Европа показа безкомпромисност в защита на своите граждани, заяви Плевнелиев

Росен Плевнелиев

© Красимир Юскеселиев

Росен Плевнелиев

Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия. С тези думи президентът Росен Плевнелиев коментира взетото днес решение на Съветът на министрите на външните работи на Европейския съюз да включи военното крило на "Хизбула" в списъка си с терористични организации.


"Нека никой да не подценява решимостта на Европейския съюз да защити сигурността на своите граждани и на пребиваващите на територията му", заявява държавният глава. След като само преди дни България отбеляза годишнина от атентата на летището в Бургас с петима загинали. През февруари тази година страната се ангажира с "обосновано предположение" за връзка на терористите с военното крило на "Хизбула".  


"Приветствам това решение, което е плод на съвместните усилия на държавите членки на ЕС и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите. То се основава и на задълбочения анализ на голям обем информация за дейността на хора, свързани с терористична дейност на територията на ЕС", заявява днес българският държавен глава. 


Той подчертава, че "днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: