Орешарски: Не чувам убедителни аргументи защо да подам оставка

Орешарски: Не чувам убедителни аргументи защо да подам оставка

© ReutersБългарският премиер заяви в петък, че ще остане на власт, въпреки че на всекидневните улични протести хората искат оставката му. Той обаче добавя, че липсата на широка обществена подкрепа за правителството му ще забави важни големи реформи, от които страната се нуждае.


Така Гарет Джоунс и Цветелия Цолова от "Ройтерс" представят интервюто си с Пламен Орешарски, взето в кабинета му в Министерския съвет.


Хиляди българи - предимно млади и добре образовани, от седем седмици организират шумни антиправителствени демонстрации пред парламента с твърдения, че управлението е корумпирано и доминирано от сенчести бизнес интереси, пишат още авторите.
"Несигурността и политическата криза засягат бизнес климата, но ние имаме ясен план за действие и продължаваме напред", казва още Орешарски.


"Когато говорим за оставка, това е лесно за взимане лично решение, но то би било безотговорно спрямо страната... Не чувам убедителни аргументи, обясняващи как оставката автоматично ще реши проблемите на държавата."


Орешарски: Не чувам убедителни аргументи защо да подам оставка

© Reuters


Орешарски допълва, че правителството му ще се придържа към досегашната прогноза за 1% ръст на икономиката през тази година и очаква положението да е малко по-добро догодина.


"Но много зависи от това как ще се развие политическата криза", уточнява той и добавя, че е отворен за диалог с протестиращите. По думите му протестът принуждава правителството да е по-ефективно, но и признава, че е трудно да бъдат задвижени големи реформи.


"Мащабни реформи не могат да се започнат, защото те изискват широка обществена подкрепа. Но такива като подобряване на прозрачността и конкуренцията и защитата на потребителите продължават напред."


Орешарски: Не чувам убедителни аргументи защо да подам оставка

© Reuters


Той изброява още, че приоритет остават подобряване събираемостта на данъците, намаляване на регулациите и бюрокрацията и борба с корупцията чрез реформиране на обществените поръчки и Националната агенция за приходите.


"Ако успеем да реализираме плановете си, ще убедим повече хора, че правителството работи... Всеки мандат зависи от нивото на доверие."


"Ройтерс" припомня, че кабинетът на Орешарски е с най-ниското одобрение за ново правителство от 1997г. насам, а политически анализатори не очакват то да оцелее дълго, включително защото зависи от националистите от "Атака". Но те също така и казват, че предсрочни избори вероятно ще повторят сегашния разделен парламент, допълва агенцията.


Орешарски: Не чувам убедителни аргументи защо да подам оставка

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK