Реформаторският блок предлага в ЦИК да влизат експерти, които не са партийни предложения

Реформаторският блок предлага в ЦИК да влизат експерти, които не са партийни предложения

© Надежда Чипева, КапиталЦентралната избирателна комисия (ЦИК) да бъде разпусната и да се промени начинът, по който се съставя. Вместо членовете да са партийни предложения, да бъдат експерти, избрани чрез конкурс от комисия. Такава промяна в Изборния кодекс поиска Реформаторският блок на пресконференция днес. Петте партии раздадоха списък с предложения за изменения на законодателството, които да бъдат приети от Народното събрание, след което да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори.


Идеята им е ЦИК да бъде департизиран, а членовете да се избират чрез публично изслушване пред комисия със състав, определен от президента. Реформаторският блок предлага комисията да се състои от 11 души, включително ръководството, което да е от професионалисти в провеждането на избори. На същия принцип да се назначават и районните и общинските избирателни комисии.


Настояват да се създаде актуален списък на избирателите за предсрочния парламентарен вот на базата на гласувалите в последните избори за президент, Народно събрание и местна власт. Негласувалите на последните три вота щели да бъдат дописвани. Целта е да се ограничи възможността за измами.
Реформаторският блок предлага въвеждането на задължителна преференция в пропорционалните листи без праг. Целта е избирателите да могат да гласуват за конкретен претендент. Искат и намаляване на подписите за издигане на независим кандидат на 1% от броя на избирателите в съответния многомандатен район.


Петте партии предлагат  бюлетините да се броят в центрове в общините и в районите в градове с деление. Целта е да се осигури защита от манипулации на изборния резултат. Според сегашното законодателство бюлетините се броят в секционните секции, което създава съмнения за честността на резултата.


Предоставяне на безплатен и равен достъп на всички участващи в изборите партии до обществените медии, предлагат още от Реформаторския блок. Настояват частните медии задължително да отбелязват платените съобщения.


Сред предложенията е и методиката за изчисление на изборния резултат да бъде посочена в Изборния кодекс, за да се създаде яснота и прозрачност при изчисленията и разпределението на мандатите по райони. Настояват за съдебен контрол върху всички актове на ЦИК, както и на районните и на общинските избирателни комисии, защото сегашната практика била нееднозначна и създавала объркване.


Петте партии искат създаването на нова глава в Изборния кодекс, която да регламентира цялостно правата на наблюдателите, застъпниците на кандидатите и представителите на партиите, които са регистрирани за участие в изборите.


На пресконференцията присъстваха Йонко Грозев от "Движение България на гражданите", Петър Москов от ДСБ, Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", Димо Гяуров от "Синьо единство" и Борислав Сандов от "Зелените".


"Няма да видите в предложенията ни акцент върху машинното гласуване, защото няма време, или по-скоро да не даваме основание на управляващите да се оправдават, че няма време", посочи Гяуров. Според Исмаилов трябват промените и в други закони, сред които Наказателният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за радиото и телевизията.


Попитани защо не са отишли на обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента, инициирано от депутата от БСП Мая Манолова, четири от партиите заявиха, че не са били поканени. Грозев от партията на Меглена Кунева заяви, че са получили покана, но няма да се включат, защото очевидно целта на управляващите е да протакат.


Петър Москов посочи, че разговори в момента със СДС няма. Това не означавало, че няма да има. Миналата седмица новият председател на ДСБ заяви, че ще потърси новия лидер на СДС Божидар Лукарски, който пък се обяви за обща десница.


На въпрос как ще разчетат коментарите от събота и неделя на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че трябва експертно правителство, и на депутата от ДПС Христо Бисеров, че може да бъде избран друг кабинет от този парламент, Йонко Грозев каза: "Очевидно мнозинствата в това Народно събрание се правят на базата на договорки, без хората да знаят какво точно се случва." "Това говори, че за тях властта е самоцел, която сега искат да консумират", каза Исмаилов.


Реформаторският блок ще изпрати предложенията си за промяна на Изборния кодекс до президента, парламента и омбудсмана. На практика обаче Народното събрание може изобщо да не ги разгледа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK