Адвокат на Гергана Червенкова: Цветанов е участвал в скалъпването на обвинението (допълнена)

Станимир Флоров и Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Станимир Флоров и Цветан ЦветановБившият вътрешен министър Цветан Цветанов е участвал в скалъпването на обвиненията срещу българката Гергана Червенкова, за която имаше искане от САЩ да бъде екстрадирана по обвинение, че е участвала в група за неразрешена онлайн търговия с лекарства и разпространение на наркотици. Това заяви в интервю за БНР адвокат Гачо Груев, който е един от защитниците на Червенкова.


На 25 юли Софийският апелативен съд реши, че Гергана Червенкова няма да бъде екстрадирана в САЩ и производството срещу нея ще бъде прекратено.


Обвиненията на Червенкова са скалъпени и изфабрикувани. Това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше и вече бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Българските граждани може би не знаят, че освен дългия престой в САЩ - над 3 седмици, тази делегация е извършила посещение при директора на агенция ДЕА. Един български политик няма работа в агенцията по операции на една спецслужба. Това показва съпричастността на Цветанов в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално в България. Политическото лице Цветанов и неговите помощници са взели участие в скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която нищо такова не е извършила, обясни Груев.
По-късно пред БНР самата Гергана Червенкова обясни, че засега няма намерение да съди държавата в Страсбург и приоритетът й е да отпаднат обвиненията срещу нея в САЩ.


"Какви последващи действия ще вземем след това, ще преценим дали искаме или не, защото фактът, че не трябва да се изключва и момента в развитието на моя казус. Освен широката и наистина невероятна гражданска подкрепа и медийна, която получих, че може би е имало намеса и на институциите...", заяви още Червенкова.


По-късно през деня адвокат Златка Стефанова, която представляваше Червенкова на последните две съдебни заседания заяви, цитирана от "Медиапул" че пълномощията на Груев били оттеглени още преди 19 юли и изявленията, които е направил в неделя, са от негово лично име, а не от името на Червенкова или на защитата й.
Според адвокат Груев причините за обрата по делото се крият "в изключително силната и много активна защита по делото на Гергана Червенкова. "По делото ролите на прокуратурата и защитата се смениха. Ние представихме над 40 доказателства в подкрепа на това, че Гергана не е извършила нищо наказуемо. Докато прокуратурата, която представлява интересите на молещата държава, САЩ, не представи нито едно такова доказателство", уточни адвокат Груев. "Доказателствата сочат нещо друго, което е в подкрепа на защитната теза, че тази наша сънародничка не е извършила нищо наказуемо и не следва да бъде екстрадирана. Даже това е по-голям успех поради това, че самите американски държавни органи сами се убедиха в това, че тук има грешка, че тези обвинения, които се приписват на Гергана, не са точни, и сами оттеглиха искането си за екстрадиция", каза адвокат Груев.


Според него в това оклеветяване са били впрегнати правомощията на българските институции в лицето на ръководеното от Цветанов тогава МВР. "Бяха създадени документи с невярно съдържание, на базата на които редица телевизии излъчиха такива репортажи, с които твърдяха, че Гергана е организатор и ръководител на престъпна мрежа, че е била събрала над 5 млн. долара, които неща са изцяло неверни от начало до край", заяви адвокатът.


Груев смята, че по случая не си е свършила работата и тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева, а отговорност за нанесените вреди на Гергана Червенкова трябва да се потърси от Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.


Според адвоката правният договор за екстрадицията между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран. По думите му с него на българите е вменена отговорността за деяния, които според българското наказателно право не са престъпления.По делото в САЩ са обвинени общо десет души, между които освен българката са деветима американци - собственици на аптеки и лекари, практикуващи в Южна Каролина, Калифорния и Ню Йорк. Процесът в САЩ може да започне най-рано през лятото или есента на 2014 г.


Гергана Червенкова беше задържана в началото на декември 2012 г. Тогава бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, след като се завръща от САЩ, обявява, че е разкрит и задържан "основният организатор" на българско-американска организирана престъпна група.


Българката е работила във фармацевтична компания, базирана на Вирджинските острови. Според обвиненията с работата си като финансов мениджър към английската фирма "Юромедонлайн" е съпричастна към група за неразрешена онлайн търговия с лекарства и разпространение на наркотици.


В САЩ българката е заплашена от 68 години затвор. След задържането ѝ започна отделно разследване в България, което и до момента се води срещу неизвестен извършител.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK