Орешарски пред WSJ: Протестите не могат да продължат до безкрай

Интервюто на Орешарски е дадено вчера, преди сблъсъците тази нощ

© Reuters

Интервюто на Орешарски е дадено вчера, преди сблъсъците тази нощИзбори 2022

В интервю за вестник Wall Street Journal, дадено във вторник (преди нощта на сблъсъците пред парламента - бел.ред.), Пламен Орешарски казва, че протестите не могат да продължат до безкрайност и повтаря, че няма да подаде оставка.


В отговор на критиките на еврокомисар Вивиан Рединг, която беше на посещение в България, той признава, че България има корупционна история, в която са замесени бизнес интереси и правителства, но подчертава, че никой не може да очаква проблемът с корупцията да бъде разрешен за една нощ. Освен това Орешарски определя като "неприемливи" критиките срещу себе си, че поощрява корупционните практики, при положение че е заел премиерския пост едва преди броени седмици.


"Внимателно чета становището на германския и френския посланик", казва той пред авторитетното издание. "Те говорят за лошите практики, които са разпространени в България. Очевидно става дума за дългата история на прехода, който роди много негативни практики, срещу които сме решени да се борим."
Орешарски коментира и противоречивите назначения, които първоначално дадоха повода за продължаващите вече 40 дни демонстрации. Той подчертава, че "що се касае до качествата на назначените, той също има възражения", но припомня, че парламентарната политика включва и постигането на компромиси с партньорите. Премиерът предупреждава още, че понякога легендите надделяват над действителността, и добавя, че въпросните назначения по никакъв начин не са били различни от назначенията при предишното правителство.


"Много от тези хора заемаха същите позиции и при предходните правителства и тогава нямаше протести", посочва Орешарски и уверява, че продължава да бъде верен на демократичните принципи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK