Полицията разкъса блокадата на парламента, има ранени, депутатите бяха изведени (хронология)

Снимка от останалото единствено място на напрежение на ъгъла на "Васил Левски" и "Оборище"Избори 2022

В четиридесетия ден на протестите срещу кабинета "Орешарски" депутатите от три парламентарни комисии се оказаха под обсада в парламента. Те остават затворени вътре от 17 часа вчера насам.


Малко след 22 часа полицията направи опит да изведе част от депутатите (от БСП и ДПС) с автобус, стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи, има пострадали и от двете страни (Всичко за тези събития четете в този репортаж). Хората край парламента са категорични, че няма да позволят на народните представители да излязат, докато няма решение за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.


Репортерите на "Дневник" предават на живо. Снимки и видео може да изпращате през формата за качване на читателско съдържание или на [email protected]
5.25 часа
Сградата на парламента вече е изпразнена. Първо депутатите от БСП, ДПС и тримата министри, които присъстваха на днешното обсъждане на актуализацията на бюджета в три от комисиите, бяха изведени с коли на жандармерията. След това през вече разкъсаната блокада на протестиращите откъм улица "Раковски" бяха пуснати да си тръгнат журналистите, синдикалистите и представителите на работодателски организации.


4.25 часа
В момента пред централния вход на парламента има много малко хора. На кръстовището при СУ полицаите стоят, но е спокойно.


Остава кордонът с полицаи, които не дават да се влезе към парламента откъм в градинката до Художествената академия.

С тези коли са изведени депутатите, твърдят протестиращите

С тези коли са изведени депутатите, твърдят протестиращите


Остава напрежението на ъгъла на ул. "Оборище" и "Васил Левски". Там има и полицейски кордон, който не позволява никой да се приближи към площада около "Александър Невски". Полицията призовава да се освободи кръстовището. Хората се държат за ръце и стоят срещу кордона от служители на реда.


Към момента се знае, че депутатите от ДПС и БСП, както и министрите, участвали в работата на комисиите, одобрили актуализирането на бюджета, са изведени. В сградата на парламента остават журналисти, синдикалисти, представители на работодателски организации и по тяхно желание - депутатите от ГЕРБ. За момента няма яснота как и кога ще бъдат изведени те.


4.00 часа
Голяма част от протестиращите се събраха на ъгъла на "Васил Левски" и "Оборище". Там ги посрещна кордон от полицаи.


Зад гърба на жандармеристите има багер, който премахва една от най-големите барикади, изградени тази нощ. Чуват се викове "Утре пак" и "Жалки сте". Хората викат "Оставихме плочките цели, защо ги чупите".


3.55
Според ТВ7 тримата министри - Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, както и повечето депутати от БСП и ДПС вече са извън сградата. След фиаското с автобуса този път те са извеждани един по един, придружавани от полицаи и цивилни служители на НСО.


В сградата на парламента остава журналистите, изолирани в зоната около парадния вход, представители на синдикатите и работодателски организации.


3.50
Полицейският кордон край университета се оттегли изненадващо от пътното платно и се качиха на тротоара. Така не позволяват никой да влезе в градинката към парламента.

Полицията разкъса блокадата на парламента, има ранени, депутатите бяха изведени (хронология)

Според БНТ във всяка от камионетките на жандармерията, които се изтеглиха от парка, има дванадесет седящи места, но ако има и правостоящи, могат да се возят повече хора.


Полицията сви кордона на ул. "Васил Левски и "Шипка", за да излязат коли на жандармерията. Това предизвика ново напрежение. Репортер на Канал 3 е с разкървавена уста, ударен е от полицай


Много протестиращи викат срещу полицаите защо бият хората. "Ами ако е твоето дете, как ще спиш", крещи жена на около 30. Полицията постепенно отстъпва под бурните освирквания на хората


3.45
Няколко бусове на жандармерията излязоха по алеите на градинката до Художествената академия. Преди това протестиращите бяха държани настрани от кордон полицаи. Има подозрения, че в тях са били депутати.

Полицията разкъса блокадата на парламента, има ранени, депутатите бяха изведени (хронология)

© Георги Марчев


3.30
Откъм "Невски", където първо се опита да излезе автобуса - има под 100 човека, протестиращи казват, че вече има кордони, а които ги разделят. И между тях остават по 50-100 човека. Според Би Ти Ви вече от сградата са излезли министрите на икономиката, социалния и финансовия, както и депутати. Прави впечатление, че за разлика от опита преди няколко часа, сега нито една телевизия няма гледна точка точно към района на служебния вход.


3.25
Депутатите и министрите са готови да напуснат сградата, съобщи Би Ти Ви. Отново това става организирано, като народните представители от ГЕРБ отказват да се включат в групите.


3.20
Сега протестиращите са разделени на няколко групи. Между тях има полицаи, така че да не се съберат. Едната от групите е заклещена вляво от централния вход на парламента. Другата е на бул. "Васил Левски", затворена в района на пешеходната пътека. Отцепена е и група на ул. "Оборище".

Групата до парламента

Групата до парламента


3.10
Момиче призова полицията да свали каските и да се присъедини към протеста. Полицията отказа. Кордонът при "Оборище" стана по-голям, откъм "Шишман" е спокойно.
Хората край университета

Хората край университета


3.05
Полицаите изолираха хората от барикадите им и ги премахват.  Протестиращите са смесени - има такива, които приличат на  организираните групи, има и от хората с тъпаните и хора, които цяла вечер са тук.
Полицията разкъса блокадата на парламента, има ранени, депутатите бяха изведени (хронология)

Стремежът на жандармеристите е да има минимум сблъсъци с хората. Това стана възможно, благодарение на изненадващо бързото им предислоциране и появата на различни места едновременно.


3.00
Методично полицаите изолираха хората на няколко място, по-далеч от огражденията. Една част от хората са блокирани пред централния вход на парламента, други при университета, трети на "Оборище" и край служебния вход. Идеята е групите да не могат да се съберат. Има ранени при сблъсъците на "Оборище" и "Васил Левски", жена крещи "Къде е линейката".


Край университета удар с палка, без предупреждение отнесе и журналист от вестник "Капитал". Запитани защо използват насилие, служителите на реда отказаха да се легитимират,  Друг полицай пък каза на журналиста, че малко са го били.


2.55
В парламента няма признаци да се подготвя извеждане на депутатите и хората, блокирани в парламента. Протестиращите излязоха на "Васил Левски" и застанаха срещу кордон от моторизирани полицаи. Има данни за сблъсъци между полицаи и протестиращи на ул. "Оборище". Служителите на реда са наричани еничари.


2.50
В градинката откъм художествената академия има много полицаи, които не допуска хората близо до парламента. Явно полицията пробва нова тактика.


Имаше кратки сблъсъци в градинката край парламента, откъм университета. Полицаите успяха да разпръснат голяма част от хората. Жандармерията се опитва да осигури свободна от протестиращи зона.


2.45
Много полиция отново се струпа на служебния вход на Народното събрание. Хората веднага се насочиха натам. Виковете се засилиха, започна хвърлянето на предмети пък парламента. Вътре има около 100 души - депутати, министри и други официални представители, служители на НС, журналисти и охрана.


В бюфета вече може да се купи храна. Сред хората в парламента са шефът на КНСБ Пламен Димитров, депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов и Димитър Костов - БНБ.


Журналистите започнаха да пропускат полицаи, които влизат за закуски има две опашки, една за полицаи, една за редови.

Една от барикадите откъм Художествената академия - със скамейки

© Дневник

Една от барикадите откъм Художествената академия - със скамейки


2.30 часа
Много хора продължават да стоят около парламента. В момента е спокойно. Група младежи донесоха генератор, масичка, лаптоп и много разклонители, за да могат протестиращите, останали без телефон да си го заредят.


1:42 часа - Напускането и на площада пред Народното събрание от автомобили в момента става невъзможно.


Около хотел "Радисън" и пред нощните клубове в района има паркирани доста автомобили.


Барикадирани са всички изходи, като тук са използвани основно контейнери за боклук. Изходът през ул. "Цар Иван Шишман" е затворен и с помощта на саксии. Малко по-надолу на пресечката с ул. "Аксаков" има група полицаи. Протестиращи са влезли в кратък словесен сблъсък с тях, след малко си тръгват.

Барикадите към улица "Шишман"

© Георги Марчев

Барикадите към улица "Шишман"


Наблюдаваща от страни жена припомня, че от тук през 1997 г. са влезнали полицейските части зад протестиращите.


Около 1:20  - зад храм-паметник "Св.Александър Невски" минават няколко бягащи човека и казват, че ще има опит за извеждане на депутати отпред. Десетина човека се втурват след тях.


По бул. "Васил Левски" също тичат хора. Други - са в обратната посока - към храм-паметника. Настава чудене. "Отпред - хората, отзад - строим", провиква се момче, за да ориентира бягащите.

Преградата на Цар Освободител, между сградите на БАН и Първа инвестиционна банка

Преградата на Цар Освободител, между сградите на БАН и Първа инвестиционна банка


Малко преди 1:30 часа - съобщава се за полицейско присъствие и около паметника "Васил Левски", където има полицейски коли и полицаи на мотори.


1.20 часа
Автобусът, който преди няколко часа не успя да мине през блокадата, отново се придвижи до служебния входа на парламента. Жандармеристите се строяват пак, както и при предишната операция.

На ул. "11 август" - поглед от другата страна

© Дневник

На ул. "11 август" - поглед от другата страна


Между 1 и 1:30 часа - хората обикалят между различните барикади. Други са насядали навсякъде наоколо. Почиват си, говорят, обсъждат случилото се и какво предстои, ще се издържи ли до сутринта.


На загражденията пред централния вход на храм-паметник "Св. Александър Невски" откъм парламента също са струпани няколко контейнера за боклук, има качени хора върху тях.


Отсреща полицаите са наредили каските си на земята.


На барикадата на ул. "11 август" момчета и момичета продължават да носят плочки, които разравят от тротоара наоколо. На въпрос на друг протестиращ "А, защо и плочките", след секунда замисляне - момче, което наглася няколко една над друга отговаря - "Искаме ново правителство и... нови плочки".
Друго обяснява, че знаците, които са извадени и добавят са също цели и могат да се използват още утре обратно.


1.10 часа
Откъм БАН протестиращите правят барикада от плочки, колчета, камъни и контейнери. От всички посоки хора носят различни предмети, подходящи за прегради. Вече изградените барикади се украсяват с цветя и дръвчета.


От страната на градинката към СУ има барикада от контейнери. На "Цар Освободител" също има барикада от кофи, пътни знаци, клони.


1.00 часа
След опита с автобуса протестиращите се заеха да направят по-сериозни препятствия от телата си по потенциалните изходи от Народното събрание.


По всички улички, от които може да излезе превозно средство, са направени барикади. Използват кофи за боклук, плочките от тротоарите, строителни отпадъци, буквално всичко.

Полицията разкъса блокадата на парламента, има ранени, депутатите бяха изведени (хронология)

© Дневник


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK