Кристалина Георгиева: Държавата да чуе хората, Брюксел няма да помогне

Кристалина Георгиева: Държавата да чуе хората, Брюксел няма да помогне

© Цветелина БелутоваНай-важното в момента е да се промени политическият тон от открита агресия и очерняне към рационален разговор. Такъв съвет отправи еврокомисарят Кристалина Георгиева на среща с журналисти във вторник, часове преди сблъсъците и блокадата на парламента в София.Гласът на разума е спокойният, а не този на крясъците. Въпросът е как този спокоен глас на разума да вземе връх над скандиранията на конфронтацията", цитира думите й електронното издание EurActiv.
Според нея България трябва да следва три приоритета:


- публичните институции да се отворят към хората и да чуят техните послания
- правителството да се съсредоточи върху усвояването на изключително необходимите средства от еврофондовете
- да се отбележи напредък в борбата срещу корупцията и реформирането на неефективната правораздавателна система.


"Ако няма промени, ще изгубим приятели", предупреждава още Георгиева, имайки предвид мястото на България в ЕС в международен план, допълва  EurActiv.


Според изданието най-популярната политическа фигура в България е загрижена от развоя на събитията в страната. Тя обаче отхвърля за пореден път спекулациите, че опитва да влияе върху българската политическа сцена или че иска да стане министър-председател. Кристалина Георгиева заявява пред журналистите, че съвсем сериозно си гледа работата като еврокомисар и е решена да изкара мандата си в Европейската комисия.


"Никога не съм нарушавала етичния кодекс, валиден за всеки комисар, според който не бива да се меся във вътрешните работи. Освен това се опитвам да бъда напълно прозрачна в работата си. Смятам, че авторитетът ми като комисар, както и авторитетът на моя екип, стават по-силни благодарение спазването на този принцип."


Георгиева предупреждава още, че послания, изпращани от европейските институции, не могат да играят решаваща роля за подобряване на ситуацията в България.  "Не мисля, че с изявления от Брюксел ще се оправи положението в България."


Еврокомисарят директно критикува и англоезичното брюкселско издание New Europe, за което се смята, че е свързано с Нова българска медийна група и Делян Пеевски.


Тя отрича твърденията на вестника, че настоявала за незабавни парламентарни избори с цел завръщане на Бойко Борисов на власт, и добавя: "Не чета New Europe. Когато пристигнах тук в началото на мандата ми, те публикуваха много клевети за мен, за моя екип и за моята работа. Това, което те пишат, абсолютно не е вярно."


Кристалина Георгива дори отрича и упорито повтаряното от подобни издания в България твърдение, че истинското й име било Сталинка (по името на Йосиф Сталин). "Името ми е Кристалина и съм кръстена на баба си Кристина", отговаря еврокомисарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK