Въпросите, на които министър Йовчев дължи отговор

Въпросите, на които министър Йовчев дължи отговор

© Георги КожухаровПочти седмица след блокадата около Народното събрание, при която се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, въпросите около събитията на 23 юли вечерта и на 24 се увеличават. Част от отговорите на тези, които първоначално бяха поставени са лаконични и неизчерпателни. Други - предизвикват нови въпросителни. 


Съобщението на МВР от понеделник следобед, че в белия автобус не е имало техни служители освен шофьора, съвсем обърка част от обясненията за операцията и добави нови важни въпроси, които сигурно би задало и дете само по картинки (снимките от нощта):


- От къде в автобуса са се появили полицейски щитове? Предварително ли са били раздадени? На кого? В автобуса ли са били оставени? Ако не - допълнително ли са подавани вътре?
- Кой е държал полицейските щитове в белия автобус по време на инцидента? (на десетки кадри се вижда, че щитовете стоят на счупените прозорци)


- Имало ли е служители на НСО в автобуса, щом не е имало такива на полицията?


- Ако вътре са били служители на НСО, те в каква координация са били с МВР и имало ли е искания от някоя от страните, автобусът да бъде изтеглен по-бързо назад с оглед на случващото се отвън?


Все още без отговор е и въпроса:


- Колко човека и кои са били в автобуса по време на операцията? (Информацията от тях става все по-важна за изясняване на ситуацията. Досега се потвърди, че вътре са били министрите - на финансите Петър Чобанов, на труда и социалната политика Хасан Адемов, депутата от БСП Антон Кутев и от ДПС - Йордан Цонев). Както и на какъв принцип са качени те?


Тези въпроси са важни, но взирането в клипа с кадрите от счупеното стъкло на автобуса не трябва да измества необходимостта от пълно изясняване на случилото се. След като няма ранени от тези стъкла (поне до този момент такава е информацията), единствено заплитането на МВР в опита си да обясни кой накъде е бутал стъклото, насочва прожектора към детайла от цялостната картина.


Но компетентните органи дължат изясняване на всичко, дължат го на протестиращите, на служителите на МВР и на цялото общество.

Въпросите, на които министър Йовчев дължи отговор

© Красимир Юскеселиев


Ден след сблъсъците (25 юли), "Дневник" изпрати въпроси до МВР.


От пресцентъра на ведомството в понеделник (29 юли) казаха, че отговорите те все още се движат по каналия ред и чакат отговор.


Препубликуваме въпросите и ще продължим да ги задаваме, защото смятаме, че максималната прозрачност около операцията и случилото се на 23 и 24 юли е критично важна.


- Защо полицията не уведоми или предупреди през мегафон какво ще предприеме?


- Защо беше избран автобус и специално за извеждането на депутатите ли беше докаран? Или е бил там предварително? (автобусът се вижда на снимки от по-ранни часове, а в понеделник беше представен като "полицейски")


- Не е ли неравностойно срещу блокада от хора, които са мирни, да се изправят повече от едно превозно средство и полицейска сила?


- Как беше избран пътят, по който започна първото извеждане (с автобуса)?


- Има ли план за действия в такива ситуации и предварително начертани маршрути?


- Защо нямаше бърза реакция и автобусът не беше изтеглен назад към НС, след като започнаха сблъсъците?


- Защо МВР отказа да пусне официална информация след първата ескалация на напрежението след 22 часа?Въпроси, които възникнаха през следващите дни след обясненията на министър Цветлин Йовчев, други представители на реда, след различни свидетелски разкази за случилото се:


- Защо някои от полицаите са били с маски?


- Издал ли е служител на МВР заповед за слагането им? Ако да, кой е той и ще понесе ли някаква отговорност?


- Защо след като по думите на шефа на СДВР Ивайло Спиридонов е нямало нареждане за употреба на сила се е стигнало до удряне с палки и пускане на електрошок (по разкази на пострадали).


- Защо полицаите не носеха баджове и означителни знаци, които да помагат за лесното им идентифициране?


- Докъде е стигнала проверката на прокуратурата за полицейско насилие и хулиганство от страна на протестиращите?


- Само публично разпространенения клип от нощта на вторник срещу сряда ли изпрати МВР до прокуратурата? (в него кадрите са само на действия на протестиращите). Кадри на телевизии показват и другата страна на случилото се.


- Колко пъти и защо е изгасяно осветлението на площада около храма в нощта на сблъсъците?


- Какви са били сигналите за атака на парламента, за които съобщи министър Йовчев?


- Кои депутати са отказвали да се качат в автобуса и са забавили операцията? (обяснение също от вътрешния министър)


- Как е изтичала информация за операцията? Установени ли са полицаи или други представители на правоохранителните органи, от които е изтичала информация?


- Нямало ли е възможност МВР да изолира предварително провокатори на протеста? (ако е имало такива). Това беше денят, в който нямаше полицаи с антиконфликт жилетки, защо?


- Колко са били протестиращите около парламента на 23 юли при сблъсъците?


Засилват се подозренията, споделяни в публичното пространство, че пускането на белия автобус през живия плет от хора е било провокация. Такава, след която МВР, правителството и лидера на БСП Сергей Станишев (както се случи на Бузлуджа) да обявят, че протестът бил агресивен. Според други – става въпрос за некомпетентност на органите на реда и липса на кординация. И двете са достатъчни причини за пълна прозрачност върху тази операция.


Списъкът с въпроси остава отворен.

Сребристият Мерцедес - пред загражденията до храма

© Дневник

Сребристият Мерцедес - пред загражденията до храма


"Дневник" се опитва да изясни и защо единствената кола около загражденията при храма е сребрист Мерцедес (вижте снимката). Той се вижда на кадри от първите часове на 24 юли, но според други е бил там от начало.


Снимки, видео и вашите свидетелски истории от сблъсъка и за белия автобус може да изпращате на [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK