Кандидатите за шеф на ДАНС: Ще разследваме всички сигнали

Двамата кандидати за поста Владимир Писанчев (вдясно) и Недялко Недялков

© Георги Кожухаров

Двамата кандидати за поста Владимир Писанчев (вдясно) и Недялко НедялковЩе проучваме всички сигнали, които се получат в ДАНС, без да се съобразяваме с никакви влияния, това са заявили двамата кандидати за председателския пост в агенцията Владимир Писанчев и Недялко Недялков в отговор на въпрос на представителя на "Атака" Десислав Чуколов. Той напусна по-рано заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, която в момента изслушва двамата претенденти.


Журналистите бяха допуснати да присъстват само на първата част от заседанието, на която Писанчев и Недялков представиха автобиографиите си и кратки концепции за управление на най-мощната специална служба в България. И в двете концепции се дава приоритет на борбата с корупцията, контрабандата, финансовите измами и обучението на състава.


В комисията присъстват председатели на парламентарни групи или техни заместници, но не всички поканени институции са изпратили представители. Не беше забелязан никой дори от прокуратурата. Президентът е изпратил един от секретарите си.
Чуколов попитал кандидатите дали биха разследвали олигарски, включително и местни като собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. И още -  дали "ще се занимаят и с други олигархични зависимости, като кръга Капитал и президента". На тези въпроси и двамата са отговорили утвърдително, при положение че имат сигнали.


Според Чуколов втората част на заседанието със задаването на въпросите е била напразно закрита, тъй като той не била обсъждана  класифицирана информация.


Пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев изрази убеденост, че и двамата кандидати за председател на ДАНС имат необходимите качества, знания, умения и опит и се ползват с доверието на международните ни партньори. На въпрос - с какво кандидатите са по-добри от предишната кандидатура, Йовчев отговори, че не би искал да коментира първата кандидатура, защото няма поглед върху господин Пеевски.


Цветлин Йовчев: Ако има конкретен сигнал, ще проверим сделката за фонд "Доверие"


"Дневник" попита вътрешният министър Цветлин Йовчев, който си тръгна по-рано, коя е институцията в България, която трябва да установи реалния собственик зад офшорката, купуваща пенсионния фонд "Доверие", в който стоят вноските на над 1 млн. българи. "Ако има конкретни данни, аз се ангажирам, че те ще бъдат обработени. Моля ви изпратете ми ги", отговори в крачка вътрешният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK