Протестите - ден 33 или как политическата мафия беше съборена за секунди (хронология)

Протестите - ден 33 или как политическата мафия беше съборена за секунди (хронология)

© Велислава ПоповаКак може да бъде съборена политическата мафията за секунди, това демонстрираха протестиращите срещу кабинета "Орешарски" в София в тридесет и третия ден на недоволство. Политическата мафия беше във вид на стена от кашони, изградена пред германското посолство.


На стената с големи букви пишеше Mafia, изписани бяха имена и на партиите в парламента. Хората бяха поставили и послания, като това: "Правителството на направи промяна на статуса си във фейсбук на "В оставка".


Шествието мина по нов маршрут - от площад "Независимост", през площад Народно събрание, "Орлов мост", ул. "Жулио Кюри" до посолството на Германия, където имаше аплодисменти. Те бяха в знак на благодарност за изразената от посланика на страната позиция през миналата седмица.
Както е известно в събота и неделя протестиращите аплодираха френското посолство. На 9 юли посланиците на Германия и Франция заявиха, че България трябва да се откаже от олигархичния модел на управление. Протестите бяха коментирани и от посланиците на Холандия и Белгия, които заявиха, че те са за идеали и принципи.


Шествието мина без инциденти, направи впечатление традиционната липса на боклуци по пътя на хората. Протестиращите дори си прибраха кашоните от импровизираната стена, която събориха.


Ето и хронологията на протеста днес:


22.25 часа
Минавайки покрай сградата на БНР, хората скандираха БНР и ръкопляскаха. Шествието оредя още, хората се насочват към спирките на метрото и градския транспорт. Малка част от протестиращите отиват към Софийския университет и народното събрание. Разотиват се и хората от "Орлов мост", но кръстовището остава блокирано.


22.15
Протестиращите стигнаха до сградата на БНР. По-голямата част от тях я подминаха и се насочиха към кръстовището на "Драган Цанков" и "Евлоги Георгиев". Две момичета са сложили българско знаме на оградата. Редиците на протестиращите оредяха, останали са около 2000 - 3000 души.


21.50 часа
Шествието мина покрай старата телевизионна кула и се насочи към сградата на БНР, която е около километър понадолу по булеварда.


21.45
След приключването на краткия спектакъл пред германското посолство, хората тръгнаха по посока сградата на БНР на бул. "Драган Цанков", за да благодарят на националната медия за коректното отразяване на протеста. Проявата пред германското посолство премина без инциденти. Протестиращите дори смачкаха и прибраха кашоните от стената, която събориха.


21.35
От германското посолство излезе директорът на Гьоте институт Д-р Рудолф Барч, който поздрави протестиращите и получи аплодисменти. След него думата взе зам.-посланикът Рейнхарт Крап.


21.25
Хората запяха химна и бутнаха стената с надпис MAFIA


21.15
Множеството вече е пред германското посолство.

Част от тухлите в стената имат различни послания

© Велислава Попова

Част от тухлите в стената имат различни послания


21.10
Минавайки по ул. "Жулио Кюри", която до момента не беше част от маршрута, протестиращите са приветсвани от стотици хора от балконите на околните сгради. Челните редици вече са до "Интерпред". Германското посолство е на няколкостотин метра. Край самото посолство вече има малка група протестиращи, която изгради "Берлинска стена" от кашони. От към улицата тя има надпис Мafia, а от към сградата Vielen Dank (Много благодаря на немски).
Протестите - ден 33 или как политическата мафия беше съборена за секунди (хронология)

© Велислава Попова


21.00
Протестиращите завиха по ул. "Жулио Кюри" в посока към германското посолство. Сред протестиращите има полицаи с жилетки с надпис "Антиконфликт", но за щастие за момента те нямат никаква работа.


20.55
Първите редици вече наближават "Плиска". Отново се задеде линейка с пусната сирена, на която беше направено място.


20.45 часа
Докато предните редици са на поста при алея "Яворов", краят на колоната е на "Орлов мост". Хората вероятно се движат към германското посолство до "Интерпред".


20.30 часа: В Пловдив протестът приключи, освиркаха полицията
За 33-та поредна вечер недоволните от кабинета Орешарски пловдивчани излязоха на протест, предаде радио "Фокус" - Пловдив. Около 70 души преминаха на шествие по главната улица на града.


Те спряха се пред централата на пловдивската полиция и я освиркаха. Протестиращите заявиха, че органите на реда не са на тяхна страна, защото не им разрешиха да блокират автомагистрала "Тракия" и Асеновградско шосе предишните дни.


За около половин час хората блокираха кръстовището на Баня старинна, където проведоха традиционната си седянка. След това обратно по главната улица се върнаха на площада пред Общината, където протестът приключи.


20.15
Шествието вече е на "Орлов мост". Движението е блокирано. Хората тръгнаха по "Цариградско шосе" в посока "Плиска", като са заели и двете платна. Една част от хората ще останат на "Орлов мост", за да е блокиран. Докато предната част на шествието е до полиграфическия комбинат, последните са около парламента. Към 20 часа посетителите са били 3000.


20.10
Докато хората бяха на бул. "Цар Освободител" дойде линейка с пуснати сирена, на която веднага беше направено място, за да мине и беше изпратена с аплодисменти. Протестиращите вече са пред парламента. Шествието се предвожда от хора с барабани и тъпани, и група колоездачи.


19.55 часа:
Шествието тръгна към парламента.


19.45:
На площада вече са се събрали няколко хиляди души. От МВР информират, че към момента няма информация за задържани лица или усилване на напрежението, но полицията има предвид разпространената през днешния ден информация, че протестиращите ще се отправят към немското посолство. Събирането на хора продължава. По данни на МВР щкъм 19.30 часа на площада е имало 1200 души.


19.20 часа
Площадът вече се изпълва. Хората скандират "Оставка" и "Мафия". Двама души носят мъртва риба с надпис "Експерти Орешарски - кълве ли или партията нареди.


18.50
Започна събирането на хората пред Министерски съвет. Кръстовището на бул. "Дондуков " и "Цар Освободител" вече е блокирано. На мястото обаче за момента има по-малко от 600-700 души. Има засилено полицейско присъствие, коли на жандармерията. Няма видимо съмнително изглеждащи лица. Още не са извадени и лозунги.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK