наследника му Раданчо така се окенза за няма и седмица, с безпринципното обединение с компрометираните ренегати на Куневица и НДСВ, че ще видите парламент у шестък по икиндия - демек - никога. Обаче това не ви пречи да продължавате да плювате по ГЕРБ, въпреки, че се видя, че всички обвинения към Цветанов и Борисов са били безпочвена комунистическа пропаганда и манипулация за малоумници като тебе!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 63. 63 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 863 Любопитно

  [quote#22:"hodounski"]Мислете преди да ги изберете ,а не след това. [/quote]
  мислете преди да пишете....
  и как точно да стане това със сегашната система?????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 64. 64 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#61] от "ivanalex2":

  Такива ги избирате.Зависими или подкупни.

 65. 65 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тони!":


  [quote#41:"Тони!"]Кой го избра тоя Конституционен съд бе? Да не би да са същите, които избраха и главния прокурор?[/quote]

  Много точен въпрос ! Но не ми се вярва някой от тях да отговори по същество... Все пак да признаеш своя управленска грешка се изисква мъжество, не е като рязането на лентички.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 66. 66 Профил на milan22
  milan22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#56] от "mi6kro":

  Много наивно предложение!


 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#63] от "beatles":

  Като се интересуваш и четеш.Вие гласувате за “нашите“, ако ще и магаре да е.

 68. 68 Профил на milan22
  milan22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Отзоваването на депутат е нещо от сорта на дървено желязо. Мислете повече!

 69. 69 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#57] от "milan22":

  По същия начин както се "отзовава" като стане кмет, или началник на ГДБОП

  Birds of a feather flock together.
 70. 70 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 672 Гневно

  мааааазно мааазно, че чак голо-охлювско.. даже и отгоре се хлъзга..

  ама как да е друго!!!.. нали ако може да се отзовават депутати, лумпена ще иска да отзовава и магистрати!!!...

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 71. 71 Профил на Силвия Георгиева
  Силвия Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Господинът каза още нещо, че всеки закон може да се тълкува превратно........ и каквито и закони да има, ако липсва воля да се спазват, резултатът е такъв какъвто го виждаме....Това важи и за конституцията, въпреки, че аз подкрепям приемането на промени в нея.
  Докато разделението на властите е на хартия, докато съдебната система (в нея слагам и разследващите и прокуратурата) изпълнява политически поръчки няма да има нормално функционираща държава.

 72. 72 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#59] от "beatles":

  Дааам, много умно! Ако двама различни кажат на черното, черно, то значи тези двама са се наговорили!?
  Герберастката мисъл нема ограничения, винаги може да покори нови върхове в простотията!
  Нали бе, гейбераст?

 73. 73 Профил на Силвия Георгиева
  Силвия Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Иначе, след като образованието до 16г. възраст е задължително в България (чл.53, ал.2 КРБ), твърдо подкрепям идеята да се въведе образователен ценз за правото да се гласува.
  Щом определени хора могат да не изпълняват задължението си по конституция да се образоват, щом те искат да бъдат извън системата, то нека тогава да останат извън нея и да не определят с манипулираното си съзнание съдбата на останалите.

 74. 74 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Споделям мнението на Ненков за отзоваването. Дори не е нужно да се връщаме към Средновековието, а към съвсем близката ни история. Институтът на отзоваване е съществувал в двете комунистически конституции и особено при първата е служил за саморазправа с неудобни на комунистите депутати. Въвеждането на отзоваването при това разделение и противопоставяне в обществото напълно ще блокира работата на законодателната власт. От една страна никак няма да е трудно да се съберат подписи за отзоваване на депутат от пративниковата партия, а от друга под угорзата от отзоваване депутатите ще го избият на такъв популизъм, че има да ти зайде.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 75. 75 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 964 Гневно

  До коментар [#3] от "Аря":

  Този конституционен съдия, буквално до обрули така наречената ни фасадна демокрация.
  По-безумно, по-нагло, по-корумпирано, по-отвратително и по-безчестно изказана позиция от конституционен съдия не бях чувал.
  Ми тогава да се забранят изборите бе Ненков ?
  Извини се бе !
  Това доказва, че институцията Конституционен съд е абсолютно вредна, не излишна а вредна за демокрацията в България !!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 76. 76 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#58] от "Тони!":

  Ко речи? Не случайно ви наричат тъмносините комунисти.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/20/1951086_petur_stoianov_e_predlojen_za_konstitucionen_sudiia/

  Veritas odium parit obsequim amicos
 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Изглежда само 1990, но сме в 2013!

  Някой да е чел конситуцията и да я е разбрал? Аз не съм я чел.

  Проблемите идват от "идеологиите", преследвани и наложени през тези 23 години, във "взаимоотношенията" между партиите и разбиранията им за демокрация и за това да бъдеш политик.

  Това не е задача на конституцията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#73] от "havga":
  Един от ефектите на тези протести е, че изпълзяха всякакви безумни предложения, които нямат нищо общо с всякаква идея за демокрация, въпреки лозунгите, с които мнозина се кълнат в нейно име. Посочи ми държава, считана за демократична днес, в която е въведен образователен или имуществен ценз за гласуване.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 79. 79 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lelja Agatha":
  До коментар [#34] от "yanne":
  До коментар [#38] от "Бай Колю":
  До коментар [#57] от "milan22":

  Милан22, кое е наивно в пост 56?
  Всеки депутат е избран в един район. Отзоваването става с така наречено квалифицирано мнозинство повече от 2/3 от избирателите. Гласува се като на референдум и не всеки избирател не е длъжен да докаже, че е гласувал точно за този депутат. Избирателните списъци и протоколи се използват да докажат, че избирателят е гласувал в съответния район.

  Ето един пример за механизъм за отзоваване понеже се говори с догадки и питанки как може да стане това. Няма два пътя.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 80. 80 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#77] от "socialen":
  Напълно съгласен. Конституцията не създава никакви пречки за добро развитие на страната. Проблемът е в главите на хората, както на т.нар. елит, така и на гражданите, които възпроизвеждат този "елит". Има много конституционни модели, но който и да се въведе тук няма да заработи. Затова намирам за тъпо да се пилее енергия и ресурс за ВНС и нова Конституция, тъй като само по себе си това няма да промени нищо.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#76] от "anihilator_jack":

  И сега ще се замерваме с линкове, щото си склеротик ли?
  http://www.mediapool.bg/petar-stoyanov-otkaza-da-bade-nominiran-za-konstitutsionen-sadiya-news199920.html

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  "Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения..."

  Социалната практика у нас опказва именно това - депутатът представлява много тесен кръг от обществото. Много по-тесен от тези, които са го избрали - сиреч неговата клиентела. Въпросният депутат не е свободен да взима решения извън контекста на клиентелата, за която работи - за справка вайкането на БКП депутатите след избора на Пеевски, докато през рова време негови колеги от ДПС лееха дитирамби по негов адрес.
  Смисъла в отзоваването на депутати намирам, доколкото се възстановява справедливостта - няма място в НС депутат, който вече НЕ представлява цялото общество(напр. отсъстващите с години Доган и Пеевски).

  I Want To Believe
 83. 83 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#64] от "hodounski":

  Ние не ги избираме - избират ги партийните централи. Ние само гласуваме за някакви 3 или 4-буквени съкращения. А ти от негласуващите ли си - щом казваш, че "такива ги избирате".

 84. 84 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  По принцип тезите му са логични, особено за ново ВНС - не виждам никакъв смисъл от това. Системата, която имаме, би трябвала да е напълно достатъчна да не избираме през 2-3 правителства БСП да ни управлява с придворните си партийки, и сами сме си виновни за това. За отзоваването - не знам, трябва да има механизъм за наказания срещу своеволия.

 85. 85 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Чак в средновековието не,но в ситуация на развития социализъм ще ни върне.От 1971 до 1990 според конституцията имаше и мажоритарни избори,и отзоваване на депутати,и разширена законодателна инициатива към елемнтите на тогавашното "гражданско общество" като БКП,комсомола,ОФ,профсъюзие и подобни.

 86. 86 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#83:"ivanalex2"]Ние не ги избираме - избират ги партийните централи. [/quote]
  Е, не може да има толкова тъп човек!
  Ми ти защо гласуваш за такива партийни централи, които не ти позволяват да гласуваш за кандидата, когото харесваш? И какво прави добрият, и възлюбеният от теб кандидат в лошата партийна централа която ти мразиш?
  Да няма партии,а? Напред към родово-общинният строй!
  Прост народ слаба държава! Все космоса ще ви е крив!

 87. 87 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#86] от "герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 88. 88 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#83] от "ivanalex2":

  Когато никой в квартала/района не е виждал и чувал личността от избирателната листа, тогава няма да гласува за тази партия.
  Нека след това да си направят изводите, защо са взели 1% гласове, вместо след избори да искат занижаване на бариерата и финансови помощи.

  Трябва да се знае, че конституцията регламентира ценностите в едно общество. Достигането им се прави със съответните закони. Когато има разминаване, тогава трябва да се търси грешката в съответните закони и политики.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 89. 89 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  [quote#17:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Ненков къде и кога е учил за парламентаризъм през средновековието?[/quote]
  Английския парлмент съществува от 11 век,през 15 вече е върховен орган и стои над монарха.

 90. 90 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#15:"k"]споменаването на думите "средновеквие" и "депутат" в едно изречение, лично за мен, буди сериозно съмнение в това![/quote]


  Сериозно? Защо?

  Не съм магаре;-)
 91. 91 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#89:"slonsco"]Английския парлмент съществува от 11 век,през 15 вече е върховен орган[/quote]
  Т'ва във Винету не е упоменато! Съществото е герберуга, не е редно да очакваш интелект у такова.

 92. 92 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#79:"mi6kro"]Гласува се като на референдум и не всеки избирател не е длъжен да докаже, че е гласувал точно за този депутат. [/quote]
  Поздравления за тази идиотщина!

  Не съм магаре;-)
 93. 93 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#86] от "герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!":
  Пич, ти нещо не си наясно с нещата - имаш известни обърквания. Не партийните централи не позволяват да гласуваш за определен човек, а избирателната система, в която гласуваш ан-блок за всякакви - и харесвани, и нехаресвани.

 94. 94 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#86] от "герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!":

  Освен това самият факт, че партиите решават кой ще бъде поставен на избираемо и кой - на неизбираемо място, означава, че депутатите ще се подчиняват преди всичко на волята на партийните лидери, а не на волята на народа и на собствените си убеждения.

 95. 95 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#88] от "socialen":

  Ами то във всяка листа има хора, които са популрни и харесвани, хора, които са неизвестни, и хора, които не са харесвани. За какъв човек ще отиде моя глас, след като гласувам ан-блок за всички?

 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аря":

  Виж Гл. 3, Чл. 67., (1)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аря":

  Виж Гл. 3, Чл. 67., (1) от Конституция на РБ

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 98. 98 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#93:"ivanalex2"]Не партийните централи не позволяват да гласуваш за определен човек, а избирателната система, в която гласуваш ан-блок за всякакви - и харесвани, и нехаресвани. [/quote]
  Я да видим? Над 300 партии в Бг-то и нито една която да ти пасва на теб!
  Второ: Има партии които провеждат вътрешни избори за народни представители.
  Трето: Като не харесваш нито една от над 300 Бг. партии, създаваш още една и се събирате само такива, каквито се харесвате!- тук да внимавате, вместо партия да не направите бордей.
  Абе, казах ти! На такива като теб, космоса им пречи!

 99. 99 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#90] от "Марко":


  До коментар [#91] от "герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!":

  Няма връзка между изваденото, като цитат и коя да е историческа епоха - никаква връзка!

  Форми на парламент е имало и преди средновековието - Атина, Рим!

  В много древногръцки градове-държави е съществувало и се е прилагало изгонването на човек, който е считан за опасен за града и то след гласуване.

  Темата наистина не е разгледана във "Винету"!

 100. 100 Профил на dancho.j
  dancho.j
  Рейтинг: 229 Неутрално

  голям е страхът от гражданския контрол.

  да висиш като абориген пред НС за да накраш народните избранници да си дадат оставката и това да ги отзовеш по законно регламентиран начин - между тия две неща единствената разлика е във фразата "законно регламентиран", която отличава и правовата държава от античния начин на практикуване на демокрация...

  но както казах - страхът е голям!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK