"Войната" за плажа "Корал" продължава

"Войната" за плажа "Корал" продължава


Във вторник в рубриката "Новини от вас" на Дневник беше публикувана информация със заглавието "Започва унищожаването на плажа "Корал". Тя беше илюстрирана със снимка на работещ багер, а в текста под нея се твърдеше, че "в момента до границите на самия плаж от юг собственикът на около 45 дка земя загражда с незаконна ограда, копае изкопи с багери в разгара на летния сезон и ограничава напълно достъпа на граждани до плаж "Корал"".


По-късно в телефонен разговор Атанас Русев от сдружението "Да запазим Корал" потвърди публикуваната информация.


Според него заповед, издадена от общинската администрация в Царево забранява извършването на каквито и да е изкопни работи в района в рамките на туристическия сезон, който започва на 15 май и продължава до края на септември.
"Става дума за изкоп с дължина поне 400м. и дълбочина около 1.5м., каза Русев. Дори да нямат нужда от разрешение действията, извършвани от собствеинците на терена, са в противоречие със заповедта на кмета на Царево. Поставянето на подобно заграждение възпрепятства свободния достъп на граждани до плажа, което е нарушение на конституцията", обясни той.


"В никакъв случай не става дума за строителство на плажната ивица, каза от своя страна Сава Чоролеев, изпълнителен директор на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Прайм пропърти БГ" собственик на терена, върху който се извършват изкопните работи. Това е частен имот в близост до пясъчната ивица, който заедно с други подобни терени наоколо до този момент не беше ограден, а това даваше свободен достъп до тях на недобросъвестни ползватели, които разполагаха там палатките и караваните си".


Според Чоролеев собствениците на караваните, които през лятото се допускат там замърсяват района, за което "Прайм пропърти БГ" нееднократно е била санкционирани от общинските власти в Царево. "Издадено ни е и предписание от полицията да оградим имота си, за да го охраняваме сами срещу превръщането му в нерегламентиран къмпинг", информира още управителят на "Прайм пропърти БГ".


Вчера от дружеството също се възползваха от възможността за директно публикуване на читателски новини в платформата Дневник.bg и от своя страна публикуваха текст със снимки, озаглавени "Ето това е истинският нарушител на плажа Корал". В него се твърди, че концесионерът на плажа Корал  - фирма "Райд екстрийм" ООД, в която до края на месец март тази година е бил съдружник и Атанас Русев, е допуснала разполагането на многобройни каравани, палатки и леки автомобили срещу заплащане върху пясъчните дюни.


"Съгласно Закона за  устройство на Черноморското крайбрежие пясъчните дюни са изключително защитена територия и върху тях няма право да бъдат разполагани абсолютно никакви постоянни или временни обекти", пише в публикувания текст, илюстриран със снимки от плажа "Корал".


"Това, което се вижда на публикуваните изображения е част от т.нар. "неактивна" зона на плажа, която също е обект на договора с концесионера на ивицата, обясни Атанас Русев. Върху нея няма дюни по смисъла на закона, каза още той. За да бъдат такива те трябва да са описани и включени в карта на района".


Русев твърди, че след многобройни сигнали, подадени от собствениците на терени в близост до плажа, до момента общината в Царево, МРРБ и РИОСВ са извършили няколко проверки, които не са констатирали никакви нарушения.


"В продължение на 6 години, през които аз също съм бил сред наемателите на плажа, никой не е казвал, че извършваме незаконна дейност".


Вчера "Дневник" се свърза и с Людмил Петрински, управител на дружеството "Райд екстрийм", което в момента стопанисва "Корал". Той отказа всякакъв коментар на публикуваните снимки на каравани и палатки, разположени на плажа. "Не бих искал да влизам в словесен двубой с никого", бяха единствените му думи.


До момента няма отговор и на въпросите, които изпратихме във връзка със случая в МРРБ, РИОСВ – Бургас и общината в "Царево".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK