Зам.-кмет на София съди Георги Кадиев за клевета

Георги Кадиев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КадиевЗам.-кметът по транспорт на София Любомир Христов е завел дело за клевета срещу бившия общински съветник и настоящ депутат от БСП Георги Кадиев за изказване по случая с погрешно изчислената лихва по договор на Столичната община с частния превозвач "Карат-С" от края на 2012 г. Исканото обезщетение е 1000 лева, пише в исковата молба на Христов, изпратена до медиите в неделя от Кадиев.


Според зам.-кмета социалистът го обвинил в престъпления, за които няма доказателства, и е посочил неверни твърдения. В блога си Кадиев е публикувал изявление, цитирано и в някои вестници и онлайн издания, през ноември 2012 г. със заглавие: "Любомир Христов е прескочил директора на Центъра за градска мобилност и е поискал да нагодят лихвите към "Карат-С" с около 3 200 000 лева".


В исковата си молба с дата 11 декември 2012 г. Христов пише още, че са прескочени пределите да се изразява мнение, с което е злепоставено името и авторитета му в публичното пространство.
Приложени са линкове към материала в блога на Кадиев и препечатаните варианти в няколко издания. На делото ще бъдат извикани двама свидетели, които да отговорят: "Как се отрази на психическото и емоционалното състояние на ищеца изнесените в публичното пространство обвинения на ответника Георги Кадиев във връзка с определянето на лихвата на "Карат-С" АД?".


"Христов ме съди за своята грешка, за това, че той и Барбалов внесоха доклад, който щеше да задължи софиянци да платят на "Карат-С" 13 млн. лева - като от тях 2,6 млн лв бяха "грешно изчислени" лихви", коментира Кадиев в съобщение до медиите. Според него целта е да изглежда, че "виновен е не този, който внесе ощетяващия доклад, а този, който разкри злоупотребата."


През октомври 2012 г. избухна скандала с предложението на заместниците на кмета Йорданка Фандъкова по транспорта Любомир Христов и по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Те внесоха доклад в Столичния общински съвет за прекратяване на договора между "Център за градска мобилност" и "Карат-С" за 16 линии от градския транспорт, както и изплащането на лихви. След това Георги Кадиев изнесе документи, че заложената лихва ощетява общината и докладът беше оттеглен. Така за малко местната управа щеше да плати на частния превозвач 3.2 млн. лева лихва вместо 600 хил. лева.


Любомир Христов

© Цветелина Белутова, Капитал

Любомир Христов


Последва проверка, която установи, че виновен е тогавашният директор на общинското дружество Николай Костов, който беше отстранен. Фандъкова наказа с последно предупреждение за уволнение двамата си заместници. Договорът продължава да не е прекратен. От есента дружеството има и временно управляващ петчленен борд, избран до провеждането на конкурс, но той все още не е обявен.Бившият общински съветник и настоящ депутат от БСП Георги Кадиев е изпратил сигнал в Комисията за конфликт на интереси срещу главния архитект на София Петър Диков и транспортния директор в общината Димитър Петлешков. Според него, докато са заемали публични постове, те са имали участие в частни фирми, което по думите му е нарушение на Закона за държавния служител. "Вече повече от седмица кметът Йорданка Фандъкова не прави нищо по въпроса, което ме принуди да внеса сигнал до станалата печално известна комисия за конфликт на интереси, която следва да се произнесе по случая", пише Кадиев. Според него дори Диков и Петлешков сега да са напуснали управлението на фирмите си, факт е, че те в продължение на години са били в нарушение на закона за конфликт на интереси и следва да бъдат освободени заради това. Пред "Дневник" миналата седмица Диков заяви, че от 2000 г. изобщо не взима участие във фирмите, които излизат при проверка в Търговския регистър. Вече е бил дал и обяснения на кмета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK