Депутатите извикаха Петър Чобанов и шефа на КФН за сделката за "Доверие"

Петър Чобанов

© Красимир Юскеселиев

Петър ЧобановПо предложение на БСП единодушно със 71 гласа "за" парламентът реши да изслуша министъра на финансите Петър Чобанов и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за сделката за пенсионно-осигурителна кампания "Доверие". Изслушването ще бъде по-късно днес по искане на шефа на комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, която посочи, че в последните дни има напрежение, заради липсата на информация за купувача.


Преди това в декларация от името на БСП зам.-председателят на групата на левицата Янаки Стоилов призова КФН да не дава необходимото за сключване на сделката разрешение поради неясния капитал на купувача, тъй като е регистриран в офшорна зона.


В понеделник беше обявен край на преговорите между собственика на 92% от капитала на българския пенсионен фонд "Доверие" - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG), за продажба на дяловете му във фонда с компанията United Capital PLC. Сделката подлежи на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство. Вчера пред "Дневник" председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) също призова КФН да не дава разрешение за сключване на сделката.
Янаки Стоилов напомни предизборните ангажименти на БСП за нуждата да се преустанови възможността офшорни компании да участват в приватизацията на търговски дружества в България, да притежават част от капитала на търговските банки, да участват в процедури за концесиониране на обекти държавна собственост, да имат достъп до обществени поръчки. Практиката ни показва, че тези области, които отбелязахме в предизборния период, дори трябва да бъдат разширени, заяви той.


Според Стоилов днешният случай с "Доверие" е доказателство за това. "Принципът, който следваме, че там, където има обществени средства, там, където гражданите задължително предоставят отделяни от своите доходи средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които по никакъв начин не могат да бъдат контролирани от българските институции и да изпълняват освен своите търговски дейности обществената роля, която им е възложена", каза зам.-председателят на БСП.


По думите му това може да стане чрез промени в няколко закона и призова правителството спешно да предложи такива изменения, ако това не бъде направено - ще ги подготвят депутатите от левицата.
Трябва да е ясно, че това е посоката на новата политика и тя трябва да бъде следвана както от правителството, така и мнозинството, което го подкрепя, това трябва да бъде наша обща воля и това са действията, които диктуват интересите на българските граждани, заяви Стоилов.


Той апелира правителството да прегледа внимателно назначенията, които прави на ръководни длъжности в търговски дружества, контролирани от държавата. "В тях попадат лица, които също оперират с подобни компании", каза Стоилов, без да посочи нито имена, нито държавни компании. Нека да бъде направен цялостен преглед на тези назначения и там, където е необходимо, да бъдат ревизирани, защото всеки, който е назначен да управлява имущество от името на държавата, трябва да действа в интерес само на държавата и на обществото, завърши Стоилов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Ами питайте си директно Цв. Василев!
  Какво очаквате да ви каже Чобанов? Той не знае в собственото му министерство бюджетния дефицит дали го няма, дали 1-2 млрд, дали е 500 млн. не знае колко е задържаното ДДС - 350 или 700 млн. Твърди, че приходите не се изпълняват, пък отчета на собственото му министерство казва, че към 31.май всичко е ОК.
  Какво точно очаквате от този човек?
  А Стоян Мавродиев......... Е, този със сигурност заслужава тутакси да смените!

 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  "По предложение на БСП единодушно със 71 гласа "за" парламентът реши да изслуша министъра на финансите Петър Чобанов"

  Що за кворум са 71 гласа?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Дясната ръка призовава лявата ръка да се яви на разпит. "Ти що се пипаш с разни офшорки, ма?" - пита сърдито дясната. "Ми аз не знаех, че не требва, начи..." - отговаря гузно лявата.

  А главата ги гледа влюбено и си стои в Кремъл.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#1] от "fras": Ами прочети Капитал Дейли от днес и ще видиш, че Цв. Василев му е през оня за "Доверие". По-скоро да питат Индустриалния холдинг "Доверие", ще намериш с кого е свързан, а също така и единия от собствениците на една банка, на който зимните спортове са му страст... Много интересно, още никой нищо не е получил официално, никакви документи, пък вече и парламентът се занимава с темата. Странна държава сме.

  911,959,964,993
 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#4] от "993":

  да, то щото като Цецко Василевич каже, че нещо не го интересува, ние приемаме думата му за истина...

  Доверие, а и изобщо големи инфраструктурни бизнес обекти не трябва да бъдат скрити зад офшорни фирми. системният риск е прекалено голям, за да допуснем анонимност и липса на отговорност при подобни сделки.

  иначе аз лично съм убеден, че където има задкулисни решения, някой някъде краде и мами... и нека ДПС и БСП обяснят това най-добре

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Държавата няма административен капацитет а същото така няма разбиране какво се случва в корпоративно мутренските среди !
  В английския има дума за хората които не знаят как е устроен света ! Тук няма начин да си намерите работа в държавната администрация или в престижна медия ако имате дори и елементарни познания в тази насока !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#5] от "Rage Against":

  Не прекалявай с Цв. Василев. Все пак не е Костов, че да е виновен за всичко и да стои зад всичко.

 8. 8 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#7] от "Знам и Мога":

  не е като да не си прав.

  такъв Архи-злодей като Костов се ражда веднъж в живота на "цялото земно човечество"

  РЕФОРМИ !
 9. 9 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма никакъв законов начин да спрат сделката. Отдавна са се разбрали. Сега ще се играе театър и накрая ще е виновен Мавродиев.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  [quote#2:"nv"]"По предложение на БСП единодушно със 71 гласа "за" парламентът реши да изслуша министъра на финансите Петър Чобанов"

  Що за кворум са 71 гласа? [/quote]
  Емчи ... традиционен
  Имаш нет ... провери поне до пет години назад.
  Закони, при това важни, се приемат дори с 60-65 гласа "за".
  А тук не става дума за закон дори, а за привикване за изслушване ...

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  [quote#4:"993"]Странна държава сме. [/quote]
  В тая държавица сичкото е бутафория!

  Виена Иншурънс води преговори от миналата година, КНСБ, които са съакционери и в надзора, скача едва миналата седмица и ... никой не бил чул кой стои зад Кепитъл?
  Всички треснати, учудени и изненадани?
  Да бе, да! В китна Българийка, дет' сите са брат'чеди!
  Знаят, ама мълчат! Както мълчат за ТИМ, както мълчат оглушително и сега за именцето на собственика на мина Ораново, където стана трагедията.
  Прочее ... за Ораново знаково и КНСБ си мълчи ...
  Бутафория, бутафория и мижи да те лажим!

 12. 12 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Да ти кажа, понякога наистина се изненадваме от нещо, за което после казваме "Е, то беше ясно". Както беше ясно за държавните пари в КТБ - ама после, като получи медийна гласност. Както е ясно и сега, че пак същия тоя човек, Ц. Василев, има интереси и в този случай, каквото и да заявява или да отрича, пък и кой ли му вярва на приказките... И отново, скоро ще стане ясно и всички пак ще кажем "Е, то беше ясно (че пак е той )"

 13. 13 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Нещо много се активизират тея политици, като ги барнат по слабото място - редовните проходи от далавери!

 14. 14 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#11] от "xm...": Така е! Ти ми кажи какво прави синдикат, като акционер в частно дружество, било то пенсионно? И тоя Пламен Димитров в надзорния му съвет?! Какъв го търсят там? Ми тоя милион и кусур осигурени лица те са ги осигурили и ги пазят, да не излязат от "кошарата". Както се досещаш, безплатни обяди няма или поне ще свършат при който и да е нов собственик... А "грижата за осигурените лица" е само маската, зад която се крият, щото са "too big to fail"... Щяла да се срути пенсионната система без тях. Ми осигурените лица могат да се прехвърлят в други фондове. Какъв е проблема? Освен това, държавата като е загрижена, че "офшорка" ще управява, взима им лиценза за управление на фондовете (през КФН) и осигурените се разпределят по другите дружества, с изяснена собсвеност. Нали това е уж проблема? Няма трагедия

  911,959,964,993
 15. 15 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ми не може Мавродиев, дето се свързва с офшорките на президента и препирането на мафиотските пари, да е хем председател на КФН, хем да взема "Доверие" с офшорка. Твърде много са компроматите срещу него.

 16. 16 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":
  Доста интересно какво точно да питат човек, който няма нищо общо със сделката. Ама като са започнали защо да не питат и Огнян Донев?!?

 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Ще кажат някоя и друга празна приказка и ще си ходят.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на kirilmend
  kirilmend
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добре, че са привикали шефа на КФН да го питат за сканданата сделка с Доверие, ама той горкият нищо не знае. Направо да се зачудиш какво прави там Мавродиев, след като медиите огласиха случая, а цялото ръководство на фонда си подаде оставката, а той още не е наясно със случващотото се....

 19. 19 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Проблемът е, че е прието "единодушно", т.е. би трябвало в залата да е имало 71 човека - доста под необходимите за кворум 121.

 20. 20 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "kirilmend":

  КФН отдавна правят впечатление на изключително некомпетентни.

 21. 21 Профил на kirilmend
  kirilmend
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мавродиев дори не се крие, направо си признава, че офшорният бизнес е напълно редовен и не вижда нищо лошо в това офшорка, с неясен собственик и без дейност предз последните години, да придобие на-големия български пенсионен фонд! Отидоха пенсиите на хората...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK