Татяна Дончева обединява в нова партия левите срещу олигархията

Татяна Дончева

© Красимир Юскеселиев

Татяна ДончеваБившият депутат от БСП и инициатор на "Движение 21" Татяна Дончева съобщи пред БНТ, че до есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект, а на сегашното ръководство на БСП предрече съдбата на Иван Костов. 


"Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия. До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", каза тя и допълни, че в основата на новата формация ще е инициираното от нея "Движение 21".


Според нея в сегашната ситуация пред левицата има два изхода - да смени ръководството, зависимо от олигархията, или да създаде нова формация. Първият вариант, по думите й, е невъзможен. "Ситуацията на зависимост на ръководството на БСП е нетърпима и няма механизми за смяната му", каза Дончева. "Сергей Станишев няма да подаде оставка дори и догодина при избори и нещпродължи тя.   
Активистката посочи, че  в БСП има много хора, които искат промяната да стане вътре в партията. "Моят живот мина в опити да променям нещо в левицата. Създаването на нови субекти трябва да отговори на нуждата да претъснем зависимостта с олигархията", допълни тя и увери, че това ще стане "без злоба".  


Дончева прогнозира, че подценяването на протестите от страна на управляващите ще ескалира напрежението. "Гражданското общество да продължи натиска си, така че никое правителство да не може да мисли, че може да прибягва до решения тип "Пеевски" във всички сфери или да влияе върху медиите. Да е ясно, че гражданското общество няма да купува вестници, ако не отразяват обективно нещата", каза лявата активистка. 


Отбеляза, че след реакцията на посланиците от страни от ЕС  Брюксел ще покаже на правителството, че не може да не се съобразява. Това ще стане в рамките на по-продължителен период като резултаът ще е спиране на еврофондовете. Подкрепата на европейската левица за кабинета също е под сериозно условие, смята тя.


Дончева коментира обединителните процеси в дясно и изрази очакване, че новото поколение на 35- годишните в ръководството ще е по-близко до хората от протеста и ще се опита да запълни вакуума. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK