Близките на загиналите миньори ще вземат по 325 лева помощ, проверява се концесията на "Ораново"

Хасан Адемов

© Анелия Николова

Хасан АдемовНа семействата и близките на загиналите в "Ораново" миньори ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 325 лева, погребението ще бъде организирано за сметка на фонд "Социална закрила". Това обяви пред "Фокус" социалният министър Хасан Адемов. Решението за това се очаква да бъде взето на заседанието на кабинета днес.


Вчера при срутване на скална маса в рудник "Ораново" загинаха двама миньори, а други двама все още се издирват.


Отговорност и разследване за инцидента в мина Ораново ще се търси, след като бъдат извадени миньорите, заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той е наредил проверка на консеционния договор за експлоатацията на мината, тъй като не всичко е изрядно.
Министърът се надява до края на седмицата резултатите да излязат. Според него е необходимо да бъдат ревизирани всички минни концесии в страната. Стойнев подчерта, че трябва да се обърне специално внимание на условията на труд в този отрасъл.


Министър Хасан Адемов също коментира въпроса с промени в наредбите за безопасност на труд, които да гарантират бърза реакция на спасителните екипи при подобни инциденти.


"Докато не е приключило всичко, свързано с този инцидент, е трудно да можем да анализираме и предложения от такъв характер. Очевидно ще се налагат и такъв тип предложения. Основно тук проблемът се обсъжда около това дали да има минни спасители във всяка една мина, или да бъдат ситуирани на определени места и при нужда да бъдат включени като спасителни екипи, а в мините да има само така наречените спасителни постове. Това е информация, която ще бъде анализирана, ще бъдат направени конкретни предложения, но нека първо да се приключи с разследването около този инцидент", коментира министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK