Младежки центрове и програми за менторство предлага спортното министерство

Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта (на преден план)

© Георги Кожухаров

Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта (на преден план)Как да се овладее проблемът с младежката безработица. Този въпрос обсъдиха днес министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и представители на различни младежки организации. Срещата показа, че проблемите са добре осъзнати от всички, но това какви да са конкретните действия и мерки все още не е изяснено. Освен това работата по новата оперативна програма за развитие на човешките ресурси, където идеите трябва да намерят отражение, е все още в начален етап. 


След като ЕС обяви бюджета за новия програмен период - 2014-2020 г., стана ясно че за подпомагане на младежката квалификация и заетост за България ще бъдат отпуснати около 100 млн. евро за целия период. Целта на днешната среща беше да се помисли как да бъдат разпределени точно те. По думите на Георгиева парите ще бъдат администрирани предимно от Агенцията по заетостта. Създава се междуведомствена група между социалното министерство и това на младежта и спорта, които да продължат работата по новата оперативна програма.  


Предложение на спортното министерство е да се създадат младежки информационни центрове в цялата страна, където младите хора да научават за възможностите за работа и за обучения, както и да се свързват с работодатели. В момента подобни центрове съществуват, но са с недостатъчен обхват според Георгиева. По думите й се планира тези центрове да бъдат 60. Друга идея е да се развиват програмите за менторство в реални трудови условия, като се субсидират обучителните програми вътре във фирмите, също и занаятчийството. 
Една от идеите, които бяха споделени от граджанските представители, е младежите да бъдат по-ангажирани в изграждането на еко-селища и в опазването на природата, а след това и в развеждането на туристи. Това би имало двоен ефект - и за хората и за природата, коментираха присъстващите. В този дух се обсъди и темата за доброволчеството, което също би могло да ангажира много млади хора и да подобри социалната среда в страната. Проблемът обаче е, че тук то не е добре регламентирано като дейност. Предсатвителите на младежките организации изтъкнаха проблемите с неустойчивостта на субсидираната заетост, дисбаланса на квалифицирани кадри на пазара на труда, липсата на достатъчно информация. 


При дискусията с младежките организации Георгиева многократно напомни да се дават конкретни предложения. Проблемите са ясни, но вие сте хората, които можете да ни дадете идеи как да ги решим, обясни тя. Даде пример с думите на младеж от организация на младите архитекти, който заяви, че общ проблем е липсата на информираност за възможностите по различните програми и схеми, които се предлагат. Георгиева заяви, че разпространението на информация е първа точка от плана на министерството и това е изяснено, но истинският въпрос е как най-ефективно може да достигне тази информация до младите хора. Младият архитект отговори категорично: "Фейсбук". Младежите до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, са намалели с 2 221 през юни спрямо месец май, обяви Агенцията по заетостта. Общият брой на регистрираните като безработни млади хора е почти 67 хиляди или 19.6% от всички безработни. Един на десет сред младите хора без работа е с висше образование, 38% са със средно образование, а останалите над 50% са с основно или по-ниско.


Близо една четвърт от всички хора, които са намерили работа през последния месец чрез бюрата по труда са под 29 години, включително на позиции на първичния пазар и по програмите за заетост на социалното министерство и на ЕС. От началото на годината близо 34 хиляди млади човека са започнали работа - 21 хил. от тях в реалния сектор и още над 12 хиляди по програми. 


В момента на разположение на младите хора са програмите "Шанс за работа 2013", "Професионалист", "Шанс за успех" и "Подобряване пригодността за заетост на безработни лица чрез повишени професионални и ключови компетентности", които стартираха през февруари. До този момент в тях са включени общо 1 269 младежи.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всичко звучи страхотно, дано тези предложения наистина да станат факт, а не да стоят само на приказки

 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ама вие не разбрахте ли че ние не искаме идеи от вас а ОСТАВКА,А тая министерка по би и подхождало да си сложи едно фередже хайде по малко приказки повече оставки

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Менторство, колко хубаво звучат американизмите!
  Менторите са прекупвачи на мента !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Министърката на младежта, спорта и синтаксиса Мариана Георгиева да не се занимава с неща които не разбира, а веднага да си пише оставката. Единствено, с което може да помогне е да напишат всички вкупом оставките си без правописни грешки.
  А да се крадат пари от програми - не даваме! Нищо, че за това е поставена.

  Миша
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  [quote#2:"koiot"]Ама вие не разбрахте ли че ние не искаме идеи от вас а ОСТАВКА[/quote]
  Вашите ментори са се облажили от МВФ , трябват дългове на България а не словоблудство !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Тези програми са глупости.
  Първо се задействат приоритетите на икономиката,после ще има и недостиг на работни места.
  Ама отде толкоз акъл за икономика....

 7. 7 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Весело

  По -скоро ще са комсомолски центрове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK