Трите належащи реформи според Дянков: службите, енергетиката, образованието

Симеон Дянков

© Георги Кожухаров

Симеон ДянковБългарските политици трябва да направят три спешни реформи, за да увеличат доверието сред своите избиратели - в службите за сигурност, в енергетиката и в образованието. Това предлага вицепремиерът и финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков в авторска статия, публикувана в "Уолстрийт джърнъл" и цитирана от БТА. Преди дни стана известно, че Дянков ще продължи кариерата си в САЩ като преподавател в училище за лидери в Харвард. 


Дянков прогнозира, че вероятно кабинетът на Пламен Орешарски няма да издържи още дълго. Според него обаче, който и да дойде на власт ще се сблъска със същото недоволство на народа.


В статията, озаглавена "Безкрайните протести на България", Дянков прогнозира, че нито един кабинет няма да спечели симпатиите на народа, докато от обществeния живот на страната не бъдат заличени следите от комунистическата ера.
На първо място трябва да бъдат реформирани държавните служби за сигурност, включително да бъде ограничена намесата на техни бивши членове в обществения живот, пише Дянков. 


"Докато другите държави в Източна Европа веднага след разпадането на СССР разпуснаха тайната си полиция от времето на комунизма, нито едно правителство не поиска или не успя да го направи в България. Правителството на Борисов прочисти дипломатическите служби от бившия членове на тайната полиция, но по-широките усилия бяха спрени от парламента или съда. В резултат на това бивши служители на секретни служби от времената на комунизма оказват значително влияние върху българските медии, финансовия сектор и дори в парламента, където такъв е и Лютви Местан, лидерът на ДПС.


Мнозина престъпни босове са били наемани от тайните служби. Информацията и контактите, които са развили, им помагат днес да влияят върху хора от политическия елит и на определени институции, които би трябвало да поддържат обществения ред - разузнаването, главната прокуратура, Върховния административен съд и Конституционния съд."


На второ място е реформата в енергетиката. "Редица политици използват и до днес енергийния сектор като източник на незаконно финансиране на партиите си и за собствено облагодетелстване. Това е останало от съветско време, когато Кремъл снабдяваше България с евтин петрол и газ в замяна на подчинение. Българските власти препродаваха част от нефта на пазарни цени и прибираха в джоба си разликата", се посочва в публикацията.  


Третата нужна стъпка според бившия вицепремиер е реформа в образованието. Дянков цитира данни от социологическо проучване на Министерство на образованието, показало, че 52 на сто от завършилите тази пролет гимназия са кандидатствали в чуждестранни университети, а всеки шести зрелостник е заминал да учи в чужбина миналата година, а това оказва огромен натиск върху вътрешния пазар на труда.


"Ресурсите, които днес се пилеят за службите за сигурност и за енергийния сектор, могат да бъдат пренасочени към подобряване качеството на образованието, което на свой ред ще допринесе за това да има по-информирани избиратели на следващите избори. Това наистина ще накара политиците да започнат да се безпокоят", казва Дянков.


Според него продължаващите протести в България не са разновидност на общественото недоволство срещу строгите икономии, каквито той провеждаше. Българите излизат на улицата, защото искат България да се превърне в нормална страна и им е дошло до гуша да се чувстват като втора класа европейци, допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK