Мавродиев: КФН няма да допусне неясен купувач на "Доверие", засега не знаем за сделка

Стоян Мавродиев

© Юлия Лазарова

Стоян МавродиевИзслушването на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в парламента днес (17 юли) не даде никакви детайли за предстоящата продажба на пенсионноосигурителна компания "Доверие" и за обявения купувач - компанията с офшорна собственост United Capital PLC.


Той съобщи, че


няма постъпила официална информация за сделка
нито от мажоритарния собственик, нито от лице, което иска да придобие дяловете. Така Мавродиев не разказа нищо за посочвания бъдещ собственик, а припомни какви са изискванията, за да се разреши подобна сделка, и обеща как те ще бъдат стриктно спазени и ще бъде направен задълбочен анализ на купувача. Той уточни, че КФН "не си позволява да прави оценки само на базата на медийни публикации и прессъобщения" (в понеделник мажоритарният собственик на "Доверие" "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) разпространи официално съобщение, че се е договорил за продажба с United Capital PLC - бел. ред.).


"Искам да ви уверя, че подхождаме изключително отговорно и компетентно и в дълбочина ще извършим нашата работа със съдействието на други институции. Включително с премиера вече сме коментирали тази тема... По никакъв начин няма да допуснем на пазара да се появят компании, които не отговарят на изброените строги регулаторни изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако компанията не отговаря,


нямаме колебание да откажем на който и да е потенциален инвеститор


заяви Мавродиев.


Тъй като парламентарната процедура не предполагаше да му бъдат зададени въпроси, той направи кратко изказване и с това изслушването приключи. Финансовият министър Петър Чобанов не дойде, а изпрати заместника си Людмила Елкова, тъй като в момента на заседание на правителството се гледа актуализацията на бюджета. Тя обаче не взе думата след Мавродиев, явно нямаше какво допълнително да каже.


Депутатите поканиха за изслушане Стоян Мавродиев във връзка със сделката за пенсионен фонд "Доверие"

© Юлия Лазарова

Депутатите поканиха за изслушане Стоян Мавродиев във връзка със сделката за пенсионен фонд "Доверие"


"Няма нито една страница с данни и официални документи, депозирани за тази сделка", повтори Мавродиев и няколко пъти обясни как КФН ще си свърши максимално добре работата при предстояща процедура за разрешение на продажбата, за да защити интересите на държавата и осигурените в "Доверие" лица.


"Очакваме VIG или лицето, което купува, да изпрати цялата изискуема информация. Ние ще направим задълбочен, сериозен, отговорен правно-икономически анализ на документите... Изискванията имат за цел, на първо място, да гарантират почтеността на лицето, също така се извършва анализ на финансовото състояние, проверява се произходът на средствата, за което ще работим в тясно сътрудничество с ДАНС, както винаги сме работили с тях добре", обясни Стоян Мавродиев.


Председателят на финансовия надзор каза, че е важно условие да се идентифицират при високия обществен интерес действителните собственици и че КФН може да постанови отказ, когато не може да ги идентифицира или когато има данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност както на самото дружество, така и на управляваните от него фондове.


Той припомни, че придобиването може да стане само със собствени средства на купувача, а не със заемни капитали.


След изявлението си пред депутатите Мавродиев разговаря с представителите от БСП Янаки Стоилов и Корнелия Нинова, по чиято инициатива беше повикан днес в парламента. Той ги уверил, че финансовия надзор ще направи щателна проверка на произхода на средствата на купувача преди да пусне сделката. По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента Мавродиев уточни, че това може да стане с декларация от купувача, както и с проверка на ДАНС.


По думите му обичайният срок за проверката по сделката от КФН би трябвало да бъде поне два месеца или повече, ако одитната процедура го изисква. Според закона има първоначално едномесечен срок, в който КФН проверява съответните документи, имаме право да задаваме всякакви уточняващи въпроси, да изискваме допълнителни документи, да правим всевъзможни проверки в кръга на нашата компетентност и когато получим отговорите да ги проверим и съответно да изискаме нови документи, ако има неясноти, обясни Мавродиев. В случая общественият интерес е по-важният отколкото надзора да бърза да направи нещо, което не е достатъчно задълбочено и аргументирано - без значение дали е одобрение или отказ на сделката.


При липса на всяко от условията - изясняване на собствеността на купувача, произхода на средствата, опит в сектора, надеждност, почтеност, ние ще откажем сделката, каза Мавродиев.


Попитан дали е достатъчно условие за отказ това, че купувачът е в офшорна зона, председателят на КФН каза, че и в момента "Доверие" е собственост на холандска офшорна компания. По този начин е била одобряване сделка през 2007 г., през 2008 г. в предишни ръководства на финансовия надзор и това не е драматично. Не трябва да сатанизираме нормален инструмент, каквато е една легитимно регистрирана компания, макар и в офшорна зона.


По-важното е институциите - КФН, ДАНС, финансовото разузнаване, да си свършим работата, за да бъде изяснена надеждността на купувача, кой стои зад тази компания, кой е е действителният собственик, произход на средствата, бизнесплановете на този купувач и моралната му характеристика включително и неговата репутация, каза Мавродиев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 565 Любопитно

  "Тъй като парламентарната процедура не предполагаше да му бъдат зададени въпроси, той направи кратко изказване и с това изслушването приключи. Финансовият министър Петър Чобанов не дойде, а изпрати заместника си Людмила Елкова, тъй като в момента на заседание на правителството се гледа актуализацията на бюджета. Тя обаче не взе думата след Мавродиев, явно нямаше какво допълтително да каже."

  На това му викат "буря в чаша вода"...

  911,959,964,993
 2. 2 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 633 Неутрално

  http://telegraf.bg/2013/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

  Хахаха, винаги може да се разчита на Пеевски Медия да си каже ясно всичко - и че стоят зад сделката и дори кой е човека им в КФН от който са поискали да извърши поръчката.

 3. 3 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#2] от "Skydiver": Светни ме нещо, че не разбрах?

  911,959,964,993
 4. 4 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Добре Мавродиев, имаш добре !

  Само да не сдадеш фронта.
  Няма да взимаш никакви пликове, дори и от познати.

 5. 5 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Иначе това настрана - не ми е ясно защо няма електронна услуга да си избереш частен пенсионен фонд който управлява средствата. Проверих и намерих само телефон и е-мейл на някаква служителка, която ако много ти трябва може да направи проверката.

  Ако въпроса "парите ми в Доверие ли са?" получи повече публичност горката женица ще почне да получава хиляди обаждания на ден.

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#3] от "993":

  Разчитат че зам. председателят ще одобри сделката без да се консултира с председателя, ще изгърми като бушон но преди това ще издаде необходимите документи за да се направи смяната в Търговски регистър.

 7. 7 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Опаа, заиграха се на пинг-понг с профсъюзите.

  chavo64
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Май някой плачкаме за нероден Петко?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#6] от "Skydiver": Зам. председателят на "осигурителен надзор" в КФН не може да каже нито "а", нито "б" без председателя... Така че споко.

  911,959,964,993
 10. 10 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#8] от "boby1945": Ами горе долу така е... Напънала се планината и родила... мишка.

  911,959,964,993
 11. 11 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#2] от "Skydiver":

  И са гепили шрифта на английския "Телеграф"
  Измекяри!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#10] от "993":

  То все от "мишки" стават поразиите. Досега в България никой за нищо не носи отговорност, всичките са по-чисти от Пилат Понтийски и далаверите са все за наша сметка. Явно се замисля голяма врътка, но никой не очаквал такъв интерес и такава реакция. Както със случая "Делян Пеевски" - комуноидите разчитаха никой да не обърне внимание, пък то...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "неясен" е много оптекаема формулировка!
  Колко му е да изпереш малко сума пари!
  А офщорна компания се регистрира на места и с 1 Лира!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Гади ми се от тази символика. Продадоха доверието в България!!!

 15. 15 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Цветан Василев май е спрял финансирането към ДПС-БСП. Или хвърлят прах в очите и ще го използват за да сменят цялата КФН. Става интересно.

 16. 16 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Специалистът по офшорно консултиране Мавродиев държи здраво нещата в ръцете си и нама да се даде за нищо на света на офшорка, но....да не се окаже, че някои играе с два коня и единия е куцият дето сега тича и всички му дивим, включително и Прокопиевите момчета...а някрая някои друг ще вземе контрола над пенсионерските пари....да беше жив Боб Максуел сега

 17. 17 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  апропо-хубава снимка..Дневник по-добри сте на снимките, отколкото на анализите....

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Весело

  Катерушки, катарзиси, калинки и чат-пат някой обикновен, класически глупак........

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  В България какво значи ясен купувач!?????
  Тук няма нито едно легитимно придобиване на активи.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ако въобще някой върши работа в тази държава като институция тва са КФН

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 21. 21 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "993":

  1. Партньoрът и дясна ръка на банкерът Цветан Василев е Делян Пеевски.

  2. Медията на Делян Пеевски - вестник "Телеграф", пропагандира непукизъм относно сделката. Следователно...

  3. Цветан Василев най-вероятно се е обадил на Делян Пеевски и му е казал "би ли пуснал една безсъзнателна статия във безсъзнателният си вестник, че всичко е точно около сделката и няма проблеми".

  Гласувайте!
 22. 22 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Очакваме КНСБ да се яви на поправителен ?! Най-добре с национална стачка !!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 23. 23 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 540 Разстроено

  Буруджиева каза в Панорама, че никакви Пенсионни фондове няма да бъдат купувани от офшорни фирми.

  Определено смятам, че тая червена кукувица представа си няма за какво говореше, просто на въпрос, който звучи като заплаха каза НЕ.
  Надявам се Мавродиев добре да си свърши работата, но напускането на Виена иншурънс е страшен знак!!!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 24. 24 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  а дано ,а дано ,ама надали

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#2:"Skydiver"]Хахаха, винаги може да се разчита на Пеевски Медия да си каже ясно всичко - и че стоят зад сделката и дори кой е човека им в КФН от който са поискали да извърши поръчката.[/quote]

  Няма такива тъпанари, честно. Мисля, че никога умствената и морална разлика между Българския народ и управниците (и техните слуги, медии и т.н.) не е била толкова голяма. Практически ние сме "два свята, единия е излишен"

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Целия този медиен шум предполага 2 хипотези:

  1. Фонда го купува някой който не е в техния кръг (обръч, задкулисие, катарзис - на който както му харесва).

  2. Фонда го купува тяхно момче и сега вдигаме много шум за да може после като си представи всички документи и са редовни, да кажат - видяхте ли какъв контрол осъществихме!

  Всъщност тези действия са прах в очите. Има си закон и процедура - ако са спазени нито Буруджиева, нито Муруджиева могат да попречат. Другото е просто вятър от устите...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 27. 27 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Абе тия наглеци от тоя парцал ТЕЛЕ...граффф даже са откраднали на англичаните логото бе?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 28. 28 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "theteaserboy":

  Тъжно, но факт!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Щом потенциалният купувач е офшорна фирма има нещо гнило........в тази ситуация!

 30. 30 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Интересна работа). Вече цяла седмица четем за сделката на Доверие и всякакви конспирации кой стои зад нея. Сделка очевидно има защото австрийците официално я оповестиха. Ясно е името на купувача. Очевидно е фирмата, за която се пишеше цяла седмица и зад която се чудим кой стои. Този реалния купувач и от България да е и от чужбина да е сигурно чете вестници и знае, че се чудим кой е и искаме да го видим. Ако всичко беше наред защо продължава да си трае и не вземе да ни се представи през същите тези медии, които изписаха страници за него. Срам ли го е, що ли???????

 31. 31 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#4:"Малката Пица"]Само да не сдадеш фронта.
  Няма да взимаш никакви пликове, дори и от познати. [/quote]

  едва ли го вярваш, нали? очевидно пликовете вече са взети и затова е всичкото мънкане и неясно бърборене.

  ...And Justice for All
 32. 32 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#29:"bat_plamen"]Щом потенциалният купувач е офшорна фирма има нещо гнило........в тази ситуация! [/quote]

  не думай!

  ...And Justice for All
 33. 33 Профил на judas
  judas
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  [quote#4:"Малката Пица"]Добре Мавродиев, имаш добре ! [/quote]
  +++
  Някои комунисти вече стоплиха, че спасението на давещите се е в техните ръце. Когато такива станат болшинство, тогава за БСП може и да се каже, че е поела по европейските пътеки.

  Песимизмът е разкош, който евреите не могат да си позволят.
 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Skydiver":

  аместник-председателят на КФН, ръководещ Управление „Осигурителен надзор” разреши на„Медианет Индъстрис” С.А. да придобие 90.2 на сто от капитала на ПОД “Бъдеще” АД

  С решение № 187 - ПОД / 15.03.2012 г.г-н Ангел Джалъзъв, Заместник-председател на КФН, ръководещ Управление „Осигурителен надзор”разреши на „Медианет Индъстрис” С.А., рег. № В144184, със седалище и адрес на управление: Велико Херцогство Люксембург, L-2213 Люксембург, ул. “Рю де Насо” № 1, да придобие пряко 90.2 на сто от капитала на “Пенсионно осигурително дружество - Бъдеще” АД. http://www.zastrahovatel.com/statia.php?mysid=4512&t=6

 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "993":
  Кодекс за социално осигуряване
  Чл. 121ж. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) Акционери, които притежават пряко или чрез свързани лица 10 и над 10 на сто от капитала на дружеството или могат да упражняват контрол над него, трябва:
  1. да отговарят на условията по чл. 121д, ал. 2, т. 2 - 5 и т. 7 и 8, когато са физически лица;
  2. да отговарят на условията по чл. 121д, ал. 3, когато са юридически лица.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 56 от 2006 г., в сила от 15.07.2006 г.) Лице, което възнамерява да придобие пряко и/или чрез свързани лица 10 и над 10 на сто от акциите на пенсионноосигурително дружество, както и да увеличи впоследствие акционерното си участие, в резултат на което да постигне или да надхвърли пряко и/или чрез свързани лица праговете от 10, 20, 33, 50, 66 и 75 на сто или достигне 100 на сто от акциите на едно пенсионноосигурително дружество, трябва да поиска предварително разрешение от заместник-председателя на комисията.

 36. 36 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Стоян Мавродиев ще трябва да връща рушвета от Кара Ибрахим. Нещо много му станаха гредите на този измамник Мавродиев. Апропо, този кога ще бъде подведен под съдебна отговорност за пране на пари? Имам предвид машинациите му с Брендо.

 37. 37 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#35] от "Гражданин": Точно така! Само че йерархията в КФН е такава, че без благословията на председателя нищо не може да стане. Вервай ми!

  911,959,964,993
 38. 38 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако беше станала сделката за Доверие пенсиите щяха да изчезнат като стой и гледай и не можеш ги намериш в тия офшорки. Няма такъв наглец като Мавродиев

 39. 39 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако обществеността не беше реагирала срещу МАвродиев, той щеше да продаде Доверие на офшорка. Нали основния му бизнес е офшорките

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK