Депутатите извикаха Петър Чобанов и шефа на КФН за сделката за "Доверие"

Петър Чобанов

© Красимир Юскеселиев

Петър ЧобановПо предложение на БСП единодушно със 71 гласа "за" парламентът реши да изслуша министъра на финансите Петър Чобанов и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за сделката за пенсионно-осигурителна кампания "Доверие". Изслушването ще бъде по-късно днес по искане на шефа на комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, която посочи, че в последните дни има напрежение, заради липсата на информация за купувача.


Преди това в декларация от името на БСП зам.-председателят на групата на левицата Янаки Стоилов призова КФН да не дава необходимото за сключване на сделката разрешение поради неясния капитал на купувача, тъй като е регистриран в офшорна зона.


В понеделник беше обявен край на преговорите между собственика на 92% от капитала на българския пенсионен фонд "Доверие" - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG), за продажба на дяловете му във фонда с компанията United Capital PLC. Сделката подлежи на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство. Вчера пред "Дневник" председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) също призова КФН да не дава разрешение за сключване на сделката.
Янаки Стоилов напомни предизборните ангажименти на БСП за нуждата да се преустанови възможността офшорни компании да участват в приватизацията на търговски дружества в България, да притежават част от капитала на търговските банки, да участват в процедури за концесиониране на обекти държавна собственост, да имат достъп до обществени поръчки. Практиката ни показва, че тези области, които отбелязахме в предизборния период, дори трябва да бъдат разширени, заяви той.


Според Стоилов днешният случай с "Доверие" е доказателство за това. "Принципът, който следваме, че там, където има обществени средства, там, където гражданите задължително предоставят отделяни от своите доходи средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които по никакъв начин не могат да бъдат контролирани от българските институции и да изпълняват освен своите търговски дейности обществената роля, която им е възложена", каза зам.-председателят на БСП.


По думите му това може да стане чрез промени в няколко закона и призова правителството спешно да предложи такива изменения, ако това не бъде направено - ще ги подготвят депутатите от левицата.
Трябва да е ясно, че това е посоката на новата политика и тя трябва да бъде следвана както от правителството, така и мнозинството, което го подкрепя, това трябва да бъде наша обща воля и това са действията, които диктуват интересите на българските граждани, заяви Стоилов.


Той апелира правителството да прегледа внимателно назначенията, които прави на ръководни длъжности в търговски дружества, контролирани от държавата. "В тях попадат лица, които също оперират с подобни компании", каза Стоилов, без да посочи нито имена, нито държавни компании. Нека да бъде направен цялостен преглед на тези назначения и там, където е необходимо, да бъдат ревизирани, защото всеки, който е назначен да управлява имущество от името на държавата, трябва да действа в интерес само на държавата и на обществото, завърши Стоилов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK