Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

Трите коли на жандармерията, които не бяха допуснати до парламентаОперация на полицията, която опита да изведе с автобус, с депутати от БСП и министрите Хасан Адемов и Петър Чобанов, доведе до сблъсъци с протестиращите, като имаше ранени. От "Пирогов" съобщиха за четирима пострадали минали през техните кабинети. Един е бил със сътресение на мозъка. Според министъра на вътрешните работи има и леко пострадали полицаи. Ето накратко хронология как се стигна до първите серизни сблъсъци между полицаи и протестиращи:


00.30 часа
Барикадите откъм улица "Оборище" стават все по-масивни. Целта е да не се допусне тримата министри и депутати да напуснат парламента.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

23.55 часа
Край парламента откъм улица "Оборище" се правят барикади от кофи, дъски и подръчни материали. Хора идват отвсякъде.


23.45
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза, че полицията се е държала перфектно и не е приложила сила. Според него сред протестиращите е имало не малка група провокатори.
23.40 Около парламента идват все повече хора. За момента страстите  се успокоиха. В профила си във фейсбук външният министър Кристиан Вигенин написа: "Протегнатата ръка на гражданското общество"?! Мятаща павета? "Исторически срам" ще бъде ако президентът, политическите лидери, медиите и самите протестиращи не осъдят вандалите пред Народното събрание, които се блъскаха в полицията, а други раниха хора с камъни. Взимането на заложници е престъпление, нали? Крайно време е агресията да бъде изолирана!


23.10
В профила си във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев написа: "Прииждат още хора. Поведението е мирно, но твърдо. Кражбата няма да мине".


22.55
За момента от МВР отказват да коментират станалото. Пред Би Ти Ви шефът на НСО Тодор Коджейков каза, че зоната, в която е станал инцидента е извън периметъра, за който отговаря службата.


22.45 часа
Автобусът се върна зад загражденията, откъдето тръгна, след като не успя да мине. Министърът на финансите Петър Чобанов е бил в автобуса, каза той пред Би Ти Ви. В отговор на въпрос, той пита с какво правителството е провокирало станалото. "Правителството си работи от първия ден и утре ще продължи да работи", каза министър Чобанов.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

Според Би Ти Ви всички депутати са били поканени да се качат в рейса, но тези от ГЕРБ са останали в сградата.


22.45 часа
Полицаите направиха жива верига пред автобуса, в който се предполага, че има депутати, е блокиран в района на храма "Александър Невски" откъм улица "Московска". Полицията блъска хаотично хората.


22.40 часа
Не е ясен броя на ранените, но се виждат пострадали хора с кръв по лицата. И челното стъкло на автобуса е счупено. Към него продължават да летят предмети.


22.35
Нов опит на полицаите да се се разчисти пътя на автобуса, в който се предполага, че има депутати.


22.30
Хората сядат на земята пред автобуса, полицаите ги дърпат.


22.25 часа
Площадът пред "Александър Невски" е пълен с полицаи. Те продължават да изтласкват протестиращите. Хората скандират "Мафия", "Изроди". Чуват се и викове "Без агресия".


Автобусът, в който се предполага, че има депутати, бавно напредва. Вече е почти до църквата Света София". Според Би Ти Ви, цитирайки депутати от ГЕРБ, с рейса се извършва акция по извеждането на народни представители от БСП.


22.20
Единият от прозорците на автобуса е счупен. Рейсът вече не може да мръдне, блокиран от хората. Виждат се хора с кръв по лицата. Казват, че полицаите са били на ред с палки, включително паднали на земята хора.


22.15
Автобусът, в който се предполага, че има депутати си пробива бавно път през блокадата. Според Би Ти Ви час от народните представители още са в Народното събрание. В рейса се виждат щитове на полицаи. Към автобуса хвърчат различни предмети.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

22.10
Хората стоят с вдигнати ръце пред автобуса, полицаите и колата на жандармерията. В сградата на народното събрания има 109 души, от които тридесетина са депутати.


22.05
Голяма група полицаи с щитове се отправиха към загражденията, махат ги и започват да изблъскват хората. Има викове "Еничари". Опитът не успя. Полицаите не използват груба сила. Сега кола на жандармерията пробива път на белия автобус с депутатите и тримата министри.


22.00 часа
Много полицаи се струпаха отстрани на централния вход на парламента. Има три буса на жандармерията. Бял автобус се придвижи до служебния вход. Ескортиран е от бронирани коли на жандармерията.


21.45
Млада жена с дете на ръце се обърна към полицаите с думите: "Няма да се бием, нали". Хората скандират "Пазите престъпници". Междувременно в парламента депутатите са отделени от журналистите.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

Протестиращите подозират, че се чака да стане 22 часа, след който час са забранени масовите улични прояви и тогава полицията ще се опита да пробие блокадата.


21.40
Голям микробус на жандармерията се появи пред входа на парламента и остана там. Очаква се всеки момент депутатите да излязат и сигурно те ще се качат в него.


21.35
Край загражденията се появиха полицаи с каски. Те закратко влязоха в парламента, след което отново излязоха. Полицаите с каски стават все повече. Хората скандират "Долу каските". Хванали са се за ръце и са направили жива верига.


21.25
Почти всички протестиращи носят запалени свещи, които бяха раздадени от група младежи. Хората изпяха химна.


21.05
Има леко раздвижване около входа на парламента, полицаи с каски се приближиха до входа откъм Ал. Невски. За момента се знае, че сред блокираните в парламента са икономическите експерти на ГЕРБ - Владислав Горанов, Менда Стоянова, и бившият изпълнителен директор на НАП - Красимир Стефанов.

В очакване да бъдат изведени

В очакване да бъдат изведени


Там са и министрите на финансите Петър Чобанов, икономиката Драгомир Стойнев и социалния Хасан Адемов. От депутатите на БСП в коридорите се виждат Антон Кутев, Йордан Цонев и Корнелия Нинова.


20.55 часа
Хората откъм улица "Париж" са направили барикада с таблата на продавачите от антикварния пазар. Целта е да не могат депутатите да се измъкнат оттам.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

Междувременно край ковчега на кабинета се раздават свещи. Сред гробарите има и две деца. Те носят арфа, бели цветя и един черен балон. Лицата им са закрити от черни воали и коленичат пред ковчега
Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

© Георги Марчев


20.50
Депутатите от трите комисии, които днес приеха проектозакона за актуализацията на бюджета, заедно с ресорните министри, журналисти и служители на Народното събрание очакват НСО да организира евакуацията им, съобщи репортер на Капитал Daily, който е в сградата.


Народните представители от управляващите партии са в стаите на БСП и ДПС. Опозиционните депутати са около стаята на ГЕРБ.


На всички им е забранено да излизат. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев заяви пред журналисти, че актуализацията е трябвало да бъде приета, защото иначе работата на държавата е щяла да се блокира заради липсата на средства. Той определи този ход, като единствената отговорна позиция.


20.35 часа
Депутати, журналисти, синдикалисти и представители на работодателски организации остават в парламента, заради блокадата на сградата. Служителите на НСО и полицаите не разрешават на никой да излезе. Обясненията се, че протестиращите не различават депутатите, чиновниците и журналистите.


20.20
Много от хората от района на ул. "Париж" се насочват на площада пред НС. При загражденията откъм "Ал. Невски" се събират вече много хора. Появиха се хора, целите облечени в черно. Те отбелязват 40 дни помен, откакто в България няма правителство.


От антиправителствената информационна служба разпространиха това видео, в което твърдят, че има неоправдано полицейско насилие срещу протестиращ.


20.00
На ул. "Париж" стана напрегнато. Много полиция се опитва да спре около 200-300 протестиращи да пробият към парламента. Полицията се оттегли след викове "Пазите престъпници". Последваха аплодисменти.


19.55
След като заседанието на комисиите свърши около парламента зад загражденията започна движение на полицията във всякакви посоки. Не е ясно защо полиция тръгна да излиза от входа към ул. "Париж" и стана лек сблъсък, приключил бързо. Не е ясно имаше ли провокация и каква, но полицаите се върнаха назад и останаха там.Сред протестиращите се появи слух, че депутатите ще бъдат изкарани от входа на парламента до БАН. Пред парламента е поставен ковчег за 40 дни от смъртта на седянка БКсП-ДпС. Има жито, а лумпените са призовани да оставят 1ст. Има и свещички. Хората се кръстят за бог да прости. Прелива се и вода.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

© Георги Марчев


19.45
Около 30 души са застанали до пазара на картини на Париж на пряката към НС. Полицията ги приканва да се насочат към Невски. Има само лента, но не и огради.


Дойдоха много полицаи. Край парламента се лепят некролози, които съобщават, че са изминали 40 дни от смъртта на различните партии в парламента.19.40 часа
Хората вече има от всички страни на парламента и броят им се увеличава постояно. Някои от протестиращите завиват по ул. "Париж" и се насочват към Невски. Седнала на земята хора спряха три коли на полицията при загражденията от ул. "Оборище". Полицаите се оттеглиха.


19.30 часа
По всичко изглежда, че днес няма да го има традиционното шествие от МС до парламента. Събралите се хора се отправиха към парламента. Нямаше го и традиционното блокиране на бул. "Цар Освободител" и в моменто по него трафикът е нормален.


19.20 часа
Хората при входа, откъм Ал. Невски седнаха на земята. Пеят всеки ден ще е така до победата. Чуват се и викове "Оставка". За дебатите в комисиите по бюджета в парламента се върнаха и депутатите от ГЕРБ.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

© Лора Филева


19.10
Хората от площад "Народно събрание" дойдоха до района около Министерски съвет, за да призоват протестиращите да се отправят към парламента. По информация на хората край парламента, има двама задържани, които са се опитали да разместят преградите край парламента.


19.05
Хората край парламента замерят с домати излизащите коли. Само намесата на полицаите позволи на два автомобила да напуснат.

Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени (хронология)

© Лора Филева


От едната страната хората се опитват да демонтират загражденията.  Събират се все повече хора. Един от полицаите крещеше по жена, която блъскаше по излизаща кола: "Защо удряте? Това е държавата?"18.55
На всички входове към парламента има по около 100 души. Има и много полиция. Протестиращите са освиркали Георги Кадиев, полицията е разбутала няколко души, без предупреждение. Събират се хора, но се разпределят между входовете. Пред парламента движението не е спряно.


18.45
На площад "Независимост" беше донесен ковчег, на който пише "Помен". Има и некролог на правителството. Продължава и събирането на хора край парламента, докато вътре тече в комисии обсъждането на актуализацията на бюджета. Движението на площад "Независимост" все още не е спряно.


18.30
Най-нетърпеливите вече са на площада. Предвид жегата за момента хората са основно в сянката около президентството, разчитат и на прохладата на фонтана на площада.


Междувременно пред НДК продължава контрапротестът на поддръжниците на кабинета. Днес там има литературно четене в памет на 71-та годишнина от разстрела на поета Никола Вапцаров.


17.00  
Около 50 души са се събрали до Народното събрание от страната на служебния вход, докато вътре заседават парламентарните икономическа, социална и бюджетна комисии. Депутатите от тях обсъждат предложената от кабинета актуализация на бюджета. Присъстващите скандират "Оставка".


Идват още хора. Част от тях на шега си подмятат "Закъсняваш бе, лумпен".  Част от протестиращите се насочват към "Невски". Целта е да се блокира място, откъдето излизат колите с депутатите.


Хората станаха повече и предават на приятелите си да не ходят на събирането пред МС, а да идват направо около парламента. Протестиращите блокират колите, които искат да излизат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK