Политическите реакции за сделката за фонд "Доверие"

Политическите реакции за сделката за фонд "Доверие"

© Юлия ЛазароваПреди ден беше обявен край на преговорите между собственика на 92% от капитала на българския пенсионен фонд "Доверие" - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) и офшорната компания United Capital PLC. Сделката подлежи на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство, напомня австрийската компания. "Дневник" потърси парламентарните и основните извънпарламентарни сили за коментар на сделката и това, че я купува неясен собственик, както и за позицията им за офшорната собственост - кога и при какви условия е допустима.


Томислав Дончев, ГЕРБ: Нека първо се запознаем с детайлите


Такава сделка не може да остане без коментар, но нека първо се запознаем с детайлите, каза пред "Дневник" бившият министър по управлението на еврофондовете в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му по принцип би трябвало да има определени ограничения за офшорни компании, когато става дума за публични средства - например при обществените поръчки или при публично-частни партньорства. Той подчерта, че ограниченията могат да имат както положителен, така и отрицателен ефект, тъй като могат да прогонят компании от страната, а и не се знае дали Европейският съд няма да ги обяви за дискриминационни.
Бившият шеф на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова отказа да коментира преди в Комисията по финансов надзор да са внесени документите по сделката. "Засега има само публикации в медиите", каза тя.


Румен Гечев, БСП: Не е незаконно, но не е редно


Не съм запознат в подробности, но не ми харесва, ако наистина купувачът е офшорна компания. Това не е  незаконно, но според мен е нередно и не одобрявам такива сделки, каза пред "Дневник" депутатът от БСП и зам.-председател на икономическата комисия Румен Гечев. Според него трябва да се промени законът и да не се допускат офшорни фирми за участие в публични търгове и приватизационни сделки. По думите му никой не може да спре сделката за "Доверие", ако е законна.


Гечев намира за основателни тревогите на КНСБ към сделката, които имат само 1% в "Доверие", държавата трябва да използва всички възможни законови инструменти.


Според Гечев държавата трябва да ограничи изтичането на средства към офшорни зони и това може да стане като забрани или прояви по-голяма взискателност за участието им в публични търгове и в приватизационни сделки. 


Йордан Цонев, ДПС: КФН да не разрешава сделката


Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС) призовава Комисията за финансов надзор (КФН) да не дава разрешение за сключване на сделката за пенсионния фонд "Доверие" на основание неясния купувач.


Сделката е съмнителна от гледна точка на това, че не е ясен купувачът и не бива да бъде позволено да се реализира, каза още Цонев. Как най-големият пенсионен фонд ще бъде продаден на неясна компания, възмути се той и уточни, че няма как политиците да се месят в работата на независимия регулатор - КФН.


Ще има забрана офшорни компании да участват в обществени поръчки, каза по-късно той пред журналисти. Според нас, не могат да участват в обществени поръчки и в приватизация - имам предвид и други публични сектори – банки, застрахователни дружества, пенсионни компании и други, които са с висок обществен интерес. Собствеността трябва да е ясна. Кой носи отговорността, кои са истинските акционери и какъв е произходът на техните капитали. По думите на Цонев, такъв законопроект може да се очаква най-късно в края на август.


Радан Кънев, ДСБ: Сделката е притеснителна


"При всички положения сделката е притеснителна", каза пред "Дневник" лидерът на ДСБ Радан Кънев. Партията в момента се запознава с детайлите и до няколко дни ще излезе с юридически обоснована позиция.


"Движение България на гражданите": Управляващите да обявят публично фактите около продажбата на "Доверие"


Националният съвет на "Движение България на гражданите" призова Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор, както и изпълнителната власт в цялост, да обявят публично фактите около предстоящата продажба на пенсионен фонд "Доверие".


Това е най-големият пенсионен фонд в България, който държи 30 % от пенсионните вноски в размер над 1,8 млрд. лева и засяга 1,3 млн. български граждани, се напомня в позицията на партията на Меглена Кунева.


Управляващото мнозинство не може да се прави, че въпросите, на които не е даден отговор, не съществуват или не го засягат. Затова Движение България на гражданите настоява българските институции ясно да заявят чия е собствеността на офшорната компания "Юнайтед Кепитъл" (United Capital PLC), която предстои да купи фонда, както и какви са гаранциите за стабилността й.


"Сигурни ли са парите на българите, когато те се управляват от офшорна фирма? Могат ли потребителите на тези услуги да бъдат сигурни, че техните вноски са гарантирани и се управялват в техния интерес? Липсата на реакция по тези въпроси застрашава доверието в пенсионното осигуряване", смятат от партията.


"Движение България на гражданите" подкрепя всяко действие, с което хората настояват за прозрачност, контрол и отговорност. Подкрепяме ги през протести, лично мнение и политическа позиция, посочват още от "Движение България на гражданите".


Мартин Димитров, "Синьо единство": КФН да си свърши работата


"Понеже компанията има 2 млрд. лева активи и стотици хиляди граждани внасят пенсионните си вноски там, продажбата трябва да стане по най-прозрачния начин", заяви пред "Дневник" членът на националното ръководство на "Синьо единство" Мартин Димитров. И според него е притеснителен фактът, че купувачът не е известен. "Не случайно ръководството на компанията подаде оставка", посочи той. По думите му сега трябва да си свърши работата Комисията за финансов надзор, но това се отнасяло и за правителството, защото в нейния мандат ставала сделката.


Офшорните зони не са нещо лошо по принцип, каза още Димитров и добави, че са опасни, когато се използват за скриването на истинските купувачи, какъвто е и случаят с "Доверие". Според него ако остане неясно кой придобива пенсионния фонд, ще бъде голям гаф за правителството. По думите му протестите в момента са точно за това – за повече морал в политиката.


Димитров лично се е интересувал от сделката и на няколко пъти е събирал информация. Неговите източници показват, че зад продажбата стоят кръгове, свързани с правителството, които имат интерес бързо да бъде реализирана сделката.


Борислав Сандов, "Зелените": цената говори, че не се цели възвръщаемост, а сериозни нарушения


Изразяваме сериозни притеснения от процедурата и от това, че пенсионният фонд "Доверие" може да попадне в ръцете на хора, които явно доказват, че не работят в български интерес и разрастват влиянието си чрез олигополи в България. Това каза пред "Дневник" съпредседател на "Зелените". Освен това цената, която се дава, говори, че не цели възвращаемост, а най-вероятно сериозни нарушения, които да доведат до източването на фонда, смята още той.


Според Сандов е необходима значителна реформа по отношение на пенсионно-осигурителните дружества от задължителното доброволно осигуряване и засилване на контрола от страна на КФН, което включва и преразглеждане на състава ѝ, тъй като са налице подозрения за зависимости на управлението на КФН с хора в самите пенсионни фондове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  КФН да си свърши работата....!!!!Никаква сделка...........Оставка !!!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  и пак само десните твърдо отстояват правата на хората в този фонд ,останалите другари само си чешат езиците и изобщо не ги е еня пенсиите на някакви си 2 милиона ,същото е отношението и към образованието ,същото е и към здравеопазването

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Бройте го И този пенсионен фонд за източен!
  И нека Опустошарски да отиде на пилоните пред НДК или пред "всичките" си подкрепители и да им обясни къде ще отпътуват пенсиите им...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Жалко е !Но и моите подозрения са ,че пенсионния фонд на "Доверие" е източен.Може да сте сигурни ,че с действие или бездействие "пръст " в това има и КФН и нейния председател.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Каква загриженост само. За собствената им кожа, явно.

  А Данчо-ментата - какъв патос и приятелски огън.....

  Пази боже сляпо да прогледа!

 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Мавродиев от КФН е безгласна буква. Преди дни в Парламента леко му подсказаха, че се клати столът му и тези на неговите заместници. Един вид, внимавай със сделката, че.....

  Местете си партидите, докато е време. Това е единственото законно противодействие, ако има някакви съмнения.

 7. 7 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Put key, my knee!

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  Какви са тези глупости?
  Дрън-дрън!

  Реакцията може да е само една - да гласуват законодателно, в спешен порядък, "изсветляване" на собствеността в прнсионните и здравноосигурителните фондове.
  Тъкмо ще е и добър, лицеприятен повод на Боце с компания да влязат в Парламента.
  Ама както гледам да наблягат на "чакайте детайлите" и "съветваме КФН ... " - май не им стиска, че ще е прецедент, който лошо може да повлече крак за цялата пасмина.
  Прочее ... Виена Иншурънс вече пуснаха съобщение, че са продали продали дела си на Кепитъл за 170 милиона евро.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  Оппаа ...
  Ся прочетох по-подробно.

  Ми той Данчо Ментата се изказал най-смислено!
  Вай, вай, вай!

 10. 10 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241 Occupy Parliament"]И нека Опустошарски да отиде на пилоните пред НДК или пред "всичките" си подкрепители и да им обясни къде ще отпътуват пенсиите им... [/quote]
  Тия пред НДК вече са си взели пенсиите (от НОИ), много от тях отдавна.

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#8] от "xm...":

  Ами щом е продадено......какъв... го показват с реакциите си?
  Ще се върне ли собствеността на Виена Иншурънс,ако КФН не одобри сделката?

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":
  Трябва тепърва да мине през КФН.

 13. 13 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 560 Любопитно

  [quote#6:"tolex"]Местете си партидите, докато е време. [/quote]
  Кажи къде. Като гледам каква прелест са и останалите... Я Ковачки, я друг.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  [quote#11:"xmm"]Ще се върне ли собствеността на Виена Иншурънс,ако КФН не одобри сделката?[/quote]
  Не съм продавал пенсионен фонд, та не съм спец
  Но ако КФН не одобри - няма сделка. Ама и Кепитъл не са платили авансово, та не ги мисли
  Само не знам как КФН ще ги спре ...

 15. 15 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дайте шанс на правителството. Да си подаде оставката!

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#14:"xm..."]Не съм продавал пенсионен фонд, та не съм спец [/quote]
  И аз
  Но: управителният съвет си е подал оставката,собствеността е продадена.....какво ще одобрява КФН?!

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  Малийй...
  Сюрия "капацитети" от парламента и остальная от същата сган дълбокомислено разсъждават за офшорки, неясен капитал, за това дали офшорните зони са нещо лошо или хубаво...
  Никой обаче не казва главното. Че собствеността на над един милион български граждани се джиросва от едни австрийци на някакви англичани някъде из някакви острови, а местен синдикат цирика невнятно, защото, докато е "защитавал" интересите на членовете си, се е правил и на капиталист.
  Що дълбокомислено мучат политици, медии на капиталисти финансирани от пенсионните вноски на някакви полуграждани- полукрепостни и синдикалният им актив е въпрос с понижена трудност.
  Що пък форумните десничари мучат възмутено е вече въпрос подлежащ на дебат, стига да пробват да го направят по-членоразделно..

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":
  То за далаверата е ясно , ама защо да продължава по същия начин?

 19. 19 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ами защо толкова години просто не приехте един текст, забраняващ да придобиват определени компании? Въпросът е реторичен.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 20. 20 Профил на pa_pa
  pa_pa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#17:"Graf"]Що пък форумните десничари мучат възмутено е вече въпрос подлежащ на дебат, стига да пробват да го направят по-членоразделно.. [/quote]

  Всъщност най-големия проблем е "задължителността" на тези частни пирамиди. Това е ключа от бараката и когато този малък незначителен проблем се коригира всичко ще си дойде по мястото му.

 21. 21 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#20:"pa_pa"]Всъщност най-големия проблем е "задължителността" на тези частни пирамиди. [/quote]

  Така е, но за съжаление няма да е скоро. Иначе как държавата ще ти взима парите и после те ще отиват в бизнесмен, опериращ с ... държавни пари.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 22. 22 Профил на angel777
  angel777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Купувач е ПИБ. Искат да си оправят банката.
  Нали не очаквате Данчо Цонев да реве срещу сделка с Цветан Мустака.

 23. 23 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Бе той фонда вече може и да е източен. Манагерите си подали остафката, т.е измили ръцете, собствеността, заедно с отговорността, заминава на майна си Райна. С две думи бития -бит, а другото не винаги е много весело ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 24. 24 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Абе тези офшорки не са ли онези измислени фирмички, през които някой си пере парите?

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  КФН да си свърши работата....!!!!
  =============
  Когато има 1 000 000 заявления за смяна на фонда тогава ще разберат за какво става дума инак Бай Ганьо стайл нема грижи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на tchaturanga
  tchaturanga
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ето ги подставените лица:

  Günter Rohr
  2751 Matzendorf,
  Weingartenweg 8
  Telefon
  AT+43 02628/62635
  http://www.ccdni.com/director-guenter-rohr

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241 Occupy Parliament"]И нека Опустошарски да отиде на пилоните пред НДК или пред "всичките" си подкрепители и да им обясни къде ще отпътуват пенсиите им... [/quote]
  Бих платил да го видя този сеир! Но не заради Олигархски, а за да видя реакцията на старчоците.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Томислав Дончев, ГЕРБ:-дървен философ от партията на дървените философи отговаря като ... философ! Да, тоя щяха да ни го натресат за финансов министър!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Ментата играе театър и прехвърля отговорността на КФН

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 30. 30 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#22:"angel777"]Купувач е ПИБ. Искат да си оправят банката.
  Нали не очаквате Данчо Цонев да реве срещу сделка с Цветан Мустака. [/quote]
  Регистрирал/а си се днеска и пускаш това "съобщение" три пъти.
  И ако е Цеко Минев героя, защо медиите на Пеевски(КТБ) мълчат, а? Ще пуснат конкуренцията да глътне голямата мръвка безнаказано?Или са се спазарили?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 31. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#19] от "Master of puppets":

  Не е ли по-просто закона да е - да не се продава нищо на незнаен собственик. Не само ошфорките ще отпаднат... Ще отпадне и Манго, дето е безработен и неграмотен ром бедняк, а се сдобива с фирма с няколко милиона задължения!

 32. 32 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Руският мързел не е грях, а изключително необходимо средство за неутрализация на кипящата активност на ръководителите - идиоти.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 33. 33 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "charlesdegaulle":"Един от основните инвеститори в компанията е Сергей Мастюгин - член на Надзорния съвет на ИнвестБанк, Русия."

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 34. 34 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  По-страшен от руския танк е пияния му екипаж.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 35. 35 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всеки от потребителите на този фонд има правото да си прехвърли партидата в друг фонд.

 36. 36 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Точно Кунев ада ми говори за сделки, точно тя, че и като знаем в какви кръгове е забъркана точно с пенсионни фондове, не, мерси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK