Пламна сметището на Несебър

Снимка: АрхивЕдин противопожарен автомобил и две водоноски работят по погасяването на пожар в сметището на Несебър, предаде агенция "Фокус".


Два багера затрупват тлеещите отпадъци с пръст. В момента това е най-ефективният начин за потушаване на пожари в сметища, обясняват от "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас, които допълват, че случаят на пожар в сметището на Несебър не е единичен. Миналата година е имало няколко сигнала за запалени отпадъци.


Според бившия стопанин на сметището Михаил Радев причина за пожара е неправилната експлоатация на сметището. По думите му от декември мястото е прехвърлено на общината и оттогава досега не е запръстено.
От фирмата са изпратили писма до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, до прокуратурата и кмета, че тези дейности не се изпълняват. Според Радев на тези действия обаче не се обръща внимание, тъй като в момента общината и фирмата са в съдебен спор. 


Пред радио "Фокус" той обясни, че служители на неговата фирма все още се намират на сметището на града, но фактически вече не изпълнят дейността с извозването на отпадъците, тъй като от края на миналата година със заповед на кмета на Несебър тази дейност е предоставена на фирма БКС към общината.


Радев допълва, че изкисванията са складираните на сметището боклуци да се засипват поне с 30 сантиметра пръст, но това не се прави.


В момента в Несебър и Слънчев бряг, както и в Равда тече най-активната част от летния сезон, като потокът от туристи е изключително засилен, с което се увеличава и количеството отпадъци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK