Сайт събира пари за пострадалото дете на "Цариградско шосе", болницата го обяви за цинизъм

Сайт събира пари за пострадалото дете на "Цариградско шосе", болницата го обяви за цинизъм

© saveelena.comДарителска кампания стана популярна за няколко часа в интернет, след като обяви, че парите за лечението на момиченцето, което пострада в тежката катастрофа на "Цариградско шосе" миналата седмица, няма да стигнат. Шефът на болница "Св. Анна", където лекарите продължават да се борят за живота на детето, д-р Димитър Димитров отрече подобно твърдение и го нарече цинизъм.


На интернет страницата saveelena.com се твърди, че е създадена от близки хора на пострадалото семейство. "Съобщиха ни, че парите по пътеката са изчерпани, въпреки това болницата за момента е осигурила необходимото. Бащата е лекар, а майката, която също е сред тежко пострадалите и е в болница е учител - мили, скромни и добри хора. Ние като техни близки приятели решихме да организираме тази кампания в интернет за набиране на средства нужни за медикаменти, консумативи, рехабилитация и допълнителни разходи нужни за възстановяването на малката Лени", пише там.


На сайта е посочена сметка, на която всеки може да дари колкото прецени. Авторът на сайта Калин Цеков съобщи за "Дневник", че събраната сума до този момент е около 5000 лева.  
Днес обаче посланието на сайта беше разкритикувано от директора на болницата. Пред Нова телевизия Димитров заяви: "Това е пълен цинизъм. Няма клинична пътека за подобно състояние. А ако имаме нужда от пари, ще го обявим публично чрез болницата и държавата." 


Като реакция на кампанийния сайт се появи ново съобщение, в което се посочва името и телефона на автора на страницата - Калин Цеков, за да докаже честните намерения. "Поради направеното от болницата изявление Ви уверяваме, че няма никаква измама за източване на средства и злоупотреби. Уверявам всички дарили средства, че те ще отидат при Елена", гласи част от съобщението. Посочва се и че в потвърждение може да се изкаже и бащата на пострадалото дете - Милен Михайлов. 


В обяснението обаче се появява и противоречие. "Не е самоинициатива, помолиха ме от инициативния комитет събиращ дарения в Перник, след като са били запознати със ситуацията!", пише в текста, което сякаш отменя предишното твърдение, че сайтът е създаден от приятели, искащи да помогнат. На страницата са публикувани и логата на три големи наши медии със заглавия от злощастния инцидент, което накара Нова ТВ (една от посочените медии) да заяви, че няма нищо общо с кампанията и логото й е използвано без позволение.


За "Дневник" Калин Цеков обясни, че инициативният комитет всъщност е съставен от приятели на семейството. Сформиран е още след инцидента миналата седмица и кутии за дарения за малкото момиче са поставени на места в Перник още в четвъртък. Цеков беше категоричен, че няма основание за нападки и съмнения в истинността на сайта и парите ще отидат при Елена. Той коментира, че реакцията от страна на болницата не е заслужена и в никакъв случай целта на кампанията не е била да злепоставя лекарите. Колкото до парите - кампанията може би е избързала, защото за сега няма нужда от средствата, но целта е парите за възстановяването на детето да бъдат гарантирани, допълни той.  


Скоро след промяната по сайта беше направена и още една. Цеков обясни, че новият текст е публикуван по настояването на башата на Елена Милен Михайлов, който е лекар. На страницата се появи изявление от него, в което се посочва, че е научил за кампанията в интернет и всички организатори действително са близки на семейството. "Колегите ми правят чудеса, за да спасят детето ми! Никой нищо не ми е поискал - едно памуче не са ми поискали. Държат се изключително добре с мен и със съпругата ми и правят и невъзможното, за да оживее детето ни", пише Михайлов за лекарите в Окръжна болница.


За инициативата на приятелите си Михайлов пише: "Не са го направили с лоша мисъл, но единственото, което тряба да се направи сега е да се молим. Благодаря за съпричастността на всички! Дай Боже да се стигне до рехабилитацията, за която наистина ще трябват средства! Тогава ще призова за помощ". Бащата завършва с още благодарности към колегите, приятелите и хората, които подкрепят семейството му, призовава и за молитви. 


Шест-годишната Елена все още се бори за живота си. След като бяха овладяни кръвоизливите по тялото й, сега лекарите са се съсредоточили върху черепно-мозъчната й травма. При катастрофата главата на детето беше разбита. То претърпя две животоспасяващи операции една след друга веднага след инцидента. На спирката момиченцето беше заедно с майка си, която също беше приета в болницата със счупени ребра и наранявания. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK