Мавродиев: КФН няма да допусне неясен купувач на "Доверие", засега не знаем за сделка

Стоян Мавродиев

© Юлия Лазарова

Стоян МавродиевИзслушването на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в парламента днес (17 юли) не даде никакви детайли за предстоящата продажба на пенсионноосигурителна компания "Доверие" и за обявения купувач - компанията с офшорна собственост United Capital PLC.


Той съобщи, че


няма постъпила официална информация за сделка
нито от мажоритарния собственик, нито от лице, което иска да придобие дяловете. Така Мавродиев не разказа нищо за посочвания бъдещ собственик, а припомни какви са изискванията, за да се разреши подобна сделка, и обеща как те ще бъдат стриктно спазени и ще бъде направен задълбочен анализ на купувача. Той уточни, че КФН "не си позволява да прави оценки само на базата на медийни публикации и прессъобщения" (в понеделник мажоритарният собственик на "Доверие" "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) разпространи официално съобщение, че се е договорил за продажба с United Capital PLC - бел. ред.).


"Искам да ви уверя, че подхождаме изключително отговорно и компетентно и в дълбочина ще извършим нашата работа със съдействието на други институции. Включително с премиера вече сме коментирали тази тема... По никакъв начин няма да допуснем на пазара да се появят компании, които не отговарят на изброените строги регулаторни изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако компанията не отговаря,


нямаме колебание да откажем на който и да е потенциален инвеститор


заяви Мавродиев.


Тъй като парламентарната процедура не предполагаше да му бъдат зададени въпроси, той направи кратко изказване и с това изслушването приключи. Финансовият министър Петър Чобанов не дойде, а изпрати заместника си Людмила Елкова, тъй като в момента на заседание на правителството се гледа актуализацията на бюджета. Тя обаче не взе думата след Мавродиев, явно нямаше какво допълнително да каже.


Депутатите поканиха за изслушане Стоян Мавродиев във връзка със сделката за пенсионен фонд "Доверие"

© Юлия Лазарова

Депутатите поканиха за изслушане Стоян Мавродиев във връзка със сделката за пенсионен фонд "Доверие"


"Няма нито една страница с данни и официални документи, депозирани за тази сделка", повтори Мавродиев и няколко пъти обясни как КФН ще си свърши максимално добре работата при предстояща процедура за разрешение на продажбата, за да защити интересите на държавата и осигурените в "Доверие" лица.


"Очакваме VIG или лицето, което купува, да изпрати цялата изискуема информация. Ние ще направим задълбочен, сериозен, отговорен правно-икономически анализ на документите... Изискванията имат за цел, на първо място, да гарантират почтеността на лицето, също така се извършва анализ на финансовото състояние, проверява се произходът на средствата, за което ще работим в тясно сътрудничество с ДАНС, както винаги сме работили с тях добре", обясни Стоян Мавродиев.


Председателят на финансовия надзор каза, че е важно условие да се идентифицират при високия обществен интерес действителните собственици и че КФН може да постанови отказ, когато не може да ги идентифицира или когато има данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност както на самото дружество, така и на управляваните от него фондове.


Той припомни, че придобиването може да стане само със собствени средства на купувача, а не със заемни капитали.


След изявлението си пред депутатите Мавродиев разговаря с представителите от БСП Янаки Стоилов и Корнелия Нинова, по чиято инициатива беше повикан днес в парламента. Той ги уверил, че финансовия надзор ще направи щателна проверка на произхода на средствата на купувача преди да пусне сделката. По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента Мавродиев уточни, че това може да стане с декларация от купувача, както и с проверка на ДАНС.


По думите му обичайният срок за проверката по сделката от КФН би трябвало да бъде поне два месеца или повече, ако одитната процедура го изисква. Според закона има първоначално едномесечен срок, в който КФН проверява съответните документи, имаме право да задаваме всякакви уточняващи въпроси, да изискваме допълнителни документи, да правим всевъзможни проверки в кръга на нашата компетентност и когато получим отговорите да ги проверим и съответно да изискаме нови документи, ако има неясноти, обясни Мавродиев. В случая общественият интерес е по-важният отколкото надзора да бърза да направи нещо, което не е достатъчно задълбочено и аргументирано - без значение дали е одобрение или отказ на сделката.


При липса на всяко от условията - изясняване на собствеността на купувача, произхода на средствата, опит в сектора, надеждност, почтеност, ние ще откажем сделката, каза Мавродиев.


Попитан дали е достатъчно условие за отказ това, че купувачът е в офшорна зона, председателят на КФН каза, че и в момента "Доверие" е собственост на холандска офшорна компания. По този начин е била одобряване сделка през 2007 г., през 2008 г. в предишни ръководства на финансовия надзор и това не е драматично. Не трябва да сатанизираме нормален инструмент, каквато е една легитимно регистрирана компания, макар и в офшорна зона.


По-важното е институциите - КФН, ДАНС, финансовото разузнаване, да си свършим работата, за да бъде изяснена надеждността на купувача, кой стои зад тази компания, кой е е действителният собственик, произход на средствата, бизнесплановете на този купувач и моралната му характеристика включително и неговата репутация, каза Мавродиев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK