ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Президентът е готов да свика консултативния съвет като инструмент за разрешаване на кризи

Президентът е готов да свика консултативния съвет като инструмент за разрешаване на кризи

© Георги КожухаровСледя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Консултативния съвет по национална сигурност по всяко време. Това се казва в изявление на държавния глава Росен Плевнелиев. Към това още снощи призоваха от ГЕРБ. Днес към призива се присъединиха предишният държавен глава Георги Първанов и КНСБ. Незабавно трябва да се свика Консултативен съвет по национална сигурност, обяви и  професорът по конституционно право Георги Близнашки, цитиран от агенция "Фокус"."Конституционният ред за излизане от политическата криза е един. В Конституцията е предвиден като изход от подобна ситуация предсрочните парламентарни избори, но за да се стигне дотам, трябва да има разбирателство между основните политически сили. Затова смятам, че в тази ситуация президентът на републиката трябва да поеме инициативата", заяви проф. Близнашки.


Според него държавният глава е длъжен да свика незабавно Консултативен съвет по национална сигурност, за да седнат на една маса отговорните политически фактори и да стигнат до взаимно приемливото решение.


"Трябва да се свика консултативен съвет, защото събитията в България приличат на тези от 10 януари 1997 година, и там да се намери решението", каза по-рано Георги Първанов преди заседанието на партийното ръководство на БСП и парламентарната група на Коалиция за България. Това, което имам предвид, бих го споделил с колегите и предоставил на участниците в преговорите, защото в България имаме проблем – че проблемите се оценяват не от това какво е съдържанието, а от това от кого идват, обясни Първанов и допълни, че не иска да създава допълнително напрежение."Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво", посочва Плевнелиев.


Той припомня, че по време на февруарските протести е свикал съвета и тогава се е състоял конструктивен политически дебат и са се взели важни решения. "На последния консултативен съвет, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход", допълва Плевнелиев. Той призовава за конструктивен и национално отговорен подход. Той казва, че в последните седмици многократно се е опитал да потърси решение, провел е формални и неформални разговори и срещи. Няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава, заявява още Росен Плевнелиев.


"Протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза. Затова снощи се обърнах с призив да бъде съхранен този толерантен характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир", посочва държавният глава.


"Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието", посочва Плевнелиев. Той призовава органите на реда внимателно да преценяват действията си и да се въздържат от такива, които биха довели до нагнетяване на напрежението.


"Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те", посочва Плевнелиев.


Той призовава, ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие, да бъдат посочени и подведени под отговорност, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани "да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега".


Президентът апелира към политическите партии, представени в парламента, да потърсят пътища за излизане от ситуацията. "Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната", посочва той.


"С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме", посочва президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK