ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Първата дискусия на "България може": Трябва ли да има избори сега

Саша Безуханова

© Анелия Николова

Саша БезухановаТрябва ли правителството да подаде оставка веднага или след предварително определено време, в което да изпълни важни приоритети. Това беше основната разделителна линия между двата отбора на първия дебат на живо на интернет платформата "България може" на Саша Безуханова.


Позицията кабинетът "Орешарски" да се оттегли веднага за оставка на кабинета веднага застъпиха един от създателите на Харвардския институт към Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кирил Петков и преподавателят по право Христо Христев. В другия екип бяха депутатът от БСП Георги Кадиев и журналистът Иво Христов.


Основната тема беше "Трябва ли да има избори сега". "Това, което видях снощи, не е защита на ценности. Не е това хвърлянето на камъни", заяви Кадиев, който успя да излезе по-рано от парламента във вторник вечерта. Колата му беше под обстрел на яйца, а жива верига се опита да го спре да излезе от загражденията при храм-паметника "Александър Невски".
Според социалиста предсрочният вот трябва да се проведе през май 2014 г. заедно с изборите за евродепутати. "Няма време протестът да роди нови лидери. Ако има избори сега, вместо "Атака" най-вероятно в парламента ще влезе Националният фронт за спасение на България, който може да върне ГЕРБ на власт", смята Кадиев. По думите му трябва да се даде време за раждането на нови лидери и партии.


Според Иво Христов оставката на кабинета наближава. "Фашизоид, който разхожда орди от биячи в редакцията, не е решение", добави той, без да уточнява кого има предвид. По думите му протестите през февруари са поискали монополите вън, а сега не било по-далеч искането за мафията вън от властта.


По отношение на кадровите грешки Христов каза, че това правителство е направило серия от грешки на полето с мини, като е назначавало ВИС-аджии, олигарски, хора с присъди. "Бързината да се отървем от нещо омерзително ще ни навреди", смята още той.


Кирил Петков обаче не е съгласен правителството на Пламен Орешарски да управлява чак до месец май. Скептик е и Христо Христев, който не приема за възможност този парламент да променя Изборния кодекс, медийното законодателство, както и да довърши преговорите за следващия програмен период на европейското финансиране за страната.


"Това ще е второто правителство, което си отива след гражданското общество чрез контрол", посочи Кирил Петков. Според него който и да дойде на власт след това, той ще е сигурен, че трябва да се съобразява с гражданското общество.


Според Христо Христев основните ефекти от протестите в момента е тоталната делегитимация на управляващите извън България. Той изброи широк кръг от ключови държави от Европейския съюз, европейските институции, както и реакцията на посланика на САЩ. Според него се забелязват и стъпки за промяна на геополитическата ориентация на страната. Посочи за пример проекта за "Южен поток" с Русия, който цели да обвърже България с друга орбита.


Платформата "България може" вече е започнала дебати по различни теми, които могат да бъдат разгледани на http://movebg.com/. Там и са и правилата за участие. В началото на събитието Саша Безуханова коментира ситуацията от вторник вечерта. Според нея не е било правилно решението да бъдат изведени депутати и министри с автобус през протеста. По нейни наблюдения някои от полицаите извън волята си са били хора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK