Багери край "Корал" отново вдигнаха на крак природозащитниците

Снимката, на изкопните работи, публикувана днес в рубрикана на Дневник "Новини от вас". Според автора й тя е правена преди два дни.

© Атанас Русев

Снимката, на изкопните работи, публикувана днес в рубрикана на Дневник "Новини от вас". Според автора й тя е правена преди два дни.Върху терен, граничещ с южния край на плажа "Корал" е започнало строителството на масивна ограда, съобщи днес Атанас Русев, от гражданското сдружение "Да запазим Корал". Русев публикува в рубриката "Новини от вас" на "Днивник" снимка отпреди два дни на която се вижда багер, извършващ изкопни работи. В кратката информация към нея той информира, че "на 45 дка земя се изгражда незаконна ограда, копае се с багери в разгара на летния сезон и се ограничава достъпа на граждани до плаж "Корал".


"В никакъв случай не става дума за строителство на плажната ивица, каза Сава Чоролеев, изпълнителен директор на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Прайм пропърти" собственик на въпросния терен. Това е частен имот в близост до пясъчната ивица, който заедно с други подобни терени наоколо до този момент не беше ограден, а това даваше свободен достъп до тях на недобросъвестни ползватели, които разполагаха там палатките и караваните си", обясни Чоролеев.


Според него
в момента се изгражда временна ограда,


за чието поставяне не е необходимо издаването на строително разрешение.


"Прайм пропърти" има повече от 200 акционери, физически и юридически лица, каза управителя на компанията. Мое задължение е да защитавам интересите и собствеността им и по тази причина предприех поставянето на заграждението. Тъй като собствениците на караваните, които през лятото се разполагат там замърсяват района, ние нееднократно сме били санкционирани от общинските власти в Царево и дори имаме предписание от полицията да оградим имота си, за да го охраняваме сами срещу превръщането му в нерегламентиран къмпинг", информира още Сава Чоролеев.


Пак според него дори и в момента върху дюните на плажа без схема, разрешение и необходимата инфраструктура са поставени каравани и палатки.


"При последното си посещение на имота ни край "Корал" аз и други представители на собствениците станахме свидетели на това, че върху него са поставени тоалетни и навеси. Това беше и последният повод да предприемем ограждането".


От сдружението "Да запазим Корал" обаче твърдят, че според заповед, издадена от общинската администрация в Царево в рамките на туристическия сезон, който започва на 15 май и продължава до края на септември, в района не могат да бъдат извършвани никакви изкопни работи, тъй като


това нарушава спокойствието на почиващите.


"Става дума за изкоп с дължина поне 400м. и дълбочина около 1.5м., каза Атанас Русев. При това положение дори да нямат нужда от разрешение действията, извършвани от собстевинците на терена, са в противоречие със заповедта на кмета на Царево".


Според него съществува и друг проблем. "Поставянето на подобно заграждение възпрепятства свободния достъп на граждани до плажа, което е нарушение на конституцията", каза още Русев.


На противоположното мнение е Сава Чоролеев. "Никой не може да минава за по-направо през чужд имот, обясни той. Територията около плажа има план, на който ясно са очертани подходите към пясъчната ивица. Всеки, който иска да стигне до нея може да ползва пътя, за да не минава през терена, собственост на "Прайм пропърти".


В началото на тази година проблеми с терена, който в момента дружеството огражда, стана повод за


изслушване в комисия за корупция
по високите етажи на властта


на бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тогава тя съобщи, че е сезирала прокуратурата с искане за отмяна ан всички издадени разрешения за строеж на първа линия на плаж "Корал".
"Законът не ни разрешава да отменим всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна, каза тогава Павлова. Затова сезирахме прокуратурата".
На самия бряг на плаж "Корал" има проекти за общо три големи имота. Два от тях, за които има подробни устройствени планове, са от 2004 г. и 2006 г. и са в двете крайни части на плажа. Те предвиждат строителство на голямо ваканционно селище.


"Тези планове са влезли в сила и са в нарушение на съществуващия закон, според който в т. нар. Зона "А" не може да има такава височина и плътност на застрояване, каза през януари т.г. Павлова. Въпреки това през 2010 г. тези инвестиционни проекти са били одобрени от община Царево и разрешенията за строеж са били издадени".
Според бившия министър, назначената от нея проверка е показала, че тези два имота страдат от


"стандартните пороци".


Става дума за предвидено голямо застрояване, липса на инфраструктура и на екологична оценка. Пас според казаното от нея пред парламентарната комисия за разкриване на корупция по високите етажи на властта Законът не разрешава отмяна на всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна. Точно по тази причина МРРБ е сезирало прокуратурата.


За третия имот са били издадени разрешения за строеж на 21 декември 2012 г. и са базирани на подробен устройствен план, одобрен през 2005 г. Той не отговаря на Закона за черноморското крайбрежие, който предвижда по-малка плътност на застрояване, каза Павлова пред депутатите. Според изнесената от нея информация инвестиционният проект е одобрен през 2010 г. Издаденото разрешение е незаконосъобразно поради това, че проектът няма актуална екологична оценка. Актуалността на проекта е изтекла през 2011 г., липсва довеждаща инфраструктура, не е предвидено присъединяване към ток, водопровод, канализация и това дава основание да бъдат оттеглени разрешенията за строеж на този обект.


Днес пред Дневник Сава Чоролеев каза, че поставянето на оградата, станала причина за протеста на сдружението "Да защитим Корал" не е свързано с предстоящо строителство. "Ако това се случи, то ще бъде съобразено с всички изисквания на закона", коментира той.


Чоролеев каза също, че утре ще разпространи официално становището на "Прайм пропърти" за случващото се край плажа. То щяло да бъде придружено със снимков материал за това как концесионерите на "Корал" нарушават Закона за Черноморското крайбрежие.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Много удобно време намериха
  Безсрамници!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 548 Любопитно

  И какво от това, че някой е възроптял, шайката ще изпълни всичко, както беше на Каваци. Там май вече грее хотел, а преди това плажувахме/кампингувахме там. Дали са БКП или ГРОП, та що? Нито хепънинги ще ни спасят, нито колегата от да спасим Корал/Морал/каваци и т.н.

  Една любов, една страна, една България
 3. 3 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Забележете, ПУП от 2005 година, а разрешенията издадени 2010 година! Гарантирано от ГЕРБ!
  После приказвайте пак колко различни били те от тройната коалиция...

 4. 4 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 548 Любопитно

  [quote#1:"Без коз"]Много удобно време намериха [/quote]
  В което и да е време, на тях ще им е удобно.

  Една любов, една страна, една България
 5. 5 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 548 Весело

  [quote#3:"maminsin"]Гарантирано от ГЕРБ! [/quote]
  Гарантирано от който и да е, ама това си е мое мнение!

  Една любов, една страна, една България
 6. 6 Профил на toltec
  toltec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  имота им се разледва в прокуратурата... но те все пак се надяват да го продадат на някой глупак

 7. 7 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Блокада ! Оставка !

  veni vidi fugi
 8. 8 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1261 Гневно

  В мътна вода риба ловят, крайно време е някой да се самосезира!

 9. 9 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е? И, до кога да търпим това?

  goblenka
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Въпрос към автора: случващо е е на парцел който е чия собственост?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":Явно собсттвеността е спорна. Там има защитена зона, която незнайно защо не е обявена за такава от МОСВ. Всъщност пределно ясно е защо. Министерството винаги е било срещу околната среда и водите, въпреки името си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В Конституцията е записано, че всеки вид собственост неприкосновена, на никой не му е приятно да му се минава през имота или да го ползват и осират без разрешение, какъвто е случая там. На Вас също, нали ?

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#12] от "radovel":
  На Вас също, нали ?"

  -Напоследък форума изобилства от немислещи,а само врещящи.

 14. 14 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Гневно

  Интересно що вдигна на крак само екозащитниците, а не и съответните държавни институции!!!

 15. 15 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прясна информация от Созопол. Българите са малко има доста руснаци, украинци. Местните казват:"Добре, че са руснаците, иначе сме умрели от глад!". Честито и продължавайте да строите. Да не остане сантиметър незастроен плаж, скали по крайбрежието. Те българите, които имат малко от малко някой лев отдавна са на море в Гърция и Турция. Като бетонирате всичко и на руснаците ще им хрумне, че вместо в жк. Созопол и жк.Несебър спокойно за 20% повече пари могат да са в Турция и Гърция, та тогава какво ще правите не е ясно? Курортите са по-празни в сравнение преди 6-7 години. Просто българите, които тогава ходеха на Черноморието вече ги няма. И си оставят жалките стотинки, спечелени с къртовски труд в друга икономика.

 16. 16 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#13:"dedo pepo"]
  -Напоследък форума изобилства от немислещи,а само врещящи. [/quote]
  И на мен това ми прави впечатление!

 17. 17 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#12:"radovel"]В Конституцията е записано, че всеки вид собственост неприкосновена[/quote]


  Айде бе ... Доколкото ми е известно се споменава само за жилището и частната собственост, като и двете търпят изключения. А както всичко друго и този вид "неприкосновеност" си има греници. Чувал ли си примерно за сервитут? Отчуждаване? Изклюючителна държавна собственост? ПУП, ОУП? Без план и разрешение не можеш нито да вдигнеш ограда, нито едно дърво да отсечеш.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 18. 18 Профил на Пламен Николов
  Пламен Николов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не им го давайте! Да им заменим земята за парче в Бургаския затвор с право да го култивират.

  Plqmpa
 19. 19 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "maminsin": все пак да видим кой е одобрил подробния устройствен план , че по закон всички са длъжни да се съобразят с него

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 20. 20 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ето как е придобита тази собственост от Прайм почти без пари от Петко Арнаудов. https://plus.google.com/u/0/photos/116284088225739159613/albums/5478295940403977857/5486259510501593922?pid=5486259510501593922&oid=116284088225739159613

 21. 21 Профил на lesnichej
  lesnichej
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето ви част от наследството на тройната коалиция (2005-2009). И защо ли Цацаров не продължи разследването на Стнаишев за заменките, одобрени от МС?! Защо ли Роман Василев смени на бързо разследващите прокурори...

 22. 22 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#20] от "bivolbivol":

  Бивол, на Вас май Ви падна главоломно рейтинга и сега се подвизавате тук?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK