Най-дългата нощ на протеста

Най-дългата нощ на протеста

© Георги КожухаровНяма ключова дума за случилото се в нощта на вторник срещу сряда. Или поне достатъчно силна и обобщаваща, която да отговори на въпроса какво стана.


Може би най-близката е: очаквано, защото:


- 40 дни хиляди хора излизат по улиците на София и страната, измислят различни акции, пеят и шестват мирно с едно единствено искане: Оставка.
- 40 дни правителството и депутатите сякаш живеят в паралелна държава и игнорират по нагъл начин всичко, което се случва по улиците, опитвайки се да го етикетизират и принизят;


(Пример за последното - протестирайте си, не ни пречите- е фактът, че трите комисии за обсъждане на актуализацията на бюджета, проведоха заседанието си след 17 часа в парламента, който вече почти два месеца е обсаждан особено сутрин, когато има редовни заседания. Това е час и половина преди официалното начало на традиционната акция. В сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев определи това като грешка. Има и друг вариант - депутатите да са планирали да свършат бързо преди до сградата да достигне шествието, което тръгва от площад "Независимост" след 19/19:30 часа).


Неизбежно е двата паралелни свята в един момент да се сблъскат. И то по такъв начин, след който протестиращите, журналисти и наблюдатели заявяват, че "власт вече няма", че тя е "морално фалирала" и обречена на оставка, че "нищо вече не може да бъде същото" (въпреки, че в реакциите на лидера на БСП Сергей Станишев и на няколко министри, застанали на следващата сутрин пред медиите, те продължиха да изграждат своята паралелна реалност, в която сякаш нищо не се е случило, а ако се е случило е платено и/или провокирано от ГЕРБ...). Трябва да отбележим и, че след последната нощ премиерът Пламен Орешарски е натрапчиво липсващ.


В опит да обясня на колега журналист от чуждестранна медиа какво е било настроението около храма "Св. Александър Невски", всъщност той намери подходящата дума и на своя леко развален български каза: "решително?"


Точно такива бяха повечето от хората. Всъщност на площада във вторник вечер особено в началото протестиращите сякаш бяха по-малко, но се бяха пръснали в целия периметър, разменяха си информация от уста на уста и редовно се питаха дали по другите постъпи към парламента има досатъчно хора, изпращаха sms-и или пишеха във Facebook, за да насочат приятели и роднини. Но много хора дойдоха и след информацията за първите сблъсъци - за подкрепление. Решителни в този момент да покажат възмущение и непримиримост, но и


Решителни в своя отказ да агресират


Нито един протестиращ не се опита да премине през загражденията откъм "Св. Александър Невски". Това трябва да се подчертае, защото беше видимо. За сметка на това малко след 19 ч. голяма група полицаи влезе към зоната за сигурност.


Малко преди 22 часа, когато хората гледаха към паркиралия бял автобус отстрани на катедралния храм, те по-скоро се шегуваха, че депутатите ще бъдат изкарани с него, имаше и "залагания", че може би ще ги преоблекат като специалните полицейски части, за да напуснат невидимо или отново се появи слуха, че ще си тръгнат с линейки. Някои припомняха откъде са минали народните представители през 1997-ма година, други чертаеха евентуални маршрути за изкарването им и през околните сгради.


Затова когато белият автобус се понесе към блокадата в близост до стълбите на храма, охраняван от две камионетки на жандармерията, това


по-скоро приличаше на провокация


В първите моменти хората се опитаха да направят жива верига, други искаха да седнат, трети вдигаха колелата си. Всичко се развиваше много бързо, защото след като премахнаха загражденията, полицаи с щитове и каски нахълтаха сред протестиращите и се опитаха да ги изблъскат. Колега журналист е чул да се дава разпореждане: "Изтласкване, Изтласкване".


В тези моменти полицията не използваше палки, а само избутваше хората. От кадри на БиТиВи се видяха отделни служители на реда, които например използваха каските си, за да удрят камерите. В суматохата техника на няколко телевизии е била потрошена, а таблетът на журналиста Иван Бедров е бил счупен.


Отговорът на въпроса


кой всъщност провокира напрежението – полицията или протестиращите


остава неизвестен към началния момент на навлизането на буса на площада. Но действията на МВР, както стана известно, одобрени от вътрешния министър Цветлин Йовчев, предизвикат серия от важни въпроси, които "Дневник" отправи към силовото министерство:


- Защо полицията не уведоми или предупреди през мегафон какво ще предприеме? Ако хората след 22 часа (докогато в закона е записано, че могат да продължават протестите) нарушават обществения ред, не трябва ли да бъдат наясно какво произтича от това? През 40-те дни на протест, освен това бяхме свидетели няколко пъти на отправяне на подобни послания и то преди 22 часа.


От всички разкази, които "Дневник" събира от хора на площада снощи, не установихме, в който и да е момент, полицаите да са предупреждавали или казвали на протестиращите какво да правят (напр. "Направете кордон", "Отдръпнете се" или "В момента нарушавате обществения ред" итн...) Разбира се това не е пропуск на полицаите, а на техния ръководител.


- Не е ли неравностойно срещу блокада от хора, които са мирни, да се изправят повече от едно превозно средство и толкова полицейска сила?


След като камионетката и автобуса бавно, но упорито пробиваха през живата блокада - ставаше все по- хаотично. Полицаите не използваха палки, но избутването на хората беше силово. На няколко пъти протестът сядаше на земята, на метри от големия автобус, от който се виждаха щитове на жандармерията. Имаше и отделни случаи на хвърляне на пластмасови бутилки или други леки предмети, един от прозорците на автобуса вече беше счупен. Чуваха се и скандирания: "Без агресия" "Свалете каските" "Срам ни е от вас". Въпреки това автобусът настъпателно се насочи към ул. "Г. С. Раковска", където не успя да пробие блокадата от тела и колела.Полицаите обаче успяха да направят коридор, като се разделиха на два кордона и предният продължаваше да натиска хората в посока ул. Г.С. Раковски".


А няколко минути след това, автобусът направи рязък завой и се насочи към ул. "Оборище". Множеството го последва, като в момента, когато автобусът беше встрани от храма, към него (откъм "Московска") полетяха камъни. Счупени бяха още няколко прозореца.


В сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че ще установят хората, които са хвърлили камъните, като почти намекна, че това е бил поводът за ескалиране на напрежението и използването на полицейска сила.


Останалата част от протестиращите пресрещнаха превозното средство и отново седнаха пред него. Някои, които са следели протеста по телевизията, твърдят, че кадрите на големия автобус и седящите хора в непосредствена близост до него, са били стряскащи.


На протеста имаше всякакви хора


– от майки с деца, учени, обществено известни личности, артисти до момчета, които напомняха на такива от агитките или както свикнаха любезно да ги наричат протестиращите - от "организирани групи".


Тепърва разследване ще трябва обаче да покаже дали сблъсъците с полицията са били предизвикани по какъвто и да е начин от определени хора. (За сравнение - все още няма данни след протестите в средата на февруари, когато също се стигна до използване на полицейска сила, да е имало разследване какво ги е провокирало)


Позицията и на вътрешния министър, и на лидера на БСП Сергей Станишев беше категорична, че сблъсъците са били, заради провокатори. "Сред протестиращите вчера имаше провокатори и лица, които бяха мотивирани да участват", заяви Йовчев, цитиран от БТА. 


"Очаквам МВР да идентифицира провокаторите, които целяха сблъсък както и да гарантира нормалната работа на Народното събрание, заяви Станишев и на специално свикан брифинг обяви, че протестът се е радикализирал, заради ГЕРБ, но отказа да отговаря на въпроси.


Ескалацията в сряда вечер изглежда неизбежна, заради противопоставянето на мирно седящи хора и автобус с депутати, заради "нахълтването" на полицията.


След резкия завой автобусът напредна по-бързо и се опита да се качи на тротоара, обграждащ храм-паметника "Св. Ал. Невски", откъм ул. "Оборище" се появиха още полицаи. Тогава повечето протестиращи бяха избутани насила. Кадри на телевизиите показаха бити, дърпани и влачени хора.


Малко преди 23 часа изпочупеното превозно средство изненадващо се върна зад огражденията и паркира пред централния вход на парламента. В него по потвърдена досега информация са били министърът на труда и социалната политика Хасам Адемов, министърът на финансите Петър Чобанов и депутатът от БСП Антон Кутев, не е ясно дали е имало и други народни представители.


През цялото време до прибирането на автобуса, хората на площада се чудиха дали в него наистина има депутати и министри или е


просто начин за отвличане на вниманието


докато ги извеждат и че толкова голямо превозно средство по-лесно се превръща в мишена.


До момента няма обяснение защо за автобуса е избрано да тръгне да преминава през мястото, където имаше струпани най-много хора и беше леснодостъпно да дойдат и други протестиращи, както се и случи. Нито каква е причината да не се използва маршрутът през градинката до Художествената академия към ул. "Шипка" (там струпването на хора винаги е най-малко), от където в крайна сметка минаха камионетките с управляващите. Не е ясно и докато автобусът вървеше през блокадата дали от парламента не са извеждани хора от друг изход.


Фотогалерия: Пълна блокада на парламента, сблъсъци, барикади и панахида, или ден 40-и на протеста >


Все още не е известно и коя институция е координирала извеждането на депутатите – НСО или МВР, или и двете. Министър Йовчев не дава категоричен отговор дали решението народните представители да бъдат изведени в автобус е изцяло негово. Пред Би Ти Ви той заяви: "Включително беше и мое решение, защото не е нормално народните представители да бъдат блокирани и да бъде ограничен достъпът на предвижване. Значи, най-малкото това са български граждани, които имат своите права и никой няма право да ги ограничава. Нали знаете, че е противоконституционно да ограничавате правото на някой да се придвижи."


Засега няма коментар и от НСО.


По-късно в сряда, Йовчев заяви: "Към този етап, към който взехме решението, това беше разумно решение (за белия автобус - бел. ред.) защото беше с оглед на това, че не очаквахме нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне до такива нива".


Вътрешният министър дължи отговор и защо след като започнаха първите сблъсъци и стана ясно, че протестиращите сядат, за да спрат движението на автобуса, той


не беше изтеглен назад, за да се свали напрежението


Няколко часа след като белият автобус се върна там откъдето беше тръгнал, районът около парламента продължи да бъде обсаден. Към протеста се присъединяваха хора видяли какво се случва по телевизията и дошли на площада от различни краища на София. Много от събралите се сновяха между предната и задната част на Народното събрание.


В един момент започна и изграждането на барикади и в следващите около 40 минути всички възможни постъпи към загражденията около Народното събрание бяха блокирани с помощта на подръчни средстав -  от контейнери за боклук, тротоарни плочки и пейки, знаци и саксии. Тези, които ги правеха обясняваха, че целта им е да не се стигне до нов опит за изваждане на народните представители.


Абсолютната необходимост от полицейска сила


Малко след 3 часа полицията около входа на парламента се раздвижи и в следващите няколко минути нахълта в градинката между Софийския университет и парламента. Там имаше над 200 души. Някои от тях при вида на приближаващата се жандармерия започнаха обстрел с бутилки и камъни. Полицаите нахълтаха в градинката, като палките им удряха буквално наред. На няколко пъти атаката застиваше и се превръщаше в смесица от полицаи и протестиращи. В крайна сметка полицията успя да разбие протеста на малки групи, сблъсъци имаше и на другите заграждения.


Не е ясно защо МВР използва сила на килограм срещу протестиращите и отново нямаше предупреждения към тях. В позиция днес Българския хелзински комитет (БХК) нарече акцията на МВР "ненужна, зле планирана и провокативна" и припомни, че законодателните мерки срещу полицейското насилие, влезли в сила през лятото на миналата година, изискват полицейските операции предварително да се планират, за да е минимален рискът за живота и здравето на хората (т.нар стандарт за абсолютна необходимост).


Въпрос, който много от протестиращите задаваха, е защо някои от полицаите под каските са с маски и защо не се легитимират.


Журналисти от "Дневник" и "Капитал" са били репликирани от полицаи с: "Ще те направя на 50 стотинки" и "Не са те били достатъчно " (последната беше отправена към колега от "Капитал", който беше ударен с палка в гръб, докато държеше журналистическата си карта).


Официално протестът приключи, след като стана известно, че депутатите са били изведени от Народното събрание. Малка група хора остана в района до около 5.30 часа.


Още след първия сблъсък, МВР оповести, че няма да изнася официална информация. По данни на БНР ранените са 10, според Хелзинския комитет много хора, с по-леки наранявания, не са потърсили лекарска помощ.


Помен


40- я ден на протести се превърна в най-дългата нощ и най-сериозната блокада на Народното събрание за последните 20 години. Паралелно с протеста, беше организиран и импровизиран помен за правителство. Като част от него се случи и един от най-вълнуващите и красиви моменти на протеста - беше малко след 21 ч. когато в пълна тишина пред храм-паметника "Св. Александър Невски" бяха запалени стотици свещички. След това протестиращите изпяха химна. Акцията сякаш им вдъхна увереност и затвърди решителността им."На 40-тия ден казват, че духовете на починалите се изнасят, не може ли и с правителството така", казва Ана малко преди 22 ч. докато държи свещ около "Св. Александър Невски". Тя още не подозира какво ще се случи съвсем скоро в опит да изнесат депутатите от района...


Въпроси, които изискват отговор (обобщени):


- Защо полицията не уведоми или предупреди през мегафон за това какво ще предприеме.
- Защо беше избран автобус и специално за извеждането на депутатите ли беше докаран? Или е бил там предварително?
- Не е ли неравностойно срещу блокада от хора, които са мирни, да се изправят повече от едно превозно средство и полицейска сила? 
- Как беше избран пътят, по който започна първото извеждане?
- Колко души са били в автобуса, кои и защо?
- Има ли план за действия в такива ситуации и предварително начертани маршрути?
- Защо нямаше бърза реакция и автобусът не беше изтеглен назад към НС, след като започнаха сблъсъците?
- Ще има ли проверка дали полицията не е употребила "свръхсила" (според становището на Хелзинкския комитет)?
- Защо МВР отказа да пусне официална информация след първата ескалация на напрежението след 22 часа?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK