Ден 38 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

Ден 38 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Биляна РилскаСлед вчерашния маратон, появилите се "организатори на протеста" и промяната на маршрута, която доведе до блокиране на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) днес не е ясно какво са подготвили протестиращите, които за 38 пореден ден ще се съберат пред Министерски съвет с едно основно искане - оставка на правителството на Пламен Орешарски.


И тази вечер екип на "Дневник" ще следи какво се случва на мястото на събитието.


21.30 ч. На "Орлов мост" е спокойно. Има много велосипеди, хора си са седнали по бордюрите и си говорят. На пътното платно на "Цар Освободител" двама младежи си подават волейболна топка. Постепенно хората се разотиват.
21.15 ч. На кръстовището на Ректората гайдар свири, а протестиращи играят хоро. Традиционно в отсечката на "Цар Освободител" до "Орлов има насядали много хора. Разхождат се семейства с деца. Велосипедисти карат необезпокоявано по пътното платно.


21.08 ч. Останалите пред Народното събрание продължават да скандират. Тъпаните също са край тях и в ритъма им пеят станалата емблематична за протеста "Когато падне БСП".


От МВР съобщиха, че по време на протеста не са били регистрирани инциденти.


20.54 ч. Шествието отново достигна Народното събрание. Не стихват барабаните, както и виковете с призив за оставка. За момента основната част от групата остава пред парламента, а други тръгнаха към "Орлов мост" или по съседните улици.


20.47 ч. Протестиращите отново са на жълтите павета и и за втори път тази вечер се движат към Народното събрание. Скандират "Оставка" и "Червени боклуци".


Към 20 часа около 1500 са наброявали събралите се в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на МВР. И тази вече обаче протестиращите твърдят, че тези данни не са верни и са в пъти повече.


20.43 ч. Шествието се движи по "Раковски" към "Цар Освободител". От другата страна на улицата - към централата на "Атака" има засилено полицейско присъствие, но както обикновено никой не тръгва натам.


20.36 ч. Протестът се разпокъса, но по-голяма част от протестиращите продължават по лъча, който цели да обгради парламента. Част от тях вече са по "Оборище". С освирквания и викове "Оставка" хората спряха за малко покрай загражданията около Народното събрание и след това тръгнаха отново покрай храм-паметника "Александър Невски" по посока "Раковски".


Ден 38 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Биляна Рилска


20.31 ч. По-голяма част от шествието тръгна покрай Ректората по бул. "Васил Левски" Според протестиращи целта е да се обгради Народното събрание. Други се отправиха към "Орлов мост" с идеята отново да блокират кръстовището.


20.19 ч. Протестът стигна пред Народното събрание. Хората викат "Оставка" и "Червени боклуци". Има младежи с маски на анонимните. Протестиращите свирят със свирки и тромби. Постепенно цялото пространство пред парламента се изпълва.


20.06 ч. Протестиращите продължават да вървят към парламента. Те носят и друг транспарант "Свобода или СССР! Вдигайте си чуковете". С наближаването си към Народното събрани шествието все по-силно вика "Оставка".


Ден 38 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Биляна Рилска


19.54 ч. Шествието тръгва към Народното събрание. То е предвождано от нов транспарант "В любовта е истината #ДАНСwithme".


19.43 ч. Дойдоха полицаи с жилетки "Антиконфликт". Мъж държи призив "Протестът хората сбира, стават народ". Протестиращите освиркват Министерски съвет.


19.40 ч. Протестиращите скандират "Оставка", а две млади жени носят плакати "Наистина има лумпени и това са тези, които не разбират значението на думата "оставка".


Ден 38 на протести срещу кабинета "Орешарски" (хронология)

© Биляна Рилска


19.29 ч. Шестима протестиращи носят на гърдите си призиви ''Стига разходки! Блокирай парламента!" Познават се от протестите и ги обединява искането за оставка и събарянето на Паметника на Съветската армия.


19.17 ч. Протестиращи изпълват пл. "Независимост", скандират оставка. Присъединяват се и велосипедисти. Възрастна жена носи плакат "Червени гноми защо увеличихте пенсиите на вашите червени баби и дядовци от 700 дева на 770 лева, а на бедния народ от 145 на 150 лева. Всеки ден цените скачат, докога?".


Мъж зове: "Да подкрепим родното производство на орехотрошачки"

© Биляна Рилска

Мъж зове: "Да подкрепим родното производство на орехотрошачки"


18.59 ч. Протестиращите с музикални инструменти бяха тези, които блокираха движението пред Министерски съвет. Последваха ги и други хора.


18.56 ч. Мъж носи плакат "Вече трябваше да ви няма". Има гайда, тъпани, дайрета.


Първите, които излязоха на пътното платно, бяха хората с музикални инструменти.<br />

© Биляна Рилска

Първите, които излязоха на пътното платно, бяха хората с музикални инструменти.


18.50 ч. Протестиращите пред Министерски съвет все още са малко, но много шумни. Те използват свирки, тромби и тъпани, за да изразят недоволството си. Към началото на шествието прииждат все повече хора, но движението по жълтите павета все още не е затворено.


18.37 ч. За пореден ден протестиращи продължават кампанията за набиране на средства за семействата на загиналите миньори в рудник "Ораново". Средствата се събират по време на шествието, на пл. "Народно събрание" в специална кутия. Тя е разположена непосредствено в подножието на паметника и се изнася сутрин и надвечер по време на активната част на протестите.


Днес стана ясно, че контрапротестиращи, чиито митинги също продължават, са внесли жалба срещу шума от антиправителствените протести, които огласяват централните софийски улици до късно вечерта вече 38 дни. Според поддръжниците на кабинета "Орешарски" хората, които живеят в сградите по маршрута на шествията, се оплакват от нарушаване на обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK