Фидосова поръчвала разправа и с Мирослава Тодорова и Съюза на съдиите

Фидосова поръчвала разправа и с Мирослава Тодорова и Съюза на съдиите

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

"По нареждане на Фидосова са образувани преписки срещу съдията Мирослава Тодорова и други членове на Съюза на съдиите в България, на съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, на председателя на Съюза на съдиите Таня Маринова (...) Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов злоупотребява с правомощията си и изпълнява политически поръчки, като укрива документи и е инструмент за упражняване на рекет на неудобни политици, магистрати, бизнесмени".  


Това се посочва в сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров, въз основа на който е образувано делото срещу председателя (в момента отстранен) на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за престъпление по служба.


Сигналът стана известен тези дни от определението на съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов, с което той си прави отвод от производството по жалбата на Златанов срещу паричната гаранция от 5 хил. лв., наложена от прокуратурата. Съдията мотивира отвода си с това, че самият той не само членува в същата съсловна организация  - Съюза на съдиите в България, но е и  член на Управителния съвет  и като такъв участва заедно  с Мирослава Тодорова и Таня Маринова в организацията на дейността на ССБ, от което биха възникнали съмнения за неговата безпристрастност.
Сигналът е бил подаден от лице с име Лилия Христова, но впоследствие пред прокуратурата се е идентифицирал истинският му автор. От определението на съдията  се разбира, че


авторът е бил разпитан и пред разследващите е потвърдил написаното в сигнала


От делото обаче не става ясно дали прокуратурата е проверила наистина ли са били образувани неправомерно преписки срещу Мирослава Тодорова, Таня Маринова и други членове на ръководни органи на ССБ. Но не са приложени и доказателства, които да опровергават изнесените в сигнала данни (че са образувани поръчани от Фидосова преписки - бел. ред.), част от които съответстват на съдържанието на приложените по делото веществени доказателства, се казва в определението на съдията за отвода.


На пресконференцията на прокуратурата на 17 юли, на която бяха сензационно прожектирани  страници от тефтера на Филип Златанов, се разбра, че сред лицата, които трябва да бъдат санкционирани по указания отгоре, фигурират заедно с бележки кога да се действа внушителен брой магистрати: съдия Таня Маринова ("тя остава за накрая"), членовете  на ВСС Калин Калпакчиев ("Ситнилска във втората група, както и Калпакчиев") и Незабравка Стоева ("В последната порция"), съдията във ВАС Боян Магдалинчев ("в първия списък").
Тогава обаче не беше изнесена информацията за възстановената съвсем неотдавна на съдийската й длъжност Мирослава Тодорова. На пресконференцията зам.-главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че само част от тефтера се оповестява., но не стана ясно на ккъв принцип е направена селекцията.


На същата пресконференция беше показана и схемата от тефтера с инициалите "ИФ - ЦЦ - ББ" с указания "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ". Тогава Сарафов и зам.-градският прокурор Роман Василев казаха, че знаят кой е издавал  неправомерните  указания, но не го назоваха.  


Сега - когато сигналът е вече известен и потвърден от разпита на автора му, става ясно, че


прокуратурата е имала достатъчно данни да заведе дело срещу Искра Фидосова като поръчител на закононарушения


но е избрала да изобличи само изпълнителя на поръчките Златанов с обвинение в престъпление по служба, като ни показа за убедителност части от личния му тефтер. И да ни спести данните за бившата председателка на Правната комисия и висш ръководен кадър на ГЕРБ Искра Фидосова, за която можехме само да се досещаме по инициалите ИФ.


Инициалите станаха достатъчен повод Фидосова да се раздели с депутатската банка и с влиятелните си позиции в партията.


Остава големият въпрос защо Фидосова е предприела похода срещу  Мирослава Тодорова и ССБ. Не е известно да е имала личен сблъсък с Тодорова, за да е била мотивирана от подобно пристрастие. Но пък е  известна непокорността на Съюза на съдиите и на бившия му председател към статуквото в съдебната власт и към опитите на бившия вътрешен министър Цветанов да  оказва натиск, посочвайки добрите и лошите съдии. А именно Цветанов и Фидосова - също публично известно - бяха факторите заедно с Бойко Борисов в партийната и държавната власт, които решаваха "кой да бъде ударен", кой пощаден и кой издигнат на висок пост, съобразно техните партийни  и други сметки. Което се потвърждава и от сигнала, по който бе образувано делото срещу Филип Златанов.


Подходът на прокуратурата (до момента) по този скандал на практика само осигури шанса на Борисов да претендира, че очиства партията си от хвърлящите сянка върху нейния имидж кадри, като отстранява Фидосова. Но не и да си получат заслуженото от правосъдието най-високостоящите виновни за скандалното игнориране на върховенството на закона, което се вижда от делото срещу отстранения шеф на Комисията за конфликт на интереси.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK