Парламентът гласува по принцип отпадането на поправката "КРИБ" в закона за публичност на имуществото

Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивнаПромяна в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, гласува днес парламентът на първо четене. С измененията, внесени от депутати от БСП, се отменя поправката "КРИБ", лансирана от лидера на РЗС Яне Янев в края на мандата на ГЕРБ.


Ако те бъдат приети и на второ четене, ще отпадне задължението имуществото си да отчитат членовете на управителните и контролните органи на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, чиито представители са постоянни членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


В началото на април представителите на четирите национално представени работодателски организации напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество заради несъгласието им с новото задължение да обявят имущественото си състояние.
В мотивите за отпадане на поправката се посочва, че тя е в разрез с конституцията и с международни актове, по които България е страна. Отбелязано е, че когато членовете на работодателски и синдикални организации участват в управлението на обществени институции като НОИ и НЗОК, те подават декларации за доходите и имуществото си.


В мотивите се допълва, че нито една национална работодателска или синдикална организация, още по-малко членовете на нейните управителни и контролни органи, не се издържат от публични средства. Що се отнася до участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество, се посочва, че това не е пряк управителен орган, който разходва публични средства.


При първия доклад за дейността на правителството преди седмица премиерът Пламен Орешарски подчерта, че една от спешните задачи на кабинета ще бъде възстановяването на дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK