Би Би Си: Търпението в България се изчерпва

Тридесет и трети ден на протести срещу кабинета "Орешарски"

© Юлия Лазарова

Тридесет и трети ден на протести срещу кабинета "Орешарски"Търпението на протестиращите вече 35 дни в България се изчерпва, а правителството заявява, че няма да подаде оставка, но и признава, че няма ясен план за излизане от ситуацията. Това пише кореспондентът на Би Би Си Ник Торп по повод развитието на събитията у нас.


Британският журналист стига до извода, че и двете страни – и демонстрантите, и управляващите, се страхуват от радикализиране на улицата. Разказвайки за няколко от разнообразните акции на протестиращите в София, той дава за пример организирано от Facebook мероприятие, насрочено за утре – деня, в който е роден Васил Левски. За мото на събитието е избрана фраза на българския революционер: "Търпението на народа е достигнало до момент, от който няма връщане назад", а някои от коментарите на страницата предполагат възможност за избиване на агресия сред някои от участниците.


Пред медията вътрешният министър Цветлин Йовчев също признава: "Ако оставим протеста да продължава толкова дълго... и тези хора не могат да намерят истински механизъм за разрешаване на техните проблеми, това е първата стъпка към радикализация." Торп подчертава досегашния мирен характер на демонстрациите, но и потенциалната опасност те да преминат границата и да избухне насилие.
Едно от главоболията на правителството е, че протестите нямат изявени лидери, с които управляващите или да преговарят, или които да обвинят, коментира журналистът. Той представя и последните социологически проучвания, според които 58% от българите са на мнение, че кабинетът трябва да подаде оставка, и оценката на демонстрантите, които смятат тези числа за силно занижени и вярват, че много повече сънародници подкрепят народното недоволство.


След като обяснява характера на управляващата коалиция, Торп цитира думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който "със забележителна откровеност" му признал, че към момента правителството няма ясен план, който да представи на нацията.


Британският журналист прави и съпоставка между протестите през февруари и тези сега, подчертавайки, че има както големи различия, така и много допирни точки между тях, главната сред които е "общото отвращение на хората от обвързаността между политическата класа и бизнеса".


Представяйки предложенията на анализаторите за изход от ситуацията, Торп отбелязва, че масовото използване на забележително бързия интернет в България би могло да позволи на гражданите не само да осъществяват мониторинг на държавата, но и да участват в нейното демократично управление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK