ГЕРБ се връща в парламента за гласуването на актуализацията на бюджета (обновена и видео)

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовГЕРБ ще се върне в парламента, за да участва в дискусиите по актуализацията на бюджета, съобщи на пресконференция лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов. Решението било взето след среща на Борисов с лидерите на най-големите синдикати Константин Тренчев и Пламен Димитров, които призовали партията да участва в дискусиите по бюджета. По-рано днес на заседание на Министерския съвет беше гласувана предстоящата актуализация.


Целта на връщането била ГЕРБ да представи аргументите си срещу актуализацията, защото партията имала дълг към обществото. "Ще влезем на тази точка, ще се опитаме да ги разубедим. Единственото, на което бихме се съгласили, което е абсолютно популистко, е да се извади един пакет от 150 млн. лв., така или иначе те искат да дадат на най-бедните хора. Приемаме го", каза Борисов и допълни: "Като се извади един пакет от 150 млн. лв., да знаем ние, работещите хора, че сме били солидарни с бедните и ще им помогнем да изкарат зимата – и толкоз."


По думите му експертите на ГЕРБ щели да присъстват на заседанията на бюджетната комисия, въпреки че формацията на Борисов не е правила предложения за членове на парламентарните комисии. Те щели да следят дебата и след това да се връщат в централата и да запознават колегите си от парламентарната група.
Депутатите от ГЕРБ ще спорят "по всяка една точка от актуализацията и с ясното съзнание, че ако няма предсрочни избори, хората трябва да знаят, че след една година няма да има какво да се прави", разясни Борисов и добави, че позицията на ГЕРБ продължавала да е за незабавен предсрочен вот, защото сегашният парламент е нелегитимен, а правителството щяло да доведе страната до събитията от времето на Жан Виденов.


"С днешното решение на Министерския съвет след три години ни чака гръцки сценарий", предупреди той и добави, че тогава ситуацията в страната ще е толкова лоша, че никое правителство няма да иска да управлява, защото "ще трябва да приготви един милиард". "И оттук нататък дори протестиращите, дори и нашите колеги, които искат предсрочни избори, може много да говорим за избори, но никой няма да ги иска, защото няма финансист, който да може да пресметне откъде в най-голямата криза ще намери толкова пари. Ние вече веднъж ги обрахме тия луфтове", оправда той промяната в позицията на партията. Допълни, че целта на пресконференцията била да му е чиста съвестта, че е предупредил хората.На въпрос дали връщането в пленарната зала означава, че ГЕРБ е склонна да се споразумее с БСП, Борисов отговори отрицателно. "С тези хора няма какво да се споразумяваме. Хората искат предсрочни избори, защото този парламент видимо не е представителен. Не си правете такива сценарии, те не са възможни", настоя той.


По думите на лидера на ГЕРБ обсъждането на бюджета било много по-важно от гласуването на промените в изборния кодекс. "След това за избирателния закон няма никакъв смисъл да влизаш в парламента, когато първите решения трябва да бъдат за съкращения и за това, че една част от българите в момента ще вземат по някакви пари.", каза той. Изявлението му идва, след като тази сутрин пред Би Ти Ви бившият председател на парламента Цецка Цачева за пореден път изтъкна, че ГЕРБ ще се върне в Народното събрание само за да обсъжда поправки в изборното законодателство.


Борисов отказа да отговори на въпрос дали партията ще участва в гласуването на оставката на Искра Фидосова като депутат. Обясни, че в днешния ден, когато правителството гласувало първата стъпка към бъдеща национална катастрофа, не иска да занимава обществото с такива неща. "Дали ще я гласуват с нас или без нас - ако е в същия ден като бюджета, само ще им благодаря. Ще стане идеално и ние ще подкрепим желанието ѝ да се оттегли", каза той.


Депутатите от ГЕРБ не участват в работата на Народното събрание от 18 юни, когато Борисов обяви, че очаква провокации към парламентарната група на партията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK