Ден 35-и от протестите (хронология)

Ден 35-и от протестите (хронология)

© Петя РайковскаСлед като сутрешното "пиене на кафе" пред парламента прерасне в "ударен протест"  и блокада на центъра на София, недоволните от управлението за 35-и пореден път се събират на площад "Независимост", от където по традиция шествието преминава през Народното събрание и Орлов мост.


Екип на "Дневник" отново следи случващото се на протеста.


23:55ч. Пред парламента има малко останали хора, главно тези, които са част от палатковия лагер. В един момент около тях имаше по-засилено полицейско присъствие, но то не е породено от напрежение. Някои от протестиращи разказват, че разпознават полицаи които са пазили и сутринта. Казват им - Чао, до утре.
На това някои от полицаите отговорят, че утре няма. Протестиращият с изненада прави няколко крачки назад и пита: Оставка ли ще има? Чува се глас или от полицаите, или от останалите протестиращите: "А дано, ама надали", след което всички се разсмиват.


22.25 ч. - Пред Народното събрание все още има протестиращи, но повечето хора вече са разотиват. Пред самия вход на парламента са струпани поне около 30 полицая. По стълбите още стоят доматите и яйцата, хвърлени срещу депутатите през деня.


22.15 ч. - В протеста пред Народното събрание се включи младеж в народна носия, който се представя като Митко и раздава мъдрости на събралите се. Той ги носи в кесия, от която всеки сам може да си изтегли мъдрост. На репортера на "Дневник" се падна "Каквото повикало, такова се обадило", а на друг от протестиращите - мъдростта "Малкото камъче, кола преобръща". Инициативата има и фейсбук страница, която се нарича "БГ мъдрост в действие".


22.10 ч. - Няколко червени димки бяха запалени пред Народното събрание. Въздухът се изпълни с дим, но протестът продължава да протича мирно. Освиркванията и виковете за оставка към парламента не спират.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Велислава Попова


21.45 ч. - На Орлов мост продължава да звучи възрожденска поезия и музика. Музикантът Васко Кръпката е сред протестиращите и обсъжда с младежи политическата ситуация. Голяма част от множеството се пренесе пред Народното събрание, където скандиранията за оставка продължават. Между двете локации сноват хора. Има много семейства с деца, колоездачи.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Велислава Попова


21.30 ч. - Според участници в протеста акцията тази вечер е една от най-многобройните досега. В нея се включиха десетки хиляди. По информация на МВР към 19.30 ч. протестиращите на площад "Независимост" са били 1500.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Велислава Попова


21.20 ч. - Голяма група посрещна шествието на Орлов мост. Почти без да спре, шествието зави отново към Народното събрание. В акцията участват няколко хиляди души.


21.15 ч. - Във Варна 100 фенера с цветовете на националния флаг полетяха над града в знак на протест срещу управлението на страната, съобщи "Фокус". Тази вечер протестиращите варненци поведоха шествието по нетрадиционен маршрут. Протестът започна на обичайния сборен пункт – пред сградата на Община Варна в 18,30 часа. Оттам варненци се насочиха посока Морската градина. На входа на градината към небето полетяха китайски фенери, с които символично бяха изпратени депутатите от 42-то Народно събрание.


Пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха поднесени цветя, прочетено беше на всеослушание предсмъртното писмо на Апостола. Мнозинството изпълни химна на България. С едноминутно мълчание и падане на колене варненци отдадоха почитта си към Апостола на свободата.


По време на протеста, варненци издигаха високо портрети на Васил Левски и български флагове. Сред новите лозунги се открояваше: "ГЕРБ, БСП, ДПС, и Атака в батака".


21.05 ч. - На Орлов мост има озвучаване от проекта "Българи" - автентични български музикални мотиви и от бългрски филми. Шествието, идващо от "Оборище" вече достига кръстовището.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Велислава Попова


20.55 ч. - Шествието продължава в посока към Орлов мост по бул."Евлоги Георгиев". Докато началото на колоната вече е на пресечката с улица "Оборище", последните в нея все още са при паметника на Левски. Цялата улица е запълнена от протестиращи, присъствието на полицаите остава засилено. Виковете "Оставка" не стихват.


20.50 ч. - Два трамвая са блокирана по ул."Янко Сакъзов". Вътре са останали само ватманите. Участниците в шествието лепят по стъклата им портрета на Левски и надписи "Оставка". Шествието стигна канала до бул. "Мадрид".


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова


20.40 ч. - Граждани са развели знамена от прозорците си и поздравяват протестиращите, минаващи покрай домовете им. Четири трамвая са блокирани по трасето си край парка "Заимов" от шествието.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Анна Христова


20.35 ч. - Минута мълчание на коляно пред паметта на Левски, а после множеството запя химна на фона на стотици развети знамена.


На рояла пред парламента

© Велислава Попова

На рояла пред парламента


20.30 ч. - Множеството зави по ул. "Янко Сакъзов". Хората продължават да обикалят паметника и да поднасят цветя, както и да се снимат пред него. Викат силно "Червени боклуци" и "Оставка", носят стотици трибагреници.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова


20.20 ч. - Големият брой полицаи видимо смутиха протестиращите. От улица "Оборище" се виждат загражденията покрай храма "Александър Невски". Хората спират и се оглеждат, някои освиркват униформените, чието присъствие е значително дори и сред шестващите.


Линейка преминава покрай паметника без никакъв проблем.


Послание на паметника на Съветската армия

© Велислава Попова

Послание на паметника на Съветската армия


20.15 ч. - От парламента шествието се насочи към паметника на Васил Левски. Малка част от хората потеглиха към Орлов мост. Край парламента има повече полицаи, откогато и да било. Плътни ограждения има от всяка страна на парламента.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Анна Христова


20.00 ч. - Момче се качи на паметника на Цар освободител и забоде табела "Оставка" на ножа на скулптурната фигура на богинята Нике.


"Струва ми се, че от 35 дни софийското гражданство прави най-убедителната заявка София да бъде избрана за европейска столица на културата - защото допреди седмици само тази идея беше твърде съмнителна", коментира случващото се писателят Марин Бодаков. "Своето право на съществуване заявява нов тип модерна градска култура - култура, която въобще не обръща внимание на мощната антиинтелектуална тенденция от поне три правителства насам. Появява се включително нов тип патриотнизъм, фундаментално различен от патрионизма на "Атака" и СКАТ. И чувствам същото, което каза една приятелка: "За първи път от много време насам обичам страната си без усилие", казва писателят.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова


19. 55 ч. - Началото на шествието вече е пред Народното събрание, а краят на множеството все още пред БНБ. Плътен полицейски кордон е струпан на улица "Париж", униформени има и по цялото трасе на шествието, както и пред Народното събрание.


Пред сградата на парламента виковете за оставка се чуват най-силно.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Велислава Попова


19.50 ч. - На фонтана пред президентството граждани са подредили пет саксии. Идеята е да се направи градина на истината - на мястото, където беше някогашният Град на истината. Случва се по същото време, 23 години по-късно. Това е позитивно послание, през деня след хората да остават живи цветя. Вечер, като идваме, ще ги поливаме, разказа човек, който споделя идеята.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Велислава Попова


Днес тя се е разпространила сред познати във Фейсбук. Целта е цветята да се увеличат през следващите дни, но надеждата е градината да е за кратко тук - т.е. искането на протеста да се изпълни скоро, обсъждат хората и се надяват цветята им да не изчезнат.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова


19.45 ч. - Шествието потегли към Народното събрание по-рано от обичайното. Протестиращите искаха да избягат от концерта, а когато минаваха покрай артистите на сцената, припяваха "Довиждане" и "Сбогом".


Жена беше написала с маркер на гърба на плаката си "Псевдо концертът ви няма да ни заглуши". Множеството вика "Оставка" и освирква силно артистите на сцената.


19.30 ч. - Протестиращи са вдигнали плакати "Пловдив е тук и иска оставка", "Поклон пред величието ти, Дяконе". Изпълненията от сцената почти не се чуват, заглушавани от освиркванията на недоволните граждани.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова

19.25 ч. - Протестиращите все по-явно демонстрират неодобрението си към случващото се на сцената и масово я загърбват. Изпълненията там са съпровождани от дюдюкане, запушване на уши, освиркване, показване на неприлични жестове.


Писателят Васил Георгиев коментира за "Дневник", че това очевидно е провокация и не е никак удачно, а който го е позволил, трябва да поеме отговорност.


19.20 ч. - На площад "Независимост" продължават да прииждат хора. Шкумбата се качи на сцената на телевизия СКАТ и изпя българско рок парче. Даде тон за дружно "Оставка", но освиркванията бяха по-силни. Завърши с "Ходете си с мир" към правителството.


19.15 ч. - Протестиращи продължават блокадата си пред парламента и на Орлов мост, която започна още сутринта.


19.05 ч. - На площада пред Министерски съвет продължават да прииждат хора. Събралите се вече са хиляди. 


Протестиращите се опитват да заглушат концерта, като по време на изпълненията от сцената се чуват най-силните викания, а след края на песните има освирквания вместо аплодисменти. Хората коментират, че приемат изявата, организирана от СКАТ, като провокация.


От сцената въпреки това се опитват да привлекат вниманието на протестиращите и да ги омилостивят с призиви за благоденствие на страната и поздрави за празника.


В множеството се вижда мъж в расо, който раздава картички с лика на Васил Левски, изрисуван като светец с ореол.


18.55 ч. - Протестиращите блокираха движението на площад "Независимост". Хората са обърнати към сцената, от където фолклорните артистите изпълняват песните "Облаче ле, бяло", "Хубава си, моя горо" и "Йовано, Йованке".


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова


18.40 ч. - На площад "Независимост" са се събрали няколкостотин души, но движението по булеварда все още не е спряно.


Пред входа на бившия партиен дом има вдигната сцена на телевизия СКАТ, на която фолклорен ансамбъл изнася представление. На табела на сцената пише:" Да спасим България - концерт-подарък от СКАТ, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски".


Пред президентството са дошли много хора от София, Благоевград, Велико Търново. Виждат се табели:"Да разтурим седянката Орешарски" и "Мая - ти лъжеш най-добре - Кюстендил".


Възрастен мъж се опита да спре движението, като застана на платното по посока на Народното събрание, но полицай го помоли да се отдръпне.


18.20 ч. - Присъствието на протестиращи край парламента все още е видимо. Участници в акцията донесоха роял до паметника на Цар Освободител и свиреха на него.


Ден 35-и от протестите (хронология)

© Ангелина Генова


Жена, отправила поглед към парламента говори по мегафон: На рождения ден на Васил Левски питаме с неговите думи:"Ако печелиш парламента, печели ли целият народ? Ако губиш, губиш ли само себе си?" Задава този въпрос към всеки от народните представители в 42-то Народно събрание - по азбучен ред.


18.00 ч. - Малко преди 18 ч. от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха съобщение, че бившият председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова иска да напусне  изпълнителната комисия на ГЕРБ и да бъде освободена като народен представител.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK