Разследването за смъртта на Пламен Горанов е приключило

Пламен Горанов

© Личен архив на Пламен Горанов

Пламен ГорановРаботата по разследването на обстоятелствата около самозапалването на Пламен Горанов е приключила. Това научи "Дневник" от наблюдаващия прокурор по делото Милена Кирова. Тя отказа повече подробности по случая и чрез канцеларията на административния ръководител на районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова обяви, че "специално изявление по случая ще бъде направено на 30 юли".


Под специален надзор
Срокът за приключване на делото, което бе водено за подбудителство към самоубийство срещу неизвестен извършител, бе удължаван три пъти. На 20 март т.г. Кирова поиска то да мине под специален надзор. Според юридическата терминология това означава, че ходът на разследването е бил наблюдаван от Върховната касационна прокуратура и окръжната прокуратура във Варна. Към тази стъпка обикновено се прибягва при тежки дела от особен обществен интерес, обявиха по-рано от прокуратурата.


Делото беше водено
срещу неизвестен извършител за "подбудителство към самоубийство"
Трагедията с Пламен Горанов се разигра на 20 февруари тази година само няколко часа преди бившият министър-председател Бойко Борисов да подаде оставка.
Според единствената до момента официално оповестена версия за случилото се около 7.30 часа Пламен Горанов се е самозапалил пред парадния вход на община Варна. Той е носил със себе си плакат с изписан върху него ултиматум за оставката на бившия кмет на града Кирил Йорданов и целия общински съвет до 17 ч. същия ден. Пак по информация на варненската районна прокуратура служител от кметската администрация е "прибрал" плаката и го е предал на на разследващите едва след като за него е съобщил свидетел на случилото се.


Изявлението по случая, което днес Милена Кирилова обеща да направи идния вторник, трябва да даде отговор на тайните около трагедията, довела до смъртта на Пламен. Но и да обясни странното поведение на разследващите случая.


Подозрения за натиск
Ден след трагедията варненската районна прокуратура даде знак, че е готова на пълна откритост и прозрачност по хода на делото. На 21 февруари пред "Дневник" говорителят на институцията Десислава Йотова разказа подробно всичко, което по думите й бе станало известно на разследването до този момент. Но веднага след публикацията на текста по разказа й пресслужбата на обвинението разпространи до медиите странно писмо, в което той бе определен като "тенденциозна, непрофесионална и неетична интерпретация" на съобщените факти.


По-късно пак пред "Дневник" Йотова потвърди достоверността на текста и обясни, че писмото, изпратено от самата нея, е било продиктувано от "напрегнатата обстановка", в която се е появил текстът. Така думите й оставиха впечатлението, че заради направените разкрития за политически мотив в действията на Пламен Горанов върху прокуратурата е оказан натиск.


Само седмица по-късно под силен медиен интерес варненската районна прокуратура даде заден ход. Казаното от Йотова на специално свикана пресконференция на практика потвърди фактите, които тя сама бе определила като "тенденциозни, непрофесионални и неетични". Веднага след това делото за смъртта на Пламен Горанов потъна в пълна секретност, а въпросът от какво е била продиктувана странната промяна в позицията на държавното обвинение остана без отговор.


Може би случайно...
Съмнения остави и друго действие на прокуратурата, свързано с едно от най-сериозните доказателства по воденото разследване. В неговия ход стана ясно, че трагедията с Пламен Горанов е била заснета минута по минута както от охранителните камери на община Варна, така и от системата за градско видеонаблюдение, чиято контролна зала се намира в сградата на полицията в града.


Противно на установената в подобни случаи практика, за нуждите на следствието не бяха иззети твърдите дискове от записващите устройства на двете системи, а само копия с клиповете, съдържащи информация за най-фаталните минути от живота на Пламен.


По-късно в кратко съобщение бе потвърдено, че експертизата е доказала автентичността на направените презаписи. Но без коментар остана фактът, че записващите устройства на системата за видеонаблюдение и контрол във Варна и до този момент са собственост на частно юридическо лице, а не на полицията или общината. По този начин събраната с тях информация не подлежи на граждански контрол.


Няколко странни съвпадения между дати, свързани с хода на разследването, и съпътстващите ги политически събития също имат нужда от повече яснота. Така например трите удължавания на разследването съвпаднаха по време най-напред с битката за оцеляване на общинския съвет във Варна в началото на март т.г., а след това с подготовката и провеждането на извънредните парламентарни и частичните избори за кмет на града.


Най-накрая, въпреки че последният срок за край на разследването изтече на 20 юли, обявяването на резултатите от него се оказа насрочено за края на месеца - само ден преди началото на активния ваканционен период в страната.


Страшни снимки и много въпроси
Като част от доказателствения материал, събран в хода на следствието, копията от видеозаписите с драматичните минути от възпламеняването на Пламен Горанов бяха засекретени. Според експерти в сферата на достъпът до обществена информация този ход на разследващите е бил логичен и правилен. От гледна точка на моралните съображения за опазване на неприкосновеността на личния живот както на Пламен, така и на близките му клиповете трябва да бъдат предпазени от евентуален неконтролиран достъп и безразборно публикуване в сайтовете за видеосподеляне. "Дневник" обаче разполага с няколко любителски снимки от драмата, които също поставят въпроси.


На една от тях ясно се вижда, че горящото тяло на Пламен Горанов лежи на тротоара пред стълбите към варненското кметство, на около тридесетина метра от входа й. Край него са само трима, стъписани от гледката граждани и нито един служител от охраната на общината. Важно е да се уточни, че видеоизображенията не са подлагани на анализ за автентичност. Но въпреки това степента на изгарянията по тялото на Пламен, обявени по-късно в официални съобщения от Военноморската болница в града, не съответства на пораженията от огъня, запечатани на снимката. При това положение въпросът колко навременна и адекватна е била намесата на общинските охранители при вида на горящ човек пред вратата им остава открит.


Резултатите от разследването трябва да дадат отговор и на въпроса какъв е бил химичният състав на пожарогасителите, използвани от общинските служители, подходящо ли е било съдържанието им за използване при подобни обстоятелства? И още - по каква причина за спасяването на Пламен Горанов не е използвано платнището, което по официални данни на прокуратурата той сам е донесъл със себе си на мястото на трагедията?


Защо пламна Пламен?
- Малкото свидетели на трагедията, случила се на 20 февруари сутринта пред главния вход на общината във Варна, твърдят, че докато е горял, Пламен извикал: "Киро, Киро*, сега трябваше да съм в Анталия!" (вероятно става дума за бившия кмет на Варна Кирил Йорданов - бел. ред.).


- Според пожелали анонимност членове на медицинския екип, който е оказал първа помощ на 36-годишния мъж, в линейката на път към болницата той е казал: "Не исках да се убивам."


- Пламен Горанов пламва цели девет часа и половина преди изтичането на ултиматума за оставка на кмета и общинския съвет на Варна, документиран в плаката му, който и днес е част от материалите по делото за смъртта му.


- Пламен Горанов почина във Военноморска болница във Варна на 3 март т.г. В същия ден ГЕРБ свали доверието си от Кирил Йорданов, когото издигна в изборите през 2011 г., а три дни по-късно той подаде оставка. Общинския съвет в града продължава да работи и до този момент.


Тогава защо пламна Пламен? До деня за отговор остават пет дни.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Много усилия трябват, за да ме убедят, че не е убийство.

 2. 2 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Разстроено

  А Цацаров е зает с катерушките на Цветанов.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 3. 3 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#2] от "trippleseven":

  Той с всичко друго е зает, само не и с важните престъпления.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 4. 4 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Може и нарочно да са го подпалили за да нагнетят още напрежение . Момчето не е виновно а задкулисните организаторите на протеста ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  "Тогава, защо пламна Пламен? До деня за отговор остават пет дни."

  >>> Нека правим разлика между повод и причина. След 5 дни, да не "научим" единствено, че е пламнал заради самонанасяне на леснозапалим материал върху тялото си и последващо съприкосновение с кибрит

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#2] от "trippleseven":

  Той с всичко друго е зает, само не и с престъпленията от обществено значение.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 7. 7 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 411 Неутрално

  38 минути след самозапалванто на Пламен ББ подаде оставка
  Не си струваше такава огромна саможертва в името на селско-комунистическия псевдо елит- маскиран на синьо-червена псевдо елитарна върхушка , който ни управлява близо четвърт век и иска да ни тормози поне още толкова Поклон пред паметта на Пламен Нека хората не забравят тази огромна саможертва , за съжаление Българите са късопаметни ....

 8. 8 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Комундерите запалиха невинното момче, за своите тяснопартийни цели!

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Резултатите от разследването трябва да дадат отговор и на въпроса какъв е бил химичният състав на пожарогасителите, използвани от общинските служители, подходящо ли е било съдържанието им за използване при подобни обстоятелства?
  ================
  Някои пожарогасители / сняговите / са с до - 72 градуса и също причиняват изгаряния на кожата.

  Ето малко данни:
  Пожарогасител СО2 – 5кг. - “ТОРНАДО“

  Пожарогасител СО2 – 5кг. - “ТОРНАДО“
  Зареден, напълно окомплектован (глава, снегообразувател, стойка за стена ) , със “CE” маркировка, EN3

  ( Външен диаметър): ф138мм
  (Обем): 6.67л.
  (Дължина на цилиндъра): 600мм
  (Тегло на цилиндъра): 8кг.
  (Тегло на пожарогасителя): 14кг.
  (Съдържание на карбон диоксид в пожарогасителя): 5kg.
  (Температурен интервал): -30С -60С
  (Максимално работно налягане): 216bar
  (Тестово налягане): 315bar
  (Минимална дебелина на цилиндъра): 3.3мм
  (Материал): 34CrMo4
  (Пожарен клас): 89B
  (Размер на опаковката): 21X15X73cm

  ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

  Пожарогасителите са предназначени за гасене на запалвания и/или начални пожари на твърди материали, леснозапалими и горими течности, газообразни вещества и електрически инсталации под напрежение до 1000V съгласно техническата характеристика на продуктите.

  http://www.firebg.org/bg/products/1/13/p16/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Човек не се гаси със снягов пожарогасител а с прахов или се загръща с лъчисто одеяло.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1283 Неутрално
 12. 12 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#8] от "Striker":

  Май си е точно така ! Жалко за момчето !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 13. 13 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#8:"Striker"]Комундерите запалиха невинното момче, за своите тяснопартийни цели![/quote]
  историята на столетницата изобилства с убийства в името на властта. защо случката с Пламен да е по-различна?

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 14. 14 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#10:"Танас"]Човек не се гаси със снягов пожарогасител а с прахов или се загръща с лъчисто одеяло.[/quote]
  Господине, предлагам ви довечера да отидете на протеста и след като направите проучванията си на място, да се върнете и да ни уведомите за следното:
  - колко от протестиращите ходят с пожарогасители в ръце - били те прахови или СО2, и колко си носят "лъчисти одеала";
  - в колко от околните сгради разполагат с посочените от вас средства за гасене на самозапалили се, вкл. Радисън, НС, НИМ, Храм-паметник "Александър Невски" и т.н.
  Глупостите, които сте изписали, в стремежа си да ни се покажете компетентен, нямат никакво отношение към възможностите в конкретна критична ситуация, каквато представлява самозапалването на човек на публично място. В такива ситуации се действа хаотично и подсъзнателно, всякакви норми и правила се пренебрегват, дори ако допуснем, че хората наоколо са запознати с тях!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 15. 15 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И ако слънцето изчезне
  от тия небеса приветни,
  то някой в ада ще да влезне,
  главня да вземе, да ни светне!

  От мнение на съфорумец:
  http://www.dnevnik.bg/photos/2013/07/24/2109917_fotogaleriia_41-i_den_na_protest_sreshtu_kabineta/?ref=miniurl#comment-18

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"Кокетна - за касиране на вота!"]В такива ситуации се действа хаотично и подсъзнателно, всякакви норми и правила се пренебрегват, дори ако допуснем, че хората наоколо са запознати с тях![/quote]

  Така действат само неподготвените и затова след това има само чемшир за жалост.
  Охраната на Община Варна как е действала и с какви уреди трябва да устнови разследването

  [quote#14:"Кокетна - за касиране на вота!"]Глупостите, които сте изписали, в стремежа си да ни се покажете компетентен[/quote]
  Със сигурност съм по - компететен от Вас и не съм длъже да Ви давам обяснение колко човешки животаа съм спасил. Толкоз.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Тогава, защо пламна Пламен? До деня за отговор остават пет дни."
  Ще получите отговор, че няма данни за склоняване към самоубийство.
  Иначе Пламен пламна, не защото го искаше а се запали по невнимание, от непохватност, но това не се вписва в героичния мит, по-добре звучи да си имал кауза, а не че си бил несръчен карък, игнорирал свойствата на горивните вещества.

 18. 18 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  добре е да качите клиповете във вибокса, да можем и ние да се уверим какво се е случило

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#7] от "pipon":
  Не си струваше такава огромна саможертва в името на селско-комунистическия псевдо елит- маскиран на синьо-червена псевдо елитарна върхушка , който ни управлява близо четвърт век и иска да ни тормози поне още толкова "

  -По-голям тормоз от Боковия не съм виждал.Вие и саможертвата на Пламен изопачихте.

 21. 21 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Да не забравяме:
  Долу ТИМ!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 22. 22 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Киро подал оставка в началото на март?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 23. 23 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "Тогава, защо пламна Пламен? До деня за отговор остават пет дни."

  Пламна, защото му е липсвало достатъчно акъл в главата.

 24. 24 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Митко":

  Долу простотията ти!

 25. 25 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "danielv":

  Имал си е достатъчно акъл човека, а и буден дух. Това, че някои хора дават живота си за каузите, в които вярват, не значи, че нямат акъл. Според мен някой му е помогнал да вземе това решение. Явно обаче няма да се разбере нищо. Мир на праха му!

 26. 26 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ей няма да спрете да използвате нелепата смърт на това момче за каквото ви е удобно на вас!Много ясно ,че не е искал да умре,много ясно ,че не е осъзнал какво може да си причини,ама нали или добро или нищо..съжалявам родителите му,затова ,че поне като не мисли за себе си, не е помислил за тях!

 27. 27 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 372 Разстроено

  Убедена съм, че имаше хора, които се опитаха да се възползват от Пламен - от протеста му, а после дори и от смъртта му. Опорочиха бунта му и се опитаха да извъртят думите и действията му в своя полза - да не забравяме, че трагедията с Пламен се случи преди парламентарните избори, в които участваха и редица по-малки и по-непознати на мнозинството хора партии... които изключително долно се опитаха да си направят предизборен пи ар от една трагедия Именно затова в статията се говори за "политически мотив". Надявам се истината скоро да излезе наяве и Пламен най-сетне да почива в мир!

 28. 28 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"pipon"]38 минути след самозапалванто на Пламен ББ подаде оставка [/quote]
  Всъщност ББ подаде оставка след като слънцето залезе.
  И за да не го обвинят за залеза, каза защо - защото протестите в София са окървавени.
  А Пламен не е казвал и дума срещу ББ. Викаше срещу Кирил Йорданов.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 29. 29 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#20:"dedo pepo"]По-голям тормоз от Боковия не съм виждал.[/quote]
  Ние пък сме виждали - комунистическия, и то в продължение на един век. Убийствата са вашето средство, за да сте винаги на власт.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 30. 30 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#20:"dedo pepo"]Вие и саможертвата на Пламен изопачихте.[/quote]
  оказа се, че май не е била саможертва, какво правим сега?

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 31. 31 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 556 Неутрално

  МВР имат интереси,освен "олигархия" да създат лоби и на "благоденстващи старци"-които да съществуват с огромно по-голям семен бюджет от "младите хора"-само така се създава "мафия".

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 32. 32 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важна статия. Авторът е премълчал основните неща, които знае, за "деня на истината". Форумът на Дневник не е на висота, меко казано

  И ти си прав, Ходжа
 33. 33 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 563 Любопитно

  Интересно какво ли ще е становището относно дествията на присъствалите полицаи и "укриването на доказателства"!!!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 34. 34 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  БОГ ДА ПРОСТИ ПЛАМЕН И ВАРНА-ГРАД! АМЕН!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 35. 35 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ПРЕДЛАГА СЕ ПОСЛЕДНА ПРОВЕРКА В ДОБАВЪК - КАНДИДАТСТВАЛ ЛИ Е ПОКОЙНИКЪТ ЗА СПОНСОРИРАНЕ ПО ЛИНИЯ НА Т.Н. "ОТДЕЛ КУЛТУРА" ПРИ ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД!?! В БОЛШИНСТВОТО СЛУЧАИ ТАКЪВ МАЙСТОРСКИ КОМПЕТЕНТЕН ОТКАЗ ТИ СТОРВАТ - ЧЕ!?! - АКО РЕАЛНО ВЪЗЛАГАШ НА ЗАНИМАНИЯ С ИЗКУСТВО - ВСИЧКО БИ МОГЛО ДА СЕ ОЧАКВА.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK