Ръководството на МУ-София се обяви против кадровите промени на Андреева в "Александровска"

Ръководството на МУ-София се обяви против кадровите промени на Андреева в "Александровска"

© Анелия НиколоваОбщо 38 членове на деканския съвет и факултетския съвет на Медицинския факултет в Медицински университет-София са се подписали под възражение срещу решение на министъра на здравеопазването Таня Андреева от началото на юли. Министърът е отстранила декана на факултета проф. д-р Марин Маринов от съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска". Това е действие "без прецедент в дългогодишната неразривно свързана история на двете институции - най-старият и най-реномиран медицински университет в България и най-голямата университетска болница", се посочва в писмото. 


Целта на протестната декларация не е начало на война със здравния министър, коментира ректорът на МУ-София д-р Ваньо Митев в ефира на телевизия "Европа". "Откакто има университетски болници, нито веднъж до сега деканът на Медицинския факултет не е изваждан от борда. Направих сметка, че от времето на Иван Костов до сега са се сменили 11 здравни министри и това е абсолютен прецедент", казва Митев. Той коментира, че е до него са достигнали слухове, че Андреева се готви за още такива рокади и в други университетски болници. 


В официалното протестно писмо до здравния министър,  ръководството на Медицинския университет призивовава Андреева "да преосмислите решението си и възстановите деканското присъствие в Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска".


Освен Маринов, при последните рокади в ръководството на болницата е отстранен и проф. Атанас Темелков, коментира деканът пред "Европа". По думите му на негово място е назначена бивша колежка на Андреева от болница "Шейново" - акушер-гинеколожката д-р Сема Фаикова-Колева. Това при положение, че в "Александровска" няма АГ отделение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK