Хелзинският комитет: Полицията употреби свръх сила

Хелзинският комитет: Полицията употреби свръх сила

© Георги КожухаровВ нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ.


Това е част от позицията по повод събитията от вчерашната нощ на Българския хелзинкски комитет (БХК). В нея те окачествяват акцията по извеждането на депутатите от парламента като "ненужна, зле планирана и провокативна" и призовават прокуратурата да направи  пълно и безпристрастно разследване на случая.


"БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Има множество видеозаписи - както на медии, така и на граждани, документирали това насилие", пишат още от организацията.
Според тях реакцията на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев "бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила". Хелзинкският комитет отбелязват с тревога, че сред пострадалите от полицейското насилие имаше и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.
"Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва при каквито и да е обстоятелства да се случва в едно демократично общество", пишат още от организацията.


В позицията се призовава да не се използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, а полицията "да планира акциите си така, че да минимализира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост - когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта".


БХК напомня за  законодателните мерки срещу полицейското насилие, влезли в сила през лятото на миналата година. Според тях полицейските операции трябва предварително да се планират, за да е минимален рискът за живота и здравето на хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK