НЦИОМ: 60% искат оставката на кабинета "Орешарски"

Протестите срещу кабинета "Орешарски" продължават вече месец.

© Анелия Николова

Протестите срещу кабинета "Орешарски" продължават вече месец.Почти две трети от българите искат правителството да подаде оставка, показва представително проучване на обществено-политическите нагласи, изготвено от Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ). В седмицата от 3 до 10 юли са направени полустандартизирани интервюта с 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.


За незабавна оставка на кабинета са се обявили 37% от интервюираните. Тази позиция най-често застъпват хора на възраст до 39 години, с по-висок от средния жизнен стандарт, съобщават от НЦИОМ. На това мнение са 42% от жителите на София, 40% в областните центрове, 44 на сто в малките градове и 27% в селата.


Оставка на правителството, но без настояване това да стане веднага, искат 23% от интервюираните, като по-често от останалите такъв отговор дават хората на възраст между 40 и 49 години.
Правителството не трябва да подава оставка, смятат 30% от респоднентите. На това мнение са близо половината интервюирани на възраст над 60 години, интервюираните с основно и по-ниско образование, живеещите с големи лишения и жителите на селата (38% от тях).


Половината от интервюираните, които посочват, че не са доволни от изборните резултати, искат кабинетът да подаде оставка веднага.


Млади и висшисти подкрепят протеста


Антиправителствените протести срещат подкрепата на 58% от пълнолетните българи, сочи проучването. Това са предимно хора на възраст до 49 години, висшисти и сред хора с жизнен стандарт около и над средния. 67% от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета.


Одобрение за протестите заявяват и 57% от жителите на областните центрове и 65 на сто от малките градове. Половината от жителите на селата не ги подкрепят. Това са най-често възрастни хора над 60 години, с основно и със средно образование, жители на селата и представители на етническите малцинства, пише в доклада на НЦИОМ.


Малко под половината от респондентите - 47 на сто - смятат, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35% са на мнение, че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.


Само три сигурни партии в парламента


Между 22 и 23% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако изборите са днес, показва проучването на НЦИОМ. БСП би събрала гласовете на 19-20%. Бариерата за влизане в парламента със сигурност прескача ДПС с 6-7% подкрепа, а близо до прага са "Атака", "Движение България на гражданите" и НФСБ с по около 3 на сто. Все още е рано да се мери електорална подкрепа за новосъздадени формации като Реформаторския блок, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията дори според някои от учредителите им, пишат социолозите от НЦИОМ.


Едва 24% от всички българи са удовлетворени от резултатите от парламентарния вот на 12 май. Недоволни са останали най-много хора на възраст между 30 и 39 години и между 50 и 59 години., хора с висше образование, със среден и по-висок жизнен стандарт. Разочаровани от изборите са останали 71 на сто от жителите на София, 69% в малките градове и 63 на сто в областните центрове.


Президентът - най-одобряваният политик


Президентът Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик, подкрепян от малко над половината българи. След него се нарежда кметът на София Йорданка Фандъкова, одобрявана от 49 на сто от интервюираните. Президентът от 2001 до 2011 г. Георги Първанов е трети с 46% след него са премиерът Пламен Орешарски с 37% и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 34 на сто.


За малко под една трета от респондентите основен приоритет за парламента са социалните мерки, а 23% смятат, че важна задача в законодателния процес имат промените в Изборния кодекс.


Една пета смятат, че приоритет на правителството трябва да бъде подобряването на икономиката, а 13 на сто - повишаването на жизнения стандарт.Ако парламентарните избори са днес, БСП би била първа политическа сила, сочи представително проучване на агенция "Галъп", направено между 27 юни и 4 юли. За социалистите биха гласували 21.6% от интервюираните. ГЕРБ би получила подкрепата на 17.8 на сто, а ДПС - 6.7%. Първа под чертата остава "Движение България на гражданите" с 2.6%. За незабавни избори се обявяват 18 на сто, 19% искат те да са до 6 месеца, 17% - през май заедно с изборите за евродепутати, а едва 22 на сто смятат, че най-добре ще е парламентът да изкара пълния си мандат от 4 години.


За 51% от хората протестите вече не са граждански, а са се превърнали в политически, сочи изследване на агенция "Сова Харис" по поръчка на БГНЕС. Интервюирани са 506 души по телефона в дните 11-12 юли. Около една трета от жителите на големите градове в България вярват, че протестите са запазили своя граждански характер и не са се политизирали. Най-много са респондентите, които считат, че трябва да бъде дадена възможност на кабинета "Орешарски" да изпълни кратка програма в максимален срок до изборите за Европейски парламент през месец май 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK