"Отворено общество": За 72% от българите положението е нетърпимо

Според проучването на институт "Отворено общество" протестите срещу кабинета срещат подкрепата на 44% от българите, 37.5 на сто не смятат, че Орешарски трябва да подава оставка

© Красимир Юскеселиев

Според проучването на институт "Отворено общество" протестите срещу кабинета срещат подкрепата на 44% от българите, 37.5 на сто не смятат, че Орешарски трябва да подава оставкаПрез юли 72% от българските граждани определят положението в страната като "непоносимо/нетърпимо". Това е скок с 15% спрямо пролетта на миналата година и представлява най-високата стойност през последните 6 години, сочи проучване на обществените нагласи, изготвено от институт "Отворено общество" между 5 и 16 юли.


По данни на института 44% от хората заявяват подкрепа за протестите срещу кабинета "Орешарски", а 16 на сто смятат, че са започнати важни реформи и протести не трябва да има. За незабавни предсрочни избори се обявяват 37.5%, но толкова са и българите, които смятат, че правителството не трябва да подава оставка.


Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Бъдеща коалиция на партиите от Реформаторския блок обаче среща подкрепата на 19% - 12 на сто по-скоро биха гласували за обединението, а други 7% го подкрепят напълно.
"Дневник" публикува без промени резюмето на изследването от сайта на институт "Отворено общество":

Обществени нагласи-  юли 2013


Негативните оценки за положението в страната достигат до безпрецедентно високо ниво за последните 6 години. Същевременно обществената подкрепа за членството в ЕС и политиката за финансова стабилност не е разколебана, а нагласите в защита на демокрацията като ценност се увеличават. Това сочат данните от национално представително изследване на общественото мнение, осъществено от Институт Отворено общество – София в периода 5-16 юли 2013 г. Според изследването в обществото съществува превес на настроения в подкрепа на продължаващите втори месец граждански протести срещу правителството, но те не са съпроводени със съществени промени в електоралните предпочитания.


Оценки за положението в страната


През юли рекордно висок дял от 72% от българските граждани определят положението в страната като "непоносимо/нетърпимо". Това е скок с 15% спрямо пролетта на миналата година и представлява най-високата стойност, регистрирана по този показател през последните 6 години. Едва 2% смятат, че положението в страната е "нормално/добро", други 22% го определят като "поносимо", а 4% не са изразили мнение.


Съществено нарастват и негативните оценки за икономическата ситуация. 63% от анкетираните смятат, че икономическата ситуация се е влошила през последните 12 месеца, а 37% очакват тя да продължи да се влошава. Това представлява увеличение на негативните оценки по тези показатели съответно с 10 и 15 процента в сравнение с периода преди една година.


Отношение към правителството и протестите


45% от анкетираните смятат, че България се развива към по-лошо по време на сегашното правителството, а 20% са на противоположното мнение (35% не могат да преценят). От запитаните 44% изразяват неодобрение към дейността на кабинета, 33% одобряват дейността му, а 23% не могат да преценят.


Близо 44% е делът на хората, които заявяват, че подкрепят протестите срещу правителството. 16 на сто смятат, че правителството е започнало важни реформи и не трябва да има протести срещу него. Мнението на 23% от анкетираните е, че правителството трябва да получи 3 месеца спокойствие и ако покаже, че не се справя, едва тогава да се протестира срещу него. Близо 17% заявяват, че нямат отношение към въпроса.


Според данните от изследването, което е проведено преди сблъсъците между полицията и протестиращите в София в нощта на 23 срещу 24 юли и не отчита техния ефект върху обществените нагласи, възможността за незабавна оставка на правителството и избори през есента на тази година се подкрепя от около 37,5% от анкетираните. Същият дял анкетирани смятат, че правителството не трябва да подава оставка. 25% са на мнение, че правителството трябва да подаде оставка през пролетта на 2014 година и тогава да се проведат парламентарни избори заедно с изборите за европейски парламент. Най-слаба е подкрепата на идеята за ново правителството в рамките на този парламент, като едва 12% биха подкрепили подобен вариант. (Запитаните са имали възможност да изразят съгласие с повече от една възможност и сборът от процентите надвишава 100)


Електорални нагласи


На въпрос "За кого бихте гласували, ако днес има парламентарни избори", 23,4% казват, че биха гласували за ГЕРБ, 22,1% - за БСП и 5,2% - за ДПС. За всяка една от останалите политически сили биха гласували около или под 2 процента от анкетираните, като сред тях най-близо до прескачане на бариерата са България на гражданите, НФСБ и Атака. 31 на сто заявяват, че няма да гласуват.


На директен въпрос дали биха подкрепили с гласа си нова коалиция център-дясно (Реформаторски блок), включваща ДСБ, България на гражданите, Синьо единство, Зелените, Свобода и достойнство и други от традиционните десни партии, останали извън парламента, 7% отговарят "да, напълно", а други 12% отговарят "по-скоро да".


Демокрация и институции


Данните от изследването показват нарастване на нагласите в защита на демократичните ценности в сравнение с предходната година. На въпрос "Ще се съгласите ли да се ограничат за кратко време някои от демократичните права и свободи, за да се въведе ред и сигурност и да се стабилизира икономиката?" 37,6% от анкетираните отговарят категорично не или по-скоро не, което е увеличение с 10% в сравнение с дела на хората, споделящи това мнение през май 2012 година (27%). Съгласие да бъдат ограничени демократичните права и свободи изразяват 47,7% от анкетираните, което е спад с над 8% в сравнение с преди една година (56%). Относителният дял на несъгласните с ограничаване на демократичните права и свободи е най-висок сред привържениците на партиите в Реформаторския блок, 53% от които са против подобно ограничаване. На обратния полюс са привържениците на БСП, 59% от които биха приели ограничаване на демократичните права в страната.


Доверието в политическите партии продължава да спада като през юли едва 7% от анкетираните заявяват, че имат голямо или много голямо доверие към тях. Доверието към парламента остава традиционно ниско (10%), а това към правителството (15%) спада до най-ниското си ниво от 5 години насам. Доверие към президента изразяват 30% от анкетираните, а 40% от тях заявяват, че имат по-голямо доверие на европейските институции, отколкото на българските. Хората на обратното мнение са 15%.


Подкрепа за ЕС, финансовата стабилност и реформите


6 години след официалното присъединяване на България към ЕС, близо 70% от анкетираните заявяват, че днес отново биха подкрепили членството в съюза и оценяват ефекта от него като напълно или по-скоро положителен, докато около 19 на сто са на обратното мнение. По-добрите възможности за намиране на работа, свободното пътуване и достъпът до евро фондовете са определени от анкетираните като трите най-големи предимства от европейското членство на страната. Под 10% от запитаните смятат, че членството няма никакви предимства.


Мнозинството българи продължават да изразяват привързаност към политиката на финансова стабилност. Над половината от анкетираните (близо 51%) не одобряват идеята правителството да вземе допълнителни заеми, за да попълни "дупките в бюджета", докато около 24 на сто са съгласни с тази идея. Системата на валутен борд също получава висока подкрепа. 56% от анкетираните заявяват, че подкрепят борда, което е най-високото регистрирано ниво на подкрепа за него през последните 6 години. Против валутния борд са 21% от запитаните. В същото време идеята за въвеждане на еврото продължава да губи атрактивност, като 67% от анкетираните са против замяната на лева с еврото, а едва 16% биха подкрепили подобна промяна.


Според анкетираните в страната е най-наложително да продължат реформите в секторите здравеопазване (40%); пазар на труда, заетост и доходи (27%); икономически растеж (25%); социална политика (24%) и образование (21%). 8-9% от анкетираните смятат, че са нужни неотложни реформи в съдебната система и в сферата на вътрешния ред и сигурност.
 


Цитираните данни са от изследване на общественото мнение, осъществено по проект и от екип на Институт Отворено общество - София в периода 5-16 юли 2013 г. сред 1155 души. Извадката е национално представителна по модел на гнездова извадка, стратифицирана по области и тип населено място (град/село). Максималната грешка при 50% дял е 2,9% (без да се отчита вътрешно-гнездовата корелация).

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 974 Неутрално

  ънбалийвабъл - още има хора, които твърдят, че протестите не са спонтанни - идиотия

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 5. 5 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 434 Весело

  Значи при нови избори в близките месеци влизат със сигурност пак само "дяланите камъни" - ГЕРБ, БСП и ДПС? Тогава какво правим?

 6. 6 Профил на saki0
  saki0
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо положението е нетърпимо за 72% от българите/отговор в няколко изречения/:
  1)Олигархия по руски образец
  2)анархия и беззаконие/липса на правово ред/ по африкански образец!
  98% от парите, които дава ЕС се "усвояват" от едни и същи фирми! Какво повече да добавя?
  3)огромна структурна безработица
  4) най-нисък стандарт в ЕС
  3 и 4 се обуславят от 1 и 2
  5) привнесена инфлация/миналата година стоките, които потребяват масите/ са поскъпнали с над 30%

 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "най-високата стойност през последните 6 години"

  Без коментар.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изводът е един. В никой случай не може да се твърди, че протестиращите изразяват мнението на народа.

 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Покрай февруарските, а и на сегашните протести се прокрадват призивите за нова конституция. Не знам нужна ли е нова или може да се ремонтира сегашната. Тоест знам си моето мнение, но нямам никаква идея за общата представа, затова най-сетне дадох ход на отдавна планираното изследване по въпроса, което ще е максимално обективно, ако се включат повече хора. Можете да го видите тук. http://constitutionbg.blogspot.com/

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на saki0
  saki0
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  аз съм готов да протестирам срещу Белене/БСП я записва в програмните документи на правителството днес/, но олигарсите-противници на Белене ни пробутват 2-4 пъти по-скъп ВЕИ ток! Поне за 15г!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  [quote#8:"reakzioner"]В никой случай не може да се твърди, че протестиращите изразяват мнението на народа.[/quote]

  Само на половината. Но на продуктивната половина - против са пенсионерите, безработните, негодните за производителен труд.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#8:"reakzioner"]

  Изводът е един. В никой случай не може да се твърди, че протестиращите изразяват мнението на народа.[/quote]
  Единственият извод, който аз успях да си извадя е, че почва новият сезон на "Мозъчна промивка", чрез социологически проучвания. Новата мантра- 3 партии + евентуалното Реформаторското сборище.

 15. 15 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Според анкетираните в страната е най-наложително да продължат реформите в секторите здравеопазване (40%); пазар на труда, заетост и доходи (27%); икономически растеж (25%); социална политика (24%) и образование (21%)."

  Нито една от тези теми няма да видите на плакатите на протеста на жълтите павета.

  Което означава, че или резултатите от проучването на Отоворено общество не са представителни, или исканията на протестиращите на жълтите павета се разминават с исканията на по-голямата част от общество.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Изборното право не прави разлика между продуктивни и непродуктивни избиратели.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Идеята за платените протести е жизнено важна за БСП или по-скоро за ръководството и.

  Ако протестите са платени то в момента в който ГЕРБ, Пашата или който там според БСП плаща, свърши парите и протестите ще спрат. Негативните последствия от платени протести ще са минимални - веднъж спрели.

  Ако протестите обаче не са платени, то това означава че има много натрупана омраза и същевременно изключително силна мотивация за протести срещу БСП и то в много хора. По този начин оставени да родължат протестите дори могат да се засилят, а омразата към БСП да се засили допълнително. Което прави предсрочните избори задължителни ако БСП иска да оцелее дългосрочно. Макар че това ще означава че Станишев се е провалил тотално и трябва да си загуби главата. И че може би ДПС ще си загуби влиянието.

  Така цялата тази мъка която БСП налага и на гражданите и на полицаите е с една единствена цел. Станишев да запази шефското място и да запазят новополучената власт на ДПС. Самата БСП само може да спечели от оставка на правителството.


 19. 19 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 473 Весело

  Стига бе...тия "илюминати" някакви си 2500,хайде 3000 души и те ги направили 72 процента!Уф!Или вече останалите в България са такова количество,та лумпените станахме 72 процента! Ех,лельо Паце...

  haokarapora
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  [quote#8:"reakzioner"]Изводът е един. В никой случай не може да се твърди, че протестиращите изразяват мнението на народа.[/quote]
  Беше. Първите три-четири дни.
  Петък, когато хората скокнаха като един заради назначението на Пеевски, събота и неделя. И донякъде понеделник.
  От там насетне ... толкова сме го дъвкали накъде се сурна ...

 21. 21 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1417 Разстроено

  Тази страна вечно ще гние под проклятието на комунизма. Май ще трябва да се мисли за евакуация...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  [quote#16:"reakzioner"]Изборното право не прави разлика между продуктивни и непродуктивни избиратели. [/quote]

  Така е. Но продуктивните сме тези, които плащаме заплатите на 240-те дембели в парламента.

  Вие - останалите - не можете да си платите и тока.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на saki0
  saki0
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#15:"Neyk"] реформите в секторите здравеопазване (40%)[/quote]

  Като чуя думата "реформи" косата ми настръхва, защото българските политици от всички партии правят реформи така както дявола чете евангелието! Обществото е в губеща позиция, а малцина приближени до властта-печелят неимоверно!
  Самото здравеопазване е в отвратително състояние, както и цялото ни общество!

 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Любопитно

  А бе не знаех, че тая Мира Радева -Янева, или Янева -Радева беше - и тя била на щат към Отворено общество

 25. 25 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Демокрацията обаче не се свежда до взаимен фонд; тя не е пазар. Гражданите са участници, а не консуматори на управлението. Смисълът е във включването на всички гледни точки на живеещите заедно, а не в разпределянето на дялове според вноската. Данъците са ресурс, който отделяме, за да изпълним общите решения, а не такса за ползване на благо. Консуматорското отношение е необходимо условие за ограничената демокрация

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Весело

  [quote#16:"reakzioner"]Изборното право не прави разлика между продуктивни и непродуктивни избиратели[/quote]
  На, но нацистката идеология прави.
  Даже нАучно се обосновава ...

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#8] от "reakzioner":
  Изводът по-скоро е, че ти ни най-малко не изразяваш мнението на повечето български граждани и колкото повече протестите срещу правителството на Олигархски и неговия инат продължават, толкова повече процентът на българите желаещи това правителство да се разкара става по-голям.

  О С Т А В К А !

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  [quote#16:"reakzioner"]Изборното право не прави разлика между продуктивни и непродуктивни избиратели.[/quote]
  Те едно време са мислели, че земята е плоска, ама нещата са се променили!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#15] от "Neyk":
  Много точно наблюдение! Аз залагам на второто.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  Другарите от Новата Тройна Коалиция да четат тези данни и да си правят сметката какво ги чака щом като 72%/или почти 3/4 от хората /определят ситуацията като нетърпима/непоносима!

 32. 32 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тези проценти на практика ще са различни от посечените по-горе, ако се проведат сега избори....

 33. 33 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Ти какво точно произвеждаш?

 34. 34 Профил на army
  army
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "pipon":

  Именно! В момента се въвеждат реформи и се канят хората да говорят с правителството. Нека видим дали изобщо има някой адекватен, а не само карнавал по улиците!

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  [quote#33:"reakzioner"]Ти какво точно произвеждаш? [/quote]

  Ами ... данъци.

  А ти?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#27] от "Храбър":
  Нямам спомен някой да Ви е упълномощавал да представяте повечето българки граждани - повечето са с акъла си, както се казва.
  А бе Вие що не спретнете едно референдумче за оставката, щото така малко Ви е силицата

 37. 37 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#5] от "riformator":
  [quote#5:"riformator"]Значи при нови избори в близките месеци влизат със сигурност пак само "дяланите камъни" - ГЕРБ, БСП и ДПС? Тогава какво правим?[/quote]
  Ти не четеш ли обществените нагласи - 19% подкрепа за Реформаторския блок, ако се яви на избори. В една реална предизборна и изборна ситуация, подкрепата им ще се увеличи и съм убеден, че Реформаторския блок има потенциала да е първа политическа сила.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Весело

  [quote#27:"Храбър"]и колкото повече протестите срещу правителството на Олигархски и неговия инат продължават, толкова повече процентът на българите желаещи това правителство да се разкара става по-голям. [/quote]
  Айдее, още един засвяткан!

  Абе, момци, ама вие не внимавате дори в това, което пряко ви засяга за станалото ви любимо броене! Дори забравихте какво сами разпространявахте и на какво се посовавахте до преди две-три седмици!
  Тогава тръгнахте от 85% подкрепа за протеста. Помниш ли?
  Цяла седмица, че и повече ги тиражирахте като "обосновка".
  После тези % ги забравихте и подехте, все едно че нищо не е било, други - 65%.
  Сега ви казват - 45%.
  Специално ли трябва да ти обяснявам тенденцията?

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  [quote#29:"Храбър"]Те едно време са мислели, че земята е плоска, ама нещата са се променили![/quote]

  Да не говорим, че преди 140 години огромното мнозинство от българския народ е било ЗА кротко живуркане като рая в Отоманската империя.

  Левски е бил предаден от българин, защото е бунтувал раята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 996 Любопитно

  Обикновено , тези които казват, че положението е нетърпимо, не отиват да гласуват и не протестират...

 41. 41 Профил на jake13
  jake13
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#33] от "reakzioner":

  Ти как мислиш - постове във форума...един от друг по-умни...
  И още нещо в тоалетната, ама то него всички го произвеждаме.

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  [quote#37:"choss"]Ти не четеш ли обществените нагласи - 19% подкрепа за Реформаторския блок, ако се яви на избори. В една реална предизборна и изборна ситуация, подкрепата им ще се увеличи [/quote]
  Не бъди толкова сигурен.
  Това са нагласи "по принцип" за "алтернатива".
  А какво точно ще излезе и от Реформаторския блок, и от реалната предизборна кампания е съвсем друг въпрос.
  Може да запазят, може да вдигнат, а може и ... да намалат %.
  Имат си три-четири препъникамъчета самите те, а със сигурност ще им подхвърлят в градинката и от другите играчи.

 43. 43 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1358 Весело

  [quote#39:"Norman Granz"]Да не говорим, че преди 140 години огромното мнозинство от българския народ е било ЗА кротко живуркане като рая в Отоманската империя. [/quote]
  -----
  "На обратния полюс са привържениците на БСП, 59% от които биха приели ограничаване на демократичните права в страната.
  -------
  И сега не е много по-различно!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 44. 44 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#37] от "choss":

  Реформаторският блок воглаве с Кунева и сие...? Да бе, и аз също вярвам в Дядо Коледа...

 45. 45 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#31] от "bat_plamen":
  [quote#31:"bat_plamen"]..... и да си правят сметката какво ги чака щом като 72%/или почти 3/4 от хората /определят ситуацията като нетърпима/непоносима![/quote]
  Само да допълня, че нетърпимостта на ситуацията се изостря обикновено през зимните месеци. Сега е лято и протестите преминават някак лежерно, като разходка с биричка в ръка. Зимъс няма да е така.

 46. 46 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "Георги":

  Сложих ти плюс, сега ако обичаш веднагически се евакуирай.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 47. 47 Профил на jake13
  jake13
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  Еваларка Рамов...

  Беше се похвалил че имаш модерно колело за 5,6 бона и с него ходиш на протеста...
  Скоро няма ли да пътуваш в чужбина, че да ти мина през пентхауса и да му пукна гумите...

 48. 48 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Съгласие да бъдат ограничени демократичните права и свободи изразяват 47,7% от анкетираните..."
  --
  ето това е страшното в тая анкета. Почти половината са съгласни да ги тъпчат всякак, интересува ги само да си мишкуват с ракийката пред телевизора. Едва ли е необходимо да обяснявам, че подкрепящите правителството са изцяло в тази група.

 49. 49 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма значение, че е нетърпимо нали 900 хиляди души са гласували за БСП (желязната логика)

 50. 50 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 567 Неутрално

  от тази стастистика освен, че имаме 16 % неспасяеми олигофрени сред населението, за друго не става . Но малко под 16 % накъде е сигурно средното равнище в европейски мащаб.

  veni vidi fugi
 51. 51 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  явно сме много пропаднало общество, за да има хора, които с ясното си съзнание, че БСП и ДПС са вредни за държавата, отново ще гласуват за тях.

  далече съм от мисълта, че има хора, които вярват в някакви идеи, идеали и чисти намерения на лидерите на БСП и ДПС... явно хората, които подкрепят партиите са кърлежи, паразити, пиявици и облагодетелствани от политиките, които тези две партии водят и са водили.

  РЕФОРМИ !
 52. 52 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":
  [quote#42:"xm..."]Това са нагласи "по принцип" за "алтернатива".
  А какво точно ще излезе и от Реформаторския блок, и от реалната предизборна кампания е съвсем друг въпрос. [/quote]
  Исках да обърна внимание, че въпросът "За коя партия бихте гласували?" и резултата, че 3 партии влизат в парламента се отнася за партиите участвали на предните избори и не визира нови политически субекти. Затова и сумарно % на тези 3 партии са около 50%. Нека не подценяваме тежестта на непредставените в Парламента граждани. Затова мисля, че Реформаторският блок има потенциал, ако се яви като единен политически субект на бъдещи избори. И си прав, че ще му "подхвърлят" най-различни препъни камъчета.

 53. 53 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "jake13":

  Rundgang um die transzendentale Säule der Singularität

 54. 54 Профил на jake13
  jake13
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#53] от "reakzioner":

  Честно казано това 25 минутно нещо едва го изтраивам

 55. 55 Профил на jake13
  jake13
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#53] от "reakzioner":

  Честно казано това 25 минутно нещо едва го изтраивам

 56. 56 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#44] от "riformator":
  [quote#44:"riformator"]Реформаторският блок воглаве с Кунева[/quote]
  Не виждам логика да се фиксираме в една конкретна личност и да я извеждаме като непреодолим фактор за потенциално единодействие между партиите. По-важни са правилата и принципите около които ще се обединяват.
  Видяхме докъде докара фиксацията на СДС спрямо Костов - разбиха успешен проект като Синята коалиция, на която социолозите измерваха 15% подкрепа с тенденция към повишение, година преди изборите.

 57. 57 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Отровено общество е от основните виновници за това положение и сега се опитва на базата на постигнатото да продължава да изпълнява целите си. Също като комунистите. Но хората започват вече да разбират и да отхвърлят соросоидите.

 58. 58 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "jake13":


  Хммм...постави се в състояние ма медитация и ще го усетиш

 59. 59 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Интересно - 23,4 биха гласували за ГЕРБ, 22,1 за БСП. А за Реформаторския блок, без дори да е сформиран още и да има лидери, без да са ясни листите и без да е минал предизборна кампания, вече се радва на 19%. Разлика от 3-4 процента не е трудна за стопяване За това явно е истерията на всички.

 60. 60 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Отворено същество продължава със спекулациите, които са основното му занимание за манипулиране на общественото мнение.

 61. 61 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Как хем реформаторският блок имат поне 7 %, пък не влизат в парламента?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на jake13
  jake13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "reakzioner":

  Много повторения,чак става досадно.За приспиване става...
  Иначе не е зле - ако се съкрати наполовина ще е съвсем друга работа.

 63. 63 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "choss":

  ОК, напълно съм съгласен с вашата логика. Но в България нещата винаги са толкова алогични... Почти визуално си представям как Реформаторският блок ще бъде "разстрелян" в предизборна обстановка от подходящите медии точно заради няколко "спорни" личности! За съжаление в нашата политическа действителност отдавна са без значение принципи, идеи, реформи и т.н. Всичко на изборите се свежда до 2 неща: ХОРА и ОБЕЩАНИЯ (т.е. лъжи)!!!

 64. 64 Профил на jake13
  jake13
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#59] от "julien_le_grand":

  Да не те отчаивам, ама има по голям шанс коалиция от кумчо вълчо,кума лиса и зайо байо да спечелят изборите отколкото "реформаторския" ти блок

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  До коментар [#45] от "choss":
  ++++++++++++++++++++++++++++
  На сто % се присъединявам към твоето мнение!

 66. 66 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  Съгласен съм с мнението. Както става ясно от резултатите, едва 7% са т.нар. ядро на този блок. Останалото е периферия, която наистина по-скоро ще се разширява с времето и с укрепването на убеждението, че Реф. Блок е алтернатива. Важното е Реф. блок да осъзнаят, че много неща могат да зависят от тях и отговорността им е огромна! Ако имат успех на изборите и изпълнят обещанията си могат да разчитат на поне още един мандат, защото приоритетите им - правова държава, реформа и модернизация - са нещото, от което България има огромна нужда в момента.

 67. 67 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#64] от "jake13":

  Този анализ в качеството ти на политолог от Оксфорд ли идва ??

 68. 68 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  През юли 72% от българските граждани определят положението в страната като "непоносимо/нетърпимо". Това е скок с 15% спрямо пролетта на..
  ========================
  Ми приемаме поканата на Путин и тези 72% от българските граждани ще определят положението в страната като проспериращо.

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Манджата е с грозде...

 70. 70 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#16] от "reakzioner":

  Но уличното право прави разлика. А когато другото право го няма... идва уличното. Каквото повикало, такова се обадило...

 71. 71 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#57] от "lessonsoftime":

  Хубаво, че ти прочетох мнението преди да са смогнали да го изтрият +++++
  Също така хубаво, че на 42-ия ден баш-организаторите не се се стърпяха и им се чу гласецът - това е знак, че са се поизнервили, а всеки техен дискомфорт е радост за мен

  https://goo.gl/8NG90J
 72. 72 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#19] от "haokarapora":

  Сигурно си много прав!
  Излишно голям брой лумпени и некадърници.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 73. 73 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  72 процента определят положението като непоносимо.
  Но 50 процента ще гласуват пак за ГЕРБ, БСП и ДПС. 31 процента няма да гласуват.
  Интересно ми е как тези хора смятат, че положението ще се промени/подобри, ако пак изберат същите или не гласуват, т.е. ако не направят нищо, за да се променят нещата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 74. 74 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 434 Гневно

  "На обратния полюс са привържениците на БСП, 59% от които биха приели ограничаване на демократичните права в страната."

  Тия дъртите чугунени глави няма ли да измрат вече...
  Ляво - може, мафия - НЕ!

 75. 75 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Любопитно

  [quote#73:"Lady Zeppelin"]Интересно ми е как тези хора смятат, че положението ще се промени/подобри, ако пак изберат същите[/quote]

  Странно, нали?

  Ама още по-странно е че:" Мнението на 23% от анкетираните е, че правителството трябва да получи 3 месеца спокойствие и ако покаже, че не се справя, едва тогава да се протестира срещу него."

  Значи Пеевски в ДАНС, СИК в МВР, ВИС в не знам къде си, 1 милиард (1 000 000 000) не им стигат на 23% че искат да чакат още наглост и расипия!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 76. 76 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#16:"reakzioner"]Изборното право не прави разлика между продуктивни и непродуктивни избиратели. [/quote]

  Но прави разлика между мислещи и немислещи.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 77. 77 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Всички новоизлюпени блокове, плюнки, агрегати и какво ли не трябва да отговорят на един единствен въпрос, но не с увъртания и общи приказки, а точно: Как и кога доходите на българите ще се приближат до европейските? Всичко друго е мижим да те лажим. Приказките, че ще помагат на бизнеса са преливане на пусто в празно. Кой бизнес? Да приемем, че цялата индустрия е от чуждестранни инвеститори. Как ще ги накарат да плащат европейски заплати. Никак. Просто ще си вдигнат парцалите и ще се изнесат в бимбинистан.

 78. 78 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#5:"riformator"]Тогава какво правим?[/quote]
  Какъв вечен въпрос! На всичко отгоре ние, българите, никога не сме подготвени с адекватните отговори, независимо дали зимата ни е изненадала, македонците за пореден път са ни оплюли или е гръмнала бомба в Бургас.
  Така и сега - протестираме, но не знаем за какво. Защото, драги протестиращи, "оставка" е средство за постигане на цели, но целта не я дефинирате. И не съм чул изобщо някой да дефинира разумна цел, освен явното партийно боричкане, което не е новост. Та, така. над 70% недоволни, но ... недоволството не ражда нищо креативно. И не може да роди. Недоволството е сигнал, симптом, но я няма онази политическа единица, която да носи на гърба си за решаване проблемите на недоволния народ, а всеки гледа да яхне недоволството. Е, с толкова много ездачи и все от жокей нагоре, няма да стане. Гледам кои са лицата на предна линия в т.н. "Реформаторски блок". Кратко заключение - "Не са те!"

 79. 79 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#75] от "Demokrat":

  Ами защо не назначат и Румяна Желева? Защо не вземете Боко да назначи за министър Даниел Георгиев-депутат от ГЕРБ и син на комуниста -гербажия и кмет на Ботевград. момчето е почти неграмотно, но таткото има крадени пари и му купи депутатско място.

 80. 80 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 594 Весело

  а кога зимъска,
  снЕг забръска
  съвсем ще им стане нетърпимо!
  че и свободни метли нЕма в ЕвропаТА вечe и кранчето за помощи само прокапва)

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 81. 81 Профил на врачански змей
  врачански змей
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]Но продуктивните сме тези, които плащаме заплатите на 240-те дембели в парламента.
  [/quote]
  Щом плащаш заплати на депутатите, я кажи колко данък си внесъл за миалата година.

 82. 82 Профил на врачански змей
  врачански змей
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#33:"reakzioner"]До коментар [#22] от "Norman Granz":
  Ти какво точно произвеждаш? [/quote]
  Как какво, дреме из форуми и произвежда коментари. Очаква накрая да получи бонуси на активен борец.

 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":Точно за това чичо ти Хитлер се отрови , застреля и накрая го запалиха. От тогава насам подобни идеи се преследват със закони.

 84. 84 Профил на dartagnan
  dartagnan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  НО 100 % СА ГОТОВИ ДА ТЪРПЯТ ?!

 85. 85 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#19:"haokarapora"]Стига бе...тия "илюминати" някакви си 2500,хайде 3000 души и те ги направили 72 процента![/quote]

  Става въпрос за 72% от хранениците на Сорос.

  Никога повече мутри начело на България.
 86. 86 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#31] от "bat_plamen":Ти не ги вземай сериозно тия работи. Сега ситуацията е нетърпима главно за Отворено общество , защото не им харесва правителството. Тяхното кантарче е силно наклонено към Сорос който им плаща.

 87. 87 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#81] от "врачански змей":

  24 часовото висене у форумето деклариран труд ли се води?
  а като стаж за пенсия??
  сега разбирам я това натискане за висок рейтин)отначало мислЯх,че за популярност се борят, като лейди Гага да станат- българските Гагиа то било за точки и трудов стаж)


  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#33] от "reakzioner":Ами , произвежда ! Тука дреме за една надница от бат Бойко за когото произвежда захарен памук и плюва по другите.

 89. 89 Профил на jenminjibao
  jenminjibao
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Комплексари и наглеци- които са яхнали народа= Ако сега не ги изритаме- те ще станат още по-нахални

 90. 90 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нито Сорос,нито Отворено общество могат да влияят върху нас!
  Ние сме протестиращи свободни,доброволни и ако някой си мисли,че някой може да ни купи,грешно си мисли.
  Купувачите и продавачите са на НДК!Горките слепи,глухи,незнаещи!
  Усмихнете се и елате с нас- ОСТАВКА НОРЕШАРСКИ,че много бели направи за нула време!

  Tony
 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":Вземи да прочетеш нещо по-ново от хипотезата , че някой е предал Левски. Просто е имало един бдителен турчин и един Левски , чиято предпазливост му изневерила.

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  До коментар [#86] от "ahasver":
  Грешиш ,защото ситуацията е много тежка и хората масово у нас недоволстват-независимо,че само една малка част от тях е на улицата!Предполагам,че есента или зимата ще има много по-сериозни протести у нас!

 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#56] от "choss":Правилата и принципите на книга винаги са красиви , напудрени. Хората обичат да слушат такива нещо. Ако четеш само програмите , трудно ще ги Различиш. Гледай кой ти говори. Сбирщината Реформаторски блок се опитва с обединени усилия да се намъкне в парламента. А това са остатъци , огризки , обелки от стари партии с доверие под 1% на изборите. Само Кунева като по-нова взе 3%. Толкава им е таванът и сега общо.

 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#77] от "stoicho2":Чуждестранните инвенститори са неизбежно зло на този етап. Има изследвания които показват ,че една и съща американска компания за еднакъв труд , еднаква квалификация, плаща в САЩ 7000 щ.д. а в Индия - 500. Класовата борба не е измислена от Маркс. Тя е съществувала , а той само я разглежда.

 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#90] от "Free person":А ти иди веднаж пред НДК да ги видиш тия слепи и т.н. Повечето са с два-три пъти повече житейски опит от теб, преживяли много юруш кампании и поумняли. Вие сега стъпвате на пътя , който те вече се го извървяли.

 96. 96 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#38] от "xm...":
  [quote#38:"xm..."]После тези % ги забравихте и подехте, все едно
  че нищо не е било, други - 65%.
  [/quote]
  На НЦИОМ процентите са 58.

  [quote#38:"xm..."]Сега ви казват - 45%.
  Специално ли трябва да ти обяснявам тенденцията? [/quote]
  Няма нужда, достатъчно е да прочетеш данните:

  "Според данните от изследването, което е проведено ПРЕДИ сблъсъците между полицията и протестиращите в София в нощта на 23 срещу 24 юли и не отчита техния ефект върху обществените нагласи, възможността за НЕЗАБАВНА оставка на правителството и избори през есента на тази година се подкрепя от около

  37,5% от анкетираните.

  Същият дял анкетирани смятат, че правителството не трябва да подава оставка.

  25% са на мнение,

  че правителството трябва да подаде оставка през ПРОЛЕТТА на 2014 година и тогава да се проведат парламентарни избори заедно с изборите за европейски парламент."

  37,5 + 25 = 62,5%

  След издевателствата на комунистите на 23.07 чухме и двата синдиката да искат избори тази година. И да прогнозират (планират) стачки и социално напрежение от есента...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 97. 97 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Както стана ясно от разчетите на КНСБ, около 1 600 000 души в България живеят под прага на бедността. Тук се говори за 72% , които считат, че положението е нетърпимо. Това е огромна част от населението, което говори за краха както на прехода, така и на крадливата политическа класа, на политическия модел и на "реформите", извършени през последните 23 години. Писна ни от надежди, от празни обещания, от жалки оправдания и изгубени илюзии. Българинът вече не вярва на политическата класа, защото много е лъган и много е прецакван. И пак ще бъдем лъгани, употребявани и прецаквани, зашото политическата класа в България се състои от мошеници, крадци и некадърници. Няма политическа сила, на която да имаш доверие и да разчиташ, че няма да те измамят. България се намира в сериозна политическа криза и няма никаква светлина в тунела.

 98. 98 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 381 Неутрално

  БСП за 24 години поне пет пъти доказа, че е неспособна да води държавата към прогрес. Три пъти пряко - с Луканов, Виденов и после с тройната коалиция и два пъти косвено, чрез Беров и чрез така наречения "цар". Ако не падне това правителство, просто ще го докажат отново и само ще се губи време, а напрежението ще расте: "Отворено общество": За 72% от българите положението е нетърпимо.

 99. 99 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мошеникът Сорос отново е тук.
  Съмнявал ли се е някой?

  Изобилната медийна поддръжка. Познатата режисура.
  Миролюба Бенатова, Тицин, Вяра Лафчис, и другите утвърдени юдейски клакьори на първа редица.

  Мошеникът Сорос в "борба с олигархията''.
  Non-sens

 100. 100 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе като гледам как масово подкрепят протеста само пред телевизора, явно е търпимо все още.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK